icon

Dá sa právne riešiť nedostatok stravného?

11. jan 2025

Ahojte, pracujem v reštaurácii. Zo zákona mi zamestnávateľ musí poskytnúť stravné buď stravou, alebo finančne. Nakoľko sa ale nechcem stravovať v našej reštaurácii a zamestnávateľ mi nie je ochotný to poskytnúť inak, mohla by som to riešiť takto? Dá sa to nejako napadnúť prosím?
Moja kamarátka pracuje neďaleko, každý môj pracovný deň, by teda chodila na "môj" obed, ostatné by si samozrejme zaplatila. A za ten môj obed by dala peniažky mne. Pre mňa a pre ňu, by sa to oplatilo. Ale či to môže zamestnávateľ nejako napadnúť. Ďakujem za každú odpoveď

domkakvet
11. jan 2025

Navrhni to zamestnavatelovi, nevidim dovod, preco by s tym nemal suhlasit.

ukgirls
11. jan 2025

bud si vezmes obed kt ti ponuka alebo smola.. vobec to tak nefunguje ako chces ... to je riadna blbost a bol by hlupy ak by suhlasil..kedze u teba to ma za cenu nakladov ,ale ona by si za obed normalne zaplatila .. kazdopadne navrhnut to mozes,ale silne pochybujem ze uspejes

doriiis
11. jan 2025

S tým zamestnávateľ asi súhlasiť nebude.Ten obed má zabezpečiť tebe a nie kamoške.
A nie,ak nemáš záujem o zabezpečenú stravu,tak ti nejakým iným spôsobom nemusí platiť stravu

natalka13
11. jan 2025

Mozes ho zabalit a kamoske odniest.
Je to tvoj obed.

nikaeli
11. jan 2025

Moja skúsenosť a aj manželova - nie sme v rovnakej firme - zamestnávateľ nám varí a prispieva na stravu. Obaja máme isté gastro ťažkosti, avšak nie potvrdené lekárom. Domáca strava nám nerobí problém, po tej reštauračnej máme ťažkosti. Mám možnosť nechodiť na obedy v práci. Ale keďže nemám potvrdenie z gastra o intolerancii, nie je mi poskytnutá žiadna náhrada, ani finančná (gastrokarta). Takže mám dve možnosti - chodiť na obedy v práci s príspevkom a následne lietať hore dole na wc alebo si nosiť vlastný obed bez príspevku.

maranco
11. jan 2025

A ty by si išla cez prestávku na obed do inej reštaurácii?

autor
11. jan 2025

@ukgirls Nejem mäso a nemôžem mliečne výrobky, to znamená, že v práci mi poskytli ryžu, alebo zemiaky alebo trochu zeleniny. Keby mi toto nedali, musia mi dať stravné lístky to je myslím okolo 5€. K tomuto doplácame my zamestnanci 2€ to máme v zmluve. Takže si varím sama a "strácam" 7€. Takže ja to zamestnávateľovi nechcem navrhnúť ja to chcem spraviť, aby sa mi aspoň tých 5€ vrátilo, za čo by som jej " predávala" tie svoje obedy, ktoré by ale bolo teda plnohodnotné, keďže je všetko

autor
11. jan 2025

@natalka13 takže v podstate mám pravdu o tom, že si s tým obedom môžem spraviť čo chcem, keď patrí mne?

erickatt
11. jan 2025

Mozes, aj ho vyhodit. Zbal si ho a daj kamoske. A ty zjedz svoje

zuzitko74
11. jan 2025

Ty si môžeš obed prevziať, zabaliť ho a dať kamarátke. Kamoška nech si ho vezme a zje niekde mimo vašej reštaurácie.

natalka13
11. jan 2025

No ked ho ona pride zjest ku vam do restiky a nebude blokovany nato ti zamestnavstel rychlo pride.

ukgirls
11. jan 2025

no mas aj nemas pravdu ..mozes si dat jedlo zabalit a tak ho dat kaoske(mimo restauracie) ale nie ,ze ona pride do restiky naje sa a ty si to strhnes za seba ... ak mas moznost opustit restauraciu pocas prestavky mozes jej ho zaniest alebo si ona ponho pride ... to je uz na vas ...

sara07
11. jan 2025

jedine obed zabalit a jej ho doniest
ak ty odmietneš stravu ktorá ti je zabezpečená ,nárok na listky už nemáš ,na toto v zákone proste nemysleli , napr,že si vegetarianka alebo ti nevyhovuje čo navaria

maranco
11. jan 2025

@sara07 Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

Takže ak nemôže mliečne výrobky, mohla by to riešiť aj takto.

zuzana76
11. jan 2025

A ak mas zdravotne problémy, tak treba ist k lekárovi, ktorý potvrdí intoleranciu a vtedy by to malo platiť, že budeš dostavať stravné lístky.

andrejka1974
11. jan 2025

U nás jedlo si so sebou vziať nemôžeme a tak ho vždy zjem na obed ináč ak máš problém vedia ti spraviť keď tak iné jedlo ako je napr. Šalát alebo iné čo môžeš

danyelia
11. jan 2025

No tak toto si neviem vôbec ani len predstaviť, že by kamoška chodila ku mne do reštiky zjesť môj obed 😃 A ja by som chodila niekde inde... Fakt jedine zabaliť a dať po práci, alebo to vyriešiť uplne inak...

tiika
12. jan 2025

Trochu to zhrniem. Zatiaľ, čo si písala, tak je v súlade so zákonom. Zamestnávateľ ti zabezpečuje stravu a nie je povinny ti dať stravenky či fin.príspevok, zo zdr.dôvodov poskytuje inu vhodnú stravu (ryža, zemiaky, zelenina).
Nemá povinnosť ti baliť jedlo, avšak môže vyhovieť.
Pokial sama jedlo odmietnes, je tvoj nárok na stravu nevyuzity. Zároveň však nie je povinny ho poskytnúť niekomu inému. Takze priamo na prevádzke by kamoska jesť nemala.
Ak si svoj obed prevezmes, zabalíš, je jedno, čo s ním spravíš následne.
Prichádzaš len o 5€ nie 7€, 2€ sú predsa tvoje. Alebo ty musis platiť aj za nevyužitý nárok? To by už bolo mimo predpisov, porušovanie zákona.

autor
12. jan 2025

@tiika ano ja platím 2€ ešte zo svojho za každý pracovný deň, ako obedové. Teda strháva nám to z výplaty. V podstate tym pádom zaplatím 7€ za 200g ryže napríklad.

tiika
12. jan 2025

Otázka bola ina. Či platíš aj vtedy, keď ten obed nevyuzijes alebo nie. A platíš 2€ za 200g ryže. 5€ predsa plati zamestnávateľ. Veď ti nestahuju 7€/obed.
K tomu by ti nedali namiesto masa i zeleninu?

autor
12. jan 2025

@tiika Áno platím aj keď nejem.

lacibo
12. jan 2025

@andrejka1974 kazde moje jedlo - za ktore si platim - si mozem zobrat domov..mozem si ho zjest aj o hodinu aj o 5 hodin doma..neexistuje, aby ma niekto nutil napchat sa nim nasilu, ked mi momentálne nechuti..to mate dobre divne v práci

tiika
13. jan 2025

Tak toto by sa dalo právne napadnúť. Firma ti je povinná poskytnúť stravu, stravenky… Ale ty nie si zo zákona povinná ich využiť, ani platiť za to, čo nevyuzijes. Strhávať ti môžu bez súhlasu (toto sa v zákone menilo) len za stravu, ibaže tebe strhávajú automaticky za to, že si tam viac ako 4 h.
Povedala by som toto mzdarke, potom pisomne/emailom šéfovi a ak by nepomohlo poslala im vyjadrenie vyššej autority - pravnika (sú online bezplatne právne poradne, i tu na MK) alebo IP.
Ale môžeš to riešiť aj ako si písala.

tiika
13. jan 2025

@lacibo áno, nemusia ti ho zabaliť, ale ak si ho do nádobky preložíš sama, tak čo ich do toho. Jedine, že kvôli nejakej hygiene alebo z iného dôvodu, nie je povolené ho mat na pracovisku či v šatni 🤷‍♀️

natalka13
13. jan 2025

@tiika ak nepodpisala v zmluve, ze bude tymto sposobom mat poskytnutu stravu.
Potom je logicke ze jej strhavaju tie 2e za obed.

tiika
13. jan 2025

@natalka13 zatiaľ som sa s tým nestretla, ale ak by to bolo takto upravené automaticky, tak áno.
@autorka i v tomto prípade môžeš požiadať o zmenu takejto dohody

andrejka1974
13. jan 2025

@lacibo u nás varia výborne takže jedlo radi zjeme a chuti všetkým

derdia
15. jan 2025

My mame nemocnicnu jedalen musim sa stravovat tam. Na to mi prispeje. Ale inak neda stravne listky.