icon

Čo žena môže robiť z domu ako žienka domáca?

16. sep 2025

Čo vám napadne, že môže žena robiť z domu popri deťoch? Nič, kde treba veľmi špecifické znalosti. Niečo, čo sa dá ľahko naučiť.
Už som doma pár rokov. Rozmýšľam, čo by som ešte pridala aby som tak prispela do domácnosti. Máme zahradu. Teraz robím toto:
- starostlivosť o dieťa
- ročná zásoba džemov, sirupov, čajov a zaváranin. Tiež mrazim zeleninu a skúsim ovocie. Dáva to v prepočte 150€ do mesiaca keby sme to museli kupovať a bolo by to v nižšej kvalite.
Premýšľam to rozšíriť o:
- chov sliepok na mäso a vajcia (to by dalo na ošetrenie 100€ do mesiaca) chov kôz alebo pár oviec? Oplatia sa takéto zvieratá na výrobu mlieka, syrov? Má s tým niekto skúsenosť?
Čo ešte iné vám napadne?

kiki68
16. sep 2025
@diewcatqoo

Prepac, nechcem ti brat iluzie, ale toto pri 5-6 detoch nebudes stihat ani nahodou. Pochadzam z rodiny, kde sme 4 surodenci a mali sme hospodarstvo - pestovali sme zleninu, ovocie a chovali zvierata. Ja ked ta citam, musim sa usmievat. Bud je toto vymyslena tema na rozputanie vasni alebo si velmi, velmi naivna a prilis si to idealizujes 🙂

@diewcatqoo moja teta ma 3 deti a stihala a stale stiha po 60tke aj zajace, sliepky, morky, dve a pol zahrady ( maju dalsie zahrady este) a maju perfektne upratane. Plus normalne pracovala. Neviem ako a kde to kedy stihala, ale ona je ako tornado. Od 5:00 hore a makat.

anonym_b0e8f3
16. sep 2025

A ešte taká poznámka: vždy plánuj cez zimu vopred. Ja si takto začínam sadiť semienka na sadenice - kaleráb, paradajky (vidíš kečup tu nemáš 🙂), papriky (ani lečo) a iné už vo februári. V máji ich potom vysadzam vonku keď sú u pekne a silné. Je to lacnejšie než kupovať priesady. A vyselektujes si sama odolné odrody do svojich podmienok.

anonym_3a3a88
16. sep 2025

Vízia na desať rokov, takže 10 detí a teraz mi povedz ako chceš všetko, čo ti tu radia,skĺbiť tak aby si neskončila na psychiatrii

anonym_5acde1
16. sep 2025

Keby som mala velku zahradu, urcite zasadim orechy. A chovam sliepky, hlavne na vajcia. Ja na maso moc nie som, teda chovat aj hej, ale zabijat, ee. A este k tym kozam a mlieku. Ja by som nepasterizovane a netestovane nechcela, lebo sa bojim kliestovej encefalitidy, napr. Len overene. Sesternica ma farmu, ale chova ich len na maso, zabijaju mlade jahnata a capkov. Ale to je otrocina, stale su v minuse, mlieko nespracuva, lebo je to vybavovaciek, cez zariadenia, hygienu, ...ani na rodinne akcie nechodia, na svadbu na obrad chytro, potom bezat zatvarat, krmit, potom trosku na hostinu prisli a hned spat, lebo rano treba skoro vstavat. No ziadne dovolenky, len tvrda robota od rana do vecera. A maju uz blizsie k 60, ako k 50 a stale nemaju dokonceny dom, dieta len jedno, dalsie mala mimomaternicove, potom potrat dvojiciek v 5.mesiaci, tak sa vrhla na tieto zvery. Ona ich miluje, ma tu pracu rada, maju obaja s muzom SPU v Nitre vystudovanu, agronomiu, tak vedia sa v tom obracat, ale vynosne to nie je.
Ja som pri 4 detoch dokazala zrylovat len maly kus zanedbanej zahrady, mame len malicku a nestiham ani tie jablka, co padaju z 1 stromu, spracovat 🙃. Snazim sa, ale bordel doma, dieta sa nejak musi zabavit, ak to nechcem nechat zhnit. Rozmyslala som nad 4 sliepkami, ale kedze viem, co to obnasa starostlivosti a nikam sa nedostanes, lebo vecer to treba zavriet, no kto sa mi bude cez dovcu o to starat? A nedaj Boh este choroby, to je konecna. A dost mi pomaha manzel. Ja radsej klasicku robotu od/do. Dzemy tiez robim, ale kupujem ovocie, tolko ani mama vo velikanskej zahrade nema. Od nich mame zemiaky, mrkvu, petrzlen, cibulu, zavarane fazulky a tekvice na privarok, toto chodime pomahat chystat a tak. Toto pre vlastnu potrebu vies spravit aj pocas prace, keby si daku mala, co i len na 4 hodiny. Casom, ked budu deti vacsie.
Nasi mali len prasce, sliepky, neskor uz len kozy, ako deti sme chodili past, strasna "zabava" to bola 🙄. Ale vela knih som precitala a hrali sme tam karty, ale aj tak sme chceli radsej na bike s kamaratmi. To bolo nahanania cely cas, prevracat seno, susit, skladat, dojit rano a vecer, chovali to rodicia, nasi teda mali tych 3000 m2 zahradu a este v prenajme velku zahumienku, hadam aj vyse 500 metrov na dlzku a tam sa sadili zemiaky pre 2-3 rodiny a neskor sa to len kosilo pre tie kozy na zimu. Ludia uz od tohto upustaju. Ono deti, ak su naucene, tak pomozu, ale zas uz vidim, ze nasi 12 a 10 rocni, uz zacinaju mat ine zaujmy, maju kruzky, a nadludsky vykon je upratat izbu a povysavat dom 😅. Dcera jaci, ked zbada pavuka 🤣. Male sa Ti prebavia v tej zahrade, ale ako rastu, prestava im to stacit. Treba porozmyslat velmi dobre.

michaelam2
16. sep 2025

@anonym_autor kolko mas vlastne teraz deti?

anonym_6b4cfa
16. sep 2025

Autorka si riadny optimista. 2000 metrov budeš ako obrábať, ručne? No veľa šťastia. To budeš mať pekný stredovek. Vaše stravovanie je tiež na pováženie. Samý džem, sirup, koláče. Keď tak si zasaď zemiaky, nejakú zeleninu. Možno sliepky, králiky. Absolútne nemáš predstavu, koľko sú náklady na zvieratá, včely, aká to je fyzicky ťažká práca aj pre muža. Trošku menej ružové okuliare by to chcelo. A ako si plánuješ financovať odvody?

anonym_5acde1
16. sep 2025
@kiki68

@diewcatqoo moja teta ma 3 deti a stihala a stale stiha po 60tke aj zajace, sliepky, morky, dve a pol zahrady ( maju dalsie zahrady este) a maju perfektne upratane. Plus normalne pracovala. Neviem ako a kde to kedy stihala, ale ona je ako tornado. Od 5:00 hore a makat.

@kiki68 no ale to si vyberie svoju dan, neboj nic. Mama tiez ide na 200 %, aj po 70-ke, ale platnicky ma odpisane, stitnu zlazu tiez, vysoky tlak, ked ju to skoli, tak sa nehne a robota jej stoji. No da sa to stihat na ukor spanku a vlastneho casu, sama to poznam, ze ak chcem zavarit, napiect, alebo cokolvek usit, tak po 22, ked stichne dom, zacinam dalsiu sichtu. A to dlhodobo nejde. Uz dlhe roky spim tak 5-6 hodin denne a citim tu unavu, ked spi najmladsie dieta poobede, musim si na chvilku lahnut. Vynimocne, ked peciem tortu, chystam oslavu alebo vacsiu nasvtevu, sviatky, tak to dost citim. A o cviceni a starani sa o seba mozem tak snivat. Planujem toto zmenit, ked najmladsie pojde do skolky.

petronelag
16. sep 2025
@anonym_3a3a88

Vízia na desať rokov, takže 10 detí a teraz mi povedz ako chceš všetko, čo ti tu radia,skĺbiť tak aby si neskončila na psychiatrii

@anonym_3a3a88 Nemusí mať 10 detí, možno 3, 4.
Moja teta keď bola už na dôchodku tak si tak doma chovala sliepky pre vajcia, kozu pre mlieko, mali zajace, psa, záhradu, pestovala tam zeleninu a bylinky, mali ovocné stromy,
aj nás opatrovala, keď mama niekde musela ísť, boli to ale roky 1960-1970, mne sa u nej aj páčilo, ale práce mala s tým vždy dosť.

belllinka
16. sep 2025

Autorka je evidentne veľmi naivná. Si myslí, že kúpi slepice, zajace, ryby, ovce kozy, včely, rozhodí semená na pole a už iba potom pozbiera vajcia a úrodu 🙂

casavina
16. sep 2025

Autorka neodhováram, ale máš veľmi veľké očakávania.

autor
16. sep 2025
@anonym_b0e8f3

A ešte taká poznámka: vždy plánuj cez zimu vopred. Ja si takto začínam sadiť semienka na sadenice - kaleráb, paradajky (vidíš kečup tu nemáš 🙂), papriky (ani lečo) a iné už vo februári. V máji ich potom vysadzam vonku keď sú u pekne a silné. Je to lacnejšie než kupovať priesady. A vyselektujes si sama odolné odrody do svojich podmienok.

@anonym_b0e8f3 ďakujem.

autor
16. sep 2025
@anonym_3a3a88

@anonym_3a3a88 10 rokov sú 3 deti. Každé tri roky jedno.

autor
16. sep 2025
@michaelam2

@anonym_autor kolko mas vlastne teraz deti?

@michaelam2 dve deti

casavina
16. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_3a3a88 10 rokov sú 3 deti. Každé tri roky jedno.

@anonym_autor nie vždy ide všetko podľa plánu 🤷 čo ak sa nebude plodenie dariť, samozrejme ti to ani náhodou neprajem, ale človek mieni, pán Boh mení 🤷

anonym_6b4cfa
16. sep 2025

Mne sa páči ako už má autorka porátané zisky. 😃 Žiadny mor včiel, klieštik, úhyn králikov, pleseň zemiaková, drôtovce, vrtivka orechová, kadejaké škodce daždivé a ani suché počasie. Hotový Mičurín. Všetko sa jej urodí, všetko dochová. Výnosy väčšie ako v socializme. Samozrejme v bio kvalite. Bez traktora, náradia, zázemia. No super žena. Ešte aj rodiť si vie naplánovať každé 3 roky. 😃

autor
16. sep 2025
@belllinka

Autorka je evidentne veľmi naivná. Si myslí, že kúpi slepice, zajace, ryby, ovce kozy, včely, rozhodí semená na pole a už iba potom pozbiera vajcia a úrodu 🙂

@belllinka ani zďaleka si to takto nepredstavujem. Viem, že je to práca ako každá iná. Ale pri vízií 5 a viac detí sa mi to vyplatí viac časovo než iné druhy prác.

mandzula
16. sep 2025

Vyrastala som na dedine, s otcom, ktory choval a pestoval vsetko, co sa v nasich koncinach da. Robil to popri praci, makala cela rodina, ked sa nedalo jednemu, isiel druhy - pocitas s tym, ze ochories (kto ta vtedy zastupi?), ze nebudes poznat sviatky, vikendy, ze to nie je praca na 8 hodin a padla, ze deti potrebuju pre zivot aj ine ako len husi, kacky a spol.? Podla mna to vidis dost naivne.

autor
16. sep 2025
@anonym_6b4cfa

Mne sa páči ako už má autorka porátané zisky. 😃 Žiadny mor včiel, klieštik, úhyn králikov, pleseň zemiaková, drôtovce, vrtivka orechová, kadejaké škodce daždivé a ani suché počasie. Hotový Mičurín. Všetko sa jej urodí, všetko dochová. Výnosy väčšie ako v socializme. Samozrejme v bio kvalite. Bez traktora, náradia, zázemia. No super žena. Ešte aj rodiť si vie naplánovať každé 3 roky. 😃

@anonym_6b4cfa treba byť pozitívny 🙂 Úplne chápem, že môže prísť aj všetko čo píšeš. Môžeme aj všetci zomrieť pri autonehode. Stať sa môže čokoľvek. Pokúšam sa to ale vidieť ako že sa o to pokúsim, než hodiť flintu do žita už predtým než začnem.

tim23
Autor odpoveď zmazal
anonym_6b4cfa
16. sep 2025
@anonym_autor

@belllinka ani zďaleka si to takto nepredstavujem. Viem, že je to práca ako každá iná. Ale pri vízií 5 a viac detí sa mi to vyplatí viac časovo než iné druhy prác.

@anonym_autor to nie je práca ako každá iná. To je práca piatok, sviatok, zvieratá nevypneš, na poli musíš činnosti robiť v určitom čase, inak ti to vyjde nazmar. Ja som mala nádherné ukážkové rajčiny, ešte som plánovala, čo s nimi a po tomto daždivom období ich napadla pleseň a muž ich cez víkend zlikviduje komplet a je po rajčinách. A to ich 3 x striekal. Zemiaky tento rok nás vyšli drahšie ako v obchode. Nízka úroda, hnojivo, svadba, benzín do traktora, postrek a vytiahli sme ledva vrece použiteľných.

anonym_b0e8f3
16. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_6b4cfa treba byť pozitívny 🙂 Úplne chápem, že môže prísť aj všetko čo píšeš. Môžeme aj všetci zomrieť pri autonehode. Stať sa môže čokoľvek. Pokúšam sa to ale vidieť ako že sa o to pokúsim, než hodiť flintu do žita už predtým než začnem.

@anonym_autor fandím ti. V dnešnej dobe má málo ľudí takéto optimistické nasadenie. ☀️
Časom uvidíš ako to pôjde a čo nepôjde. Vychytas muchy. Niečo pôjde lepšie, iné horšie. Ja mám dnes taký lenivý deň. Dve deti mám doma, ostatné sú už staršie v škole. Prší. Tak od rána len varím, pečiem koláč, periem, upratujem a dúfam že večer vyjde slnko, aby som šla dozbierať zvyšky úrody potom čo prekontrolujem deťom či majú všetko prichystané na ďalší deň do školy.

anjelicek26
16. sep 2025

Neplanuj fakt tolko dopredu, ale postupne. Baby ti tu ziadna nemyslia zle, ale chciet mat 5 a viac deti je pekne, ale podarit sa to zdravotne vobec nemusi, rovnako mozes planovat byt doma a okolnosti vas prinutia, ze do tej prace ist budes musiet a nejaka alternativa "ako by to islo" musi byt aspon ako plan b... ja chodim do prace full time, s malym je momentalne pol na pol muz a opatrovatelka... sama si uvedomis, ze mas niekde limity, ze nestihas, nezvladas, rob to fakt krok po kroku... nemusis fungovat na 200%, po urcitom case ti dojdu baterky... venuj sa aj sebe, sportu, umeniu, manzelovi, doprajte si vylet, zazitky... vsetko to, co planujes, to totiz bude neskutocne casovo limitovat... nepotrebujes byt unavena super zena, odmeny sa za to nedavaju. Bud vyrovnana spokojna, rob len tolko, aby toto bolo.

anonym_a7a364
16. sep 2025
@doriiis

Pardon,ale táto téma a autorkina naivita mi naháňajú strach a zároveň sa musím smiat.Plany na 10 rokov dopredu,ale v podstate nemá vyriešený ani zajtrajsok

@doriiis Chcela by som vidiet, ako sa stara o 5 deti, zahradu s xy plodinami a hospodarstvo so sliepkami, kozami, kravami a neviem cim este...uplne realne a stihatelne😏

mimikarol
16. sep 2025

A o tých 5-6 detí sa bude starať kto? Najstarší súrodenci?

domka222
16. sep 2025
@diewcatqoo

Prepac, nechcem ti brat iluzie, ale toto pri 5-6 detoch nebudes stihat ani nahodou. Pochadzam z rodiny, kde sme 4 surodenci a mali sme hospodarstvo - pestovali sme zleninu, ovocie a chovali zvierata. Ja ked ta citam, musim sa usmievat. Bud je toto vymyslena tema na rozputanie vasni alebo si velmi, velmi naivna a prilis si to idealizujes 🙂

@diewcatqoo však ale ona chce určite potom zapojiť do roboty aj tých 5-6 detí. No nepočíta s tým,že potom deti budú mať svoj život. Ako pani dôchodkyňa chceš potom žiť za čo? Teraz na RD ušetríš na zdravotke,ale potom si odpočítaj od tej sumy,čo ušetríš na kompótoch a mäse cca 1300€ ročne,čo počas ďalších rokov bude podstatne viac ako teraz.Ale sen to je celkom pekný.

diewcatqoo
16. sep 2025
@kiki68

@kiki68 ano, ale 6 deti je 2x tolko 🙂
My sme 4 surodenci a mamina to zvladala, ale teda je zrobena strasne. Pamatam si este z detstva, ze velakrat mala toho fakt dost. Chovali sme sliepky, kraliky, prasata, kravu, morky, kacky... postupne tych zvierat ubudalo, dnes maju uz len sliepky. Zahrada obrovska a nasadene vsetko, zemiaky, paradajky, uhorky, papriky, tekvice, melony, strukoviny, mak... z ovocia tiez hadam vsetko, co sa da u nas dopestovat. Vzdy sme mali vsetko domace - dzemy, lekvary, sirupy, kompoty, pomazanky, orechy aj vlasske, aj lieskovce...
Toto vsetko je nonstop robota, bez toho, aby bolo akekolvek volno. Ked si do toho predstavim este 6 malych deti, ktore vyzaduju pozornost... nase letne prazdniny boli vzdy o tom, ze sme museli pomahat na zahrade alebo so zavaranim a pocuvat mamu, ako zvierata daruje a nic uz nebude sadit 🙂

anonym_6b4cfa
16. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor áno, treba byť pozitívny, ale zároveň stáť nohami na zemi. Tiež si zrátať, kto mi bude sporiť na dôchodok a kde sa bez praxe zamestnám, ak by napríklad manžel zrazu odišiel, mal úraz a podobne. Či dokážem toľko detí uživiť, zaplatiť všetky poplatky aj bez muža. Či tvojim deťom bude v 15 stačiť domáci sirup, alebo radšej pôjdu s rovesníkmi do kina. Tam im zemiaky na vstupné nevezmú.

diewcatqoo
16. sep 2025
@domka222

@diewcatqoo však ale ona chce určite potom zapojiť do roboty aj tých 5-6 detí. No nepočíta s tým,že potom deti budú mať svoj život. Ako pani dôchodkyňa chceš potom žiť za čo? Teraz na RD ušetríš na zdravotke,ale potom si odpočítaj od tej sumy,čo ušetríš na kompótoch a mäse cca 1300€ ročne,čo počas ďalších rokov bude podstatne viac ako teraz.Ale sen to je celkom pekný.

@domka222 ano, chce zapojit. Len ci aj deti to chcu. Ja som bola rada, ked som sa odstahovala do bytu, kde nemusim hrabat ziadne seno, okopavat zemiaky, nahanat sliepky a tak. Aj ked teraz by som zahradku uvitala, viem ale iste, ze by som nikdy neotrocila tak, ako moji rodicia.

deti95060810
16. sep 2025
@halford89
Odpoveď bola zmazaná

@halford89 no dobre , pochválil si sa ako to máš ty a teraz napíš ako si tým pomohol autorke. čo má ona z toho že ty si doma a pracuješ z domu - otázka znela úplne inak.

mandzula
16. sep 2025
@diewcatqoo

@kiki68 ano, ale 6 deti je 2x tolko 🙂
My sme 4 surodenci a mamina to zvladala, ale teda je zrobena strasne. Pamatam si este z detstva, ze velakrat mala toho fakt dost. Chovali sme sliepky, kraliky, prasata, kravu, morky, kacky... postupne tych zvierat ubudalo, dnes maju uz len sliepky. Zahrada obrovska a nasadene vsetko, zemiaky, paradajky, uhorky, papriky, tekvice, melony, strukoviny, mak... z ovocia tiez hadam vsetko, co sa da u nas dopestovat. Vzdy sme mali vsetko domace - dzemy, lekvary, sirupy, kompoty, pomazanky, orechy aj vlasske, aj lieskovce...
Toto vsetko je nonstop robota, bez toho, aby bolo akekolvek volno. Ked si do toho predstavim este 6 malych deti, ktore vyzaduju pozornost... nase letne prazdniny boli vzdy o tom, ze sme museli pomahat na zahrade alebo so zavaranim a pocuvat mamu, ako zvierata daruje a nic uz nebude sadit 🙂

@diewcatqoo moje prázdniny boli o zbieraní malín, jahôd, ríbezlí, čerešní, ich príprave na zaváranie, umývaní pohárov na zaváranie, čistení papriky, krájaní paradajok, pomedzi to sme lietali k senu, pásla som kravy... pre deti fakt prázdniny snov. Dovolenka až jedna.