Čo mamičky ocenia v zamestnaní?
Ahojte mamičky.
Máme malú firmu a plánujeme prijať zopár nových zamestnancov, zaujímalo by ma však to, čo ako zamestnanec oceníte?
Nenarážam na "bežné" veci ako je dobrý plat, priateľský kolektív, dobrá atmosféra... Skôr ide o to, čo vám (alebo aj vášmu manželovi) pomôže k tomu, aby vám zamestnávateľ vytvoril také podmienky, že vo firme budete chcieť dobrovoľne zostať a hlavne pracovať v PLNOM nasadení.
Mali by vám byť umožnené aj dlhšie neplatené prestávky /napr.ráno, že si odbehnete odviesť deti do školy/, alebo ... ?
Často čítam, že majú najmä ženy so zamestnaním po materskej/rodičovskej problém. Dôvodom sú aj časté choroby detí - čo by vám pomohlo v takom prípade? Ako by ste chceli zamestnávateľovi nahradiť zameškaný čas, aby to bolo podľa vašich predstáv naj? Ďakujem
Prazdniny by sa dali ciastocne vykryt aj niecim na styl - podnikovy denny tabor pre deti, letna skolka a pod. Ze by to hradil alebo na to prispieval zamestnavatel.
Alebo umpznit vziat dieta do prace, mat tam kutik napr. - ak to BOZP podmienky dovoluju.
@iwesska mne sa to tiež nezdá fér, prečo by rodičia s deťmi mali mať viac dovolenky? Je taký istý zamestnanec ako každý iný. Je to slobodná voľba každého človeka, či bude mať deti. Ja keď som bola bezdetná stále som musela suplovať kolegyne, ktoré boli nekonečné časy doma na očrkach so svojimi deťmi, počas prázdnin sme sa im zase museli prispôsobovať, preto si myslím, že keby mali byť ešte navyše 1 tyzden doma počas dovolenky, bolo by to dosť nespravodlivé.
@anickaaa6aaa mne by sa tiež páčilo mať o jeden deň dovolenky viac. Úplne by mi to stačilo. Robila som s kolegyňami, ktoré boli fajčiarky a za 12 hodinovú smenu si boli desaťkrát zapáliť. Strávili tam spolu zhruba hodinu a pol, ak nie viac na balkóne pri cigarete, zatiaľčo ja som na oddelení makala.
@nafka0483 áno, to je tiež dobrý nápad. Firemné škôlky a kútiky sú u nás v plienkach, ale vo svete majú stabilné miesto a majú obrovský potenciál. Snáď naše deti už budú ako rodičia mať také veci ako samozrejmosť.
@iwesska dobre, nemam deti, nevytvorila som nejaku dodatocnu hodnotu pre stat. Na druhej strane, na rozdiel od rodicov nebudem 3, 6, 9 alebo aj viac rokov doma s detmi, o to viac pracujem, o to viac odvadzam dane. Preco by som mala byt znevyhodnena? Nikto nehovorí, ze rodicia to maju lahke, klobuk dolu pred nimi, ale toto prirovnanie, ze my bezdetni len rozmyslame, kam sa pojdeme zabaviť - no a co? Ved mam na to hadam právo. Kazdy rodic mal hadam deti dobrovolne a vedel, ze nebude vo volnom case rozmyslat, kam sa pojde sam bez nich zabaviť. Napriek tomu ich mal, lebo ich chcel.
@eleanor2510 máš totálnu pravdu....presne si mi to zobrala z úst. Aj my, ktorí nemáme deti, máme určité povinnosti a starosti. Napríklad, ja mám 33 rokov a určite nerozmýšľam iba nad tým kam sa pôjdem zabaviť a t ď. Som slobodná a platím si všetko sama takže si to ani nemôžem dovoliť, tak isto mám aj doma po práci svoje povinnosti, ktoré si musím splniť. To, že nemám deti, neznamená že nerobím nič iné len sa zabávam.
@stvura viem, že @anjelicek26 pracuje vo firme v Nemecku, len ma zaujalo, že to považuje za samozrejmosť.
Predpokladám, že fasuje aj kancelárske a písacie potreby, u nas ma každý to, čo si donesie sám. Vrátane kanc.papiera.
@ailiba niekedy sme si ju kúpili aj my sami. Ale pri tej frekvencii, s akou sa používa, sa rýchlo ničia a už nám ju kupuje vedenie.
@iwesska nedávno som citala velmi poucny clanok od Slovenky zijucej v USA. Platena dovolenka je benefit od zamestnavatela, zo zakona je narok presne na nula dní. Navsteva lekara? Nehrozí, vsetko si nadrobis. Si na PN? Po 3 mesiacoch ma zamestnávateľ pravo ta prepustit, zdravotne poistenie je viazané na zamestnanie, cize tym padom ho stracas a vsetko si platis sam. Stale to hovorim, ze tu mame prilis stedry socialny systém a este sa nam nepaci.
Ja si napríklad vôbec nemyslím, že zamestnanci s deťmi by mali byť zvýhodňovaní v zmysle viac dovolenky a pod. Mať deti nie je predsa povinnosť a vôbec sa mi nepáči myslenie, že "ja mám deti, tak vy ostatní mi dajte výhody". Práve tým vytvorením podmienok ako flexi čas, kratšie úväzky a pod , to považujem za naj pomoc, lebo to môže využiť každý bez ohľadu na deti. A ak nedokážeme ako rodičia zabezpečiť starostlivosť, tak proste deti nemajme. Každému, kto sa rozhodne deti mať, tak mu je jasné, čo ho čaká, že bude musieť vykrývať choroby a prázdniny. My sme sa napríklad vedome rozhodli, ako budeme fungovať a ja som mala prácu na minimálny úväzok a proste sme sa uskromnili. Dnes mám pocit, že ľudia chcú všetko, ale nie sú ochotní robiť kompromisy a ešte sa rozčuľujú, keď sa štát (zamestnávateľ, atd) nepostara.
Necitala som uplne vsetky komentare, ale za seba ako matku mozem povedat, ze ako najlepsie benefity, ktore mi moj zamestnavatel poskytuje vnimam:
- HO v case choroby dietata (co vsak pises, ze u Vas nie je mozne)
- flexibilny pracovny cas
- moznost sukromneho prerusenia pocas pracovneho casu (musim si ten cas odpracovat, ale napr. mozem sa odpipipnut pocas pracovnej doby na 3 hod a pobehat si urady, banku a pod a nemusim kvoli 1 hod na urade minut den dovolenky)
- 5 dni dovolenky navyse
- moznost skrateneho uvazku (ja nemam skrateny uvazok ale vela mojich kolegyn ano)
Ja som pozorne citala tuto diskusiu a som v soku z nazorov, ako by zeny chceli viac dni dovolenky a cez prazdniny podla moznosti vsetky preto, lebo maju deti. Bezdetni a nebodaj slobodni ludia by teda mali pracovat bez dovolenky alebo jej mat menej, lebo nepotrebuju. Mne to pripada, ako keby slobodny a bezdetny mal byt vyclenovany a znevyhodnovany len preto, ze je sam. Ako keby nikto iny okrem matiek s detmi nemal narok na regeneraciu a oddych. Nehovoriac o tom, ze v mnohych pripadoch tahaju a makaju viac prave tito, ktorym by bolo treba zobrat (bezdetni, slobodni). Ja som bohuzial zazila presne tie pripady "ja mam deti, ja chcem vyhody".
Kedze home office alebo skratene uvazky by preferovala vacsina diskutujucich, ja by som sa opytala autorky, ze ci tento clovek, ktory tam bude bude pracovat sam alebo ich tam bude viac. Z hladiska zastupitelnosti pri dovolenkach, PNkach a podobne. Celkom podstatne je to co pises v uvodnom prispevku, ze NEPLATENE prestavky v praci. Cize by si toto vsetko bolo treba nadrobit, aby sedel fond pracovneho casu. Neviem si osobne predstavit, kedze si poziciu opisala ako kvazi vyrobu a nie je mozny HO, ze by som sa dvihla o 10,00 s tym, ze si idem veci vybavit a prisla o 15,00 lebo ved mam neplatenu prestavku v praci. A hlavne ak by zeny chceli odchadzat kvoli detom skor, kedy by si to nadrobili?
Ja by som bola za to, aby sa detom skratili letne prazdniny z 2 na 1 mesiac. Vyriesilo by to viacero problemov, ktore tu boli spomenute.
@eleanor2510 Ale ja robim na Slovensku,nie v USA. Neviem ci vies,ale aj tu su firmy,ktore zamestnancom ponukaju navyse par dni volna v ramci benefitov. Otazka nebola,ci sa mam paci/nepaci socialny system,ale ake benefity by som privitala. Ja volno s detmi a stojim si za tym.
@autorka charakter práce umožňoval, aby som to mohla viesť v tomto smere voľnejšie. Takže keď niekto potreboval, stačilo zavolať a ak to nebolo zrovna v termíne finiš porady, tak nebol problém. Mohli pracovať z domu, chaty, dovolenky... kde zrovna potrebovali. Podstatný bol výsledok. Ale myslím, že všetky radi chodili do kanclu, pretože bola sranda. Mala som tam hrozne fajn kolektív.
@muchotrafka298 ako to mozes takto choro prekrucat? Ze kvôli tomu ze stat si zmyslel pridať ku kazdym sviatkom dni navyse, ktore maju ludia obrovsky problem vykryt, sa ma slobodnym kratit dovolenka alebo maju robit bez dovolenky? Prosim?
Tu predsa nejde vobec o toto.
Ja som nemala moznost sa vyjadrit nikdy nikde, ze ano, chcem aby bolo volno zo skoly pred Velkou nocou, po nej, aby boli Vianocne prazdniny do 8.1. ked v CR idu uz 2.1. do skoly atd atd atd.
Proste to velmi komplikuje zivot. A to my este mame super funkcnych st.rodicov co nam pomahaju.
Lutujem ludi, co nemaju nikoho.
Cize nie aby slobodni nemali dovolenku, ale aby rodicom prisposobili dni volna tomu, kolko hlupych prazdnin naplanovali.
@eleanor2510 nemyslím si, že to je problém štedrého sociálneho systému, ale skôr zle postaveného zákonníka práce. Zamestnanec je prakticky nedoktnuteľný.
@babulkomale choro prekrucam? Prosim? Nie, ja som napisala len svoj nazor, kedze viacero zien tu pisalo, ze by mali mat rodicia viac dni dovolenky. Ano, firma to moze poskytnut ako benefit, napriklad na zaklade odpracovanych rokov. Ja rozumiem, ze rodicia s detmi to maju vzhladom na volno tazsie. Ale urcite by som to nestavala tak, ze rodic ma mat automaticky viac dni dovolenky a bezdetny menej. Mne je jasne, ze ked mas zo zakona narok na 25 dni dovolenky a rozne prazdniny trvaju niekolkonasobne viac, tak je problem a neda sa to vykryt.
@tiezjedna ja osobne myslim, ze je to kombinacia oboch, zakonnika prace aj stedreho socialneho systemu.
Zmenila by som v zákonníku ešte, že zamestnanec, čo sa trvale stará o dieťa má nárok na nie 5, ale aspoň 10 dní voľna navyše.
@muchotrafka298 jasne ze to prekrucas, na nevyhody voci bezdetnym.
Lenze, pre rodicov by to neboli vyhody, ale len vyrovnanie hendikepu ktory vznikol lebo niekto vymyslel nekonecne volno. Ci nemame sa rozmnozovat, lebo je malo dovolenky a vela prazdnin?
@drahomirrra nie že by som to matkám nedopriala. Ale vedľajší efekt, ktorý by to pravdepodobne v mnohých oboroch prinieslo je ten, že by ich zamestnávatelia bojkotovali...
Nechce sa mi pisat kazdemu zvlast. Vy ste tu nepochopili otazku autorky? Otazka znela "co ocenite ako zamestnanec" Ja ocenim 5 dni volna.Tak ako to je v niektorych firmach uplne bezny benefit. Vy ste nic kontruktivne nepriniesli do diskusie,akurat sa tu vystatujete,ako robite viac ako bezdetni. A my si v robote sunky valame,ci? Mna minule dorazila kolegyna,ktora povedala,ze sa mame,ze aj ona chce danovy bonus na deti. Ja,ze no tak si urob deti. A ona,ze diki,to mi za to nestoji😀 Takze ano keby ste chceli zavidiet,tak mame este aj danovy bonus na dieta🤦♀️ Dufam,ze vsetky,co ste sa tu do mna obuli,ze si rodicia s detmi ziadne volno navyse nezasluzia,odmietate kazdy bonus v praci. Lebo o tom je tato tema.
@muchotrafka298 ak sa chceme porovnavat s inymi krajinami, tak budme fer a spomenme aj to, ze deti v tomto state maju v totale ovela viac dni prazdnin ako deti v inych krajinach. Ziadny rodic nema tolko dovolenky, aby to vykryl. To nie je o tom, ze by si rodicia chceli viac oddychnut, aj ked si to zasluzia, je to cisto zo zufalstva, lebo nema kto byt s detmi doma cele prazdniny. Tiez je dolezite spomenut, ze v zapadnych krajinach maju statne jasle a skolky, stat podporuje skratene uvazky, preto si mozu dovolit kratsiu matersku a rodicovsku dovolenku. U nas su jasle len sukromne a beru zvacsa deti od 2 rokov, mladsie malokedy. A tiez otvaracie hodiny skol a skolok su tam ovela dlhsie ako u nas. Tu, ked nevyzdvihnes dieta pred 16.00, si cierna ovca a daju ti to pokazde pocitit. Cize ak nemas poruke starych rodicov, ci inu osobu na vyzdvihovanie alebo moznost skrateneho uvazku, tak si v podstate nezamestnatelna.
-Skrátený úväzok, alebo flexibilný pracovný čas ,l
-HO (povedzme min 50%)
-Dní rodiny napr., spolocne vylety,
-Dobrý kolektív s príjemnou atmosférou.,
- Ak je práca.rozvrhnuta dobre a zamestnanec nie je pretažovany tak je radosť robiť. Napr sestra v práci je jediná bezdetna. Ostatne kolegine majú deti, log8cky čerpajú očr a pre ňu je to fyzicky náročné stále zadtupovat- pracovať za dvoch. Čiže aby aj mamičky mali možnosť ísť na ocr ale zároveň aby bola práca aj tak rozdelená rovnomerne
- manzel ocenil aj benefit 5 Dní voľna navyše
@iwesska vela zamestnavatelov poskytuje bonus vo forme dni dovolenky navyse za odpracovane roky. A je to urcite pre rodicov bonus. Tak isto moznost prace na HO, tak si to vies tiez vykryt.Hm a bonus na dieta pre bezdetneho? Tak pocula som uz vselico, ale toto je topka. U nas napriklad neexistuje flexibilna pracovna doba, je pevne dana a zariad si veci ako chces alebo stihnes. Autorka tu dostala dost napadov, co zaviest ako firemny benefit.
@kp7333 ja neporovnam Slovensko so zahranicim. Otazka autorky prispevku znela na benefity.
Uz vsetko bolo spomenute, ale prispejem aj ja...
Nastupila som do novej roboty, mam po skusobnej dobe, ale vazne rozmyslam, ze dam vypoved, lebo ma tu asi trafi slak.
Mojim problemom su HR-, PR-managerky, sekretarky vsetkeho druhu, ktore ked odbije pracovnej dome, alebo este lepsie v case vecere, ba aj nedelneho obedu, zacnu rozposielaj j.bnute kolegialne emaily s gender alebo eco dotaznikmi, novinkami(kde boli vysadene kvety, kto mal narodeniny, ktory dodavatel ma okruhle vyrocie, koho do firmy privitame, kto odchadza, kto si vymenil miesto), ale aj napriklad sutaziami napr.o vianocne darceky(salku s dedom mrazom🙄), alebo tipovanie v sportovych sutaziach.
Posielaju to cez vikend alebo vecer, lebo vedia, ze v robote na to cas nemame, takze to budeme citat doma, budeme musiet.
Finta je v tom, ze povinne dotazniky sa striedaju s nepovinnymi, alebo ze medzi nedolezite info vlozia dolezite. Takze to musim vzdy citat vsetko.
Drzia nas stale v strehu.
Je to vsetko podane akoze v strasne preafektovanej nalade..
"Juchuuuu Andrej tesime sa s tebou, ze... Huraaa, konecne vianocna sutaz o...., je nam to strasne luto, ale peter z akcionarov(,ktoreho nikto nikdy nevidel) sa vzdal svojho podielu..."
Od septembra bezia upozornenia na upozornenia, ze 15.decemba mame vianocny vecierok.
Takze za mna: treba pracovnikom umoznit hrubou ciarou oddelit pracovny a rodinny zivot.
f l e x i b i l n ý pracovný čas. Mám dieťa a stíhať krúžky mimo školy je nemožné
@oliolijanka naozaj to musíš čítať v čase voľna? Nepocka to do práce?
A este sa spýtam, to naozaj môžu fajčiari fajčiť počas prac.doby?
@letfenixa Naozaj nie. My sme uz maximalne vytazeni.
Predstav si chirurga, ze by nesiel operovat, lebo by si este cital oznamenia, kto mal narodeniny.
Je to naozaj tak spravene, aby nas to vyrusovalo doma a nie v robote.

@iwesska
Sama som rodic, mam 2 male deti. Niekolko stoviek km od nas nezije ziadna nasa rodina, su velmi daleko. Kazdopadne zamestnavatel potrebuje cloveka, aby pracoval a to aj cez letne prazdniny. Rozumiem, co tym chces povedat, ale ak to niekto nezvlada, musi si najst flexibilnejsiu pracu (co my chceme vramci moznosti zabezpecit) alebo potom nejaky kratsi uvazok, zivnost, vlastna s.r.o. Pozeram sa na to z oboch stran a skutocne rozumiem vsetkym matkam a otcom, ale skutocne chceme zodpovednych a usilovnych ludi, kt.dame dobre pracovne podmienky, ale ocakavam za to nieco spat.