Dá sa nájsť zamestnanie v zahraničí s bábätkom?
Ahojte. Mám otázku.
Ide o prácu v zahraničí pre dvoch mladých ľudí s bábätkom.
Myslíte , že sa dá zohnať niekde zamestnanie pre mladý pár v zahraničí aj s bábätkom? Samozrejme aj s ubytovaním. Ďakujem za odpovede
Myslela som to tak ak by šli do zahraničia obaja rodičia a pracovali napr. Na striedačku aby stále mal byť kto s bábätkom.
@janickacrazy a čo ak nemôžem ostať na Slovensku kvôli problémom s bývaním ?
jedine praca na smeny, ale to je uplne blbost, lebo je to nekvalifikovana praca a v podstate sa nebudete ani vidiet za cely tyzden a ten plat bude minimalny a aj tak vsetko miniete na byvanie a jedlo.
Tak dieta je vacsinou v zahranici v jasliach aspon na pol dna, alebo min do 15:00. Cize ak obaja pracuju, maju casto narok na jasle za lepsiu cenu. Napr u nas platime v AT za jasle/ skolku iba doplatok 100 eur a beru uz deti od 9 mes. To keby napr mama toho nejaky mensi uvazok sa da zmaknut
Tak potom skúsiť zohnať prácu napríklad v hoteli, kde muž bude robiť čo ja viem čašníka alebo údržbára a žena môže byť chyžná, čašníčka, tam často ponúkajú aj ubytovanie.
A vy chcete ubytovanie od zamestnavatela?
Ci co to za otazky? Kolko mate teraz obaja na ucte?
To chcete ubytovanie od zamestnávateľa? To s babetkom bude ťažké.
Jedine nech ide prvý muž, vybaví prácu, ubytovanie, jasle pre dieťa a potom pôjdeš ty.
Ale určite budete potrebovať financie na začiatok.
Tie platy ktoré v zahraničí ponúkajú za nízko kvalifikované práce vám ledva pokryju náklady.
A jazyk viete?
K praci - záleží, čo chcete/viete robit a nakoľko žiadané tie pozície reálne sú.
K poskytnutemu bývaniu - bud ste taki expertní, že vam ponúknu pracu a budú vam hradiť naklady na ubytovanie ako zamestnanecký benefit (čo podľa toho ako je formulovaná otázka dosť pochybujem). Alebo máte reálne iba na pozície, kde to ubytovanie býva napr na farmách, v hoteloch, na lodi, v nejakej ubytovni patriacej fabrike - to je ale predpokladam s bábätkom nemožné, takto môže štandardne bývať iba zamestnanec a celkom sa namaka, ani by nemal cas sa nejak rozumne prestriedat, aj keby sa stal zázrak a to babo by tam tolerovali (čo pochybujem).
Tak môj brat žije v zahraničí a majú skoro 2rocne dieta a rieši to tak, že pol dňa je doma on a pol jeho žena. Takže žiadne jasle neriešia, len sa striedaju. Ale tak oni tam žijú 10rokov, maju dom. Nebolo to zo dňa na deň, že idú a majú.
Áno, pozície v zahraničí, ktoré ponúkam, sú vo veľkej miere často aj s veľmi dobrým až nadštandardným ubytovaním, ktoré hradí zamestnávateľ, detto bežne zamestnávateľ platí škôlky/školy. Ale ide o vysoký manažment a naozaj expert senior odborné pozície. Ak chcete ísť robiť niečo málo kvalifikované, ubytovanie si zožeňte sami. Nikto nebude poskytovať bývanie s dieťaťom ľuďom s nízkou kvalifikáciou.
Takže vo vašom prípade rob ako píše @bosorkabb a @mirkam3 Je potrebné byť realista, nikto v zahraničí nečaká na slovenský pár s malým dieťaťom.
Autorka, aby sme ti ale aj reálne poradili, tak skús odpovedať na nasledovné:
- aké jazyky a na akej úrovni ovládate
- aké máte vzdelanie a prax
- aké pozície chcete robiť
- koľko tisíc máte našetrených na bývanie a rezervu
- o akých krajinách chceme diskutovať
Bez tohto ťažko radiť niečo konkrétne.
@janickacrazy ponúkajú ubytovanie pri takých typoch práce, ale nie s malým dieťaťom resp. iba veľmi výnimočne sa niečo také dá nájsť. Ľudí bez detí je dosť na takú prácu, nie je dôvod, aby si majiteľ bral do ubytovania bábätko.
Kto ma na Slovensku problémy s bývaním a očakáva, že v zahraničí mu nejaká firma dá ubytovanie ( vhodné aj pre malé dieťa) tak to je skôr nereálne. Veď oni majú na výber zo slobodných ľudí bez záväzkov. A keď dieťa ochorie?
@melanta áno, to máš pravdu, ale možno sa nájde niekto, komu dieťa nebude vadiť, tiež som bola v zahraničí s mužom a bábätkom, ale u nás najskôr išiel muž a my sme prišli neskôr
@petronelag ked dieta ochorie a nemoze rodic, tak my mame institut Oma Notdienst a tie opatruju taketo deti, su pod myslim Caritas vedene. Poznam single matky, co to uz museli vyuzit. Takze da sa riesit rozne.
@melanta no u nas k jednej praci v butiku ponukali byt 2 izbak nad tym za cca 300 eur. Chapes, to mas za par frkov a este aj auto. Nevedia najst u nas ludi, k nam tiez prisli dve a odisli, lebo boli fakt strasne. My zijeme v turistickom mestecku a je tu posledne roky od covidu problem s personalom. Ludia nechcu prist, je to daleko, mozno by dali aj byt, alebo pomohli nieco najst. Ked dvaja zarabaju, tak nemozu mat problem nieco schopne zaplatit. Ako niekde vo Viedni je pretlak ludi, ale tu daleko uz nie.
@janickacrazy no vidíš, išiel najprv muž. Tu autorka píše, že nemá kde bývať, ak by išiel iba muž, tak ťažko sa takýmto ľuďom bude niečo hľadať, ak nemajú riadnu kvalifikáciu. Toto je také slovenské, že doma nemám kde bývať, tak dajte mi vedieť o prác v zahraničí, kde mi dajú aj bývanie. Rozum a pokoru by potrebovali niektorí, skôr než začnú pýtať bez toho, aby vopred niečo adekvátne ponúkli.
Zahraničie, to je široký pojem. Kde presne?
@melanta vsade treba jazyk, toto nechapem, ze by niekto niekde isiel s deckom bez znalosti nejakeho jazyka. My zijeme v Rakusku a bez nemciny sa tu clovek nepohne. V hoteli vsade vyzaduju aspon komunikacne b1. Aby clovek rozumel ludom okolo. Rovnako u lekara s dietatom sa musia nejak vediet dohodnut. Nepoznam tu jedineho, co by vedel slovensky. Max jedneho ortopeda.
Pošli najprv muža, nech vytvorí zázemie.
@kiki68 nechápeš to, rovnako ani ja. Ale bežne sa tu ženy pýtajú na prácu v zahraničí pre pár, napríklad do AT či DE, ona nevie žiadny jazyk, on len základy AJ, ale chcú ísť robiť do AT/DE. Alebo nevedia vôbec anglicky, ale chcú ísť robiť do UK. Nechápeš to, ani ja, ale veľa ľudí je mozgom úplne inde. Rovnako sa tu ženy pýtajú, ako vybaviť niečo konkrétne v AT napríklad - sú tam roky, ale jazyk nevedia a nevedia tým pádom vybaviť ani elementárne záležitosti. Bohužiaľ, jednoduchší ľudia nemyslia na to, že v zahraničí musím hovoriť ich jazykom.
@melanta ved toto, ako ist sem ma 2-4 mes robit do hotela umyvaca riadu,chapem, za par mesiacov si naspat, zit tu nebudes, jazyk sa naucis nieco. Ale ist sem zit, to znamena behat po lekaroch, skolkach, uradoch…. a toto uz je za mna dobre studena voda. Lebo ja som sem isla s vybornou anglinou a slabou nemcinou, mala som job. Ok, je to uz 16 rokov, ale pamatam si dodnes ako moj ex isiel na business trip a mne vypadlo hned vecer kurenie v byte. No anglictina mi nepomohla, isla som tou chabou nemcinou, slovnik v ruke a riesila. Rovnako to bolo na uradoch, dodnes je to o tom, ze tiez by tu kazdy cloveka na roznych veciach odrbal a kopec ludi zneuziva to, ze sem pride nejaky neznaly jazyka a narazi na nieco. Preto keby sem idem s tym, ze tu chcem zit, tak sa drtim ten jazyk ako sa len da. Ciste z praktickych dovodov.
@melanta & @kiki68, k vašej debate este jedna odpozorovana vec: ako neraz vidieť v inych temach na MK, tak ľudia, ktorí majú o zahraničí predstavu, že sa tam vyslovene na nich čaka (hoci doma nevedia ani len poslať životopis či položiť zrozumiteľnú otázku na koňovi), často veria aj tomu, že pocas (takéhoto ich) roku v zahraničí tam bez problémov zarobia na dom bez hypo…

Zohnať sa dá samozrejme všetko, len treba mať ošetrené to, kto sa bude o dieťa starať, keď budete obaja pracovať? Možno by bolo lepšie, keby na začiatku išiel pracovať len muž, zabezpečil bývanie a neskôr môžeš prísť aj ty s bábätkom za ním.