icon

Čo robiť, keď nedostanem výplatu v riadnom čase?

27. feb 2025

Ahojte. Píšem anonymne z dôvodu bezpečnosti. Mám problém v práci. Chcem sa spýtať čo by ste robili na mojom mieste. Je 27.2.2025 a nedostal som doteraz výplatu. Nadriadený povedali, že výplatu dostaneme na budúci týždeň niekedy utorok stredu (4.5 marca). V zmluve máme že výplatu dostaneme do konca mesiaca za odpracovaný minulý mesiac. Čo by ste mi poradili na mojom mieste? Mám ďalej chodiť do práce a veriť tomu že dodržia slovo? Nikdy sa toto nestalo. Je to prvýkrát za 4,5 roka kedy nedodržali termín. Viem že je niečo v zákonníku práce nejaký paragraf ktorý umožní okamžite o ukončenie práce a že je zamestnávateľ povinný dať tie výplaty ktoré dlží a plus ďalšie dve. Je možnosť ísť ešte na PN v tomto prípade? Alebo čo robiť prosim o každú radu. Kto má nejakú skúsenosť ďakujem.

nyusika
27. feb 2025

pokial mas inu pracu, mozes okamzite skoncit PP - pokial nebuds mat do zajtra vyplatu na ucte.
a v pondelok nastupis do noveho zamestnania

pokial sa toto ale stalo prvykrat, asi by som pockala do stredy buduceho tyzdna - co ine mozes, ked nahradnu pracu nemas ?

nyusika
27. feb 2025

Čo robiť, ak výplata mešká?
Ak je zamestnávateľ v omeškaní s vyplatením mzdy, zamestnanec má nárok na úrok z omeškania. Predtým si však určite overte, čo máte v pracovnej zmluve a či sa na váš plat nevzťahuje nejaká výnimka z kolektívnej zmluvy so zamestnávateľom. Mzdu by ste mali dostať najneskôr do konca nasledujúceho mesiaca - takže výplatu napríklad za september, by ste mali dostať najneskôr posledný októbrový deň.

Pokiaľ však zamestnávateľ nevyplatí zamestnancovi mzdu alebo náhradu mzdy, alebo jej časť do 15 dní po uplynutí splatnosti zamestnanec má možnosť pracovný pomer okamžite skončiť.

Navyše, ak sa príde na to, zamestnávateľ mal v deň splatnosti mzdy finančné prostriedky na výplaty na účte a nevyplatil ich zamestnancom, dopustil sa aj trestného činu podľa § 214 Trestného zákona. Zamestnanci môžu na svojho zamestnávateľa podať aj trestné oznámenia a uplatniť si nárok na náhradu škody podľa príslušných ustanovení Trestného poriadku. Podnet na začatie stíhania môže podať aj odborová organizácia alebo kolektív zamestnancov.

V prípade, že firma mešká s úhradou mzdy, môže zamestnanec:

podať žalobu na súd a žiadať vyplatenie omeškanej mzdy + úrokov z omeškania,
podať trestné oznámenie,
podať podnet na Inšpektorát práce,
okamžite skončiť pracovný pomer.
Zdroj: https://www.peniaze.sk/ekonomika/7019-dlhuje-va...

zic
27. feb 2025

@nyusika s tym skoncenim - nevyzera to skor podla znenia zakona, ze az 15.3.? to "do 15 dni po uplynuti splatnosti"...

jozinzbazin22
27. feb 2025

A co je to za zamestnavatela,co takto nevyplaca mzdy nacas,kokos.Ze ich huba neboli,ludi takto nechat bez vyplat.Este pockaj a uvidis,a hned sa opytaj aj na dalsiu vyplatu,ci aj ta bude takto meskat alebo ti ju posle spolu uz aj za februar,lebo my napr.uz buduci tyzden v piatok mame vyplatu za februar a plus vratenie dani ak vznikne preplatok.

gemerka17
27. feb 2025

Ak je to prvý krát za 4 a pol roka ako píšeš, tak ten týždeň počkaj. Nerieš hneď všetko zbrklo. Ak to nepríde toho 4-5 marca, tak potom rieš.

gab1sol
27. feb 2025

Chápem, že máš nárok na mzdu a aj tvoje pohoršenie. Ale uviedol zamestnávatel dôvod omeškania? Ja si viem predstaviť, že teraz má západ jarné prázdniny, možno išla mzdárka na dovolenku a požiadala o spracovanie až v pondelok s výplatou utorok/v stredu. Viem, že teba toto zaujímať nemusí, ale ak sa to stalo prvýkrát za 4,5 roka, asi by som prižmurila oči.

lucka_ke
27. feb 2025

až ak nedostaneš peniaze do 15.3. môžeš odísť do novej práce
ale ak má zamestnávateľ finančné problémy a výplatu aj vyplatí hľadala by som niečo iné, lebo toto sa môže opakovať

nelca84
27. feb 2025

@nyusika okamzite moze skoncit PP ak mzda nebude vyplatena do 15 dni po uplynuti jej splatnost, t.j.16.3., urcite nie zajtra

nyusika
27. feb 2025

@nelca84 ano, uz som to citala.
nevedela so to, mam pocit, ze kedysi to bol dovod na okamzite ukonecenie PP

nyusika
27. feb 2025

@zic
@nelca84
a dakujem za info 🙂

nelca84
27. feb 2025

@autorka ak mzda nebude zajtra vyplatena, odporucam postupovat v tomto poradi:
1. vyzvat zamestnavatela doporucenym listom na vyplatenie dlznej sumy v urcenej lehote
2. ak v urcenej lehote nevyplati, vyzvat zamestnavatela na vyplatenie mzdy predzalobnou vyzvou
3. ak ani tak nevyplati, podat trestne oznamenie pre podozrenie zo spachania trestneho cinu nevyplatenia mzdy, podat na sud navrh na vydanie platobneho rozkazu

aandrea9
27. feb 2025

Ak sa to stalo prvý krát za 4,5 mesiaca tak by som vyčkala do budúceho týždňa. Co vyriesis s PNkou? Nič. Prvých 10 dní platí nahradu mzdy zamestnávateľ a potom nemocenské za marec dostaneš až v apríli.

nyusika
27. feb 2025

@nelca84 bod cislo tri je mozne pouzit len v pripade, ze zamestnavatel mal v case vyplaty mzdy na ucte financie

nelca84
27. feb 2025

@nyusika ale take informacie zamestnanec predsa nema, takze vychadza z predpokladu, ze zamestnavatel peniaze ma

simca06022011
27. feb 2025

Ja odporucam pockat do toho utorka... ak nemas hned pracu kde vies nastupit.
A ostatne zacala potom riesit ak nepride ta mzda toho 3-4.3. s tym, ze asi by som sa aj zamestanvatela spytala co to ma znamenat.. a informacie si vydolovala, ak ma firma problemy, tak minimalne sa po inej praci pozerat (aj ked zaciatok roka, podla sektora byva dost o drzku)
ako taky prehlad ti da aj finstat a pod. , vyhladaj si vasu firmu a ukaze ti , kde dlzi, ci je dlznik... a to ti pomoze aj pri rozhodovani, ci podat trestne oznameni/podnet niekam alebo cakat. Ono ak maju vazne problemy, nebodaj poblokovane ucty, exekucie a kadeco = tak moze mat problem aj riesit nieco, urobit prevody atd. A cim skor sa zamestnaci potom zacnu tiez hlasit o vyplatenie miezd, tak vacsia pravdepodobnost, ze sa k nim dostanete
Ostatne terminy pre teba platia, ci budes vypisovat listocky, alebo nebudes.. ak na mzdu nema (co nechapem, ze aspon po castiach ludom postupne neposiela mzdy = nemusi ich predsa poslat vsetkym naraz). Hlavne pri takych veciach ako tresne oznamenie atd, sa rovno mozes rozlucit s touto pracou = tak zalezi aj na tom, ake mas moznost.

gov
Odpoveď bola odstránená
anonym_a2dec9
24. júl 2025

Prosím Vás, a som oprávnená ukončiť prac. Pomer okamžite, aj v príprade že mi doplatili dlžnú sumu, ale značne po termínoch? A k porušeniu z ich strany prišlo?
Stíham mesačnú lehotu odo dňa zistenia skutočnosti.