icon

Čo mamičky ocenia v zamestnaní?

1. dec 2023

Ahojte mamičky.
Máme malú firmu a plánujeme prijať zopár nových zamestnancov, zaujímalo by ma však to, čo ako zamestnanec oceníte?

Nenarážam na "bežné" veci ako je dobrý plat, priateľský kolektív, dobrá atmosféra... Skôr ide o to, čo vám (alebo aj vášmu manželovi) pomôže k tomu, aby vám zamestnávateľ vytvoril také podmienky, že vo firme budete chcieť dobrovoľne zostať a hlavne pracovať v PLNOM nasadení.

Mali by vám byť umožnené aj dlhšie neplatené prestávky /napr.ráno, že si odbehnete odviesť deti do školy/, alebo ... ?

Často čítam, že majú najmä ženy so zamestnaním po materskej/rodičovskej problém. Dôvodom sú aj časté choroby detí - čo by vám pomohlo v takom prípade? Ako by ste chceli zamestnávateľovi nahradiť zameškaný čas, aby to bolo podľa vašich predstáv naj? Ďakujem

akvi
1. dec 2023

Kym bolo dieta male, urcite by som ocenila moznost neskorsieho zaciatku pracovnej doby, koli dochadzaniu a vozeniu dietata. Alebo potom opacne, skorsi koniec, zalezi od zosuladenia s partnerom... No a uplna topka je skrateny uvazok - je to nieco, co na SK skoro nikto neponuka, ja by som to brala aj dnes, ked uz mam dieta velke, ale nepotrebujem byt v praci vkuse, kludne by som si podelila uvazok s dalsou zenou, ktora to ma podobne. Tiez by sa mi pacilo, ak by ten uvazok mohol byt rozdeleny aj sposobom, ze tri dni v praci. Proste akakolvek flexibilita, ktoru bezne na SK nemas.. Ja som tak chvilu fungovala a neskutocne som sa tesila do prace, pretoze som nebola vyflusnuta a aj v tej praci som sla na 200%... Mna napriklad nezaujimaju a ani nikdy nezaujimali take tie benefity, ako darceky, firemne akcie a pod. kraviny, radsej tie peiaze chcem vo vyplate. Pre ma je najdolezitejsi cas s rodinou, a preto aj potreba toho flexi casu.. Dovolenka naviac pre nefajciarov je tiez dobry napad. pretoze je fakt, ze fajciar, ktory cez pracovnu dobu moze fajcit, tak za rok sa nazhrna pekny pocet hodin a myslim, ze to klude vyda za tie dva dni.

because
1. dec 2023

Ten flexi cas kvôli detom a co si ja teda extra vážim ze mi paragraf uznaju po minútach , nie ze iba pol dna alebo celý.... Lebo často krát sa u lekára vybavím do 2 h alebo menej a tak sa mi iba to odpočíta.

lindous
1. dec 2023

Pre mňa je úplne najdôležitejší flexibilný pracovný čas, že si viem odbehnúť a nadrobiť, viac šéfa zaujíma výkon ako počet hodín (je to dvojsečná zbraň, ktorá nie každému vyhovuje, lebo to môže vytvoriť tlak, pre mňa je to super - ale chápem, že nie každá práca má charakter, ktorý toto umožňuje)a veľa sa dá vyriešiť férovým ľudským prístupom 😊.. pozor by som dávala na pozitívnu diskrimináciu, nechcem mať “nevýhodu” len preto, že zatiaľ nemám dieťa napr.

dulazh
1. dec 2023

@letfenixa nie som sice ucitel,robila som v DE a v CH a ano,bola samozrejmost automat na kavu a mineralka,ale si si to platila.Tu na Sk mame vybavenu kuchynku,tak sef nechce ani platene automaty.

tiezjedna
1. dec 2023

@autorka ja ti napíšem z pohľadu zamestnávateľa (tiež sa jednalo o menšiu firmu, akurát s úplne iným, nevýrobným zameraním). Moji zamestnanci vždy veľmi oceňovali, že som nebazírovala na očr, pn a podobných záležitostiach. Nikdy som im to nepremietla do výplat. Vždy sa teda jednalo o krátkodobé výpadky, pri niečom komplikovanom, kedy by ten človek absentoval dlhodobo, by som to určite riešila inak. Od začiatku som mala systém práce nastavený tak, aby boli všetci navzájom zastupiteľní. Nie na 100 % samozrejme, ale aby práca proste nestála. Čo je vo výrobe možné asi len s mierne naddimenzovaným stavom zamestnancov. Pružný pracovaný čas bola samozrejmosť, rovnako ako kávovar, čaj, voda atd. A často som im poskytovala menšie bezúročné pôžičky. To neskutočne kvitovali hlavne mlaďasy, ktorí zakladali zrovna v tej dobe rodiny.

letmebe8
1. dec 2023

@iwesska to by bolo dosť nespravodlivé voči tým, ktorí nemajú deti. ČI tí si nezaslúžia viac voľna a majú makať len preto viac, že nemajú deti? 😀 Zase by povedali, že ste si tie deti nerobili nasilu, tak sa starajte, nik vás nenútil. Na druhej strane to chápem, lebo deti majú veľa prázdnin a keď je dieťa choré nedá sa byť stále na OČR lebo to má zas vplyv na výplatu - nie je potom moc dobrá. Táto téma bude vždy háklivá 😀

ziarifka
1. dec 2023

Pracovať 3, dní v týždni. Ideálne 3x8h, ale kľudne aj 3x12h. To sa oveľa ľahšie rieši choroba detí s manželom a s rodičmi, aby som nemusela vôbec ostávať na OCR.

eleanor2510
1. dec 2023

@iwesska preco by nebolo fer, ze bezdetny clovek ma rovnako vela dovolenky? Ved robí rovnako vela ako zamestnanec s detmi, dovolim si tvrdit, ze aj viac. Za 12 rokov, co pracujem, som v zivote nemala celodenneho lekara ani OCR. Zatial co rodicia s detmi vycerpaju vsetko, na co maju narok, nehovorim, ze vsetci, ale väčšinou to tak je. Preco by teda malo byt fer, aby mali bezdetni este aj menej dovolenky? Nech robia v kuse a potom len padnu?

autor
1. dec 2023

@tiezjedna
Ďakujem. Ako si docielila, že si výpadky dobrovoľne nahrádzali? Umožňovali ste im HO alebo chodili mimo bežnej pracovnej doby? Obávam sa jediného, že priveľmi voľné podmienky akurát umožnia ešte viac špekulovať. Osobne som veľmi férový človek, takéto zamestnanca by som aj chcela 😃 ale pracovala som pre sieťovku, mala som XY kolegov a niekedy som sa nestačila diviť, akí sú vynaliezaví

ailiba
1. dec 2023

@letfenixa
@letfenixa kanvicu sme si spolocne kupili😅... Pitny rezim mame. Bolo nam povedane, ze z kohutku tecie pitna voda a mame ju k dispozicii😉

anjelicek26
1. dec 2023

Inak prioritne branie dovolenky cez prazdniny pre rodicov s malymi detmi bolo uplne logicke a nikdy to nebral nikto negativne...preco? Lebo leto je aj v juni a aj v septembri minimalne teda v dovolenkovych destinaciach - ale ceny su o tretinu nizsie, ako cez skolske prazdniny...ludia bez deti chodia najradsej hlavne vtedy - lepsia cena, prazdne plaze a svaty pokoj... dolezite je, ako takuto "regulaciu" zamestnavatel zamestnancovi vysvetli... niektore podniky napr. na dva-tri tyzdne zavru komplet a je proste celozavodna dovolenka, to je tiez moznost (a aj tu sa najdu ludia, co budu pindat, ze by chceli dovolenku inokedy a nie vtedy)...

drahomirrra
1. dec 2023

@anickaaa6aaa Vôbec to nie je blbosť. Fajčiari v mnohých firmách strávia na cige toľko času, že nefajčiar ma absolútnu nevýhodu. Toto by bol balans.

e3v3a3
1. dec 2023

U teba by som sa aj zamestnala 😀

rikarika
1. dec 2023

Za mna neexistuje lepsi benefit ako homeoffice.

kp7333
1. dec 2023

flexibilny prac. cas, moznost skrateneho uvazku a prace z domu su podla mna top benefity pre rodicov mensich deti.

drahomirrra
1. dec 2023

A autorka, veľmi pekný príspevok, vítam, že sú aj zamestnávatelia, čo takto uvažujú. Ak sa jedná o výrobu, je logické, že HO nie je možný. V tom prípade je odpoveďou možnosť skráteného úväzku. 4-6 h. Flexibilný čas, aby mamy mohli deti normálne odviesť do inštitúcii. Nediskriminačné prostredie, že za OČR pomaly vyhadzov.
Benefity ako čaj, káva na pracovisku, to je úplný základ, keď to vidím na profesii, len sa usmejem, rovnako ako keď niekto napíše do benefitov "možnosť sebarealizácie, mladý, priateľský kolektív a podobne."
Akože, urvať dekel mi ide vtedy. To sú benefity? To je trapas, a nie benefity. HR zo zahraničných firiem sa vtedy len chytajú za hlavu.

lulu0123
1. dec 2023

Pruzny pracovny cas, ak je to mozne.My mame povinny cas od 9 do 14.Inak volitelny od 6 do 18.A fond pracovneho casu je nutne splnit mesacne.Je to parada.Lebo fakt viete vyriesit deti a napriklad aj lekarov,urady mimo pracovnej doby.Ja by som tiez privitala moznost Home office napriklad aspon namiesto ocr,ked su deti chore.To ale ani u nas nechcu dovolit,pritom praca by to umoznovala.A samozrejme top su financne odmeny.Nejake prilepsenie k platu vzdy potesi.

stvura
Odpoveď bola odstránená
mamina7070
1. dec 2023

adekvatny plat

babulkomale
1. dec 2023

@iwesska toto mi tiez prekaza a malo by to byt zo zakona, tak ako su zakonom dane prazdniny.
Nekonecne volna a rodic, aj sa zblazni.

missviolet
1. dec 2023

@iwesska ale ved kazdy s detmi do 33r ma pravo na 5 dni dovolenky naviac uz teraz. Staci pri narodeni dietata zaziadat HR. Priklad, 25r sa narodí dieta, mal by bezne 20dni dovolenky vzhladom na svoj vek, ale po zaziadani dostane +5. Takze bezdetny 25r muz 20 dni, 25r s detmi 25 dni dovolenky.

anickaaa6aaa
1. dec 2023

@stvura tak ja som sa vždy stretla, že pri východe bol vždy pípač alebo potom turnikety.

lossless
1. dec 2023

@iwesska zo zakona ma rodic 5 dni dovolenky navyse (akurat ze ak uz dovrsil 33 rokov tak mu dalsich 5 nepribudne)

anavianavi
1. dec 2023

flexibilita

stvura
Odpoveď bola odstránená
ankare
1. dec 2023

Skrátený uvazok.

katka700
1. dec 2023

Neviem či to už bolo napísané, ale 100 percentná pracovná obsadenost. Čo si všimam vo svojom okolí tak odvody sú vysoké a firmy "optimalizuju" náklady tak že nabehli na permanentny podstav. Napríklad robotu robia 5 a ledva stíhajú, 1 to vzdá a odíde. Práca sa rozdelí medzi zvyšných 4. Odíde ďalší. Ti 3 chudáci ťahajú ešte dlhšie nadčasy. Sefstvo naveľa dovolí priať jedného človeka. Vieš čo chcem povedať, môžeš mať v kuchynke na výber 3 druhy kávy a iné výhody, ale keď roky po sebe ťahás nadčasy, z práce chodíš zrobena ako kon tak máš zo života h*vno.

iwesska
1. dec 2023

@lossless 25 dni pre rodica s dietatom je zalostne malo.

iwesska
1. dec 2023

@eleanor2510 Nie menej dovolenky, kludne majte 25 dni, ale keby si mala deti a ziadne babky dedkov na pomoc,tak by si chapala,preco je 25 pre rodicov malo.Rodicia by mali mat 30. Ja pracujem rovnako ako slobodny v nasej firme,pridem domov a caka ma domacnost + deti. Moji bezdetni kolegovia len rozmyslaju,kde pojdu zit a ako si po praci vyplnia cas. Rodic nema narok na psychohygienu?

iwesska
1. dec 2023

@missviolet Akurat,ze vsetci ludia po 33 maju rovnako,to ti nepride divne? Uz davno nemam 25r,takze ani z 25dni na zadok nepadam. Je to malo. Bud sa tym vykryvaju choroby,alebo prazdniny. Fajn,ked ti to staci,mne nie ani vacsinu rodicov,s kt.som sa rozpravala.