Diskusia o pravidlách pracovnej doby a dochádzky
Ako to máte v práci keď máte čas od do kedy sa pipate? Uvediem príklad rozpis mám od 5,00-13,20 prídem o 4,55 pipnem sa, oblečiem a idem na prevádzku,odchod mám 13,20 do šatne odchádzam o 13,15 oblečiem sa a odpipnem odchod kedy odchádzam 13,20 ide o to, že niektoré kolegyne ma upozornili, že keď prídem skôr musím sa presne odpipnut na 5 až keď sa prezleciem a takisto poobede presne o 13,20 a potom sa ísť prezliecť a odijst,ja s tým nesúhlasím keďže za tých 5 minút sa môže stať pracovný úraz nedajboh a nemienim tento nezmysel dodržiavať
Viem, že si razia kartu až keď sú prezlečení a odchod do šatne kedy im končí pracovná doba. Nie až po prezlečení.
Neviem kde máte hodiny,, kde sa "pípate" ale mala by si.. príchod na prevádzku o 5.00 hod. a odchod o 13.20 hod. To je v podstate Tvoj pracovný čas platený.
Ten čas, čo sa prezliekaš ti nik nezaplatí
Toto by sa malo hovorit, co od vas ocakavaju
U nás keď sa aj pipnu skôr tak system I'm to zmeni na zaciatok pracovnej doby. Keď odchadzaju tak sa pipaju predtým ako idú do satne. Z toho dôvod, že idú pit kavu, niektore do sprchy, klebetia...prave nedavno sa to zmenilo, lebo realne pracovali do 15 a odpipli sa o 15:40
To ti mozno blbosti hovoria ako novej... hadam nebudes stat pri hodinach a nebudes cakat, kym bude 5:00. Normalne sa pipnes a napr. vo Volkswagene ked mas zmenovy model taky a taky, tak sa ti to aj tak zaokruhli na tych 8 hodin (resp. 7.5 hod a 30 min prestavka). Ked mas neistotu, opytaj sa na personalnom.
Opýtaj sa šéfa nie kolegýň.
Spytaj sa nadriadeneho, na personalnom ako to u vas chodi. Niekde sa pipa az po prichode na pracovisko a pri odchode z pracoviska, niekde sa mozes v ramci pracovnej doby prezleict a niekde musis odpipnut 15 skor pri prichde a 15 minut neskor pri odchode.
v žiadnom zamestnaní sa mi čas prezliekania nepočítal do pracovnej doby.Veľakrát stála manažérka pri hodinách a kontrolovala to.
Príchod do šatne,prezliecť sa a odpípnuť o 5,55 lebo o 6,00 už sme museli byť na pracovisku.
Odchod z pracoviska o 14,00,príchod k hodinám ,odpípnutie a odchod do šatne sa prezliecť.
U nas sa pipa az po prezleceni a na odchod pred tym. Akurat som nedavno upozornovala jednu, ze nemoze prist 7:30, pipnut, ist sa naranajkovat, prezliect a realne pracovat od 8. Ked sa pipne, ma sa ist rovno na miesto pracoviska.
Opytaj sa svojho nadriadeneho, ale myslim si, ze kolegyne maju pravdu.
S týmto so sa ešte nestretla....všade kde so pracovala sa pípalo pri príchode do práce a až následne si sa išla prezliekať......Detto odchod - pípnutie pri odchode z práce
Tak som si to posledné dni odpozerala,jedni sa pipaju tak, druhí ako ja,tak to neriešim nadčas mi vzniká tak či tak keďže nikdy nekoncim podľa rozvrhu do kedy mám pracovnú dobu,každý deň sa to predĺži podľa práce,je to neplatný nadčas a tie dve tri minúty mi veľa neurobia volna za prezlecenie ako 15 minút za prácu nadčas
@rozculena práveže vyššie platené pozície toto neriešia. Myslíš, že nejakého IT budú kontrolovať či sa 5 minút prezlieka alebo nie?
Väčšinou takto buzerujú ľudí, ktorí majú 3-4€/ hodinu. Napríklad v Tescu toto robia.. totálne scestný prístup k zamestnancom za tú hodinovku. Ja som takto odišla počas skúšobnej doby, lebo to je začiatok konca - tým pádom budú mať taký prístup ku všetkému čo sa tam bude riešiť.
U nás je zakázané sa pipat hneď pri príchode. Prezlecieme sa a potom sa pipame. Tak isto odpipneme sa a až potom sa prezlecieme.
@lenkakravcova autorka príspevku nie je na vyššie platenej pozícii.vyššie platené pozície si ani nepípajú príchody a odchody.Vôbc nechápem,aký súvis má tvoj komentár s otázkou.
@rozculena taký, že presne takto buzerujú len ľudí, ktorí majú menšiu hodinovú mzdu. 😀
Čo je úplne odveci, lebo firma na nich "prerobí" pár centov aj keby 15 minút hore dole.. ale pri tých čo zarobia viac si to zamestnávatelia nedovolia, lebo ich proste potrebujú.
Dva rozdielne prístupy k zamestnancom, o tom, že keď pracuješ na nižšie platenej pozícii môžeš sa stretnúť so správaním šéfov k zamestnancom ako ku zvieratkám.
Proste to svedčí o morálke daného zamestnávateľa.
zamestnavatel by vam mal dat k tomuto pokyny, ZP hovori o otm, ze na zaciatku smeny ma byt zamestnanec pripraveny na pracu a pracovat = cize ak sa niekto chysta na pracu 30minut a chodi skor=tak to nie je pracovny cas.
@lenkakravcova čo tu splietaš o morálke,pane bože.....
Spýtala by som sa niekoho kompetentnejšieho, nadriadeného. V práci kde som sa pípala bolo zaužívané pípnuť sa hneď po vstupe do budovy a odpípnuť sa pred odchodom z budovy.
Mne osobne príde strašná buzerácia riešiť takto minúty... Nešlo by mi o peniaze, že chcem mať napr. zaplatený ten čas, nemusím, platená kľudne presne od-do ako je stanovené. Ale aby stojím jak ťuťmák a čakám kým presne odbije presná hodina a minúta lebo sa nemôžem pípnuť 5 minút PRED začatím pracovnej doby (a isto - a tu oprávnene - by bol problém aj minúty PO 😉). Proste neeee...
@rozculena a čo akože morálka nemá na pracovisku svoje miesto? Či ako tam sa môžu šéfovia správať k zamestnancom ako ku handrám? Majú vari zamestnanci ako ľudia nižšiu hodnotu než šéf?
Keď som pracovala vy výrobnej firme (síce ako kancelárska krysa) tak bolo povinné pípnuť sa pri vstupe do areálu. Z bezpečnostného hľadiska chceli (zrejme aj museli) mať prehľad koľko ľudí sa v areáli nachádza. Detto všetky návštevy.
Ja pracujem pre veľkú firmu, mame viac prevádzok. A na každej je to inak! V jednej hale máme hodiny za satnou, čiže prezlecies, pipnes, pracuješ, pipnes, prezlecies a odchádzaš. Na druhej hale sa pipnes, prezlecies, pracuješ, prezlecies, pipnes odchádzaš. Takže závisí od vedúcej, ako si to nastaví. A zaokruhluju nám na štvrťhodinu. Čiže pipnes sa minútu po pracovnej dobe a robíš 15minut navyše. Cize nehrozi pipnut sa presne v tom vase, kedy ma zacat pracovna doba. Lebo 300 zamestnancov to za jednu minutu realne nestihne.Ale naopak to nefunguje, ked prídem o polhodinu skôr nadčas mi to nepočíta
Pýtaj sa vedúceho a nie kolegyn to závidia, že odídeš o 5-10 min skôr z pracoviska?Lebo o nič iné podľa mňa nejde
@lenkakravcova to nie je žiadne pravidlo ja som sa pipala na ministerstve a muž sa pipa v súkromnej sfere.Vacsinou býva pravidlo, že prídem pipnem sa a pripravím sa na pracu
nie, žiadny nadčas ti nevzniká, nadčas musí byť nariadený v zmysle zákonníka práce, tebe vznikajú len nejaké minúty nad povinný rozsah fondu pracovného času,
@cina1 ale toto nemôžeš povedať, že to platí všade takto. U nás vzniká nadčas , my máme platenú každú jednu minútu nadčasu a za mesiac keď sa pipnem o tých 10 minút sa to nazbiera .. potom sa dáva náhradné voľno napr a myslím že to nie je fér pre tých , ktorí sa pipaju ako majú ..
@lenkakravcova čo máš furt s morálkou.Autorka sa pýtala na jednoduchú vec,čo tu z toho robíš romány.
@rozculena čo je na tom neuveriteľné ? Ty ako zamestnávateľ by si tolerovala keby sa niekto do práce hneď ako príde pípne, ide sa prezliecť, pokeca s kolegami, ide si zapáliť a potom začne ? Lebo to robia a za mesiac si vypocitaj keď sa pipnes o 10 minút skôr koľko to robí a dobre vieme aspoň u nás, že niektorí sa kľudne pipnu aj o 15 minút skôr a potom sa naozaj suchcu a áno je to neuveriteľná drzosť a je to prisne zakázané. Zamestnanec sa má pipnit vtedy, keď je pripravený na prácu .. nebude mu zamestnávateľ platiť debaty a suchcanie. Myslím že logické

Pipnut by si mala pri príchode na pracovisko a odchode z pracoviska. Pokiaľ nemáš určené že aj prezliekanie je pracovný čas. Čiže prídeš, prezlecies sa a keď ideš do prevádzky pipnes, a rovnako odchádzaš z prevádzky pipnes odchod a ides sa prezliect