Aký je plat učiteľa?
zaujímalo by ma, aký plat má učiteľ hneď po vychodení VŠ. a po akom čase (alebo akých kurzoch a pod.) sa mu plat zvýši. 🙂
@sharlotta Nechcem sa hadat, ale vsetko je to o ludoch a ich povahach, svedomi atd. ... aj na ZS, ci SS su ucitelia, ktorym je jedno, ci niekoho nieco naucili ... mne osobne nie je jedno, ci studenti pochopili, alebo nepochopili ... pokial ucitel dokaze zaujat, tak je jedno, ci sa jedna o povinnu sk. dochadzku, alebo o nepovinny predmet na VS 😉 ... a myslim, ze maturant cez prazdniny az tak nedozreje ... isto je rozdiel medzi stvrtakom na SS a prvakom na VS, ale nie je priepastny 🙂
ahojte, najde sa tu nejaka maminka, kt. si robila doktorat pocas materskej z biologickeho odboru? alebo taka, kt. uci na VŠ predmety z bio? 🙂
kocky ked budem mat 66 kreditov kolko dostanem k platu?dakujem
neviem aký plat ma ucitel dnes, ale svojho casu som pracovala v školstve a poviem Vam, ze to bola ta najlahsia a najlepšia práca akú som kedy mala... síce nie veľmi patena, ale keď to porovnám so súkromným sektorom... tak dovidenia... neplatene nadčasy, práca aj cez víkendy, ak horel termín, nikdy som nevedela kedy z prace pôjdem domov, nič som si nemohla naplánovať, niekedy v práci pod stresom aj 12hod. ledva obednajsia prestávka... v školstve, veľa voľna, doma som bývala o 15:15 a v klude som si urobila prípravu, alebo opravila písomky... Rada spomínam na tieto časy... A popravde, ak sa tie prípravy napíšu raz, zväčša sa používajú aj ďalší rok a rok po tom... Ešte podotknem, že som aj študovala a deň keď som šla do školy alebo na skúšku som mala v školstve zaplatený... Keď som pracovala v súkromnom sektore, zase som študovala a popravde, musela som diaľkové štúdium ukončiť, lebo som sa tam nevedela dostaviť ani v sobotu, nie to v piatok na obed... A už vôbec nikto by mi ten deň v škole nezaplatil.. to bolo to najmenšie čo ma trápilo...
Nuz to mate velmi male platy 450-550 eur moja mama po 40 rokoch ako profesorka ma dochodok 450 eur a plat mala okolo 3000 korun to bolo vtedy celkom slusne aj usetrit sa dalo,dnes by uz zrejme tak nadsena nebola s tym platom
viem obec, kde ma ucitelka aj s premiami, odmenami a vseho vsudy plat okolo 1000-1200e. tolko dostane na vyplatu. zakladne platy maju nizke, ale im sa to takto pekne upravi s priplatkami. Konkretizovat nebudem, je to zapadne slovensko a nieje to pri BA. Velmi vela zalezi od starostu, ze aky maju ucitelia plat.
mám vyštudovanú pedagogiky, pár rokov som pracovala v školstve a musím povedať že toľko voľného času ako tam som už nikdy nemala. Doobedná končila o 12.30 a poobedná o 16.30. Ale rovnica bola jasná veľa voľného času, ale žiadne peniaze a v ďalších komerčných zamestnaniach som mala peniaze, ale žiaden voľný čas.
PS: a toho alkoholu čo sa preliali v tomto zariadeni počas pracovnej doby , za to by sa nehanbilo žiadne pohostinstvo
@madono No, zaujimave s tym alkoholom 😝 ... a stazovala si sa niekde, alebo si popijala aj Ty? 😝
@jaja34581 Ja myslim, ze chcela len provokovat 😉
@madono no to muselo byt velmi velmi davno 😀 ... i ked podla veku, no neviem
ale baby zas sa netvarme ze su vsetci ucitelia svati.... ja tiez som mala takuto skusenost ... u niektorych kolegov.... ked som este ucila ... aj alkohol aj moc praci nedali .... inak neviem kde pracujete vy ale moje dieta co chodilo do dvoch skol (stahovali sme sa) tak po jednej, druhej poobede uz tam najst ucitela sa nedalo. 😉
ale teda mala som vynikajuce kolegyne naozaj zapalene pre svoju pracu ... ale bohuzial tam bolo dost aj neurotickych a alkoholu si dopriavajucich ucitelov. ja osobne alkohol nepijem ani na silvestra sampanske. 😉
a dodam ked si pozriem webovku skoly tak este dost z nich tam pracuje... 😝
@maznacik007 Ja tiez nedam ruku do ohna za vsetkych ucitelov, taka naivna nie som, ale v tomto pripade mi nebolo jasne, ci sa stazovala, alebo chvalila-skor si myslim, ze to mala byt provokacia 😉
@maznacik007 jasne, ze nie su vsetci sväti, ale to iste sa deje aj v inych profesiach 😉 ... ved len sa pozrime napr. na lekarov, na urady atd ... u nas v skole odchadzam zvycajne posledna ja - 14:15, pokial nemaju kolegovia kruzky ... ale robotu si robime aj doma napr. ... a su dni, ked sa taha dlho - aj do 17-tej, 18-tej
@zuzanockamt no ja netvrdim ze sa to nedeje aj inde ... ale tam sa nepozaduje zdvihanie platov unblock pre vsetkych... ak by si si toto dovolila v sukromnej sfere tak letis ...
ja mam za sebou pracu aj v skolstve niekolko rokov, aj v sukromnej sfere a tam sa tiez casto doraba aj doma, casto mas neplatene nadcasy, ziadne nahradne volno a pod. respektovanie OCR ako v skole, cize je to nieco za nieco ...mozno o kusok vyssi plat aj to nie vzdy...
ale v skolstve je vela ludi,ktori by sa neuplatnili v sukromnom sektore 😝
@zuzanockamt No, aspon sa obnovila tema 😉
@maznacik007 a prave preto, ze skolstvo nie ej sukromna sfera, inak sa to neda.....(a v kazdej jednej profesii najdes takych aj takych ludi.......)......mna by zaujimalo preco si ty teda odisla zo skolstva? (neviem, ci som sa ta uz nepytala, ale nepamatam si)
@jaja34581 je to asi 8 rokov späť, ta
ukže až tak dávno to nie je
@zuzkaanicka pili sme všetci od riaditeľky cez školníčku až po kuchárky, veľa krát naliali oteckovia napr. na vianočnej besiedke
@madono to sa nemas cim chvalit.... 😒 v zivote by som si nedovolila pit v praci (v ziadnej)!!! a uz duplom nie, ekd mam na zodpovednosti deti!
@zuzkaanicka ved toto 🙂
@maznacik007 preto je sukromny sektor sukromnym 😉 - co sa tyka platov a ich zvysovania ... mne (az na ten plat - o 100-ku by mohol byt vyssi) skolstvo vyhovuje momentalne kvoli dietatu, ked bude starsi, uvidime, ci sa nieco u mna zmeni
@maznacik007 Ono, uplatnit a uplatnit sa je velky rozdiel ... ver tomu, ze ani zo sukromnej sfery by sa mnohi v skolstve neuplatnili ... samozrejme, ak niekto flaka svoju robotu, tak takeho ja neradim k tym, ktori sa uplatnili 😉 to, ze taki v skolstve prezivaju, to je ina vec a dufam, ze je to len otazka casu aj na Slovensku 🙂 ... ale takych flakacov najdes aj v sukromnej sfere.
@madono no zvlastny pristup k praci teda 😝 ... uff ... ja pocas pracovnej doby nepijem nikdy ... a aj celkovo velmi malo ... toto co opisujes ty, by som si nedovolila nikdy
@madono Jo, tak to Ti gratulujem! ... a nebolo Ti to blbe? 😝 ... no, bohuzial, nie kazdy, kto ma diplom, ma aj rozum a moralku, skoda, ze tu nie je grcaci smajlik 😝
@sorciera24 nuz chytala som dost choroby od deti a aj mi vadili niektore skolske kabinetne zvyky... (som abstinent, mam rada inovativne metody a nemam rada zakulisne reci)
dnes skolu vnimam uz len ako rodic skolopovinneho dietata, chlapec je predskolak a u neho ani nezvazujem klasicke nase skolstvo, kedze u nas ucitelia nie su schopni a ochotni pracovat podla individulaneho planu a potrieb dietata, aj ked maju dvanast deti v triede. Preto chcem pre neho sukromnu alternativnu skolu, a mozno presuniem tam aj dceru ...nase skolstvo bohuzial potlaca tvorivost, schopnost prezentovat sa, chodit do skoly s radostou u deti...
@zuzkaanicka nuz ja mam opacnu skusenost ti co sa nevedia v sukromnej sfere uplatnit idu do skolstva... 😉
@maznacik007 hej, uz si spominam, uz si pisala o tej imunite...popravde, tie zakulisne reci a ohovaracky vadia aj mne....dost...ale ja zijem a chodim do rpace kvoli tym ziakom....su uzasni a kvoli nim sa to oplati robit (takze akslem na kolegyne...jenym uchom dnu a druhym von)...deti ma potrebuju a ja ich🙂
ja si myslim, ze nase skolstvo je zle nastavene....ymslim, ze je kopa tvoriviych ucitelov (ale vela z nich brzdi nadriadeny.....a mozno mnohi su demotivovani tym platom).....neviem..... a to je aka ta alternativna skola a kde (ak smiem vediet)?
@maznacik007 Ja som nepisala, ze ti, co sa nevedia v skolstve uplatnit, ze idu do sukromnej sfery-ja som pisala, ze v oboch sferach najdes aj takych, aj takych 😉

túto tému som si prečítala preto, že aj môj manžel je učiteľ... kočky, ale vídím, že je to tu presne také ako všade, na celom SK... to, že sa niekto snaží porovnávať plat učiteľa s platom sestričky, alebo množstvo dovolenky u učiteľa, policajta, či iného zamestnanca sa mi zdá úplne smiešne... každá z vás má info o platoch, dovolenkách, pracovnej dobe či iných záležitostiach v tom svojom zamestnaní, ale nemáte ani šajnu o tom, ako to je v každom inom konkrétnom zamestnaní... poznámky typu poznám kopu učiteľov, alebo veľa sestričiek či podobne sú detinské... nik nemôže povedať, že pozná prácu, ktorú nikdy nerobil... niekto povie, že učitelia majú kopu práznin /viem že dovolenky/, že chodia začasu domov, že sestričky robia náročnú prácu s chorými, robia nočné, že policajti hovno robia, len sa vozia na autácha buzerujú a podobne. ale každý má iné skúsenosti s rôznymi povolaniami... ak by som nemala muža učiteľa, tak by som učiteľov asi zniesla pod čienu zem... z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že na prvom stupni som učiteľku v škole nenašla skúr ako 7.55, alebo neskôr ako 13.00, že tretiaci si píšu niekoľko mesiacv v roku poznámky sami, lebo pani učiteľka je stále chorá a ak nie je chorá, tak je v kúpeľoch, že i v triede nemôžu kýchnuť, zakašľač či vyfúkať nos, aby pani učiteľka zas neochorela... skúsenosti so sestričkou na detskej odbornej ambulancii, ktorá sa správa, akoby choré detičky len otravovali a nechala nás s 3mesačným bábom čakať v čakárni bez okien medzi r.spoluobčanmi s deťmi, ktoré už minimálne chodili do školy 7 hodín...
každý má možnosť vybrať si zamestnanie, a ak sa mu tam nepáči, múže odísť a robiť niečo iné... v každom zamestnaní je to o tom, že ak chcem tú prácu robiť, robím ju najlepšie ako viem, ak nie budem sa vyhovárať na všetko na čo si len spomeniem a budem robiť hanbu ostatný kolegom, či už učiteľom, sestrám, policajtom...
v dnešnej dobe sú problémy všade, aj ja si v práci sama kupujem písacie potreby, lietratúru, stále sa vzdelávam a na mojom plate sa to neodzrkadľuje, je to skôr horšie...
bohužiaľ je doba, kedy je práca, a to akákoľvek, niečo, čo ie je samozrejmosť a určite aj vám neustále nadriadení opakujú, že ak sa ti nepáči choď, za tebou je 20 ďalších, ktorí tvoju robotu urobia s radosťou...
a bohužiaľ, my slováci sme takí hlúpi, že namiesto toho, aby sme podporili učiteľov, sestry, policajtov, či iné zamsetnanie, budeme na seba kydať, porovnávať sa a závidieť si...
určite na tento môj príspevk bude veľa negatívnych reakcií, ale baby, zamyslite sa, naozaj sa máme tak zle? máme prácu, rodinu, deti, manželov, síce aj hypotéku, problémy, ale ak sme schopné chodiť do práce a postarať sa o rodinu, máme stále viac ako veľa ľudí na tejto zemi... /a to nemyslím len neprispôsobivých/ ...