Dá sa pokračovať v práci i popri dieťati počas materskej?
Ahojte, chcela by som vás poprosiť o info o vašich skúsenostiach s prácou popri tehotenstve/po narodení dieťaťa. Mám skvelú prácu, ktorú milujem, napĺňa ma, som v nej dobrá. Zároveň však uvažujeme o dieťati a ja rozmýšľam, či sa dá zladiť popôrodné obdobie s home officom (viem, že je to individuálne, ale zaujímajú ma vaše skúsenosti). Som aktívna osoba s množstvom záľub a neviem si predstaviť byť iba s dieťaťom a venovať sa rok len materským záležitostiam(... potrebujem proste byť aktívna aj intelektualne... Už vidím, ako sa tu zvrhne debata, aká som hrozna osoba a nemala by som ani mať deti s takým prístupom🙂)) Ja chcem proste byť aktívna matka, ktorá sa realizuje aj mimo materstva... Viem, že niekto to nemusí chápať - ak patríte do tejto kategórie a chcete ma poučiť o živote, tak sa prosím zadržte komentára. Zaujímajú ma len skúsenosti žien, ktoré to plánovali ako ja, ale nevyšlo im to, alebo prípadne vyšlo...
@salonka22 urcite chod do toho, nebudeš ľutovať!!!🙂
@salonka22 Teraz možno nevaríš, ale pri dieťatku variť budeš musieť, aspoň teda od pol roka, keď začne jesť príkrmy. A taktiež, aj ty sa budeš musieť nejak stravovať. Predpokladám že partner bude cez deň v práci a variť ti domov nebude chodiť, a pri malom bábe sa ťažko dá stravovať denno-denne po reštauráciách, takže si pravdepodobne budeš musieť variť sama.
@mogaa súhlasím, zabudla som dodat, že ja nemám časovo ohraničenú prácu, kedy musím byt cez den k dispozícii, väčšinou🙂Inak by to bolo určite dosť stresujúce, lebo zákon s hvalnosti funguje, mne maly nikdy dobre v noci nespí, keď mám prednášku n druhý den, ale zvykla som si. Jasne že mám nejaké deadliny, ale tie viem väčšinou dlho dopredu. Závisí aj od charakteru prace, nie každý ma prácu, ktorá sa da robiť z domu, to je ďalšia vec.
@mauzi s týmto nesúhlasím, nakoľko moje dieta nie je nijako ukratene o nič, keď spinka 2hod a ja zatial sedím za PC. Priority mám upratané dosť jasne a na základe reálnych skusenosti vidím, že je to omnoho lepšie, akoby som za ten čas sedela pred tv alebo bola zavesená na fb. Varíme a upratujeme spolu s malym, je to nezabudnuteľná zábava☺️Takze keď spinka, môžem plnohodnotne využiť čas, pričom o moje dieta je nadmieru postarané- ten elán, s akým sa mu idem venovať, keď sa zobudi, lebo sa potrebujem zase odreagovať od prace, je naozaj veľký☺️Navyše, dieta som vždy chcela v 30 a aj som ho vtedy mala, čiže to nie je ani nepripravenostou ani ničím iným. Je to tým, že chcel plnohodnotne využívať čas a nezabúdať ani na seba, lebo si myslím, že potreby mamy sú taktiež veľmi dôležité, aby sa citila spokojná a naplnená. Skôr mám skusenost s tým, že mamicky, ktoré sa nemajú kde odreagovať si to potom vybíjajú na svojich deťoch v negatívnom zmysle slova- aspoň v mojom okoli. Ale každý to vidí inak, každá sme ina povaha, iné očakávania od života a pod..Len sa vždy čudujem, keď tu opakovane vidím pomaly každý tyzden tému, ako chcú mamicky na MD part time alebo nejakú prácu na doma a je ich naozaj dosť..
@monika_mt Sorry, mozno som sa zle vyjadrila. Presnejsie: nevyvaram. Samozrejme, ze si viem navarit, ale moje jedla musia byt hotove do 30min. Proste ma to nebavi. Priatel vari rad, fungujeme tak, ze vacsie jedlo sa vari 3-4x tyzdenne večer, aby bolo aj na dalsi den. On sa stravuje v robote, ja mam obedy rychle a lahke. Cez vikendy to riesime operativne spolu. Nemyslim, ze dietatu do roka treba nejako velmi varit alebo ze by tym clovek stratil kopec casu. Prikrmy nevidim ako nieco mimoriadne casovo narocne
@29simona29 no jasne, ved nehovorím ze všetky sme rovnaké, ja som si pri mojich dvoch skúsila aj variantu s prácou full time, home Office a aj to také sladké nič 😄 u nás najlepšia varianta bolo to nič, ale to človek docenil až časom
@mauzi to chceš povedať, že všetky matky, ktoré robia doma domáce práce a ukracujú čas byť s dieťaťom, ubližujú deťom len preto lebo mu nevenujú vkuse pozornosť a 100% svojho času? Alebo matky, ktoré doma šijú, štrikujú, sadia alebo robia iné domáce práce? Však mať dieťa neznamená úplne sa uzavrieť pred svetom a venovať sa iba jemu. Práve naopak, tak ako mamy varia, perú a upratujú s deťmi, prípadne robia iné hand made pri deťoch, tak dávajú tomu dieťaťu príklad. Niektoré ženy preferujú viac domáce práce, iné robia home office... Ja pracujem z domu, domáce práce riešim minimálne - mám to poriešené, nevarím (iba minimálne - mám to poriešené). Mám prácu z domu popri dvoch deťoch a som spokojnejšia a kľudnejšia ako milión iných mamičiek. Ďeťom sa venujem na 200%. Syn starší sa hráva a kreslí popri mojej práci, vidí čo robím, rozprávame sa o tom... A moju najmladšiu 3 mesačnú hýčkam, nikomu na ruky momentálne nedám. Sú pre mňa na prvom mieste
@jamika27 takto by som nezovseobecnovala,ja netvrdím, ze aj ja sedím pri nich celý deň,jasne ze mam svoje záľuby,povinnosti, skrátka normálna ženská, lenze to su vsetko činnosti,pri ktorých to vieme robiť aj spolu a do zivota sa to rovno naucia, kdezto pri pc som sedela sama, a z práce som mala obcas taký stres a hlavu ako balón...treba si proste nájsť svoj systém, ako si si ho nasl ty, ja ...tak aj autorka pride na to čo áno co nieby
Ukazujem len aj iný uhol 😉
@salonka22 uplne v poho. od nastupu na MD (z TPP) som neprerusila kontakt s pracou. zabera mi to ani nie hodinku denne, par tlf a mailov, co - to zvladnem aj v noci 🙂 je to tak max 20 % uvazok, ale jednak mam socialny kontakt a aj "vreckove" - takze som spokojna. nik ma neodsudzuje, skor v dobrom zavidia, ze sa mi da zarobit z domu bez problemov. takze drzim palce.
@29simona29 ja len ze ti v dobrom zavidim, ze ti krpec cez den pospi tie dve hodinky. aj ja som v to dufala, ale sa mi to nesplnilo 🙂 inak, @salonka22, super tema toto 🙂 akurat idem pracovat a je fajn citat skusenosti inych🙂
mne sa naskytla nova praca, ked mala zacinala 6. mesiac. takze sme sa dohodli, ze do novej prace nastupim, ved ponukali aj home office. prvy mesiac sme vykryli s manzelom a svokrou malu a od 7.m sla do jasli. aby toho nebolo malo, tak sa mi ozvali aj z vysokej skoly, ze otvaraju studium, na ktore som sa prihlasila rok predtym. takze zacala som novu pracu a studium. ale bola som velmi spokojna. neviem si predstavit byt doma niekolko rokov. deti milujem a obetujem pre ne vela, ale ja sa musim aj o seba starat. hlavne, ked som pri prvej skoncila s poporodnou depresiou. doteraz vyuzivam pracu z domu podla potrieb a do kancelarie si chodim oddychnut 🙂
@mauzi presne tak som to prežívala aj ja 🙂 pri dcére (v 26. roku) som mala pocit, že mi niečo dôležité uniká. Som ale poctivý pracant 😁, uchopila som materstvo zodpovedne a nejako som sa do toho "donútila", dala jej čo som najlepšie vedela, dlho dojčila, nosila, čo som si len naštudovala... 😁 Potom sa nám dlho nedarilo, prišli 2 potraty a nakoniec vybojovaný a vymodlený synček. Strašne som túžila dobehnúť to, čo som pri dcérke nerobila. UŽIŤ SI materskú naplno. Pri synčekovi akoby sa mi "otvorilo srdce"... neviem to inak pomenovať. Každý okamih som vdychovala plnými dúškami a uvedomila si, že NIČ NA SVETE!!! nie je dôležitejšie ako tieto okamihy 😊 Všetko, kariéra, peniaze, kolegovia, nech už je kolektív aký chce super... Všetko pominie a ostane len náš vzťah s dieťaťom. (Neskôr už dospelým) Všetko, čo sme do neho investovali sa nám potom vráti presne v tej forme, v akej sme ho vybudovali 🙂 Rodinu, ktorú vybudujeme a budeme chrániť, upevňovať, čistiť, ozdravovať vzťahy v nej, to nám nevezme nikto 😉 To je pilier za všetky peniaze sveta 🙂
@montemotherone toto si napisalaprečítajte nadherne 😊 je to presne takrobí, láska je to co nam je naviac treba, bez nej by totizma nemali zmysel ani tie ostatne veci,ktore robime ☺
@montemotherone automatická oprava mi tam povkladala slová teraz pozerám 😀 ale chápeme sa 😀
@mauzi moja susedka sa celý život venovala deťom, nikdy nepracovala... vlastne je na celoživotnej materskej. Ako to dopadlo s deťmi? tie dospelé, 18-22 rokov, hneď otehotneli a majú deti. Nedokončili školy, nemajú poriadne vzdelanie. Chlapci sú bez kontroly a disciplíny. Nechcem paušalizovať ale je to rovnaký názor ako povedať venuť všetok svoj čas materstvu. Je to nezmysel. Sme matkami, priateľkami, manželkami, kolegyňami, zamestnankyňami... všetci máme niekoľko rolí v živote a môžem úprimne povedať že sa pri materskej pracovať dá a dokonca to ženám odporúčam aby sa stále hýbali vpred aj propri materskej.
@ukulela presne tak dosť mamičiek ,,závidí,, (to nemyslím v zlom) že máme možnosť home office, že sa dá privirobiť a trochu vypnúť. Lebo viaceré by prijali takú možnosť, hlavne kôli tým peniažkom a trošku byť menej závislé od príjmu partnera napr. Len bohužiaľ na Slovensku je stále málo možností home office, čo je si myslím aj na škodu.
@salonka22 záleží či budeš mať štastie na povahu dieťaťa. Náš syn nespal do 3 rokov vôbec, do 5 niekedy. Neustále plakal, vyvádzal, boli s ním problémy na všetkých frontoch. Ako zdravé dieťa fyzicky aj psychicky - len super náročné. O práci sa mi mohlo tak zdať. Ale mám kamaráky ktoré deti majú, chodia do práce, a všetko bolo v pohode. Detičky krásne spali, ani o nich nevedeli 🙂
Ja si myslím, že na taký polovičný úväzok sa to da určite najsť si ten čas.. 🙂
@katarinaina faktorov je dosť čo vplývajú na vzťah detí s rodičmi, len ja som zástancom nekomplikovať si to zbytočne, načo aj ? ja píšem len zo svojej vlastnej skúsenosti, treba nájsť tú správnu mieru a veriť, že to čo robíme a myslíme pre deti v dobrom, tak isto v dobrom berú aj tie naše decká 🙂
Ked budes mat dieta, ktore ti prespi v niektorych obdobiach tak 4 h denne aj to len pri aktivnom kocikovani (dnuka ci vonku :D) a zbytok preplace, tak budes rada ak sa udrzis pri vedomi nieto pri inej praci. :D Ale ako sa hovori najprv musis toho vlka chytit ked chces jeho kozusinu delit. Cize musis najprv otehotniet a vynosit dieta co moze byt uloha tiez nelahka ak nie nemozna.
Myslím, že venovať sa niečomu inému ako len deťom je pozitívum po viacerých stránkach:
1. Človek aspoň neupadne v kariére a bude môcť pokračovať v nejakej intelektuálnej praci a nie ísť robiť niečo, čo ho nerozvija, lebo za tie roky už zaspal dobu, nemá uz potrebne zručnosti (dlhodobé hľadisko)
2. Myslím, že pre dieťa je to fajn, keď sa celý svet (mama) netočí len okolo neho.
Samozrejme nič nie je čierno-biele, intelekt a schopnosti sa dajú udržiavať aj inak ako prácou, to len tak všeobecne
@katarinaina a to si ešte predstáv ako by dopadli, keby sa im nevenovala 😉 Jasné, že paušalizovať sa nedá, ale práve fakt, že dnešné materstvo (tak ako otcovstvo) je vo veľkej kríze, že pred touto svojou rolou ktorá nás v podstate determinuje, či už chceme alebo nie, unikáme, spôsobuje krízu rodiny vôbec. Žena je v prvom rade matka. Často ak práve túto pozíciu nepodchytí a "neukotví" sa v nej, skôr či neskôr ju to dobehne. My sme silné, ale máme svoje limity. Práve tá snaha "fungovať na všetkých frontoch" nás ničí. Odtiaľ idú všetky zdravotné komplikácie, civilizačné choroby a teraz tak pandemicky sa medzi ženami rozširujúca depresia... Na jednej strane obrovský tlak spoločnosti na matku a na druhej strane jej nepochopenie a chýbajúca podpora. Namiesto toho znovu podporujeme "náhrady". Jasle, únik do práce... Lebo áno, je to len únik. Nie je to podstata problému. Ocenená a podporovaná žena, nemá potrebu unikať od materstva do iných rolí. Sú dôležité, ale nie kľúčové pre jej život
@montemotherone Prepáč, ale myslím, že tu sa dostávame na tenký ľad. Nemyslím si, že žena je v prvom rade matka a ak sa chce popri dieťati realizovať, ide o nejaký únik. Pre mňa je žena viacerozmerná bytosť, rovnako ako muž, ktorú nedefinuje len materstvo a jej život a osobnosť tvoria viaceré roly - aj rola kamarátky, kolegyne, zamestnankyne atď. atď. atď.
@montemotherone s tymto si dovolim nesuhlasit, predostieras ako fakt, ze zena je hlavne matka, ale v skutocnosi je to len tvoj nazor. ine zeny to mozu citit inak 🙂
@montemotherone Ja len, že moja otázka nie je postavená na peniazoch. Hovorím o pocite sebarealizácie aj na iných frontoch ako v úlohe rodiča.
@montemotherone "žena je v prvom rade matka" - to nedáva zmysel - bezdetné sú potom nie ženy?
Dá sa zvládnuť. Prvý rok som to mala úplne v pohode. Potom už to bolo ťažšie a riešili sme to súkromnými hádkami na striedačku so mnou. Aj keď som mala zdravotné problémy aj uzávierky, zvládla som to bez o opatrovateľky, otecka, babky a čo ja viem koho. Záleží na dieťati a druhu práce 😁
@montemotherone nesuhlasim, som zena a citim sa ako zena v prvom rade. nie matka, nie manzelka, ale jednoducho zena, ktora ma svoje potreby ako kazdy iny clovek.
u mna nie je najdolezitejsie byt 24/7 matkou, pre mna je najdolezitejsie byt zenou, kde je zahrnute ako matka, tak manzelka, tak kolegyna, tak kamaratka.
pre mna je dolezite, ze zeny dostali moznost pracovat popri rodicovskom alebo ostat pri detoch. a je na kazdej jednej ako sa rozhodne. neodsudzujem ziadnu, ktora sa materstvu venuje 6 rokov a ocakavam, ze mna nebude nik odsudzovat, ze som sa rozhodla sklbit svoju rodinu s pracou a studiom.

@29simona29 Úplne mi hovoríš z duše, presne takto to vnímam aj ja a moja životná situácia je rovnaká. Máme bývanie, máme prácu, máme krásny vzťah, obaja cítime, že sme zrelí na dieťa. Ale keďže pre mňa vždy bol dôležitý aj pocit sebarealizácie a pracovného naplnenia, logicky uvažujem, či je možné skĺbiť prac. povinnosti s malým dieťaťom. Nikdy som nepatrila medzi ženy, ktoré od mala snívali o materstve, do 32 som deti ani nechcela, chcela som sa venovať robote. Až nedávno do seba všetko zapadlo a viem si to predstaviť - ale pokiaľ bude dieťa zdravé, nerada by som urobila na 1-2 roky čiaru za pracovným životom - najmä preto, že som na túto konkrétnu prac. pozíciu dlho čakala.