Aký máte názor na to, že dôchodci pracujú na dôchodku?
Zaujíma ma aký máte názor na to že dôchodci pracujú na dôchodku? Majú dôchodok aj výplatu. Vidím v okolí čoraz viac dôchodcov ešte robí a má "dva platy" lenže nesmierne ma to hnevá. Tým pádom ony držia pracovné miesta a mlady ľudia majú problém zamestnať sa. Musia byť na úrade práce a čakať kedy sa uvoľní miesto. Nepríde vám to nespravodlivé?
Prečo tí ľudia čo sú na dochodku neostanu doma a nenechaju pracovné miesta mladým?
@lienka.7 ked uz sme pri tom. Kolko si si už odložila ty, keď tak mudrujes? No schválne, daj, som zvedava.
@lienka.7 Ja som tak nejako zvyknuta, ze tu zeny pletu piate cez deviate, domotaju temu, same prispevky od veci, alebo tie stale tirady, ako zavidis a mas sa vzdelavat a ist do roboty najlepsie od tyzdnoveho novorodenca.
Jak kury v kurine. Pritom mne je to jedno, uplne mi je sumak, ktory dochodca pracuje, ale tie poprekrucane dristy aki su chudaci, tie ma dvihaju zo stolicky.
Len mi je luto, ze teda rodicia a stari rodicia tuto korporatnych topmanazeriek musia prscovat a ony im svojimi intergalaktickymi tisickami z vyplaty nie su schopne pomoct, aby teda nezivorili.
@lienka.7 lebo zakladatelke drzi miesto docentka v SAVke, ze .. A sotva sa zaujimala aj o miesta na uradoch, kde podla teba zavadzaju dochodcovia (ale so znalostou zakonov a predpisov). ona moze iba denne kvoli detom. A miesto upratovacky /ktore riadia zvacsa poobede, ci kucharky, jej drzi dochodkyna. Vyzera to tak, ze sa pytala v skolje a skole, kam jej chodia deti a tam to haslo. Su obchody, kde ponukaju ciadtocne uvazky a matky po nich skocia. A uz ten vikend na pravidelnej baze by tiez si mohla zvladnut zariadit. Ci zije sama na svete? Bez muza, rodicov, svokrovcov? Btw, kamoska sla po 5r materskej na konkurz. OU v zaprdenom okresnom meste, bez tlacenky, nadrvila sa zakony a vzali ju. Lenze to treba aktivne hladat a aj nieco urobit....
A aký máš názor na to, keď matky čo sú na RD pracuju? Či dôchodci nech živoria? Veď ochvilu ajtak “pomrú” tak im stačí malo na dožitie? Nech robia koľko vládzu , ja im doprajem. Väčšinou čo poznám pracujúcich dôchodcov, tak pracuju ako vrátnici niekde v administratívnych budovách , alebo školách a fakt neverím že sa mladi ľudia idu pretrhnúť aby získali prácu ako vrátnici a to že niekto nemá ukončenú ani základnú školu a potrebuje to miesto na ktorom práve sedí dôchodca - jeho problem.
Moja babka má ten najnižší dôchodok , keby vladala robiť tak robí , našťastie ma ale 5 pracujúcich deti + mňa pracujúcu vnučku takže jej vieme pomôcť.
@drahomirrra super, len ja som sa lienky co mudruje, pýtala. 🙂
@ukulela A ty si bola uz pozriet na nejakom urade? Obsluhovali ta niekedy aj mladi ludia? Lebo teda ak mala autorka zaujem o nejaky urad a administrativu, tak ano, je to plne dochodcov. A tam sa teda nepretrhnu 🙂
@danielinaa Som prehliadla, mazem 😊
@drahomirrra nebola, ona tu len keca, lebo si myslí aká je mudra. A potrebuje si kopnúť do autorky. To je všetko.
@danielinaa mudrujes tu akurát ty. Keď nemáš čo reálne napísať k téme, tak sa chod prejsť von.
@drahomirrra
@lienka.7 bola. A? U nás na obecnom sa 10r nič nezmenilo, ženy sú tam v produktívnom veku. Máme novú vedúcu technických služieb... v škôlke hľadali upratovačku, vzala to mama 1 dievčatka. Nastupuje ale v týždni bežne skôr, ako chodí malá. V kuchyni sa menila pomocná sila a v škôlke budú hľadať znova učiteľku. Na VUCke, čo sledujem, hľadajú viacerých referentov.
Zakladateľka nehľadá riešenie. Predávala by kabelky za dve stovky? Robila po večeroch satnarku? Hľadala vôbec miesto na úrade? Pýtala sa na skrátený úväzok v kancelariach? Len jej kole oči dôchodkyňa. Lebo ma parádny 600€ dôchodok a nemá hypo a má náklady 40€ ako jej otec. Zjavne nie je úplne sama, keď bola 6r na rodicaku a teraz na upsvare a plat nechýbal. Tak nech si to premysli. Buď vyrieši deti a vezme prácu bez obmedzení. Keď sa nedá, musí hľadať aj iné, ako 3 vyhovujúce miesta 300m od bydliska.
Keď už hovoríme o východe Slovenska a pozícia upratovačky, tak hneď prvé čo vyhodilo mne je totohttps://sk.jooble.org/desc/5633146557181837345?... . A teraz prečo dôchodca alebo študent? Však chod a povedz vo firme že za tento plat toto robiť budeš ty . Máš možnosť. Len pochybujem že to robit niekto iný bude chcieť .
Keď len pozriem kde všade hľadajú upratovačky ,tak to asi problém pre túto prácu , ktoru hľadá aj zakladateľka témy nebude že sú tam dôchodcovia. Skôr to bude niečo iné . Ten plat je taký aký je a za ten plat , to fakt nikto iný kto má VS , ako zakladateľka, robiť nebude. Tu je ďalší inzerát.
https://www.istp.sk/pracovna-ponuka/2011304/upr.... A verím tomu že keby napíše kde presne býva , tam nájdeme viac takýchto
@drahomirrra moja babka pracovala na dochodku na polovicny uvazok ako ucitelka, lebo jej dochodok bol 360eur a zivila mna, vnucku (otec nebol v obraze, mama v mojich troch mesiacoch odisla). myslim, ze prevazna vacsina tu pise prave na zaklade osobnych skusenosti zo svojho okolia - o svojich starych rodicoch, rodicoch, znamych, susedoch...
@oli18
Bude to ešte horšie....tiež dávam za pravdu autorke.
Sa zamyslite, čo tu píšete o akej závisti 🙈 Ona za to vôbec nemôže ako je u nás nastavený tento náš úžasný systém... Veď kto môže za to že sú tu také nízke dôchodky, autorka? ...poznám veľa pracujúcich, ktorí by už dávno išli do dôchodku čo už nevládzu a nemajú ani 50r. A mladí 20-30 roční sedia bohužiaľ doma, čo sa nedostanú ani len získavať nejakú prax aby sa rozbehli a už vôbec nie žena po skončení rodičovskej...je to tu čisté zúfalstvo. Bodaj by aj v tej práci vydržali, keď s nimi tak zaobchádzajú, hlavne aby sa udržalali tí čo tam podľa mňa nemajú už dávno čo robiť.
Len nech ešte navýšia dôchodkovy vek a potom uvidíme ako to tu bude vyzerať a ako budete spokojní keď vás bude obsluhovať, ošetrovať...takmer 70 ročná/ý zamestnanec 🙉. Zohnať čo len skrátený úväzok, je nad ľudské sily.
Vekový priemer zdravotnej sestry u nás je vraj 46 rokov... výborne. Treba mladým pomáhať, hlavne im vytvoriť pracovné možnosti. Lenže je veľmi zlá doba a každý zamestnávateľ chamratí len a len pre seba ....
Začala som s externým večerným štúdiom popri zamestnaní...nereálne časovo, z práce má prepustili, kto vám bude tolerovať aký zamestnávateľ 2-4 x do týždňa odísť z práce o 11,30 hod?! Dôvod štúdia? Žiadna voľná pracovná pozícia, ale štipendium 0€, iba denní sú ako tak zvýhodnení dostávajú 50€ mesačne, my externí nič. Hlavne že odídencom sa platí všetko aj jazykové kurzy majú od marca zadarmo...
Prajem veľa šťastia aby si zohnala prácu ✊
@jullca Ďakujem za komentár, bohužiaľ málo ľudí to chápe čo chcem povedať s týmto príspevkom.
@ukulela a z akého dovodu by mala @autorka predávať kabelky alebo robiť za 200€?
Hľadá normálnu pracu za normalny plat, lebo ma trosku väčšie výdavky ako ta pracujúca dôchodkyňa, ale to asi tebe ťažko vysvetľovať, co? Narozdiel od nej má minimálne deti a plus k tomu hypo. Nechápem co ju posielate robit na 3 smeny ci večer alebo víkendy. Vy tak robite? Ak nie, tak tu zbytocne nemudrujte a neprskajte síru.
Ale celkovo takej ako tebe a tu podobnym je niečo ťažko vysvetľovať.
Ked tu tak rypete do autorky a sťazujete sa na vysku dôchodkov, co vaši rodicia/stari rodicia si tiež nehľadali lepšie platenú pracu, aby mali lepší dôchodok aj oni, hm? Jaj, ci to uz nie, ze?
@autorka normalne kukám, kolko recruiteriek sa tu zrazu vyrojilo 👌 no múdre su všetky ako salamunove trenky, ale to je predsa také slovenské mudrovat a nevediet (resp.💩 vediet aby som bola uplne presna).
@jullca zbytocne tu budeš niečo vysvetľovať a písať. Panie salamunky vedia predsa lepšie ako ty sama, počkaj o chvíľu tu dostaneš plno erudovanych rad 👌🤦♀️
@ukulela
V poriadku....veď to všetko všetci vieme už dávno ....a bude to bohužiaľ takto pokračovať.
Ja som chcela ísť pracovať ako ošetrovateľka na 6-8 hodín, odmietli má. Vraj iba na 12 hod. smenu 🤷. Potom sa budú sťažovať, že je nedostatok ľudí, to nie je vôbec pravda. Treba sa zamyslieť už konečne a začať sledovať trh práce a prispôsobiť sa tomu. Lenže to by museli byť na toto ľudia, ktorí by mali záujem riešiť a pracovať na zmenách v systéme, nie iba brať plat ....lenže nemá kto, keď sa tam držia dôchodcovia zubami nechtami...
Kľudne by som išla pracovať aj na vrátnicu družstva, bohužiaľ, obsadené dôchodcami. Pritom majú platy vyššie ako účtovníčky a žiadna záťaž.
Ja som to už vzdala, nemám chuť už ani nikde začínať v mojom obore s dlhoročnou praxou....
@lienka.7 Ja som sa vyjadrila už vyššie o mojich rodičoch. 90te roky boli fakt o tom, že bol rád človek, že má robotu, hoci napríklad často výplata neprišla aj 2 mesiace... Bola bieda veľká. Napríklad mamina potom v 1999 získala novú robotu, vypracovala sa, potom cca 5 rokov zarábala dosť dobre na ženu. Ale bohužiaľ na jej pozíciu bolo treba neskôr vysokú školu-zmenili nariadenia, čo sa v 50tke neodhodlala. Bol rok 2009 a začala hospodárska kríza, ostala bez práce 3 roky. Potom už vo veku 50 plus a že situácia bola ešte zlá bola rada aj za málo platenú prácu a z tej odišla na dôchodok, ktorý je 395 eur momentálne a teda musí pracovať na čiastočný úväzok. Zatiaľ vládze, ale čo bude ak nebude vládať neviem. Ja veľmi pomôcť neviem, kedže sme boli vždy chudobní a teda na štart do života som nič nedostala a teda sama musím bojovať, aby som mala ako taký život, kedže na štart mi nik neprispel.
@lienka.7 mam chut nadavat, ale nebudem. moji rodicia boli obycajny robotnici, cely zivot dreli ako sa hovori z ruky do huby. z coho si mali nasetrit? co zarobili, to presne aj minuli. ked nieco nasetrili bolo treba novu pracku, atd. otec zomrel, mama moze vyskakovat len za to ze ma pripocitany vdovsky a veru nema ani 500 eur. mali 3 izbak, preco by mala ist do mensieho? v mensom byte by predsa minula presne tolko isto energii a jedla ako v tom 3 izbovom. aj za bytove sa plati rovnako. chodila robit do bizuterie, kde zamestnavatel zamestnaval dochodkyne a studentky, jeho sa spytajte preco nezamestnal normalneho pracovnika s normalnym platom na doobedie.
a ze pracuju iba ti vitalni? moja mama tam bola hocikedy cely den seknuta, ale robila, lebo je z generacie ktora je zvyknuta makat a nestazovat sa. teraz mi strazi dieta, aby som ja mohla ist z rodicovskej do prace. u nas v praci robi upratovacku jedna stara pani, neskutocne fuci kym vobec vyde po schodoch, ale robit chce, lebo tie peniaze asi potrebuje.
a k tej otazke, ano ja som videla v prvych svojich zamestnaniach, ze so svojou blbou maturitou a svojou priemernostou vela vody nenamutim, tak som sla na vysku, pocas materske. spravila som si bc, mgr a potom dps. hoci len tu blbu pedagogiku, ktoru kazdy podcenuje.
jeden fakt v tejto diskusii uznavam, ze vsetci tu zovseobecnujeme na zaklade vlastnej skusenosti s dochodcami, ale rozhodne nie vsetci prehadzuju peniaze vidlami.
znova tvrdim, ze problem nie su dochodci, ale autorkin postoj. tiez som mala fazu, ze som nevedela najst pracu, skoro som sla robit hranolky do kfc. moj manzel tiez v jednom obdobi dlho hladal pracu, makal po brigadach od rana do vecera aby zarobil vtedy 300 eur, bol aj na triedicke odpadu.
Vyžiť z dôchodku môže byť pre mnohých slovenských dôchodcov náročné. Druhá vec je, že človek ak vládze, je zdravý tak sa chce socializovať, realizovať, cítiť užitočný, aj si zarobiť možno na nejakú dovolenku a nie len doma s často nízkym dôchodkom nečinne čakať na smrť.

@drahomirrra je to tu zbytocne sa rozčuľovať. Niektoré už tu od zúfalstva pletú aj prace na pol úväzku + ešte k tomu aj študentov. 🤦♀️
"Problémom" sú ti dôchodcovia, co robia napr.na klasických administratívnych miestach, úradoch, či aj na takej SAVke napr.
A presne, keby dali na výber plat alebo dôchodok, videli by sme tých ubohych chudákov ako by ďalej "museli" pracovat. Tí najviac postihnutí vyše 70-80 ročný uz robiť ani nemôžu (pokiaľ ie sú niekde zošity na teplých miestach ako parlament a pod, ale o týchto tubasi napíšeme, ze?), lebo ti uz nevládzu. Pokial im nevychádza dôchodok, treba prehodnotiť ich výdavky. Byva sam vo veľkom dome? No je mi luto, bud treba do menšieho alebo nech mu ti platia túto tie úžasné korporatne manažérky, co tu každú jednu iba urážajú.
Inak to, ze oveľa ohrozeného skupinou sú osamelé matky s deťmi, to tu mnohým akosi unika, ze? Ale sak jasne, nemali si robit deti, keď sa o ne nevedia postarat, ze? No aj dôchodcovia si mohli cely život pomaly odkladať a sporiť, keďže vedeli ze dôchodok nič moc nebude. Mimochodom, to ze nemajú peniaze je len mýtus. Stačí pozerať správy, o kolko tisíc euro ich vždy niekto oklamal, co mali doma cash. Naposledy nejaká babka tusim 7.000€.