icon

Čo žena môže robiť z domu ako žienka domáca?

16. sep 2025

Čo vám napadne, že môže žena robiť z domu popri deťoch? Nič, kde treba veľmi špecifické znalosti. Niečo, čo sa dá ľahko naučiť.
Už som doma pár rokov. Rozmýšľam, čo by som ešte pridala aby som tak prispela do domácnosti. Máme zahradu. Teraz robím toto:
- starostlivosť o dieťa
- ročná zásoba džemov, sirupov, čajov a zaváranin. Tiež mrazim zeleninu a skúsim ovocie. Dáva to v prepočte 150€ do mesiaca keby sme to museli kupovať a bolo by to v nižšej kvalite.
Premýšľam to rozšíriť o:
- chov sliepok na mäso a vajcia (to by dalo na ošetrenie 100€ do mesiaca) chov kôz alebo pár oviec? Oplatia sa takéto zvieratá na výrobu mlieka, syrov? Má s tým niekto skúsenosť?
Čo ešte iné vám napadne?

Strana
z7
aurora33
16. sep 2025
@lienka.7

@wudz súhlasím s
@aurora33 ze 7 deti a hospodárstvo a ze relax 🙈🤣 asi by som nemohla byť pri zmysloch, aby som zo seba dobrovolne robila takéhoto otroka 😳
Uz nie sme niekde v stredoveku kde sa najskôr drie na panskom a potom stara o kŕdeľ deti. Mat takýto fotrovcov, tak už na strednú utekám niekde na interak do paže preč a deň po 18tke balím kufre a nech si otrocia ďalej sami.

@lienka.7 ty si to super zhrnula 😅

anonym_6b4cfa
16. sep 2025
@zltalienka

@anonym_6b4cfa ach jaj.
Ale asi ma viac ako 2000m2? Nesla by som do jedneho druhu drobneho ovocia. Da sa to pekne casovo rozlozit podla toho, kedy ake ovocie dozrieva. Ja tak chcem mat, aj postupne "budujem" zahradku, ale len v malom mnozstve, aby sme stale mali co zobkat na zahrade. Ano, tento rok mi maliny obili krupy a cernice vyschli, ale jahod, ribezli a malinocernic bolo dost. O rok to bude mozno naopak.

@zltalienka na jedenie je to fajn. Súhlasím.

lienka.7
16. sep 2025
@aurora33

@lienka.7 ty si to super zhrnula 😅

@aurora33 ďakovala 😘
Akože vážne, aby nejaká inteligentná žena toto dobrovolne robila, o tom hlboko pochybujem. Vsak takto žili naše prapraprababky kks 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

truhlikvseved
16. sep 2025
@anonym_b0e8f3

@anonym_autor orechy. Sú drahé. Ak máš možnosť, zasadte si strom orecha. Sú dobré aj do koláčov. A pestovať mak. Rovnako na koláče.
Známa ma ešte mini rybník na dvore s nejakými sladkovodnymi rybami a chová zajace. Trávy má dosť. Na mäso. Ak by si mala sliepky, zajace, tak vieš v pomerne krátkom čase vyrobiť dosť mäsa pre rodinu.

@anonym_b0e8f3 Riadne debilny napad, zasadit orech ... a urodu bude z neho mat tak na dochodku :D

anonym_6fa5d7
16. sep 2025
@deedol

@anonym_autor autorka, praveze casovo sa ti to nevyplati viac. ako som pisala, tato praca je extremne casovo narocna. tebe by sa pri tom pocte deti hodilo robit kratko a vela zarobit, napr. dve tri hodinky denne (kym su deti v skole/skolke) a zarobit aspon 20e/hod. to by si mala (v hrubom) napr. 50e/den x 20 dni = 1000 e/mesacne. ale na to potrebujes mat nejake schopnosti, preto som sa pytala na vzdelanie.

Dobre Ti radi deedol. . Ked chces byt doma, tak si sprav zadarmo cez urad prace kurz manikerky, kadernicky, maserky,... Jedno poobedie daj strazit deti mame alebo muzovi a vybav si naobjednavanych ludi (nacierno samozrejme, lebo po konsolidacii sa Ti fakt zakladat zivnosti kvoli 2-3 stovkam absolutne nevyplati ). Ziskas aspon trosku socialneho kontaktu, co sa Ti popri detoch a rokoch doma sama s detmi zide. A ak pridu zle casy, tak svoj biznis rozsiris a nejako to utiahnete. Ked nechces ziadne kurzy, tak mozno raz v tyzdni, ak Ti ma kto vtedy postrazit deti, chod robit upratovanie alebo strazenie deti do inej domacnosti a tiez zo 2 stovky domov prinesies a bude to jednoduchsie ako sa kazdy den lopotit na poli s deckami na krku. Alebo aspon vykladat tovar do Tesca. Stale si tie 2-3 stovky mesacne, co podla Tvojich vypoctov ziskas zarobis o dost jednoduchsie nez sa lopotit kazdy den na poli (co samozrejme mozes robit taktiez popri tom, ak mas energiu, cas a chut). Alebo skus domace jasle (https://uzitocna.pravda.sk/ako-vybavit/clanok/6...) Dostanes 160 eur na dieta, ked mas dom a zahradu, tak privyrobis par stoviek mesacne a nemusis z domu ani vyjst. Ja by som si sice radsej hodila maslu nez popri vlastnych kriciacich detoch sa este starala aj o cudzie, ale ak mas k tomu vztah...

snowflakenel
17. sep 2025

Mate urcite drevo. Mne sa velmi pacia drevene misky, podnosy, lopariky na krajanie.

snowflakenel
17. sep 2025
@anonym_6fa5d7

Dobre Ti radi deedol. . Ked chces byt doma, tak si sprav zadarmo cez urad prace kurz manikerky, kadernicky, maserky,... Jedno poobedie daj strazit deti mame alebo muzovi a vybav si naobjednavanych ludi (nacierno samozrejme, lebo po konsolidacii sa Ti fakt zakladat zivnosti kvoli 2-3 stovkam absolutne nevyplati ). Ziskas aspon trosku socialneho kontaktu, co sa Ti popri detoch a rokoch doma sama s detmi zide. A ak pridu zle casy, tak svoj biznis rozsiris a nejako to utiahnete. Ked nechces ziadne kurzy, tak mozno raz v tyzdni, ak Ti ma kto vtedy postrazit deti, chod robit upratovanie alebo strazenie deti do inej domacnosti a tiez zo 2 stovky domov prinesies a bude to jednoduchsie ako sa kazdy den lopotit na poli s deckami na krku. Alebo aspon vykladat tovar do Tesca. Stale si tie 2-3 stovky mesacne, co podla Tvojich vypoctov ziskas zarobis o dost jednoduchsie nez sa lopotit kazdy den na poli (co samozrejme mozes robit taktiez popri tom, ak mas energiu, cas a chut). Alebo skus domace jasle (https://uzitocna.pravda.sk/ako-vybavit/clanok/6...) Dostanes 160 eur na dieta, ked mas dom a zahradu, tak privyrobis par stoviek mesacne a nemusis z domu ani vyjst. Ja by som si sice radsej hodila maslu nez popri vlastnych kriciacich detoch sa este starala aj o cudzie, ale ak mas k tomu vztah...

@anonym_6fa5d7 presne tak, ono je to krasna vizia , venovat sa niecomu takemu, co chce autorka, no je to velmi narocne. Teraz,ma napadlo: svokra byva v susednej dedine,,taktiez tam bola.rodina s 5 detmi( mali ich v opatrovatelskej starostlivosti) a chovali kozy, morky, kury a 1 kravu. Deti samozrejme pomahali. Kazdu cjvilu tam bola socialka na.kontrole, hygiena a podobne.

janettdamian
17. sep 2025
@truhlikvseved

@anonym_b0e8f3 Riadne debilny napad, zasadit orech ... a urodu bude z neho mat tak na dochodku :D

@truhlikvseved my sme zasadili orech pred dvomi rokmi a už tento rok má zopár plodov. Však autorka je myslím, ešte mladá, tak úžitok bude mať. A treba sadiť staré odrody stromov, aby mali úžitok aj ďalšie generácie.

autor
17. sep 2025
@vreckovka2

Ak ti ide o usetrenie nejakych peniazi popri rodicaku, tak budis. Aj ked ja nevnimam, ze by sme tym setrili. Skor pestujem, lebo viem, ze nestriekam, viem cim hnojim a polievam. Sliepky mame krasne a spokojne , ale este sa nam nevratila ani investicia do mini kurina , ktory sa o rok rozpadne. Rovnako investujes do rastlin, stromov, krikov, semienok, elektrina,voda. Zavaram aj omacky, leco, cviklu, dzemy. Mrazim ovocie aj zeleninu. Peciem chlieb. Mame zahradku pomerne malu, ak mi to nieco nezozerie, tak mame v sezone vsetko co nam treba. A aj mimosezony nejake zasoby. A akurat sa stihame starat. Odmietam sa starat na ukor dietata. A darmo povies, ze to neide na jeho ukor. Moji rodicia cely zivot dreli vo velkej zahrade. Ano, mali sme zasoby kadecoho, ale ci to za to stalo. Moja babka nam vzdy vravi, ze je skvele , ze nemusime chovat, driet v zahrade a mozeme sa venovat detom. Ona nemohla a teraz ju to mrzi.

@vreckovka2 aj to je šetrenie. Nemusím kupovať bio, ktoré je 2* tak drahé.

alenka58
17. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor rátaj aj s tým, že každý rok nebudeš mať dobrú úrodu, taktiež rátaj s tým že deti ti nepomôžu a taktiež o deti sa treba dnes starať nie ako v minulosti, môj kolega má 9 detí, jeho žena po nociach prekladala z dvoch jazykov aby ich uživili on zarobil ale 11 ľudí má veľkú spotrebu, jeho deti mu neboli vďačné že ich je tak veľa, mali ambície ktoré mohli začať až keď boli na VŠ, keď si už zarobili popri škole, brigádovali od 17, šetrili absolútne na všetkom okrem vzdelania, všetky majú VŠ, krúžky sa nekonali len zadarmo čo bolo

anonym_d91d0b
17. sep 2025

treba rátať s tým že občas príde chov kedy ti z večera do rána všetky zajace vykapu, sliepkam liska krky vykruti, prasaci mor, sliviek bude málo atd atd...na všetko elektriku, a kadeco...není to také ružové...a potom môže prísť dieťa ktoré bude mať špeciálnu diétu alebo budeš mať 3 každé s inou dietou a teba je*ne

anonym_a7a364
17. sep 2025
@alenka58

@anonym_autor rátaj aj s tým, že každý rok nebudeš mať dobrú úrodu, taktiež rátaj s tým že deti ti nepomôžu a taktiež o deti sa treba dnes starať nie ako v minulosti, môj kolega má 9 detí, jeho žena po nociach prekladala z dvoch jazykov aby ich uživili on zarobil ale 11 ľudí má veľkú spotrebu, jeho deti mu neboli vďačné že ich je tak veľa, mali ambície ktoré mohli začať až keď boli na VŠ, keď si už zarobili popri škole, brigádovali od 17, šetrili absolútne na všetkom okrem vzdelania, všetky majú VŠ, krúžky sa nekonali len zadarmo čo bolo

@alenka58 Preboha...ze 9 deti. To uz mi pride ako diagnoza (ale viem, nie je to moja vec). Pre mna by to bolo peklo na Zemi.

vreckovka2
17. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor settenie to je, ale nie je to nejako extra. Fakt mi prax ukazuje, ze az tak neusetrime. Ja som aj mala tendenciu nadbytok predat, ale za tu cenu, co by som to predala, sa mi viac oplati to pomrazit. Nevratilo by sa mi ani za semienka. Zvysne slivky ponukame len na samozber a zadarmo. Zatial sa mi ukazuje, ze uroda sliviek je kazde 4 roky. Po zvysne bolo len zopar na zjedenie ( mame asi 10 stromov). S jablkami u nas rovnako.Kolkokrat mi to bio nevyjde. Uschne krik, znicia ho vosky. Tento rok nemame cesnak a tekvice len 3. Pricom tekvice som vzdy mala zasobu na rok. Neujali sa mi.planty paprik a rajcin - dostala som od otca. Ak by nie tak uz len planty spravia riadnu sumu. Nezda sa to, ale musis investovat a nie malo. Moji rodicia chovaju zajace a holuby. Otec zacal az na dochodku, dovtedy mu to mama nedovolila. A veru ma co robit. Otec zajace zabije, ocisti. Mamina docistuje, porcuje. A aj tak to robi po nociach. Nema uz male deti, aj tak nestiha. Pricom si vezmi, ze po 8 hodinovej praci mas casu viac ako s detmi ;). Treba si to premysliet.

anonym_df555c
17. sep 2025

@anonym_autor tu je pekne vidieť. Spravím všetko preto aby som nemusela ist pracovať.
Nie takéto šetrenie nebude pokrývať normálnu výplatu. Som zvedavá do kedy toto muz vydrzi..

misulka22
17. sep 2025

Inak pocitas aj s tym ze chlap bude v praci,ty 4deti a rizikove tehotenstvo,ze nedajboh skoncis na x mesiacov v nemocnici a plus 6nedelie.kto sa o ten statok postara? Mne stacilo ked som mala dceru, covid 39horucku,vonku zima,lialo a musela som zvierata obriadit.im je jedno ake je pocasie a ci mne he na h.vno

cecilia29
17. sep 2025

Môžeš chovat zvierata - predávať vajíčka, mlieko spôsobom predaj z dvora .Ja mam predaj mlieka z dvora

snowflakenel
17. sep 2025
@anonym_df555c

@anonym_autor tu je pekne vidieť. Spravím všetko preto aby som nemusela ist pracovať.
Nie takéto šetrenie nebude pokrývať normálnu výplatu. Som zvedavá do kedy toto muz vydrzi..

@anonym_df555c a do kedy budu vladat, do 60? to je tiez na zvazenie.

anonym_df555c
17. sep 2025
@snowflakenel

@anonym_df555c a do kedy budu vladat, do 60? to je tiez na zvazenie.

@snowflakenel na tom nezáleží bude doma :D muz bude živiť celú rodinu a farmu. Mozno uz v 50ke bude mat dosť.

autor
17. sep 2025
@vreckovka2

@anonym_autor settenie to je, ale nie je to nejako extra. Fakt mi prax ukazuje, ze az tak neusetrime. Ja som aj mala tendenciu nadbytok predat, ale za tu cenu, co by som to predala, sa mi viac oplati to pomrazit. Nevratilo by sa mi ani za semienka. Zvysne slivky ponukame len na samozber a zadarmo. Zatial sa mi ukazuje, ze uroda sliviek je kazde 4 roky. Po zvysne bolo len zopar na zjedenie ( mame asi 10 stromov). S jablkami u nas rovnako.Kolkokrat mi to bio nevyjde. Uschne krik, znicia ho vosky. Tento rok nemame cesnak a tekvice len 3. Pricom tekvice som vzdy mala zasobu na rok. Neujali sa mi.planty paprik a rajcin - dostala som od otca. Ak by nie tak uz len planty spravia riadnu sumu. Nezda sa to, ale musis investovat a nie malo. Moji rodicia chovaju zajace a holuby. Otec zacal az na dochodku, dovtedy mu to mama nedovolila. A veru ma co robit. Otec zajace zabije, ocisti. Mamina docistuje, porcuje. A aj tak to robi po nociach. Nema uz male deti, aj tak nestiha. Pricom si vezmi, ze po 8 hodinovej praci mas casu viac ako s detmi ;). Treba si to premysliet.

@vreckovka2 tohto roku som mala z jednej slivky 10 pohárov lekváru. Možno máte nesprávne odrody? Že ti to nerodí. Z viniciek 5ks som tiež urobila asi 5 pohárov lekváru.

vreckovka2
18. sep 2025
@anonym_autor

@vreckovka2 tohto roku som mala z jednej slivky 10 pohárov lekváru. Možno máte nesprávne odrody? Že ti to nerodí. Z viniciek 5ks som tiež urobila asi 5 pohárov lekváru.

@anonym_autor odrodu mame staru, slivky su velmi chutne. Som s nimi spokojna, take dobre dlivky som predtym nejedla. Tiez mame tento rok plne stromy. Ale ono to tak nie je kazdy rok. Je to v poriadku.

oskvarka
18. sep 2025
@anonym_autor

@melanta za mňa je to múdry spôsob života. Inak by sme si nemohli dovoliť veľkú rodinu. Zatiaľ iba začíname, tak hľadám reálne skúsenosti čo sa komu osvedčilo a čo nie. Nie mudrovanie osoby, ktorá nemá a nechce veľkú rodinu, ráta s rozvodom a nemá vzťah k spôsobu života, ktorý sa páči mne a môjmu mužovi.

@anonym_autor k tým zavaraninam má napadlo lečo a pečenie vlastného chlebíka a pečiva kvaskováskovanie deti máš koľko a by ate kde na samote alebo pri civilizácii? Cítiš sa tak že ťa to bude napĺňať.. máme tiež veľkú rodinu ale ja nie som na to budovanie domáceho a záhrada...a ešte teda ovocné stromy a orechy to je tiež fain ak máš priestor ... Ešte včely sa dajú....

oskvarka
18. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_285 nechcem šetriť popri práci. Nechcem pracovať mimo náš dom. Chcem sa venovať deťom.
@anonym_2df2c3 toto mi príde ako dobrý nápad tiež. Ja nie že nechcem podnikať. Ale nechcem chodiť pracovať niekam do korporatu na smeny. Chcem byť deťom k dispozícii. Takže to čo píšeš môže byť tiež.

@anonym_autor tak ale ak len nechceš do korporatu a byť pri deťoch tak klasická práca pomer cena výkon na polovičnú smenu tu podľa mňa zaberie menej času a vecsi zisk ako práca na statku..ale ak si sa v Tom našla a bolo by to hobby a napĺňali by ťa to v pohode .. ale muselo by to byť tak že mala by si vyslovene k tomu vzťah... A rozdiel je len že takto by ti deti museli naozaj museli pomáhať na statku čo je fain pekne trávenie času vonku ...ale tiež k tomu nemusia mať vzťah a môže ich to rozčuľovať alebo budú musieť byť v čase keď ty nebudeš doma ale v práci samostatnejšíienzo skúsenosti viem že keď je mama k dispozícii nastáva to neskôr ako keď naozaj nieje...ale tak so statkom tiež nebudeš k dispo...osobne sa mi statok a príroda páčia ale pre mňa to nie je ...ja som šla na ten skrátený uvazok....držím prsty....

janababana
18. sep 2025
@anonym_autor

@anjelicek26 pečenie chleba je dobrý nápad. To už začínam skúšať. Koláče pečiem. Tie sa oplatia. Za 5€ urobím koláč na celý plech oproti dvom kúskom z obchodu.
Na zabíjačku sa v rodine volal mäsiar. Kebyže mám 100 sliepok, tak sa dá urobiť taká masovka a potom do mrazáku? S asistenciou nemám problém. Bola som aj na zabíjačke býka. Pomáhala som spracovať mäso.
Deti chceme tak ako máte vy, možno viac ak to čas a možnosti dovolia.

@anonym_autor autorka, ten zivot co tu popisujes je zaujimavy, ak ta chapem spravne, tebe ani tak nejde o predaj, ale o pomoc svojej rodine a aku taku sebestacnost. To je fajn, ked vam to takto vyhovuje. Pri predaji by si potrebovala ludi, zivnost/sro, lebo bud by si nepokryla dopyt, alebo by ti predaj nepriniesol dost penazi. Tie videa, co vidis na fb a insta ako tam zeny v rustikalnych satach pecu chlieb a maju 6deti, to je pekne. Ale tam to asi aj konci. Lebo o tie deti sa treba starat, to je full time job na cely den, neviem ako by si potom stihala zavarat atd. Skus sa na svoj plan pozriet aj z hladiska casu, co kedy budes v dni robit, aby ti to vyslo. A potom si od toho casu odpocitaj unavu, odpocitaj min. 10% pre mierne pesimisticky scenar, atd. Okrem dzemov, omacok, natierok, zavaranin, pecenia, chovu, mozes robit blog o takomto zivote (len si premysli kam das deti kym si pripravis vsetko a video upravis), mozes sit (to sa financne oplati asi len pri malych detoch).

autor
18. sep 2025
@oskvarka

@anonym_autor tak ale ak len nechceš do korporatu a byť pri deťoch tak klasická práca pomer cena výkon na polovičnú smenu tu podľa mňa zaberie menej času a vecsi zisk ako práca na statku..ale ak si sa v Tom našla a bolo by to hobby a napĺňali by ťa to v pohode .. ale muselo by to byť tak že mala by si vyslovene k tomu vzťah... A rozdiel je len že takto by ti deti museli naozaj museli pomáhať na statku čo je fain pekne trávenie času vonku ...ale tiež k tomu nemusia mať vzťah a môže ich to rozčuľovať alebo budú musieť byť v čase keď ty nebudeš doma ale v práci samostatnejšíienzo skúsenosti viem že keď je mama k dispozícii nastáva to neskôr ako keď naozaj nieje...ale tak so statkom tiež nebudeš k dispo...osobne sa mi statok a príroda páčia ale pre mňa to nie je ...ja som šla na ten skrátený uvazok....držím prsty....

@oskvarka mám k tomu vzťah. Už pomaly aj začínam. Keď budem mať viac veci hotovo, napisem

ibrunova
18. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor muž má na to všetko aký názor? Na to, že budeš doma a zavárať? Reálne to nikto nikdy neocení, aj keby si sa potrhala. A ak by sk to chcela predávať, to tiež nie je len tak.. Hygiena,,atď.a ako pozerám, dieťa lsn zatiaľ len jedno, takže všetko je len v teoretickej rovine. To, že myslíš, že domáce džemy ti ušetria 150€ mesačne, je tiež otázne.

martul
18. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor z jednej slivky 10 pohárov vôbec nie je veľa.
My sme mali minulý rok sliviek, že som rozdávala celej rodine aj po ulici. A hádaj čo tento rok?! Vymrzla a môžeme ju akurát použiť do krbu.

oskvarka
19. sep 2025
@anonym_autor

@oskvarka mám k tomu vzťah. Už pomaly aj začínam. Keď budem mať viac veci hotovo, napisem

@anonym_autor začínaš alebo máš.... Neviem či by som do toho šla ak mám pochybnosti...minimálne si nechala zadné vrátka... Mám veľa kamarátov čo tak žijú nakoľko sme v komunite domácich školákov ale sú medzi mini aj taký čo mali sen ale realita ich vrátila spat na zem...a ľudí čo sa tvária že nechceš nič robiť celý život si nevšímaj...práca na hospodárstve a pri veľkej rodine je náročná až až....múdre reči ale vajíčka z dvora by si rád kúpil každý...

anonym_fa024d
19. sep 2025

Mozes piect pagace, slane pecivo, chlieb, sladke pecivo (moravske kolace...) syrove/bryndzove oplatky. A "ponukat akoze kamosom". Hygienu nepotrebujes.

Moja kamoska ma pani, ktora jej kazdy 2. den navari a donesie. Deti maju obed a ona s muzom veceru. Kamoska vari len cez vikendy (ak nejdu von). Ta pani jej pripravuje aj zamrazene jedla a oni uz len rozmrazuju. Aj ked maju navstevu, pani donesie a kamoska uz len serviruje.
Druha kamoska ma pani, ktora pride k nej domov navarit zo surovin, ktore si sama nakupi a aj naplanuje jedalnicek (zasadne bio), toto je ale pri detoch asi zlozitejsie....
Ale nejaky prijem by si z toho mala, ak by sa podarilo.

anonym_efd1b9
19. sep 2025

A myslela si aj na to, že možno niektoré z tých 6 detí bude ZŤP? Budeš ho musieť vodiť na rehabilitácie, venovať sa mu, ďalšie môže mať intolerancie, nedajbože cukrovku a pod., v dnešnej dobe je kopec diagnóz, keďže aj naša plodnosť ide dole vodou. Ako budeš potom stíhať tento rustikálny život popri tom?

gabca025
19. sep 2025

Aku mas celkovu plochu k dispozicii? Kolko z toho su trávnaté porasty a kolko orná pôda? Mas uz nejake stromy, ktore rodia? Aku techniku mate k dispozicii? Toto su dolezite otazky pri plánovaní
@anonym_autor

Strana
z7