Asistentka v materskej škôlke
Ahojte
Od septembra nastupujem ako asistentka v mš.
Viem že je to individuálne podľa toho o akú mš sa jedna. Ale ak ste niektora asistentkou v mš ( iba mš nie na ZŠ ), viete mi napísať cca ako vyzerá váš deň v mš , alebo čo cca robíte ?
Ďakujem
Asistentka učiteľa alebo konkrétneho dieťaťa? V podstate robíš to čo pani učiteľka okrem pedagogickej činnosti.
@zuzanockamt to bola ozaj duchaplna odpoved...napln byva heslovita, pani sa slusne spytala....ak neviem slusne odpovedat, radsej nekomengujem...podliehate pokynom svojej pani ucitelky, je to ozaj individualne, vela sa pytat a s nou komunikovat ake ma ocakavania a naroky...niektore daju volnosti viac...ine presne vymedzia cinnost
Mozem sa informovať kde viem pohľadať inzeráty ohladom tejto pozicie?tiez by som mala záujem
Môžem sa spýtať akú máte školu?Treba pedagogickú?
Ja som robila asistentku v skolke v Rakusku a robila som vsetko co bolo treba. Prebaľovanie, priprava desiaty, olovrant, prebaľovanie, upratovanie a samozrejme aj s detmi...
Bola som pri deťoch od rána, keď prišli do triedy, do cca 12.15h, keď išli spať. Potom som vykonávala rôzne činnosti, ktoré v MŠ trebalo, práca na Pc, sklad, triedenie, knižnica, pomôcky.. A v triede: som pedagogický asistent pre zdravotne znevýhodnené dieťa, čiže mala by som sa venovať danému dieťaťu, ale realita v MŠ je, že som sa venoval všetkým deťom a takisto aj učiteľka kľudne aj tomu jednému sa venovala, čo som mala na starosti, pri aktivitách sme tam boli akoby dve učiteľky, pomáhalo sa všetkým, keď moje dieťa malo činnosť dokončenú, išla som k ďalšiemu dieťaťu, pri edukacii bola samozrejme hlavná učiteľka. Ďalej pomoc v umyvarke, v šatni, jedálni, chodila som s deťmi na dvor, prechádzky, exkurzie, ale aj na poštu, mestský úrad, ak bolo potrebné čosi nakúpiť do MŠ, ak bola krízová situácia, že vypadli kolegyne, tak aj zaskok v triede. Kľudne sa pytaj, držím palce
U nás keď vypadla upratovačka, tak aj upratovala.
Kamaratka to robi,vravela ze meni pocikane pradlo,utiera ked daco deti zaspinia, pomaha s krmenim,pomaha s obliekanim, mne to skor pride,ze ona robi asistentku upratovacku a nie ze asistentku ucitela. Zalezi veru od ucitela,snad budes mat projemnu kolegynu.
@katuskamala1 a nerobi skor pomocnu vychovavatelku v MŠ? Lebo toto nie je pedagogicka pozicia
@palicka hm...veru ze je to mozne...
Ďakujem pekne za vaše odpovede a skúsenosti ☺️
Som začínajúca učiteľka ( stredná aj vš z predškolskej pedagogiky) , a popravde robiť asistentku mi zo začiatku bude asi vyhovovať viac ako hneď ísť učiť. Trošku sa zabehnem, a potom sa budem hlásiť ako učiteľka ☺️
@zuzanockamt mna by zaujímalo, či si tiež ucitelka/ asistentka, alebo proste len tak komentuješ ☺️
No celkom ma to prekvapilo. Myslela som si, že to bude viac toho pedagogického smeru než robiť výpomoc upratovačke alebo kuchárkam 🤷♀️ No zvedavá som teda, čo budem robiť reálne aj ja
A čoho sa bojíš, keď nejdeš rovno ako učiteľka? Veď si chodila do školy aby ťa na toto povolanie pripravili 🙈.. Ja keby mám asistentku tak jej prenechám všetky aktivity, ktoré sú zaťažujúce... Napríklad by umývala všetky stoly, štetce , farby po výtvarnej, splachovala by záchody... A v prvom rade je učiteľka tá čo upratuje nehody... Lebo pani upratovačky sú niekedy na druhej strane MŠ a spokojne si sedkajú a oddychujú...
@poopsie nikde nepíšem že sa bojím ☺️ A príprava v škole a realita je teda väčšinou trošku iná. Hlavne keď mám v triede 23 detí, určite by to chcelo čas kým sa zabehnem. Ale teda záleží aká škôlka.
Takže ty by si mala asistentku v podstate na upratovanie, nie priamo k deťom 🤷♀️ v tom prípade podľa mňa mohli kľudne zobrať dve upratovačky ako asistentku.
A pokiaľ musí učiteľka vsetko nonstop robiť, a upratovačky majú sedkanie a veget na druhom konci areálu- tak asi bude niekde chyba ☺️
Neboj sa všetci vedia, kde je chyba 🙈ale nikto tú chybu nerieši... Asi veľa skúseností celkovo z práce nemáš... My sme mali tento rok v triede 18 detí, pretože m2 ďalej nepustili... Najviac ich bolo na karnevale 17... Jeden jediný krát v roku... Takže neviem o akých 23 je reč... Tento rok budeme mať 20... Ale vidím to tak na klasiku max 16.. Ani predškoláci tohto roku nelámali rekordy v najlepšej dochádzke... Tiež mali prvý krát plný počet v triede asi dva týždne pred koncom šk.roka... Je to veľmi zaujímavé, že ťa takú prekvalifikovanú prijali na takú pozíciu, možno si nad tým nelámali hlavu ak ideš cez projekt z EU... No keď už to má hradiť zriaďovateľ väčšinou sú tieto pozície obsadzované ľuďmi bez pedagogického vzdelania.. Lebo sú lacní...v žiadnej škôlke ti nepríde upratovačka upratovať výtvarnú 🙈a či si myslíš, že učiteľka bude upratovať a ty budeš viesť v závere hodnotiacu časť?
@poopsie no ja ti dám príklad z triedy môjho staršieho syna- je ich 25 a väčšinou ich aj je okolo 20-22( samozrejme sezóna chorôb na jeseň a jar niečo spraví, vtedy je ich menej, kľudne aj 15-18 ) samozrejme nemám skúsenosti ešte ☺️ a ďalší príklad by som ti povedala čo všetko robi upratovačka v istej mš, ale to by som nemohla verejne 🤷♀️ Ale teda aj v synovej mš je uoratovačma pri deťoch a pomáha učiteľke. Čiže asi naozaj záleží aká mš ☺️
Samozrejme nikto o tom nehovorí, ani na to nemyslím. Som tam pre pomoc učiteľke a deťom. ( aspon tak si to predstavujem 🤷♀️)
Ale určite nie len na splachovanie a umývanie stolov, štetcov pod. ( píšem nie len … samozrejme zw aj toto budem robiť ako pomoc) Tiež by som bola rada pri edukačnej činnosti- bez zásahu samozrejme ( to nemám oprávnenie robiť) sle napríklad dopomôcť pri deťoch aj pri výtvarnej a pod. Nielen na upratovanie..
Napríklad aj adaptačné si pôjdem robiť.
Čo mi potom nevychádza, ked z tvojho pohľadu by mala byt asistentka hlavne len na upratanie 🤷♀️
@zuzanockamt v školstve, nie v škôlke asi rozumieš rozdielu.Po toľkých rokoch vieš, že určite robíš aj nieco navyše čo nemáš v náplni prace
Autorka viac menej Ti napísali ostatné záleží aku kolegyňu dostaneš či takú čo si myslí, že budeš jej poskok, alebo Ti prenechá aj priestor nech sa naučíš, zaucis.V podstate budeš ďalšia ruka naviac a niekedy je lepšie v umývatke umývať tie stetce ako riešiť 18 deti v triede a pokúšať sa ich niečo naučiť🙂
Ja som napísala, že JA KEBY MÁM.... A to je myslím, že rozdiel.. Ja rada robím nástenku, rada čítam rozprávku pred spaním.. Aj to robia asistentky v iných MŠ 🤷♀️ Napr.moja kolegyňa mala konflikt s asistentkou, pani asistentka sa cítila neužitočná a tak sa rozhodla, že bude chodiť medzi deťmi a pomáhala im, čím zasahovala do overovacej časti..zdravé decká nepotrebujú takú pomoc.. Možno budeš asistentkou učiteľa ale kôli niekomu integrovanému 🤷♀️ja napr. tento rok nezapnem ani jeden zips na mikine.. Lebo niekde sa to tie deti musia naučiť...
Naše asistentky a pomocné vychovávateľky prichádzajú do práce o 30min skôr ako my. Sme špec.MŠ, začíname o pol ôsmej - asistentky preberajú deti od rodičov, hrajú sa s nimi. Od ôsmej máme prvé aktivity, pomáha mi s prípravou materiálu. Ja pracujem 100% individuálne, teda s 1 dieťaťom, ona je zatiaľ s ostatnými 5. Pomáha im pri sebaobsluhe, ale to robím aj ja 😉 pomôže nakŕmiť, obliecť, ísť na wc, prebaliť. Po obede strážia deti v spálničke. Sú 8 hodín na pracovisku, ja 7. Je ako môj tieň, moja pravá ruka 🙃 všeobecne pg asistent pomáha učiteľke pri pedagogickom procese. Nemá čo upratovať, ani variť, pokiaľ nemá kumulovanú funkciu
@nikaeli toto je super. Presne takto si to nejak predstavujem aj ja. Hneď to znie ináč ☺️
Co robi asistentka? - lacna pracovna sila...asi sa nemihnes pedagogicky okolo deti, budes poskok uciteliek...
ucitelky ti daju vyzrat ze ty si "len" asistentka...a nepomoze ti ziadna VS
@lubkavargova1 ufff...ver či never....som v škole..a nič takéto som nezažila..som rovnocenný partner 🙂 asi som mala viac šťastia...🙂 ako čítam...toto ma až k slzam dohnalo...žiadne "len", ale ďakujem ti, že mi pomáhaš... tak fungujeme