Čo žena môže robiť z domu ako žienka domáca?
Čo vám napadne, že môže žena robiť z domu popri deťoch? Nič, kde treba veľmi špecifické znalosti. Niečo, čo sa dá ľahko naučiť.
Už som doma pár rokov. Rozmýšľam, čo by som ešte pridala aby som tak prispela do domácnosti. Máme zahradu. Teraz robím toto:
- starostlivosť o dieťa
- ročná zásoba džemov, sirupov, čajov a zaváranin. Tiež mrazim zeleninu a skúsim ovocie. Dáva to v prepočte 150€ do mesiaca keby sme to museli kupovať a bolo by to v nižšej kvalite.
Premýšľam to rozšíriť o:
- chov sliepok na mäso a vajcia (to by dalo na ošetrenie 100€ do mesiaca) chov kôz alebo pár oviec? Oplatia sa takéto zvieratá na výrobu mlieka, syrov? Má s tým niekto skúsenosť?
Čo ešte iné vám napadne?
ale napr u nas sa sirupy nepiju, len cista voda a potom pivo obcasne
zavaraniny zjeme mozno 20 ks za rok
nam by sa pri nasom zivotnom style toto neoplatilo, navyse zvierata maju aj naklady, krmivo, neviem ci praca a krmivo dokopy by sa mne oplatilo, aby som nieco chovala.
Plus mne je 20 vajec malo, ano, ak mate jedno dieta, ja mam dve, chlapcov a teda 20 vajec tyzdenne zjeme ako nic.
Inak pytam sa tych, co sa vyznaju viacej - ak by chovala hydinu a chcela ist na dovolenku ako spomina 2-3 tyzdne kazdy rok... neexistuju dispenzere na krmivo pre zvierata? Ze by naplnila zasobnik jedlom na 3 tyzdne a ono kazdy den by im tam to sypalo... plus nejaky mini vodopadik s tecucou vodou, aby mali aj pitie poriesene
Mám 5 deti. K výpočtu: u nás sa spotrebuje 1 sirup týždenne. 1 džem týždenne. A vajec približne 40ks týždenne. Takže to pridaj. Mäsa spotrebujeme tiež viac. Rataj 50kg na 1 osobu a rok.
@misulka22 presne. To nie je dobrá rada. Drahé veci nechce potom nikto kupovať.
@anonym_b0e8f3 ja mam pocit ze si tu chovatelstvo vela ludi predstavuje uplne idilicky 🤣 v klude si to ku nam mozu prist vyskusat.teraz budem ovce strihat,robit paznechty a odcervovat.bude treba zabit sliepky a kacice.mozu prist z konika na vypomoc 🤣🤣
Inak pytam sa tych, co sa vyznaju viacej - ak by chovala hydinu a chcela ist na dovolenku ako spomina 2-3 tyzdne kazdy rok... neexistuju dispenzere na krmivo pre zvierata? Ze by naplnila zasobnik jedlom na 3 tyzdne a ono kazdy den by im tam to sypalo... plus nejaky mini vodopadik s tecucou vodou, aby mali aj pitie poriesene
@reela existuje. Ale je dobré aj tak sa dohodnúť so susedmi, aby prekontrolovali ráno a večer, či nejaká hydina neuhynula alebo sa niečo nepobabralo. Na dovolenky jazdíme a máme hydinu na mäso a vajcia.
@anonym_autor Mala som znamu, ktora sa odstahovala na samotu u lesa. Kozicky, sliepocky a vsetko, co k tomu patri. Prve dieta, hura hura. Druhe dieta este stale hura hura. Pri tretom vsetko predali a odstahovali sa spat do mesta. Tym som len chcela povedat, ze ak mas konecny pocet deti a mas na to priestor, tak smelo do toho. Domace je domace. Ale ak este planujes dalsie deti, tak to dobre zvaz. Aby to nebolo na ukor deti alebo zvierat.
@reela krmivo sa este da.voda je problem lebo tu v lete treba menit.a samozrejme zbierat vajicka
@anonym_b0e8f3 ja mam pocit ze si tu chovatelstvo vela ludi predstavuje uplne idilicky 🤣 v klude si to ku nam mozu prist vyskusat.teraz budem ovce strihat,robit paznechty a odcervovat.bude treba zabit sliepky a kacice.mozu prist z konika na vypomoc 🤣🤣
@misulka22 cicavce sú zložité. Ale hydina sa dá. To v prípade, že to chceš zabaliť, dáš do polievky 🙊 ja nemám problém zabiť sliepku. Ale rozumiem, že veľa ľudí by s tým problém malo.
Tie tvoje vypocty bohuzial fakt nesedia. Verim, ze ta to bavi, ale polievanie, sadenice, pri zavarani koreniny, cukor, energia, pohare, zredukuj to dobre na tretinu...to, ze je to domace nestriekane, to je to + a nie ta suma, pretoze nakupit vies uplne v pohode v rovnakej cene ako je tvoja "vyrobna" len treba chodit do velkoobchodov typu Metro a vsetko si doma naporcovat, to ti fakt odporucam, velke mrazaky a kupovat velke mnozstva a podelit to, neskutocne sa to oplati... my takto kupujeme napriklad hovädzie, srnku, naporcujem na vela kusov a potom uz len vyberam, rovnako zelenina a len odsypam z velkych sackov... nerob toho privela, tvoj cas pre rodinu a tvoj oddych je do buducna tiez dolezity. Vypluta upracovana unavena je to posledne, co potrebujes... starostlivost o vela zvierat je zaväzok - krmenie, upratovanie, veterina, smrad a - neschopnost ist na vylet ci dovolenku mimo domu, lebo zvierata...vsetko ma svoje pre a proti proste chod na to krok po kroku a kazdy aspekt...
@deedol tie fazule som dala zle. Má tam byť strukoviny. Aj hrách, šošovica a bôb v tom jednom.
U nás sa vypije jeden sirup za dva týždne, pri 2 ľuďoch. Lekvár jeden máme na 4 týždne. Keď budeme mať 5-6 deti, tak to pôjde rýchlejšie.
Školu mám gymnázium. Nič špeciálne.
@anonym_autor ake velke pole budes mat? aj s ostatnymi strukovinami je to strasne velka suma 🙂
mozno sa teda stravujete inak ako my. ja ked sa zamyslim nad tym, na ake potraviny ide najviac penazi, tak urcite zelenina (mas tam mrazenu polievkovu, ale urcite by malo zmysel pestovat paradajky, papriku, uhorky, redkovky, cukety, tekvice a pod. na priamu spotrebu, pripadne zavarat nejake leco alebo co. dalej vajcia, to tam mas a na tom vies usetrit, ale musis ratat aj s cenou za kvalitne krmivo (keby si nemusela kupovat vajcia, tak velka rodina zje aj 20-30 vajec tyzdenne, to je v aj 100e, ak kupujes volny vybeh alebo bio). orechy su drahe, to je fajn, takisto med sa u nas zje za tych 100e/rok. dalej vela minam na maso - morcacie, kacacie, telacie. tela asi chovat nebudes, ale par moriek/kaciek mozes, ak mas na to priestor, je to kvalitne maso a je drahsie ako kuracie/bravcove. no a posledna vec, na co vela minam, je mlieko a mliecne vyrobky. vsetky tie kolace a dzemy a sirupy, co tam mas, to sa u nas vobec neje, ale tak mozno u vas hej. mozno by som ale prehodnotila stravovanie, ked uz 🙂 a venovala viac energie tej zelenine.
@misulka22 cicavce sú zložité. Ale hydina sa dá. To v prípade, že to chceš zabaliť, dáš do polievky 🙊 ja nemám problém zabiť sliepku. Ale rozumiem, že veľa ľudí by s tým problém malo.
@anonym_b0e8f3 ale ak by to chcela predavat musi mat toho vela a aj daky chovatelsky plan ( napr liagnutie aby to maso mala pravidelne).a to uz je dost velka vstupna investicia a hlavne cas co ked pise ze chce x deti ci bude mat
@anonym_autor ty si tu furt počítaš koľko ušetríš, ale kedy si chceš spočítať náklady ? Sliepky sa nebudú celý rok pásť, žito zdarma nie je. To iste prasce, čo im budeš dávať žrať. Veterinára máte zdarma?
Mám 5 deti. K výpočtu: u nás sa spotrebuje 1 sirup týždenne. 1 džem týždenne. A vajec približne 40ks týždenne. Takže to pridaj. Mäsa spotrebujeme tiež viac. Rataj 50kg na 1 osobu a rok.
@anonym_b0e8f3 zvladas pri piatich detoch nejaky mensi uvazok v praci? Mi pride z okolia, ze uz pri troch to zeny zacnu lamat (hlavne, jed ich maju po sebe) a davaju si skratene. Hej a ako riesite prazdniny? Niektori maju aj problem zariadit reziu pre jedno dieta
Ku chovaniu, pripočítať smesky, šrot, obilie, seno, slamu, repu... Chovali sme sliepky, morky, kačky, zajace, ošípané, kozy aj kravy.. k tomu ešte ošetrenia u veterinára..
Neodhovarame ta od toho, ale v rozumnej miere... napriklad sliepky v zime takmer neznasaju, ale zeru cely rok rovnako 😅
@anonym_autor sestra má 6 detí. Každý rok majú obrovské lány zemiakov v bio kvalite. Tým plwtia krúžky. Pridali aj cesnak a cibuľu na predaj. Ostatnú zeleninu majú pre vlastnú spotrebu. Vyrába aj domácu vegetu.
Ďalší známi majú husokačky a sliepky, prasiatka. Tie orechy tiež predávajú.
@anonym_autor ty si tu furt počítaš koľko ušetríš, ale kedy si chceš spočítať náklady ? Sliepky sa nebudú celý rok pásť, žito zdarma nie je. To iste prasce, čo im budeš dávať žrať. Veterinára máte zdarma?
@martul náklady som už odratala. Dávam cenu za mäso po odrátaní zmesi na kŕmenie. Prácu ako náklad nerátam, lebo inak by som aj tak nič iné nerobila.
Prepac, nechcem ti brat iluzie, ale toto pri 5-6 detoch nebudes stihat ani nahodou. Pochadzam z rodiny, kde sme 4 surodenci a mali sme hospodarstvo - pestovali sme zleninu, ovocie a chovali zvierata. Ja ked ta citam, musim sa usmievat. Bud je toto vymyslena tema na rozputanie vasni alebo si velmi, velmi naivna a prilis si to idealizujes 🙂
@anonym_autor ake velke pole budes mat? aj s ostatnymi strukovinami je to strasne velka suma 🙂
mozno sa teda stravujete inak ako my. ja ked sa zamyslim nad tym, na ake potraviny ide najviac penazi, tak urcite zelenina (mas tam mrazenu polievkovu, ale urcite by malo zmysel pestovat paradajky, papriku, uhorky, redkovky, cukety, tekvice a pod. na priamu spotrebu, pripadne zavarat nejake leco alebo co. dalej vajcia, to tam mas a na tom vies usetrit, ale musis ratat aj s cenou za kvalitne krmivo (keby si nemusela kupovat vajcia, tak velka rodina zje aj 20-30 vajec tyzdenne, to je v aj 100e, ak kupujes volny vybeh alebo bio). orechy su drahe, to je fajn, takisto med sa u nas zje za tych 100e/rok. dalej vela minam na maso - morcacie, kacacie, telacie. tela asi chovat nebudes, ale par moriek/kaciek mozes, ak mas na to priestor, je to kvalitne maso a je drahsie ako kuracie/bravcove. no a posledna vec, na co vela minam, je mlieko a mliecne vyrobky. vsetky tie kolace a dzemy a sirupy, co tam mas, to sa u nas vobec neje, ale tak mozno u vas hej. mozno by som ale prehodnotila stravovanie, ked uz 🙂 a venovala viac energie tej zelenine.
@deedol počítam 2000m2
@anonym_b0e8f3 ale ak by to chcela predavat musi mat toho vela a aj daky chovatelsky plan ( napr liagnutie aby to maso mala pravidelne).a to uz je dost velka vstupna investicia a hlavne cas co ked pise ze chce x deti ci bude mat
@misulka22 do predaja by som s tým nešla. Iba so zeleninou. So zvieratami je veľa kontrol a veľa toho treba spĺňať, rôzne odbery, testy, byrokracia.
@anonym_b0e8f3 zvladas pri piatich detoch nejaky mensi uvazok v praci? Mi pride z okolia, ze uz pri troch to zeny zacnu lamat (hlavne, jed ich maju po sebe) a davaju si skratene. Hej a ako riesite prazdniny? Niektori maju aj problem zariadit reziu pre jedno dieta
@reela zvládala by som, keby bol z domu. V okolí ale nič pre mňa vhodné nie je. Neviem jazyk, a nechce sa mi už nič nové ani učiť. Takže toto je pre mňa ideálne. Do rodiny pridám ako žena plne venujúca sa domácnosti v prepočte 500€ mesačne, čo je dosť, lebo zároveň zabezpečujem odvoz dovoz deti, učím sa s nimi poobede.
A prázdniny tým pádom tiez riešiť nemusím. Deti sú cez ne pri mne. Tie staršie už aj pomôžu. Takže máme dní na sadenie, dní na výber zeleniny. Pre ne je to aj hra a zábava. Aj sa tým učia ako byť sebestační.
Idem to spočítať: ak každý za rok zabezpečím toto:
-100€ džemy 30ks (slivky, šípky, marhule, maliny, ríbezle)
-100€ sirupy 25l (baza, jablko, maliny, ríbezle né)
-100€ mrazené ovocie do koláčov (čučoriedky, slivky, maliny, ríbezle)
-100€ polievkové zmesy mrazak (mrkva, kaleráb, petržlen) alebo sušené (vňať)
- 100€ ovocné kompóty na puding
-100€ calamady a kyslé uhorky
-100€ fazuľa
-100€ orechy a mak do koláčov
-100€ bylinky a koreniny, nechtikova masť, repíková masť, zkorocelovy sirup na zimu
-100€ med 15l
-300€ pečenie vlastného chleba a koláčov
- 300€ hydinové mäso 70kg (50 sliepok a pár moriek)
- 300€ vajcia - 100 vajec po 0,3€ bio (rátam pre 5 členmi rodiny spotrebu 20 vajec týždenne vrátane koláčov)
- 100€ zajačie mäso
-100€ ryby
Zatiaľ je to 2100€ ušetrených ročne. 🙂 celkom dobre.
@anonym_autor ale to nie je v čistom. Zvieratá žerú, fľaše , cukor , neviem co všetko treba kúpiť na zaváranie..
Za mna ked uz tak s tym ist na net, insta, tiktok a proste drsny marketing ako si zena domaca a ako mate sliepky v super prostredi, musi to vyzerat supercute 😉 S tymto sa vies pohnut dalej a mat vela fanusikov vobec takeho stylu. Potom uz lahko predas cokolvek. Dolezity je ten pribeh okolo toho, to chcu ludia vidiet. Poznam zeny, co to takto maju a vdaka tomu maju ten predaj potom. Lebo ked das video ako tam decka a Ty mazlite kozu a pipky maju kurnik o standarde 4 Star hotelu, tak to ludia budu chciet sledovat.
@misulka22 do predaja by som s tým nešla. Iba so zeleninou. So zvieratami je veľa kontrol a veľa toho treba spĺňať, rôzne odbery, testy, byrokracia.
@anonym_b0e8f3 zalezi co chovas.sliepky registrujes tusim od 300ks.ak mas menej ziadna birokracia.kraliky sa tiez registru az od neviem kolko kusov.mam registrovanu farmu.
@anonym_autor ale to nie je v čistom. Zvieratá žerú, fľaše , cukor , neviem co všetko treba kúpiť na zaváranie..
@sickynickyobsadene fľaše recyklujem už 5 rokov tie isté. Tie zoženiem zadarmo. Plno ľudí ich na bazároch daruje. Tie nerátaj. Zvyšok áno, s tým počítam samozrejme.

chovanie alpak a vyroba vlny
@anonym_autor su kurzy
@zuzana76 jedna alpaka stoji samica cez 1000€ a potrebuju tiez krmivo,seno,sol atd...ja som zadarmo ponukala vlnu z oviec a lamy a nechcel to nikto