icon

Dilema v práci

4. sep 2025

Dobrý deň, chcem sa opýtať na váš názor. Som po materskej dovolenke, dokončenú mám len strednú školu, gympel. V máji som sa prihlásila na pohovor do jasličiek, kde ma vzali na pozíciu opatrovateľky. Tak isto v juni som si nezávisle od toho robila kurz opatrovania pre starých ľudí. Praxovala som v domove dôchodcov. Tá práca ma neskutočne napĺňala, bola som veľmi šťastná každý deň, čo som tam bola. Od augusta pracujem v tych jasliach. A je to masaker. Nezvládam to. Detičky sú zlaté svojím spôsobom, ale večne plaču a sice sme viacere na nich, ale nemôžeme ich nosit, aby si nezvykli, takže len zahovarame ako sa da, presuvame atd, viete si to isto predstaviť. Tak strašne som tam chcela robiť, ale proste očakávania boli iné ako realita. Stále mam v hlave ten domov, cítila som sa tam doma, viem komunikovať s ľuďmi a bavi ma takato práca. Mam možnosť teraz ist cez projekt práca na skúšku na tri mesiace ako dobrovoľníčka do domova. Len ja neviem ako to povedat v tych jasliach, cítim sa zle, že ma tam vybrali a ja im poviem ze tam nechcem robit ale uz teraz mi je zle pri predstave tam znova ist..po tych troch mesiacoch by som pravdepodobne začala pracovat ako terenna opatrovateľka v meste alebo v tom domove na zmeny. Ale sama sa z toho neviem vymotať. Na peniazoch nezáleží, dobrovoľnícka činnosť by bola za 280 eur na mesiac, 4h denne, terénna asi minimálna, domov nejaké priplatky a jasle su tiez minimálka.

autor
4. sep 2025

@anonym_autor doplnam že momentálne som na dohodu tam.

lukbe
4. sep 2025

Ak sa necítiš dobre, chod naozaj preč a potom do domova dôchodcov. Aj keď...na začiatku to býva v škôlke a v jaslickach kvôli plaču iste zle, lenže možno to bude potom.lepsie. skús vydržať a uvidíš.

salome123
4. sep 2025

@anonym_autor nemusíš sa cítiť zle.

pinkgirl
4. sep 2025

Kľudne z jaslí odíď. Práca ťa frustruje a nenapĺňa. To povedz aj riaditeľke. Nie si povinná ostávať tan zo slušnosti.

marianarem
4. sep 2025

@anonym_autor Myslim, ze je to uplne bezne, ze niekomu nejaka praca nesadne a odide. U nas v skolke jedna ucitelka odisla po 3 tyzdnoch, tiez preto, ze zistila, ze to nie je pre nu. Navyse ak ta naplnal domov dochodcov, tak vdaka za teba, tato praca je velmi potrebna a ked ju niekto robi rad, je to na nezaplatenie, patris tam.

estellas
4. sep 2025

@anonym_autor Ja som robila opatrovateľku. Ja som tých ľudí o ktorých som sa starala veľmi ľúbila.
Pre mňa to bolo dosť fyzicky namáhavé, ťažké na psychiku lebo ti tam ľudia umierajú často.
Ja som nevládala tam robiť dlhodobo po čase už ma bolel chrbát lebo tam dvíhajú ťažkých ľudí.

Ja by som asi skôr odporúčala ísť opatrovať niekoho domov, niekoho kto je chodiaci. Je to menej namáhavé ako v domove dôchodcov. V domove dôchodcov sa robia 12 stky aj nočné musíš robiť.

autor
4. sep 2025
@estellas

@anonym_autor Ja som robila opatrovateľku. Ja som tých ľudí o ktorých som sa starala veľmi ľúbila.
Pre mňa to bolo dosť fyzicky namáhavé, ťažké na psychiku lebo ti tam ľudia umierajú často.
Ja som nevládala tam robiť dlhodobo po čase už ma bolel chrbát lebo tam dvíhajú ťažkých ľudí.

Ja by som asi skôr odporúčala ísť opatrovať niekoho domov, niekoho kto je chodiaci. Je to menej namáhavé ako v domove dôchodcov. V domove dôchodcov sa robia 12 stky aj nočné musíš robiť.

@estellas áno, som si vedomá tohto aspektu, že to polohovanie/ presuvanie je náročné, zatiaľ som mladá (28) a prvotne by som chcela ísť pracovať ako terénna neskôr, ale mne ani toto nevadí v podstate. A zažila som aj smrť počas praxe. Ja som nastavená veľmi a vedúca Zps je ku mne naklonená. Mne ide o to, ako to povedať v tych jasliach keď už so mnou počítajú a vybavuju nejaku dotáciu na mňa ako zamestnankynu, ale teda ja som myslela, že budem mat nejaky cas na rozhodnutie

autor
4. sep 2025
@estellas

@estellas áno viem. Robila som v domove dôchodcov prax aj v DSS ešte pred deťmi

janinah
4. sep 2025

Do jasli zoberu niekoho ineho,rob to čo ťa naplňa.Je to tak mizerne platená praca,ze tam vydrzia len ludia,ktorí k tomu maju vzťah.Tí starkí ťa potrebujú...ale spravaj sa profesionalne.
Otazka na telo,nechcem menit temu,len ma to zaujima....dala by si do jasli svoje dieťa?

autor
4. sep 2025
@janinah

Do jasli zoberu niekoho ineho,rob to čo ťa naplňa.Je to tak mizerne platená praca,ze tam vydrzia len ludia,ktorí k tomu maju vzťah.Tí starkí ťa potrebujú...ale spravaj sa profesionalne.
Otazka na telo,nechcem menit temu,len ma to zaujima....dala by si do jasli svoje dieťa?

@janinah ja osobne by som nedala svoje dieťa do jasličiek, ale v tom zmysle, že som porodila dieťa a chcem využiť ten čas s nim čo najviac, kým môžem. Ale starostlivosť o ne je tam fakt 100% to nemôžem povedať, len proste pri tej kapacite nie je šanca sa tým deťom venovať na 100% individuálne a jednoducho sa musi nechat vyplakať lebo by sa tie ženy zbláznili. A ja uz mam pocit, že som zbláznená.

anonym_c029f2
4. sep 2025

Najprv som si myslela že si tesne po škole, iba tak otázka mimo, nevadí ti taký nízky plat? Profesné môžeš rast na vedúcu ale to chvíľu potrvá