icon

Aký je plat učiteľa?

leela123
24. aug 2012

zaujímalo by ma, aký plat má učiteľ hneď po vychodení VŠ. a po akom čase (alebo akých kurzoch a pod.) sa mu plat zvýši. 🙂

mravvcek
27. aug 2012

Jasne a dovolenky mame tolko kolko policajti 🙂 a ostatne si musime nadrabat!!!!Kazdy jeden den aj hodinu.Dovolenku musis cerpat len v letnych mesiacoch,na lacnejsie lastminute,alebo firt minute nemame narok.
Ale vsetko je ok,ved sme si to vybrali,ale nech su ticho ludia,ktori do toho nevidia!!!!
Su ucitelia,ktori kakaju na svoju pracu,odflaknu ju a idu domov o jednej,ale ten kto to robi poctivo,tak maka aj do vecera!!!!
A povedzme si aj u lekarov,pravnikov,ekonomov a bla bla su ti,ktori makaju a ti,ktori to flakaju!!!!
Len ucitelia su furt trnom v oku ludom,ktori vidia,ze mame len prazdniny!!!!!!!

p3tra11
27. aug 2012

@leela123 ahoj, nepises, aku mas kombinaciu... ja som momentalne doma na materskej, mam oduceny prvy rok po skonceni skoly, ale poviem ti, nikdy som si nemyslela, ze budem ucitelkou a bala som sa, ako to zvladnem... nakoniec sa mi tazko z prace odchadzalo... zaciatky su tazke, pripravy na hodiny, a stale nieco nove sa dozvies, hospitacie a tak... ale stoji to za to... si doma do druhej, vikendy volne, nikto ta nezavola v noci, ze treba ist do roboty, bo daco surne, sviatky doma, leto volne... jasne, musis mat aj nadcasy a tak, ale to ide lahko a nieje to az taky problem.. ako zacinajuca si v 9tej triede, hoci mas VS, lebo si vedena ako ucitel-zaciatocnik, teda akoby si ani vysku nemala... zalezi od riaditela, ale podla zakona ta uz po troch mesiacoch moze posunut do vyssej triedy... plus mas este priplatok 30 eur ako zacinajuci ucitel a na kredity sa mozes zapisat najskor az po roku... plus ak budes triedna, dalsi priplatok... ja som tu pracu mala velmi rada, po tom, co som si kde-kade odskakala, toto bolo ako balzam na dusu... 😵 a decka su na nezaplatenie 😵 😵

katharrina
27. aug 2012

@ilijanka akurat, ze tu dovolenku si setris na prazdniny, na ktore si musis este nadrobit, lebo nevyda a ty si mozes zobrat dovolenku kedy potrebujes, ucitel nie, lebo vie, ze ho caka 2mesacna nutena dovolenka, co zas az take ohromne nie je 🙂 prajem kazdemu oducit 45min v jednej triede, zaujat deti a este ich aj nieco naucit, to je niekedy tazsie ako nocna, po ktorej zatvoris dvere a ides dom

katka0905
27. aug 2012

ja som mala aj s triednictvom cca 550 eur po 6 rokoch ucenia na strednej skole - najskor ucnovke, neskor spojenej strednej skole... Tiez som mala kadejake kurzy, to nas do toho nepriamo nutili, hlavne nas, najmladsich 😉 Ale decka boli fakt super, kvoli nim by som po materskej asi nechcela inu pracu.

macamac
27. aug 2012

@edulkobaby to ja som v roku 1998 / v minulom storočí a vlastne aj tisícročí 😀 😀 / dostala nástupný plat na 1. st. ZŠ 6060 Sk v hrubom 😕 😲 😀 😀 😅
nuž- ospravedlňuje ich spätne to, že sa jedná už o minulé tisícročie 😀 😀 😀 😝

effkaa
27. aug 2012

V roku 2005 prvy moj plat bol 9320 Sk v cistom. Mesiac predtym som brigadovala vo Figare a moj plat bol tam vyssi...

ilijanka
28. aug 2012

@kvetinqa tu si môže každý napísať svoj názor, aj keď sa nemusí každému páčiť 😉 ja poznám dosť učiteliek, žiadna z prvého stupňa nechodí domov o 15:00, to na 100%, možno na 2.stupni a na stredných školách je to tak, ale keď napr.končíš 5. hodinou, nehovor,že sedíš do 15:00 v zborovni 😉 prázdnin musí byť dokopy minimálne 11 týždňov, tak si to porovnaj s bežným človekom, ktorý má max.5 týždňov dovolenky... Netvrdím, že učiť je ľahká práca, ale toto čo tu píšeš sú tiež zavádzajúce údaje...
Napríklad zdravotníci robia nočné,víkendy, nepoznajú čo je sviatok, tiež tá zodpovednosť je tam o niečom inom- aj keď určite aj učitelia majú veľkú zodpovednosť, to netvrdím, ale porovnávať sa to nedá, a teraz sa môžeš do mňa pustiť 😝 😀

kvetinqa
28. aug 2012

@ilijanka Nechapem, preco by som sa mala do teba pustat. Ty si napisala svoj nazor, ja som napisala ten svoj.. A uz vobec nerozumiem, preco by som mala porovnavat skolstvo a zdravotnictvo, s tym si zacala ty, ja som sa o tom ani len nezmienila, pretoze absolutne netusim o com je praca zdravotnika. Tak isto ako ty absolutne netusis o com je praca ucitela. To, ze poznas dost uciteliek a podla nich si si pausalne utvorila nazor, je tvoja vec. Ja poznam dve zdravotne sestry, ano, obe maju obrovsku zodpovednost, pracuju na ARE, ale zarabaju, ak sa dobre zaradia, cez tisic eur v cistom.... Ja neucim na prvom stupni, ucim na gymnaziu, pred 15tou som nikdy z roboty nesla. A ked aj skoncim skor, tak v kabinete sedim, lebo potrebujem nahadzat do pocitaca dochadzku, znamky, uzatvorit triednu knihu, ostatne veci ako pisomky atd si beriem domov. Ja, ako jazykar, mam pisomky kazdy tyzden, takze ver mi, ze ked mas tych tried niekolko, tak mas co robit do noci... Neviem, kde som napisala zavadzajuce informacie, opisala som ti svoj stav a svoju pracu.. Dovolenky mam sice viac ako bezny clovek, ale napriklad u nas na skole si mozes z dovolenky mimo prazdnin vycerpat maximalne 2 dni. Zvysok v ramci prazdnin. Cize o dovolenke mimo sezony som mohla len snivat... A este nikdy som na dovolenku nesla s tym, ze nemam co robit.. Letne prazdniny su o tom, ze ucitel si musi urobit plany, okruhy na novy rok. Ver mi, ze podla noveho sk. zakona ma ucitel co robit a nevala si sunky...
Hovorim o svojej praci a o tom, ako ju vykonavam ja. Samozrejme, ze su aj ucitelia, ktori toto vsetko nerobia, lebo maju pocit, ze nemusia a tiez ucitelia, ktori chodia o 12 domov, ale v kazdej jednej praci najdes tych zodpovednych a potom tych menej..... Ale trvam na svojom v tom, ze ludia, ktori ucitelov beru ako ty, by si to mali ist aspon na jeden den vyskusat a potom by mohli byt mudri.. Lebo tazko sa uci v dobe, kde deti prichadzaju z rodin, kde panuje takyto nazor na ucitela 😉

maznacik007
28. aug 2012

no ja musim napisat ze to s ucitelkami je casto pravda ze ich o druhej uz v skole nenajdete..... a to som byvala ucitelka... len ja som mala tu smolu ze som ucila informatiku a matiku a kazde poobedie som mala navyse kruzky doucovaky a pod... takze pred 16 tu som neodchadzala... ale v skole som o takom case byvala sama teda okrem druziny upratovaciek a skolnika...
teraz ked nieco potrebujeme riesit s pani ucitelkou od dcery tak uz viem ze po jednej sa ani neoplati volat ani tam ist... lebo uz tam nie su... 😅

mamkaivka
28. aug 2012

@mravvcek každý máme iný uhol pohľadu a iný názor súvisí to aj so skúsenosťami ale to je v živote normálne....no ja by som učiteľa a lekára nedávala na jednu úroveň čo sa týka platu, medicína je o rok dlhšie štúdium a pokračuje to atestáciami, ak niekto robí sviatok nesviatok noc deň určite si zaslúži vyšší plat veď nakoniec ziska ho príplatkami,

mamkaivka
28. aug 2012

@kvetinqa "v kazdej jednej praci najdes tych zodpovednych a potom tych menej.." plne s tebou súhlasím,

mravvcek
28. aug 2012

@kvetinqa presne tak,ked dieta pocuje v rodine,ze ucitel ho.no robi,ze len krici,berie plat,ma same prazdniny....ja sa ani necudujem,ze nasa spolocnost upada,ze ta tolerancia a respekt tu nie je,ked rodic husti toto od mala 🙂 a ked nie priamo,deturence maju uci vsade,takze asi tak 🙂

vzdy su ucitelia,ti ktori nic nerobia,ktiri oddychuju......ale nikto nepozrie na lekara,ze vsebocak je o druhej doma 🙂 ze operateri dostavaju krasne obalocky,poniektori ani netusia kolko zarabaju,lebo sa platu nemusia dotknut.....
ale kto naucil citat,pisat,pocitat....proste to je vec nazoru,tot vsjo :D

ilijanka
28. aug 2012

@kvetinqa sestry na are môžu zarobiť cez tisíc eur v čistom jedine ak má nejakú funkciu a robí vo fakultnej nemocnici, inak ani náhodou, v malých nemocniciach zarábajú v čistom okolo 500 eur, viem to, lebo som tam robila, ale dobre, neberiem Ti Tvoju pravdu, máš na ňu nárok 😉

kvetinqa
28. aug 2012

@ilijanka je uzasne ako ty vies pracovnu dobu a napln vsetkych ucitelov a aj platy vsetkych sestier.. Tabulky su sice jedna vec, ale pausalizovat sa to neda, kedze plat ti vie zdvihnut vela faktorov. Ani jedna nema funkciu a obe robia v NUSCH a obe vedia mat plat 1000 eur v cistom... Ale ako som povedala, absolutne nechapem, preco si zacala porovnavat skolstvo so zdravonictvom...
Este jeden tip, ak si nespokojna so svojimi 500 eurami a zodpovednostou, ktoru ako zdravotnik mas, skus povolanie ucitela. Doma budes o jednej a este mas aj kopu volna a ziadnu zodpovednost. 😉 Pekny den.

zuba
28. aug 2012

@ilijanka tak ja teda učím na prvom stupni a veru domov som chodila vždy najskôr po 15:00 často až po 17:00, teraz ako mám malé dieťa, som chodila domov skôr, ale potom to doma aj tak vyzeralo. Večer som si sadla k písomkám a opravovala alebo tvorila písomky a hodiny. Napríklad taký prvácky zošit - musíš skontrolovať každé jedno písmenko ako je napísané. To nemáš za 5 minút hotové. No a teda ak sestrička donesie 500 v čistom , tak fajn - ako si si prečítala baby tu majú vysokú školu a tých 500 v čistom domov nedonesú. Áno nemám nočnú, ale často dlho do noci robím svoje prípravy, aby hodina deťom čosi dala a učili sa zaujímavo. NO a donesiem domov výplatu, z ktorej bohužiaľ časť miniem na to, aby mohla hodina vyzerať tak ako má, lebo v školstve nedostanem na pomôcky. Ktorý lekár si ide kúpiť obväz aby zaviazal ranu, ktorý policajt si ide kúpiť bločky na pokutu ... Nie to len my učitelia si zo svojho úžasného platu vieme nakúpiť ešte aj materiál na kvalitnejšiu hodinu.
Prázdniny - celé je to dovolenka, a tak ako baby píšu nevystačí ti na celé prázdniny, ktoré deti majú - no a skús si z toho úchvatného platu kúpiť letnú dovolenku v najväčšej sezóne, lebo inokedy ťa nikto nikam nepustí.

Ako netvrdím, že zdravotné sestričky sú na tom super - tiež im ide menej ako treba, ale neobúvajte sa do nás učiteľov, že čo chceme, veď máme prázdniny. To nie je všetko.

zuba
28. aug 2012

@ilijanka A k zodpovednosti - učiteľ má a veľkú zodpovednosť - veď tak ako ti píšu baby - poď si to skúsiť a uvidíš aká je to pohoda. A doprajem ti deň, keď máš plných 6 hodín, dozor na chodbe, dozor v v jedálni - že teda nemáš čas ísť ani na WC. Chodíš z triedy do triedy, kde deti behajú po laviciach a naháňajú sa s nožničkami alebo ceruzkami aty nesieš zodpovednosť, ak si ublížia. A niekde medzi tým sa máš pripraviť na ďalšiu hodinu - veď čo, to je taká malina.

ilijanka
28. aug 2012

@kvetinqa
@zuba, porovnávam preto, lebo to tu na predchádzajúcej strane bolo porovnávané, ale baby, veď sa kľudne sťažujte, nikto Vám to neberie, ale nikto Vás ani nenútil, aby ste išli robiť do školstva, alebo áno?Je slobodná voľba povolania, tak môžte kedykoľvek odísť, no nie? Tak ja Vám prajem všetkých krásny školský rok a 13.9. úspešný štrajk 😉

emilii
28. aug 2012

môj nástupný plat bol 4126 Sk 🙂) pred 12 rokmi ...
@kvetinqa tiež ma vytáčajú tie " závistlivé" reči o tom koľko máme dovolenky, koľko hodín denne pracujeme ..preto sa vždy každého takého opýtam : čo ti bráni v tom, aby si aj ty učil ? vyštuduj a začni učiť .. potom kritizuj a hodnoť ... kto neučil nevie .. mňa tá práca baví a napĺňa ... vyberala som si ju bez ohľadu na plat ...

zuba
28. aug 2012

@ilijanka nechápem prečo by sme mali byť ticho a čušať s takým platom alebo odísť - rada by som robila to čo ma baví a napĺňa,a el za slušnú mzdu -tak ako každý človek .

ginger_fox
28. aug 2012

@leela123 ja poznám učiteľky z nasej rodiny. Sú 40 a 46 ročné a obe majú čistý príjem na úrovni 800€.

sorciera24
28. aug 2012

@ginger_fox to ale nie je tabulkovy plat....mozno maju prispevky, bonusy, kde robia? na sukr. skolach?

kvetinqa
28. aug 2012

@ilijanka ukaz mi, kde sa stazujem... Ja svoju pracu milujem a robim ju rada. Ked to tak nebude, odidem zo skolstva... Dovolila som si len napisat svoj nazor na to, ako vlastne mame byt rady, ze mame tolko dovolenky aziadnu zodpovednost a este nas za to aj platia....

astika
28. aug 2012

@ginger_fox 800 v cistom? Kokso, to je kde taka skola 🙂 Tak teda ja mam 15 rocnu prax, 1.atestaciu, som triedna, mam osobny a kopec funkcii na skole, aby som mala slusny plat, ale 800 ani zdaleka.

ginger_fox
28. aug 2012

@sorciera24 nie, jedna učí na malej základke na dedine, má asi 12 detí, ale sú tam nejaké problémové deti, jedno má aj asistenta a druhá učí na strednej odbornej škole(na štátnej). Neviem, z čoho všetkého sa skladajú ich platy, ale pri tých cifrách som skoro spadla na... a zamýšľam sa nad štrajkom 😀

sorciera24
28. aug 2012

@ginger_fox sorry, ale to ako musia amt nejake priplatky, bonusy, kruzky....vies, oni ti mozu povedat...ale co vsetko sa za tym skryva.....ja nepoznam jednu ucitelku, uz pomaly aj dochodkyne, co by teda taky zakladny plat mali.....(a to ich poznam dost......kedze sama som;))

ginger_fox
28. aug 2012

@astika k tej druhej sa neviem vyjadriť, je to bratova budúca svokra, tak zas nechcem veľmi rýpať otázkami 😉

piacere
28. aug 2012

@ilijanka tak isto si aj ty mohla byť učiteľka a "užívať" si prázdniny a odchod z práce o jednej.... či? : -)

ginger_fox
28. aug 2012

@sorciera24 sama som bola prekvapená a pri mojom sondovaní o platoch učiteľov som zistila, že učitelia na dedinských základkách majú lepšie platy ako moji bývalí profáci na gymnáziu

sharlotta
28. aug 2012

Ucila som na strednej a pred 15 som teda domov nechodila. V praci som bola o 7.30, pretoze som sa potrebovala pripravit, nachystat knihy, pomocky, pisomky atd. plus k tomu 2x tyzdenne ranny dozor. Nastupny plat ucitela bez praxe sa pohybuje okolo 500-550 eur v hrubom. Mna by zaujimalo, v ktorom inom odvetvi ludia s vysokoskolskym vzdelanim zarabaju tolko, ako ucitelia. Tento stat moze byt rad, ze je tu este dost ludi, ktori maju tuto pracu radi a chcu ju robit. Desim sa toho, kto bude ucit moje deti.

ilijanka
29. aug 2012

@zuba nikde som nenapísala, že sa nemôžete sťažovať
@kvetinqa je krásne, že miluješ svoju prácu, ale každý si tu môže napísať názor a to čo som napísala je pravda a za tým si stojím