Aký máte názor na to, že dôchodci pracujú na dôchodku?
Zaujíma ma aký máte názor na to že dôchodci pracujú na dôchodku? Majú dôchodok aj výplatu. Vidím v okolí čoraz viac dôchodcov ešte robí a má "dva platy" lenže nesmierne ma to hnevá. Tým pádom ony držia pracovné miesta a mlady ľudia majú problém zamestnať sa. Musia byť na úrade práce a čakať kedy sa uvoľní miesto. Nepríde vám to nespravodlivé?
Prečo tí ľudia čo sú na dochodku neostanu doma a nenechaju pracovné miesta mladým?
Ale dochodky su zalostne nizke, ze podaktori dochodcovia, zial, nemaju na vyber a pracuju, kym ich odtial nevynesu. A napr.moja mamina bola cely zivot zdravotna sestra, uz je roky dochodkynou a stale chodi zaskakovat do roznych ambulancii, lebo sestier je strasne malo. A casto mi povie, ze bez tejto "brigadky" by sa jej zilo tazko.
Lebo vela dochodcov plati pôžičky za svoje neschopne deti. Alebo byvaju siedmy v 2izbovom byte tak aj v 70 makaju jak fredky len aby mali pokoj.
Dochodcovia, ktori pracuju nesedia na pracovnych miestach tych mladych. Vacsinou robia na miestach a za platy, za ktore by tam mladi nepracovali. Ci uz zoberieme upratovacky, pomocne sily v kuchyni alebo lekarov, sestriciek, ucitelov. A tie prve dve skupiny pracujucich dochodcov by so svojim dochodkom tazko vysli, takto maju dva prijmy, sice velmi mizerne ale vidim, ze sa najdu ludia, ktori im aj toto zavidia. Zena, ktora cely zivot robila upratovacku, predavacku, sestricku dokonca aj ucitelku (co je uz na povazenie a inu debatu) nema 600-eurovy dochodok.
toto je absurdne. povedzme ze z priemerneho slovenskeho platu skoncis zo dna na den na mizernom dochodku, z ktoreho ti nevyjde po zaplateni najmu/ energii/liekov ani na jedlo, napriek prerobenemu zivotu dostavas smiesnu almuznu, 3x kazde € obratis, kym ho minies, ak si chces prilepsit, napriek naroku na oddych este trosku v praci potiahnes a nasporis si aspon na pohreb, a este ti aj budu zavidiet 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Ja odpadnem. A ty si myslíš že každý má 600€🙈. Vieš len injekcia do klba stojí cca 80€ a to je len od bolesti kĺbov. Zrovna som ju mame platila aby si ulavila od bolesti. A naozaj si ju nemohla dovoliť. A to nehovorím že si neberiem na naftu čo ju vozím. Jediná spravodlivosť na svete je že každý bude raz starý. Teda ak sa toho dožije. Nerieš dôchodcov a ich smiešne dôchodky. Ja som išla na dve smeny po materskej. A som tu. A nenadavala som na systém ani dôchodcov.
@ukulela nieze prebrat ambulanciu. Ambulancie sa predavaju, preto nie je zaujem. Ved mlady lekar si musi zobrat uver, aby si ambulanciu odkupil. A to ma len poriesenu pracu. A kde je byvanie? Ti, ktori ozaj uz chcu odist do dochodku a amb nepredali, nechavaju si firmy a mladych lekarov zamestnaju ako svojho zamestnanca. Takze vlastne nadalej podnikaju, riesia vsetko okolo, len neordinuju.
Ale je dosť blbé sťažovať sa ze nikto ma nechce zamestnať a pritom neovládam ani základnú gramatiku...hanbila by som sa sťažovať na modrom koniku na dôchodcov. Neni ti kktno?
Obaja rodičia na dôchodku a obaja pracujúci. Konečne začali cestovať, užívať si život, neskutočne pomáhajú mojej aj bratovej rodine. Asi toľko k tomu 😉
Autorka skade máš tých 600 eur? Čo poznám ľudí, väčšina má dôchodok 350-500.
Svokra dochodkyna pracuje aby vyzila zo 400€ dochodku. Robila tazku pracu cely zivot. Teraz robí sezonne prace o ktore mladi zaujem nemaju... je to praca vonku za kazdeho pocasia (starostlivost o rastliny: maliny, cucoriedky, jahody, potom zber), robia tam s nou dalsie dochodkyne. Nikto mladý. A nie vinou dochodkyn.
Tvoj otec nekuri ani neje? V dome nema ziadne vydavky, waaaau👏 Tak to je asi jediny na Slovensku,co sa ma tak dobre,ze nic okrem elektriky a internetu nepotrebuje. Inak,ak budes mat ako 65-70r.este tolko energie,ze budes vladat pracovat,tak ti zatlieskam. Ja som z roboty unavena uz teraz,neviem si predstavit podavat rovnaky vykon o 20-30r. Za mna si zasluzia skor obdiv,nez zavist. Inak uz ked tak nariekas,kopa mamiciek robi v Kaufe,Lidli,kde im so smenami vedia vyjst v ustrety. Mas rovnaku moznost ako ten dochodca. 🤷♀️
Vies je to aj o Tvojom nastaveni... Mozno musis zlavnit zo svojich narokov a praca by bola hned.... Koľko zien pracujucich na smeny robi a tiez maju deti.... Zial niekedy je to narocne a musis sa prisposobit.... Ja som napr maleho niekedy nosila do skolky uz pred 6, aby som stihla sluzbu... Chudak niekedy vstaval o 4,45 hod.Po nocnej som nesla spat, ale utekala som ho zaniest do skolky. Platala som to ako sa dalo. A takto funguje mnoho rodín. Zial peniazky bolo treba, aj robotu....
@iwesska To je ďalšia vec že vo vyššom veku kopa ľudí už nevládze tak mali by ponechať miesto mladším.
Ako som písala vyššie dôchodcovia neplatia hypotéku lebo to majú už dávno splatené, ozaj len tie energie lieky a ostatné jedlo tiež menej lebo varia len na seba, čo rodina s malými deťmi viac dá na jedlo na oblečenie plus hypotéka. Je to veľký rozdiel.
@viestta Najhoršie je, že politici často prezentujú tak, že nízke dôchodky majú len špekulanti čo napriklad celý život boli szčo a platili minimálny odvod zámerne alebo nejaké čašníčky čo na papieri mali polovičný úväzok a zvyšok im dávali majitelia do vrecka. Ale nie je to tak, nízke dôchodky má teraz veľmi veľa ľudí čo poctivo platili dane a odvody. Či predavačky, kuchárky, sestričky učitelia, ľudia pracujúci na úradoch a tak
Ku 60€ nákladom tvojho otca. Otec nemá vodovod? Možno studňu, ok. Voda zadarmo. Ale v byte studne nemajú. Kúri čím? Prdi v zime pod perinu? Keď býva v dome, čo opravy? Predstav si ho samého v 2 či 3 izbovom byte. Ele, vodné, stočné, kúrenie, plyn, fond opráv, poistka,.... Lieky, strava,... Naša babka by to sama nedala. Len lieky do 100. Dôchodca má podľa teba len sedieť doma, jesť fliacky a halušky a dožiť low cost do smrti?
Ku tvojim predstavám o praci. Ja mám 2 malé deti, robila som počas rodicaku, mám prácu, kde som k dispo 24/7, sviatky,piatky. Škôlku, školu riešime spolu s mužom. Ak si na deti sama, tvojim problémom nie je dochodkyna v jedálni.
Keď si taká vypočítava,nože sa nám priznaj, koľko príspevkov si cez pandémiu zhrabla popri sedení na prdeli?
A ešte mama robí v kolektive, kde je 11 z 12 o veku 57 plus, 4 na dôchodku... A myslíš, že zamestnávateľ by neprial mladú nejakú? Ale odidu po pár dňoch, lebo treba tam robiť a práca v celodennej prevádzke, teda treba robiť aj víkendy a poobednú a to je problém. Mladé chcú robiť len ráno nič neurobiť a veľa zarobiť.
@huginko mojej kolegyne sestra - detska kardiologicka - roky za seba nemoze najst nikoho, kto by prevzal ambulanciu. Nedokaze odist na dochodok, hoci je sama chora, lebo by cely region ostal bez detskeho kardiologa.
A prečo by matka s deťmi nemohla robiť cez víkend alebo nočnú. Matka môjho partnera ako sa oživiť elka robila roky len nocne. Ja ako matka samozivitelka robím aj cez víkendy a dokonca som robila od polroka dieťaťa.
Tak prečo by si ty ako matka deti musela mať robotu vyslovene pondelok až piatok od 07. 30 do 15.30.
Ci len ty jediná máš malé deti?
Autorka, na jednej strane nadávaš na dôchodcov že pracujú na jednu smenu, na druhej strane ty na smeny nechceš. Ten dôchodca už odrobil xy rokov , to že robí menej v jeho veku je normálne. Snáď by si nechcela aby 70 ročná žena šla na linku do fabriky na tri smeny . To ako nechápem, mladá zdravá žena má robiť ľahšiu prácu na jednu smenu a starší človek čo už má za sebou xy rokov , už mu zdravie tak nesluzi , môže robiť na tri smeny vo fabrike. Tak skús povedať svojej mame že jej budeš platiť , keď sa ti postara o dieťaťa a ty môžeš pracovať na tri smeny vo fabrike. Ak nechceš platiť dohodnúť sa s otcom dieťaťa, kto a kedy bude s dieťaťom
@kamatopo presne, 2 injekcie do klbov kazde 3 mesiace, k tomu condrosulf a kolagen a je to 250€ kazdeho stvrtroka. Nehovoriac o tom, ze treba aj ine lieky, inych lekarov, zubara…
Autorka - a ludia v bytoch? Najomne, fond oprav plati moj otec 230€ mesacne plus k tomu elektrina a plyn. Dochodcovia maju vydaje, ktore ty pochopis asi az v ich situacii. Svoj hnev obracias zlym smerom, ako za Slovenskeho statu videli ludia vsetky svoje krivdy v Zidoch.
no, ale tie dochodky su slabe, kto ma dochodok 400 e a najom v byte 250 tak sa trapi, takze ti, ktori vladzu robia, potom su aj rozne ine priciny s ktorymi sa stretavam, velky smutok po strate partnera a pracou ho zahanaju, nie kazdy hrabe, aby mal do hrobu, aj ked mozno su aj taki, ale dost ludi na dochodku len preziva
ty proste ignorujes fakt, ze dôchodok 600+ je vysoko nadštandardný, bohuzial, taka je realita. moja babka, co cely zivot pracovala, mala dochodok 350€ - ehm, to ako by z tohto zila? to ja len prejem. ak by som jedla suche rozky s pastikou tak mixno polovicu. na lekara by uz nebolk - ze zubar a pod lol, aj ked byt vlastnila, bolo treba platit do fondu oprav, smetne atd. tvoj otec nic neje za cely mesiac? kde su poplatky za vodu, smeti atd? lekar nic?
Tupelá ste, vy niektoré dotyčné, ktoré dokážu riešiť takéto hovná.
Pochopíš, keď sa TY dotyčná ocitneš v takej istej situácii. 💁

@skeblicka77 Ano je vela volnych pracovnych miest, no nie pre matky s malymi detmi. Nemozme robit na tri smeny, ani nocne a vikedy. Ostava len robota na jednu smenu a to nikde nic volne lebo vela dochodcov si drzi miesto. Pricom ony by mohli robit na barsjake smeny, nemaju uz male deti aby robili na jednu.
@oli18 Konecne niekto kto mi da za pravdu.
@pribinak Dobre tak ratajme moj otec robil cely zivot ma dochodok 650 eur, zaplati eletriku 40eur mesacne tv internet 20 eur a ostatne mu ostava. A vela ludi z nasej dedniny je na tom rovnako. Ok beriem ked treba lieky dajme tomu 100vka mesacne no aj ta este kopa penazi im ostane.