icon

Dobrovoľnícka činnosť - úrad práce

jankah77
6. aug 2014

Ahojte...kedze som nenasla na fore tuto temu, zakladam novu. Som po rod. dov. nezamestnana par mesiacov (aj evidovana na UPSVAR, ale bez prispevku - lebo pred druhou materskou som bola par mesiacov nezamestnana), a kedze u nas v mestecku je to s pracou hrozna bieda, riaditelka v MS mi ponukla, ci by som nechcela robit dobrovolnicku cinnost . Podala ziadost na okresny urad (tusim) este niekedy v maji a teraz jej prisla odpoved. Ze na dobrovolnicku sluzbu moze prijat dokonca 4 zeny, ale len take, co su v hmotnej nudzi ☹ ... ze vraj podla noveho zakona. Ale ja to v zakone neviem nikde najst. Dokonca aj na Upsvar som bola pred mesiacom a ked som im spominala, ze mam zaujem o tu dobr. sluzbu a ze by mi to mohlo vyjst v MS, tak mi povedali, ze je to ok, len potom treba prist spisat papiere.
Takze neviete ako to je? Nejaka novela zakona ci ? Lebo poznam kopu zien, ktore robili u nas v mestecku dobr. sl. (v skolach na vratnici napr, v domove soc. sl., kniznici a pod) a vobec neslo o ludi v nudzi, skor naopak, mali dobre zabezpecenych manzelov. Skusim sa informovat aj na nasom Upsvar, ale to su dost neinformovane zeny (kopu veci nevedia) tak neviem ako pochodim.

ivinka22
17. mar 2016

Kočky, ktorá chodíte na dobrovol. sluzbu. Prisla vam uz vyplata?

henrike
17. mar 2016

@ana13 ano, mam to potvrdene, tie podmienky tam su (nad 50 rokov, viac ako 12 mesacna evidencia na UP ...). Vraj iba vynimocne schvalia aj ziadost od uchadzaca, ktory tieto podmienky nesplna ...

roberta11
17. mar 2016

@ivinka22 u nás ešte nie 🙂

roberta11
17. mar 2016

@henrike nerozumiem tomu u nás od apríla nastupuje asi 30 uchádzačov a nik nemá základnú školu ani 50 rokov.....

ana13
17. mar 2016

@oscarka3 mne povedali ze je ale nieje

ana13
17. mar 2016

@henrike no vraj to tak je ale oni maju internu normu podla ktorej sa riadia a tam to podmienene neni...zalezi aj na sprostredkovatelke...volala som na 6 uradou s toho len jeden tvrdil ze musi byt doba 12 mes...ale v ich norme sa to nepise...

ana13
17. mar 2016

@roberta11 mozem vediet kde u vas??

roberta11
17. mar 2016

@ana13 Nebudem komentovať kto ako robí ani mi to neprislúcha ale píšem čo viem 🙂

ana13
17. mar 2016

@roberta11 ja tiez viem ze predomnou nastupili ludia ktory su 2 mes na urade a vyhovuju a ja nie....

9lf9
17. mar 2016

je rozdiel medzi dobrovolnickou sluzbou a dobrovolnickou cinnostou, tak mozno preto ste na urade dostali take info ake ste dostali, lebo su to 2 rozdielne veci a maju rozdielne podmienky.

roberta11
17. mar 2016

@ana13 už hned ked si preberieš zaradenie do evidencie sa môže nastúpiť..

roberta11
17. mar 2016

@9lf9 ale ani na jedno nie sú také podmienky ako píšu..

ana13
17. mar 2016

@roberta11 presne ni na jedno 😉

9lf9
17. mar 2016

@roberta11 dobrovolnicka cinnost potrebuje znevyhodnenie: tj bud vek nad 50rokov, 12mes v evidencii, invalidny dochodok, zakladne vzdelanie, občan, ktorý najmenej 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie nemal pravidelne platené zamestnanie... a staci mat jedno znevyhodnenie, takez niekto sppna podmienky hend po zaradeni do evidencie lebo ma hned znevyhodnenie

roberta11
17. mar 2016

@9lf9 no fakt neviem ja som toto nepočula, nečítala. Tieto podmienky su pre uchadačov čo sa zamestnajú na niektoré projekty.

9lf9
17. mar 2016

@roberta11 projektov je vela a kazdy na ine podmienky aby ho mohol vyuzit ci uz zamestnavatel alebo uchadzac a dobrovolnicka cinnost je aktivne opatrenie trhu prace a to znevyhodnenie je potrebne

roberta11
17. mar 2016

@9lf9 no robím ho 9 rokov takže fakt nemám také informácie 🙂

9lf9
17. mar 2016

@roberta11 tak potom nerozumiem tomu, preco ma kazdy urad ine podmienky (co mozne nie je kedze zakon je jeden) pokial nie je potrebne znevyhodnenie, potom jedine, ze by si zamestnavatel dal poziadavku, ze UoZ musi mat znevyhodnenie, lebo potomv tom nie je logika 🙂

ana13
17. mar 2016

@roberta11 iny kraj iny mrav 🙂.. alebo u nas plati nie bit evidovany 12 mes ale v rodine sprostredkovatelky 🙂

roberta11
17. mar 2016

@9lf9 ako som písala neriešim kto ako robí ale predsa nemôžem si niečo vymýšľať čo nie je, ako stále sa niečo mení ale až takto nie. Zamestnávateľ si môže dať požiadavku ale ktorú si dávajú tak je vzdelanie, napr. teraz chceli 4 vysokoškolákov. Proste na dobrovoľníckej nie je žiadne znevýhodnenie. Nikdy som to neriešila a ani neriešim 🙂

roberta11
17. mar 2016

@ana13 u nás kto dá ten ide 🙂

roberta11
17. mar 2016

@ana13 myslela som žiadosť 🙂

9lf9
17. mar 2016

@roberta11 ked s tym robis tak urcite vies o tom niet pochyb. Som z toho zmagorena lebo znama ma neziskovku a s nou ked som sa bavila tak prave vravela ze ide cez dobrovolnicku vziat ludi lebo stari jej koncia a ze chce aby mali dake znevyhodnenie, tak preto som tak dedukovala

henrike
17. mar 2016

@9lf9 tak ja nesplnam nic z toho ... jedine ak sa rata aj poberanie rodicovskeho prispevku do podmienky, ze som nemala 12 mesiacov pravidelne platene zamestnanie pred nahlasenim sa na UP. Mne pani na UP povedala, ze som mala stastie, ze mi ziadost o dobrovolnicku cinnost schvalili, lebo nesplnam ani jednu podmienku ... (mozno to bude tym, ze posobim na gymnaziu a mam VS vzdelanie aj peagogickeho zamerania - co moje kolegynky nemaju ...). Neviem. Tu v KE urcite beru na dobrovolnicku cinnost len tych, ktori maju nad 50 rokov alebo su evidovani na UP vyse 12 mesiacov (obe moje kolegynky splnaju aspon jednu z podmienok).

roberta11
17. mar 2016

@9lf9 lenže či bude zvýhodnený či nezvýhodnený tak bude stále tá istá suma a všetko rovnaké, mne je to smiešne lebo ja také neriešim 🙂

roberta11
17. mar 2016

@henrike Napríklad už máme dobrovoľnícku aj na úrade a nastupujú uchádzači po absolventskej praxi.

henrike
17. mar 2016

@roberta11 tak ocividne ste clovek na spravnom mieste a podporujete ludi, ktori maju zaujem nieco robit. Kiez by takychto ludi bolo na urade viac ...

roberta11
18. mar 2016

Podľa § 6 ods. 1 zákona o službách zamestnanosti uchádzač o zamestnanie na účely tohto zákona je občan, ktorý môže pracovať, chce pracovať, hľadá si zamestnanie a je vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie úradu a ktorý
a) nie je zamestnanec, ak v odseku 2 písm. a) nie je ustanovené inak,
b) nie je v pracovnoprávnom vzťahu na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru alebo nevykonáva zárobkovú činnosť na základe právneho vzťahu podľa osobitného predpisu, ak v odseku 2 nie je ustanovené inak,
c) neprevádzkuje alebo nevykonáva samostatnú zárobkovú činnosť,
d) nevykonáva zárobkovú činnosť v členskom štáte Európskej únie alebo v cudzine.

jeennyv
21. mar 2016

Baby skusim to tu, lebo som tu uz predtym prispievala, mam otazku ohladom absolventskej praxe, ci ju mozem po case ukoncit aj bez noveho staleho zamestnania...su tam iste nezrovnalosti v naplni prace, plus chcu aby som robila aj na prax z UP aj na dohodu, lenze v mojej pracovnej pozicii to bude mat tendenciu zneuzivania za malo penazi...dakujem ak sa niekto ozve....

roberta11
22. mar 2016

@jeennyv Treba si prečítat dohodu aké tam máš podmienky pri ukončení dohody,, napr. ked máš 30 PNS tak sa od dohody odstúpi, potom môžeš aj dohodu pokiaľ zamestnávateľ súhlasí, alebo nahlásiť že ti nepriraduje takú prácu ako má..