icon

Budúca kolegyňa po materskej

11. aug 2025

Ahojte, potrebovala by som radu, ako sa zachovať v tejto situácii. Moja kolegyňa odchádza v rámci firmy na inú pozíciu do zahraničia. Miesto nej sa pomerne dlho hľadala náhrada, ide už o trochu komplexnejšiu pozíciu. Každopádne nadriadena sa rozhodla že príjme na túto pozíciu mamičku po materskej, ktora síce má fajn prax, ale posledné 3 roky bola na materskej s 2 deťmi. Neviem ako to má vyriešené, podľa nariadenej to vôbec nemusí negatívne ovplyvniť jej výkon (ak má opatrovatelku či dáva deti do jasli, neviem) ale tá práca si naozaj vyžaduje úplnú pozornosť, v rámci našej práce budeme len my dve - neviem, toho sa desím asi najviac, že viac v práci nebude ako bude. S doterajšou kolegyňou sme sa vždy v predstihu dohodli kedy má kto voľno, žiadne voľná zo dňa na deň či nad rámec dovolenkových dní (akože PN, nejaké sick days atď.). Neviem si predstaviť, že mi zavolá že zajtra alebo dnes nerobí, lebo ma choré dieťa. Alebo bude na HO (často robíme z domu, niekedy aj týždeň sústavne) a bude sa miesto práce venovať deťom. Ja nemám nič proti nej, ani proti matkám, ale toto je fakt práca, ktorá sa ťažko kombinuje s malými deťmi. Myslite že je reálne s týmto argumentom uspieť? Akonáhle sa totiž ako tak zabehne, terajšia kolegyňa prechádza inde a keď sa táto nová rozhodne skončiť, bude prúser lebo ostanem na to sama. Alebo budem sama robiť kvôli chorobám jej deti.

Strana
z7
anonym_93f78f
11. aug 2025

@anonym_autor diskriminácia ti niečo hovorí? S takym argumentom urcite neuspejes

lukbe
11. aug 2025

To takéto zmýšľanie fakt existuje?! Lebo ak áno, tak to je des.

koniarova
11. aug 2025

A tvoja šéfka je v tomto všetkom kde? Veď sa najprv porozprávaj s ňou. By som žiadala, aby mi povedala, aký bude postup v prípade, že kolegyňa bude často chýbať.

tenty
11. aug 2025

Raz, keď budeš matka,príď si tu prečítať tieto komentáre.
Alebo keď už matka si a máš väčšie deti, tvoje deti choré neboli? Ach😥

beata_k
11. aug 2025

@anonym_autor Ved ak ma po ruke obe babky ochotne, tak tam nevidim problem. Musi predsa vediet, co praca obnasa a co sa od nej vyzaduje.

janai1
11. aug 2025

Tak pevne verím, že si minimálne jadrová fyzička na ktorej stojí prežitie celého sveta 👍🏽

anonym_08f3ab
11. aug 2025

Chapem ta mam pozitivnu aj negativnu skusenost v takejto situacii
teraz by som to preniesla na veducu ak sa stane ze bude zanedbavat pracu lebo HO, nepreberaj jej diel zodpovednosti to nech si riesi veduca, detto PN, OCR
to ze je matka je v pracovnom zivote irelevantne, tam je zamestnanec a ma svoju napln prace a zodpovednost a ulohy

cecilia29
11. aug 2025

Mam 3 deti, tak to by som si už mala len dat vareškou do ruky a zasteru lebo nic zo mňa

lubka2510
11. aug 2025

@anonym_autor ako od zien na tehotenskom a materskom fore sa pytat taku sprostost...🫣a my ta mame akoze utvrdit v tvojej pravde ci co cakas aku radu??mas predsa Šefku ta rozhoduje a nie TY

abbey1
11. aug 2025

@anonym_autor Vieš čo? Ani ja si nemyslím, že je matka 2 deti vhodná na pozíciu riaditeľa zemegule. Myslím, že to dokonale zvládneš ty sama.

anonym_5b54d3
11. aug 2025

Teba mat za kolegynu musi byt radost.

marca12
11. aug 2025

@anonym_autor Na jednej strane ta chapem,no chapem aj druhu stranu. Ty ak budes matka,tak co potom budes robit? Ako sa ma matka zamestnat? To matky nemozu mat plnohodnotnu pracu? Musia byt hned dopredu odsudene? A dalsia vec,ja pocas HO toho spravim ovela viac ako ked som v praci. Nesud ju a skus byt trosku ohladuplna. Chapem,ze musis mysliet aj na seba,ale ona ti este nedala dovod na obavy.

doriiis
11. aug 2025

Bodaj by ta matka strčila do vačku.A to to nenapadlo,že doma s deťmi môže byť otec,babka? Inak s týmto keby si šla za nadriadenými tak by to mohlo vyhodnotiť ako šikanu na pracovisku

anonym_3e9d4b
11. aug 2025

Ja ju uplne chapem. Ved teraz matky s kazdy soplom ostavaju doma s deckom a este potom tyzden preliecit. Na tvojom mieste by som to riesila so sefkou, ze ako ma deti poriesene.

nika_23
11. aug 2025

Pracujem po materskej s 2 deťmi po ktorej som, si predstav,ostala ešte o rok dlhšie s nimi doma práve kvôli chorobám v prvom roku v skolke a za tie 2 roky som mala až 1 OCRku.Strazenie babiek ani starkých nevyužívam skoro vôbec,vykryvame to s manželom. To či má žena deti vôbec nemusí mať vplyv na efektivitu práce,práve naopak.Casto bezdetné nestíhajú toľko čo ženy s deťmi,proste sa pri deťoch musíš naučiť multitasking a rýchlej práci aj chcete stíhať čo treba.

michaela329
11. aug 2025

@anonym_autor ja ako bezdetná som non stop ťahala za kolegyne s deťmi, lebo škola. Ale jednoducho aj s tým som do tej práce išla, že ženské kolektívy to tak majú. Nehovoriac o tom, že keď Ty budeš mať malé deti raz, ona potiahne za Teba. A vlastne ani nevieš, či to vôbec byde problém, možno to má zmenežované doma tak, že prácu to neovplyvní.

anonym_ff603b
11. aug 2025

Našťastie to nie je tvoja kompetencia, ale kompetencia šéfky, koho na ten post dá🙈

20erika07
11. aug 2025

Uz mam veľké deti 11r a čoskoro 18r a nikdy som nebola na očr. Manzel ano a samozrejme babka pomohla najviac. Voľno náhle si vybrať tiez neviem. Mozno to ma ona tiez super zariadené. Ako fajn, dopredu obavy mozes mat, ale kym sa naozaj nieco take nedeje, pripomienkovat vedeniu to nieco co moze a nemusí v budúcnosti byt, je cez čiaru.
Som matka, a viem pochopit aj kolegov, ktorí su castejsie ci na PN, OČR nielen s dieťaťom ,aj ked musim za nich ťahať služby, stále myslím na to, ze neviem kedy ja budem raz takto potrebovať, sama sa mozem ocitnúť v kritickom režime. Chápem, ze sa obavas, ze budes na prácu často sama, ale až ked sa to bude naozaj diať, vtedy sa mozes ozvať ,no dopredu maľovať čerta na stenu ee.

anonym_5b54d3
11. aug 2025
@anonym_3e9d4b

Ja ju uplne chapem. Ved teraz matky s kazdy soplom ostavaju doma s deckom a este potom tyzden preliecit. Na tvojom mieste by som to riesila so sefkou, ze ako ma deti poriesene.

@anonym_3e9d4b ako by ich mala mat poriesene? Ta matka musi ostat s dietatom doma kedze jej ho nezoberu so soplom do skolky.
A keby si chcela vediet matky si vedia lepsie zorganizovat cas.

1sally12
11. aug 2025

Eše nevieš ako to celé bude...možno má opatrovateľku alebo niekoho z rodiny kto bude s deťmi v prípade choroby. Nie každá matka automaticky zostáva s dieťaťom doma.

veselo_neveselo
11. aug 2025

@anonym_autor A aurgumentovat chces komu, sefke, nech ju neprijima? Na to mate skusobnu dobu, zistite, ci sa jej zivot da sklbit s pracovnym, a uvidis.
Nemaluj certa na stenu.

zobaka
11. aug 2025

ja som mala malé dieta a rozmyslam, ze som mozno ani raz nebola na ocr, stari rodicia postrazili, takze nemusi byt pravidlo, ze bude casto chybat

kaca222
11. aug 2025

Joj to si tu nemala ani písať, dostaneš riadnu nálož hejtov 😃 ja keď niekde napíšem, že nie každá pozícia je vhodná pre matku s malými deťmi (ktorá nemá opatrovanie), už sa na mňa vrhnú ako supi.
Rozumiem tvojej obave, ale možno je zbytočná. Je to o človeku a jeho prístupe k práci. Niektorá stále čerpá celodenné Pčka, nebodaj OČR, lebo dieťa je priorita. A to je okej, ale nech si nájde takú prácu, kde na nej nestojí firma! A niektoré sú si vedomé svojich povinností a hoci majú choré deti, tak urobia prvé posledné pre to, aby kolektív ich absenciou netrpel. Určite bude mať najprv skúšobnú dobu, dobu určitú, uvidíš. Možno bude nakoniec šikovnejšia, než bývala kolegyňa. Niektoré matky sú superženy 🙂

autor
11. aug 2025

Nie som ani jadrová fyzicka ani riaditeľka zemegule, ale je to práca, ktorá sa vie pomerne rýchlo nakopit, treba pri nej premýšľať, hľadať, komunikovať. Keď sme 2, zvládame všetko fajn, keď ma jedna dovolenku, druhá sa na to pripraví dopredu, proste je tam dôležitá spoľahlivosť. A ja to vidím na iných tímoch, kde sú matky každú chvíľu na ocr alebo počas práce robia 3 ďalšie veci. Ok, je tam viac členov v time, asi si to zariadia medzi sebou. Ja si to však nemám s kým zariadit. Deti nemám. S nadriadenou som to zatiaľ veľmi neriešila, len dnes som sa dozvedela že ju budú kontaktovať a že vyzerá že sa na to hodí.

lucik194
11. aug 2025

autorka to nic. tuto Ta zeny za takyto názor utopia v lyzicke vody......

v prvom rade chod za sefkou a opytaj sa jej, ci vie, ako to ma nova kolegyna poriesene, lebo aj ty to potrebujes vediet, kvoli práci a volnu, kedze budete na sebe zavisle. to ze nasľubovala, ze je vsetko pod kontrolou a ma jej kto strazit, ale to sa uvidi, az priamo v prevadzke.

priprav sa, ze bude vymeskavat stale, ak ma 2 male deti, jedno este moze byt odolne, ale dve..... to neoklames .....

skysobna doba je o vyskusani, 3 mesiace uvidis

anonym_9a00ec
11. aug 2025

Dúfam že riadiš apson žeriav. Či čo je take extrémne náročne, že hneď odpisujes matku po materskej?

anonym_fa8cf8
11. aug 2025

Som matka mam momentalne 10 rocne dieta
a na ocr som bola len 1 tyzden za celych 10 rokov a telefonáty nepridem lebo mam chore dieta neprichadzali do uvahy ..mala som vsak velke stastie ze moja mamina bola doma a vzdy som jej mohla dceru zaviest. Tvoje obavy mozu no nemusia byt opodstatnene

mimirka32
11. aug 2025

@anonym_autor ja mam pracu kde sa tiez musim sustredit. A kolegynu, ktora ma dve deti. Nevymeskava, nic za nu nedorabam. Neries problemy, ktore este nenastali

marlent
11. aug 2025
@anonym_autor

Nie som ani jadrová fyzicka ani riaditeľka zemegule, ale je to práca, ktorá sa vie pomerne rýchlo nakopit, treba pri nej premýšľať, hľadať, komunikovať. Keď sme 2, zvládame všetko fajn, keď ma jedna dovolenku, druhá sa na to pripraví dopredu, proste je tam dôležitá spoľahlivosť. A ja to vidím na iných tímoch, kde sú matky každú chvíľu na ocr alebo počas práce robia 3 ďalšie veci. Ok, je tam viac členov v time, asi si to zariadia medzi sebou. Ja si to však nemám s kým zariadit. Deti nemám. S nadriadenou som to zatiaľ veľmi neriešila, len dnes som sa dozvedela že ju budú kontaktovať a že vyzerá že sa na to hodí.

@anonym_autor Ježiš robíš nákupcu a tváriš sa tu ako prezident.
Skludni sa.
To ze ste doteraz nemali s kolegyňou sick day alebo dovca zo dna na deň lebo sa cosi "vysralo" nie je na medailu.
Je to len práca a ver ze ako zabuchnes dvere tak ma firma niekoho iného miesto teba.
Takze nepreživaj to tak.
Btw len pre istotu pracujem po MD už 3.5 roka bez OCR a sick day lebo si to viem zariadiť.
Nie som žiaden lafo ale tieto kecy "nemôžeme si vziať volno" su totálne od veci

anonym_a4f459
11. aug 2025
@lucik194

autorka to nic. tuto Ta zeny za takyto názor utopia v lyzicke vody......

v prvom rade chod za sefkou a opytaj sa jej, ci vie, ako to ma nova kolegyna poriesene, lebo aj ty to potrebujes vediet, kvoli práci a volnu, kedze budete na sebe zavisle. to ze nasľubovala, ze je vsetko pod kontrolou a ma jej kto strazit, ale to sa uvidi, az priamo v prevadzke.

priprav sa, ze bude vymeskavat stale, ak ma 2 male deti, jedno este moze byt odolne, ale dve..... to neoklames .....

skysobna doba je o vyskusani, 3 mesiace uvidis

@lucik194 vy ste obe riadne sebecké trúby. Ty aj autorka 🤦🏻‍♀️ v práci sme mali matky, ktoré sa snažili viac ako bezdetné slečny, čo si mysleli, že im patrí svet a že sú nenahraditeľné. Len ostaňte nohami pevne na zemi. Aby nakoniec matka s dvomi deťmi Teba autorka neprevalcovala skúsenosťami a odolnosťou. Veľa šťastia, snáď nebude rovnako sebecka a nebude zmýšľať tak hlúpo ako Ty.

Strana
z7