Aký je plat učiteľa?
zaujímalo by ma, aký plat má učiteľ hneď po vychodení VŠ. a po akom čase (alebo akých kurzoch a pod.) sa mu plat zvýši. 🙂
@maznacik007 ja teda neviem, ale dnes sa uz v skolach memorovanie vedomosti nevyzaduje ... ja im na SJL pisem poznamky do zositov, ale vzdy hovorim, ze ziadne ucenie od slova do slova, k tomu im este aj vela poviem, to si zapamätaju - teda ti, co maju zaujem, lebo nie kazdy sa v slovencine najde ... literaturu ucim tak, ze basen rozoberame, snazim sa z nich dostat ich pocity, nazory ... len je ina praca na ZS, kde mame vsetko (pokial to nie je nejaka vyberova trieda) a je ine ucit na gym., kde by mal byt ten vyber
@zuzanockamt Zuzka, uz ani na VS nie je vyber, tak si nerob iluzie 😉 ... ani gymnazium nie je kazde dobre ... su mesta, kde zrazu vyrastlo niekolko gymnazii a percento nadanych deti sa nezvysilo 😉
@zuzanockamt A teda aby som nehovorila iba o gymnaziach, aj VS je neurekom-pomaly v kazdej dedine 😖
@zuzkaanicka to mi je jasne, ale rozdiel medzi klasickou statnou ZS a napr. 8-rocnym gym je ... kolegyna odisla ucit zo ZS prave na 8-rocne gym a bola pozitivne sokovana 🙂 😉 ... su triedy na Zs, kde sa to zoskupenie zislo celkom fajn, ale ine triedy su fakt na zaplakanie 🙄 ... napr. u nas v 8-ke takmer polovica mala napomenutie na stvrtroka minimalne z dvoch predmetov
@zuzanockamt Je mi to jasne ... sikovnejsi ziaci odidu na 8-rocne (ak ho teda maju v dosahu) a na ZS to potom na 2. stupni nie je ziadna slava 😖
@farmacka este sa vratim k tej naplni prace na ZS, SS a VS a aj k platom ... na VS sme vsetci vedecko-pedagogicki pracovnici a kto vie citat a svoju zmluvu si precital, tak vie, ze okrem vyuky ma robit aj vyskum. Ale ani na ZS a SS to nie je iba o vyuke, baby ucitelky ma isto doplnia, lebo ja nemam teraz taky prehlad, ale aj na ZS a SS maju dalsie vzdelavanie-atestacie atd. a teda toho maju dost ... samozrejme, vzdy ked nieco splnia (atestacie, kredity), tak ich to aj platovo posunie-ale to je skor vysmech, ako motivacia ... lenze ja sa vobec necudujem, kedze mnohi ludia (a aj taki, co o tom rozhoduju) si myslia, ze ucitelia figu robia ... staci si tu precitat par duchaplnych prispevkov ... ja sa na svoj plat nestazujem, ale rovno upozornim, ze to nie je preto, ze som v CR ... velmi podobny plat by som mala aj na Slovensku (mala som aj nedavno ponuky, tak som porovnavala) ... zalezi aj od toho, v akych grantoch clovek je a v neposlednom rade aj od titulov ... samozrejme, keby davali viac, tak by som neprotestovala 😅 ... ale ani sa nestazujem, ja som spokojna 😉
@farmacka a este doplnim, v CR je aj taka moznost, ze byt lektorom, cize nie je vedecko-pg. pracovnik, ale "iba" uci ... taky clovek ma potom uvazok vyssi a nemusi robit vyskum ... zvycajne tam preraduju takych, co dlhodobo nic neprodukuju (vo vyskume).
@zuzkat1 Zuzka, ja to mam tak, ze ked je mala chora, tak si oducim a mozem ist domov, dovolenku si neberiem, mam pracu na doma-toto je velka vyhoda 😉
@zuzkaanicka a kym ucis, tak je kde?
@zuzkaanicka to hej,ale kym bola mala tak si ju nemohla nechat samu,a mladsie tiez je same kym ucis?
@zuzanockamt dokazeme sa prestriedat s manzelom ... ale boli casy (pri starsej dcere), ked to neslo a platila som si opatrovatelku ... nemame ani jednu pouzitelnu babicku, takze co si nezabezpecime sami, to nemame 🙂
@zuzkat1 Bavime sa o tom, ked je dcera chora ... ked je zdrava, tak je v skolke ... do troch rokov som bola s nou doma, sice som pracovala, ale bola som na vedeckom mieste.
@zuzkat1 ja som nepisala, ze ju necham samu 😕
@zuzkaanicka no ked sa viete prestriedat tak je to ok. My tu moznost nemame.takze ja idem na ocr. Mama robi a svokra nehrozi.
@zuzkaanicka tak to mas dobre, ze sa viete prestriedat ... moj muz robi od 6:00 do 14-tej, domov chodi okolo 15-tej ... ja musim vyuzivat svokru pocas chorob
@zuzkaanicka vôbec nešlo o provokáciu, ja som len reálne zhodnotila situáciu v danom zariadení. A nepriamo som chcela poukázať na pomery v porovnaní s výškou platu.
Ty píšeš, že na vašej VŠ je to iné, ale v čase môjho štúdia to na "našej "VŠ" až také iné nebolo, dodnes spomínam ako prišiel pán docent na prednášku z rodinnej výchovy a ledva stál na nohách a nie to ešte, aby podal nejakú súvislú vetu. Podobných prípadov ti môžem opísať viac aj z iných stupňov školstva. A až potom by si potrebovala grcajúceho smajlíka.
Bodaj by moje skúsenosti boli ojedinelé, ale sama tomu neveríš.
@zuzkaanicka ja nemyslím, ze chcela len provokovat... moj kolega si nalieval pravidelne s dalsími.. sosala aj zástupkyna. Pilo sa na kazdej oslave. Jozef, narodeniny meniny... Slopali vsetci...😀
@zuzkat1 No, u nas by Ti vysvetlili, keby si chcela ostat na ocr ... teda, ja som to skusila raz a moje uzasne kolegyne (tiez matky) mi vysvetlili, ze to takto v ziadnom pripade nejde ... takze ak sa dalo, bol s nou manzel, ak nie, tak pekne agentura a platili sme. Ale aspon viem, ze ani ja nemusim za nikoho ucit ... toto ma vtedy celkom dost vzalo, ale tak, ako som uz pisala, nechodim sa tam kamaratit 😉
@zuzkaanicka ja som myslela ze o starsej hovoris a v inej teme si pisala ze uz ju nechavas samu obcas .tak som si myslela.
@maznacik007 rozhodne osemrocny gympel, ak urobi prijimacky, nie je o com.. 😉
@zuzanockamt jasne, ze ked je na gympli vyber, pracuje sa tam inak ako na zs, preto mudrym a pracovitym detom jednoznacne odporucam ist na osemrocny gympel.. 😉
@zuzkat1 ani starsiu by som choru nenechala samu doma ... aj pri nej by sme sa striedali ... samozrejme, je to ine ... nebolo by to take stresujuce, lebo ju by som 5 minut samu nechala, kym pride manzel, mladsiu nie a potom mi obcas ide o minuty, aby som stihla prednasku, ci cvicenie 😉
@zuzkaanicka tak toto je nonsens aby mi nedovolili starat sa o chore dieta ...navyse ked nema kto iny
@zuzkaanicka ja som na OCR este nebola, chybala som len ked som isla s nim k lekarovi, ale ak by bol velmi chory - vysoke horucky, tak by som iste s nim ostala doma aspon prvy den-dva, vtedy ma potrebuje a nikto iny ho tak dobre nepozna ako ja ... este pri muzovi by som ho nechala, ale inak nie ... zazila som si snim v lete pocas prazdnin pri angine aj horucku nad 41, takze to si neviem predstavit, ze by bol s niekym inym
@madono ja som nepisala, ze na nasej VS je to ine, ja v podstate neviem, mozno sa aj tam pije, ja nepijem, tak na take akcie nechodim ... ani ma nezaujmaju ... napisem to asi tak, ze na Slovensku sa pije skoro vsade, takze mna to az tak neprekvapuje ... ja len neviem, ci si sa tam chvalila alebo stazovala na ten alkoholizmus ... nedalo sa to z toho Tvojho prispevku poznat ... preto som pisala, ze si myslim, ze si chcela len provokovat.
@zuzkat1 u nas tiez OCR nehrozi...resp. mozes si ju zobrat, ale!!! si prva na cakacke na vyhazov a kedze momentalne prepustaju u nas 4roch kazdy rok....tak si nedovolim byt ani ja na OCR.....v podstate ja ak chybam, tak chybam vyhradne zo sluzobnych dovodov......(strieda sa mm...berie dovolenku a moja starka.....nasi a svokra robi...takze nehrozi...nastastie maly uz tak casto chory nebyva...)
@zuzkaanicka tak zasa vzdelavnie sa ucitelov na zs, ss a vyskumna praca ucitelov na vs nie je to iste 🙂 ale viem, ze je to praca pre ucitela navyse, a preto som pisala, ze pri tychto platoch by som na skole neucila.. 😉 a podla mna ked zoberies tabulkove platy v CR a SR, ten rozdiel tam bude..