icon

Bolt ponúka možnosť výberu ženy taxikárky

jednoduchomirka
6. feb 2025

Ahojte, len sa chcem podeliť o info, že Bolt prišiel s novou možnosťou výberu - kde si cestujúce z dôvodu bezpečnosti, aby ich nejaký taxikár neobťažoval, môžu vybrať v aplikácii, že chcú aby pre ne prišla žena-vodička. A taxikárky si môžu určiť, že chcú voziť iba ženy - aby ich zase naopak cestujúci muži neotravovali.

stanulienkat
7. feb 2025

@biba_18 To máš pravdu, že bola to nebola vina boltu, keď o tom nevedela polícia. Ale nevieš čo za tým bolo, mozno sa ženy sa báli, možno sa hanbili, možno ďalší X vecí. Citala si ten článok čo som sem pripla? To je jedno dievča identifikoval kamarát toho agresora, keď opakovanie nastupila do taxíka, ale k inému šoférovi. Ten taxikar telefonoval tomu obvinenému agresorovi -kamarstovi, pretože podľa opisu spoznal to dievča. No mne by lepilo. A možno polícia o tom nevedela pretože nevie ani o ďalších mnohých sexuálnych deliktoch, ktoré sa páchajú v cirkvi, ktoré sa páchajú doma. Obeť sa bojí, obeť sa hanbi, alebo je zavisla na agresorovi. A môže napríklad predvídať päťročné dieťa, že ho zneužije vlastny ocko? Môžu všetci všetko predvídať? A zas a opäť to smeruješ k tomu, že na vine je obeť.

biba_18
7. feb 2025

@stanulienkat prestaň mi podsúvať niečo čo som ja nie že nenapísala, ale dokonca si to ani nemyslím! nebudem pred tebou obhajovať názory ktoré nie sú moje, takže ma do toho netlač... od začiatku píšem, že podľa mňa nie je správne akceptovať správanie spoločnosti tým, že sa mu vyhnem a tak vlastne dávam najavo že som s tým ok, kľudne v tom správaní môže pokračovať ... je také príslovie že nemému decku ani vlastná matka nerozumie ... my nechceme aby to bolt riešil, nechceme aby to riešili slovenské zákony, samotná slovenská spoločnosť - my sa odvezieme v ženskom taxíku, cvičíme v ženskej posilke a nenosíme mini ... a tie, ktoré sa ozvú, ktoré bojujú, ktoré poukazujú - alebo ako tu, edukujú, povzbudzujú - vy, kvôli ktorým to tie ženy robia - práve vy ich nepodržíte, samé tvrdíte že vy to tak vlastne chcete ... tak ja vlastne neviem o čo tu ide - ale výsledkom je dobrovoľné sa separovanie od zvyšku spoločnosti a falošný pocit bezpečia...

stanulienkat
7. feb 2025

@biba_18 Áno, ale presne ty pišeš, že treba predvídať takéto okolnosti. Tak to môžeme brať tak, že tie ženy to predvídajú a radšej si vyberú taxikárku- ženu. A je po probléme.

biba_18
7. feb 2025

@stanulienkat ja osobne som nič o predvídaní nepísala. a ja som sa pýtala, čo si ty zjavne prehliadla - a čo keď aj muži šoféri odmietnu voziť ženy. bude po probléme?
a nemusíš mi odpovedať - nie, nebude - bude to len pokračovanie a eskalovanie problému, ale nebudem to ďalej rozoberať. lebo mám pocit že len mechanicky odpovedáš a vôbec sa nezamýšľaš nad tým čo píšem ja alebo niekto iný čo s tebou v prvej sekunde nesúhlasí. ani ti len nenapadne o tom čo len trošilinku rozmýšľať ...

h2
7. feb 2025

@biba_18 Vieš čo? Máš úplnú pravdu, že ty o voze a iní o koze. Lebo hoci je táto diskusia celá "o koze", ty stále píšeš "o voze". Na otázku, čo bude, keď muži odmietnu voziť ženy, som ti odpovedala. A to aj napriek tomu, že to je úplne zbytočná hypotetická otázka, lebo taká situácia nenastane. Neviem si predstaviť dôvod, z akého by všetci muži odmietli voziť všetky ženy. Je to blbosť.
A to, že si žena zavolá ženu taxikárku, či ide cvičiť do ženského fitka, lebo sa tak proste cíti lepšie, predsa vôbec neznamená, že nechce, aby sa riešilo sexuálne násilie, ani, že jej je to jedno. Keď nie je v jej silách docieliť, aby bola zaručená 100% bezpečnosť žien v taxíkoch (a to pri najlepšej snahe jedna žena schopná nie je), nech má možnosť aspoň eliminovať možné riziko. Prečo jej chceš túto slobodnú voľbu zobrať?

biba_18
7. feb 2025

@h2 nie je to možné, aj keď história je plná dôkazov že to možné je? a nie je to možné lebo si to ty myslíš? ako príklad som ti dala niečo, čo nebolo predstaviteľné pred rokom a teraz v tej hrozbe žijeme ... no nič, odpoviem na druhú časť príspevku: kde jej beriem tú slobodnú voľbu? doteraz nemala možnosť odmietnuť mužského vodiča? niekto ju nútil nastúpiť k pochybne vyzerajúcemu mužovi alebo s menom mahmed? stále píšem že je to dvojsečná zbraň a tešíme sa z niečoho, čo až také víťazstvo nie je ...
napadla mi teraz taká situácia - šmejdi. teba neokradnú, lebo si ešte príčetná a pôjdeš do riadneho obchodu - možno by si aj bola rada aby boli postihovaní, veď je to strašné čo robia - ale reálne, reálne voči tomu nerobíš nič, dokonca možno aj volíš niekoho, kto prijme trestný zákon aký tú máme (neber to osobne, píšem všeobecne) ... toto mi to pripomína ...

h2
7. feb 2025

@biba_18 Nie, nie je história plná dôkazov, že to možné je. Príklady z histórie by boli porovnateľné s tým, že by bol zákaz, aby muži vozili ženy. V tomto prípade nikto nič nikomu nezakazuje. Je to právo. V minulosti často ženy nemali právo na veľmi mnoho vecí z "mužského sveta". Dnes majú.
A na prvej strane píšeš, že je táto voľba je dobrovoľná separácia a je zlá. Takže z toho vyvodzujem, že nie si toho zástankyňou. A teraz dokonca píšeš, že je to dvojsečná zbraň. Poprosím vysvetlenie, v čom.
K tomu ďalšiemu už ani nemám silu sa vyjadriť, ty už si od kozy prešla nie len k vozu, ale ešte oveľa ďalej.

vevesh
7. feb 2025

@biba_18 ale toto funguje normalne vsade vo svete- csak mas vsade aj zeny, aj muzov taxikarov v povolani. Je pravda, ze zien je ovel ovela menej a aj vacsina si praje denne smeny, ale hlavne tie starsie zamestnankyne uprednoatnuju prave nocne a vozenie zien. Taxikari a taxikarky maju moznost volby, akeho zakaznika povezu ci nepovezu. Ale zakaznici tuto moznost nemali- doteraz. Teraz si zeny mozu (MOZU ako volbu) zvolit, ze ich bude viest iba zena. Vsak to je super. A ako by som to povedala po tvojom, aspon v niecom sa priblizujeme zapadu, kde je to uplne normalne....

zuzana76
7. feb 2025

haloooooo aka segregacia, aj ked idete k barberovi a zadavate si termin, viete si vybrat konkretneho barbera, ktory vas ostriha, teda chlapov, alebo si viete vybrat doucovatela podla referencií, preco by tu nemala byt moznost, ze si chcem vybrat v noci taxikom soferku zenu. Normalna moznost a konecne. Ja sice taxikmi nejazdim a teda v noci by mi lepilo. Chystam sa do mexika a uz teraz mam bobky, ze ako prezijem cestu tamojsimi taxikmi.

oblecenie99
7. feb 2025

Bojovalo sa najmä za moznost výberu, ktorý ženy nemali. Kedysi ženy pálili podprsenky a môžu byť zrútené, že ich vnučky chcú byť "puťky domáce", len zabúdajú, že týmto postojom ku nim akurát idú proti tomu, proti čomu bojovali: kedysi som musela byť puťka, či chcem alebo nechcem, teraz MÔŽEM byť puťkou, ak chcem.
Ja nechápem o čom je táto diskusia. Ja som dokonca taká socka asi, že si vyberám vždy najlacnejšiu ponuku, nie že žena či chlap 😂 ale keby som mala ísť sporadicky v noci domov, tak uvítam moznost vybrať si ženu. Tak, ako je tam na výber, či chcem pet friendly auto, alebo že nechcem, aby sa so mnou taxikár bavil.

stanulienkat
7. feb 2025

@zuzana76 Presne tak. A ešte mi napadol veľmi dobrý príklad. Koľko žien chce chodiť len k žene-gynekologičke. To je tiež segregácia? Takisto veľa chlapov uprednostňuje urológa pred urologičkou. Je na tom niečo zle??? Nie je, nepodsúvajme to, že je to nesprávne.

oblecenie99
7. feb 2025

Niekto vyššie spomínal, že tak žena má byť obozretná keď sada v noci do auta chlapovi, no a veď práve o to ide.. obozretne si radšej zavolám taxikarku, a môžem si dať aj 5 pív 😁

Ja osobne nie som nejaká atraktívna, tak ja až tak brutál veľa zlych skúsenosti nemám, mám však veľmi peknú sestru, no a tá by vedela rozprávať.. zažila aj to, ako ju policajt po dopravnej kontrole a kontrole jej dokladov nadrzovku vyhľadal a kontaktoval cez sociálne siete. Tak díki pekne, aby som sa musela v kuse ohradiť. Mala som aj takú jednu kamošku, keď s ňou som bola na nejakej diskotéke cez výšku, tak sa na ňu nenormálne lepili chlapi, a nemusela ani vyzývavo tancovať, ani flirtovať. Neverím, ak nevidím. Bola pekná, vysoká, štihla, atraktívna blondína, všetci ju chceli a boli aj takí, čo boli vyslovene nepríjemní.

Vážne sa ale musím zamyslieť nad doterajším stavom taxi služieb v KE, keď BOLT je zatiaľ to najlepšie, čo sme tu mali a čítam, že slušná žena či súdny človek by pomaly ani nemal mať nainštalovanú ich aplikáciu 😅 využívala som všelijaké taxíky, ale s BOLTom mám len tie najlepšie skúsenosti, odkedy je systém ohodnotenia, či tringelty, tak chodia čisté auta, slušní sofery. Mala som 2 prípady, kedy to nebolo úplne OK, najmä na začiatku, ale ináč klop klop, za mňa úplne v pohode. Predtým som mala pocit, že tých taxikárov snáď priamo oslovujú pri východe z väznice, či nechce dakto prísť robiť šoféra..

lanlan
7. feb 2025

Je to diskriminácia ako každá iná. Ak to má byť pre spoločnosť v poriadku, tak môže byť rovnako aj platová nerovnosť medzi mužmi a ženami.

h2
7. feb 2025

@lanlan V čom je to diskriminácia, prosím? Niekto chce zakazovať ženám, aby sa vozili s chlapmi? Alebo zakazuje chlapom, voziť ženy? Kto koho diskriminuje a akým spôsobom?

lanlan
7. feb 2025

@h2 Diskriminácia mužov. To že ženy majú na výber pri výbere taxíka, ale muži nie. Ešte väčšia je to diskriminácia mužov taxikárov - znamená to pre nich menej zákazníkov. Takže nebudem sa čudovať ak prídu protesty taxikárov. A ako už tu bolo spomínané, je to diskriminácia všetkých mužov, namiesto toho aby sa riešili jednotlivci, ktorí obťažujú ženy.

h2
7. feb 2025

@lanlan Čo by si si pomyslela, keby si v noci zavolal taxík muž a požadoval by taxikárku ženu? Že sa bojí, že ho homosexuálny muž - taxikár znásilní? Alebo, že by mohol mať s tou ženou nejaké úmysly?
To, že v silových športoch sú rozdelené disciplíny na mužské a ženské nie je diskriminácia? Chudák muž, vzpierač napríklad, ktorý zdvihne nejakú hmotnosť, sa ani na olympiádu nedostane, zatiaľ čo žena, ktorá zdvihne rovnakú hmotnosť môže mať zlatú medailu. To nie je diskriminácia? Ženy nie sú muži. Nemajú takú silu, bežná žena pri napadnutí mužom nemá šancu. Lebo ona je žena a on je muž. Ženy sú v tomto prípade chránené, ako tie slabšie.
A ani muži taxikári nebudú mať menej zákazníkov. Nie každá žena si zavolá ženu taxikárku, mnohým to bude jedno. Budú voziť mužov, alebo ženy, ktorým muž šofér nevadí. A tie ženy, ktorým vadí, budú zase voziť len ženy. Aký problém? Počet zákazníkov im neklesne, len sa prerozdelia.

lanlan
7. feb 2025

@h2 Rozdelenie športových disciplín - však to s tým nemá nič spoločné, neviem ako to môžeš porovnávať. Ale už keď sme pri tom, nie je to diskriminácia, pretože muži súperia s mužmi a ženy so ženami, každý vo svojej kategórii a je to úplne v poriadku. Keby muži a ženy súperili v rovnakej kategórii, tak by muži dominovali takmer všetky športy a ženy by sa ani nedostali na olympíjske hry. Či to by si chcela?

Muži taxikári budú mať menej zákazníkov, ale o tom s tebou diskutovať nebudem, to sa spýtaj priamo ich.

A prepáč, už to s tebou nebudem ďalej diskutovať. Za mňa je to jasná diskriminácia a ty na tom nič nezmeníš.

h2
7. feb 2025

@lanlan Keď nevidíš paralelu s rozdelením športov na mužské a ženské, tvrdíš aj po mojom vysvetlení, že muži taxikári budú mať menej zákazníkov a je to jasná diskriminácia, tak naozaj nemáme o čom diskutovať.

kika845
7. feb 2025

@vevesh to uz aj napriklad v MC drive si povies dopredu ze prosim vas ale nech mi to poda zena? Lebo ved moznost volby 😄

hefo
7. feb 2025

@lanlan Technicky to určitá diskriminácia mužov je, ale muž, ktorý by sa na to sťažoval, nie je moc chlap, skôr taký plačko...

pralinka25
7. feb 2025

@lanlan moznost volby neznamena diskriminaciu. to by bola potom akakolvek moznost volby diskriminacna. mame moznost si vybrat banku, obchody, skoly, zamestnanie, sluzby. taxi je sluzba ako akakolvek ina. preco je taky problem s moznostou volby?

este raz - MOZNOST VOLBY nie prikaz zakaz ani nariadenie. len moznost vybrat si. preco je to preboha problem.

h2
7. feb 2025

@pralinka25 Lebo je strašne nespravodlivé, že aj chudáci muži si nemôžu vybrať, kto ich odvezie. Zase len ženy sa majú mať dobre! 😂

zuzana76
7. feb 2025

Ked uz sme pri tom, aj prijimacie skusky su diskriminacia, preco diskriminujeme IQ hupacieho konika a nedovolime mu studovat medicinu? kedykolvek sa rozhodnem pre nejaky vyber niecoho, tak vlastne diskriinujem tie ostatne moznosti. Zakazdym. kazdy jeden moj vyber je diskriminacia tych moznosti, pre ktore som sa nerozhodla.

pralinka25
7. feb 2025

@h2 ja som asi je.n.ta ale ja furt nechapem problem. sak si muzi mozu vybrat koho chcu okrem mozno dvoch troch taxikariek.

h2
7. feb 2025

@pralinka25 A vieš, prečo nechápeš problém? Lebo žiadny nie je! 🤷‍♀️😀
Jediný problém je, že z neznámych dôvodov tu niektorým ženám vadí, že muž taxikár nedostal možnosť voľby, že nebude voziť ženy, alebo mužov, alebo niekoho, koho nechce.

pralinka25
7. feb 2025
zuzana76
7. feb 2025

@h2 ale ja by som dala taku moznost aj muzom, nech si mozu zvolit, ze nebudu vozit zeny, co ak ma nejaky z nich doma zenu furiu ziarlivu 😀

vevesh
7. feb 2025

@kika845 porovnavas neporovnatelne....

vevesh
7. feb 2025

@h2
@zuzana76 ale baby, muz taxikar tuto volbu tiez ma!! On tiez moze odmietnut vozit zenu-zeny, lebo medved....

pralinka25
7. feb 2025

@vevesh no tak teraz uz vobec nechapem tie hejty tu na moznost vyberu.