Dobrovoľnícka činnosť - úrad práce
Ahojte...kedze som nenasla na fore tuto temu, zakladam novu. Som po rod. dov. nezamestnana par mesiacov (aj evidovana na UPSVAR, ale bez prispevku - lebo pred druhou materskou som bola par mesiacov nezamestnana), a kedze u nas v mestecku je to s pracou hrozna bieda, riaditelka v MS mi ponukla, ci by som nechcela robit dobrovolnicku cinnost . Podala ziadost na okresny urad (tusim) este niekedy v maji a teraz jej prisla odpoved. Ze na dobrovolnicku sluzbu moze prijat dokonca 4 zeny, ale len take, co su v hmotnej nudzi ☹ ... ze vraj podla noveho zakona. Ale ja to v zakone neviem nikde najst. Dokonca aj na Upsvar som bola pred mesiacom a ked som im spominala, ze mam zaujem o tu dobr. sluzbu a ze by mi to mohlo vyjst v MS, tak mi povedali, ze je to ok, len potom treba prist spisat papiere.
Takze neviete ako to je? Nejaka novela zakona ci ? Lebo poznam kopu zien, ktore robili u nas v mestecku dobr. sl. (v skolach na vratnici napr, v domove soc. sl., kniznici a pod) a vobec neslo o ludi v nudzi, skor naopak, mali dobre zabezpecenych manzelov. Skusim sa informovat aj na nasom Upsvar, ale to su dost neinformovane zeny (kopu veci nevedia) tak neviem ako pochodim.
je rozdiel medzi dobrovolnickou sluzbou a dobrovolnickou cinnostou, tak mozno preto ste na urade dostali take info ake ste dostali, lebo su to 2 rozdielne veci a maju rozdielne podmienky.
@roberta11 dobrovolnicka cinnost potrebuje znevyhodnenie: tj bud vek nad 50rokov, 12mes v evidencii, invalidny dochodok, zakladne vzdelanie, občan, ktorý najmenej 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie nemal pravidelne platené zamestnanie... a staci mat jedno znevyhodnenie, takez niekto sppna podmienky hend po zaradeni do evidencie lebo ma hned znevyhodnenie
@9lf9 ako som písala neriešim kto ako robí ale predsa nemôžem si niečo vymýšľať čo nie je, ako stále sa niečo mení ale až takto nie. Zamestnávateľ si môže dať požiadavku ale ktorú si dávajú tak je vzdelanie, napr. teraz chceli 4 vysokoškolákov. Proste na dobrovoľníckej nie je žiadne znevýhodnenie. Nikdy som to neriešila a ani neriešim 🙂
@9lf9 tak ja nesplnam nic z toho ... jedine ak sa rata aj poberanie rodicovskeho prispevku do podmienky, ze som nemala 12 mesiacov pravidelne platene zamestnanie pred nahlasenim sa na UP. Mne pani na UP povedala, ze som mala stastie, ze mi ziadost o dobrovolnicku cinnost schvalili, lebo nesplnam ani jednu podmienku ... (mozno to bude tym, ze posobim na gymnaziu a mam VS vzdelanie aj peagogickeho zamerania - co moje kolegynky nemaju ...). Neviem. Tu v KE urcite beru na dobrovolnicku cinnost len tych, ktori maju nad 50 rokov alebo su evidovani na UP vyse 12 mesiacov (obe moje kolegynky splnaju aspon jednu z podmienok).
Podľa § 6 ods. 1 zákona o službách zamestnanosti uchádzač o zamestnanie na účely tohto zákona je občan, ktorý môže pracovať, chce pracovať, hľadá si zamestnanie a je vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie úradu a ktorý
a) nie je zamestnanec, ak v odseku 2 písm. a) nie je ustanovené inak,
b) nie je v pracovnoprávnom vzťahu na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru alebo nevykonáva zárobkovú činnosť na základe právneho vzťahu podľa osobitného predpisu, ak v odseku 2 nie je ustanovené inak,
c) neprevádzkuje alebo nevykonáva samostatnú zárobkovú činnosť,
d) nevykonáva zárobkovú činnosť v členskom štáte Európskej únie alebo v cudzine.
Baby skusim to tu, lebo som tu uz predtym prispievala, mam otazku ohladom absolventskej praxe, ci ju mozem po case ukoncit aj bez noveho staleho zamestnania...su tam iste nezrovnalosti v naplni prace, plus chcu aby som robila aj na prax z UP aj na dohodu, lenze v mojej pracovnej pozicii to bude mat tendenciu zneuzivania za malo penazi...dakujem ak sa niekto ozve....

Kočky, ktorá chodíte na dobrovol. sluzbu. Prisla vam uz vyplata?