Dobrovoľnícka činnosť - úrad práce
Ahojte...kedze som nenasla na fore tuto temu, zakladam novu. Som po rod. dov. nezamestnana par mesiacov (aj evidovana na UPSVAR, ale bez prispevku - lebo pred druhou materskou som bola par mesiacov nezamestnana), a kedze u nas v mestecku je to s pracou hrozna bieda, riaditelka v MS mi ponukla, ci by som nechcela robit dobrovolnicku cinnost . Podala ziadost na okresny urad (tusim) este niekedy v maji a teraz jej prisla odpoved. Ze na dobrovolnicku sluzbu moze prijat dokonca 4 zeny, ale len take, co su v hmotnej nudzi ☹ ... ze vraj podla noveho zakona. Ale ja to v zakone neviem nikde najst. Dokonca aj na Upsvar som bola pred mesiacom a ked som im spominala, ze mam zaujem o tu dobr. sluzbu a ze by mi to mohlo vyjst v MS, tak mi povedali, ze je to ok, len potom treba prist spisat papiere.
Takze neviete ako to je? Nejaka novela zakona ci ? Lebo poznam kopu zien, ktore robili u nas v mestecku dobr. sl. (v skolach na vratnici napr, v domove soc. sl., kniznici a pod) a vobec neslo o ludi v nudzi, skor naopak, mali dobre zabezpecenych manzelov. Skusim sa informovat aj na nasom Upsvar, ale to su dost neinformovane zeny (kopu veci nevedia) tak neviem ako pochodim.
@anastazka12 samozrejme, že práca na základe pracovnej zmluvy má prednosť. Evidencia končí dňom nástupu do zamestnania. Nevzťahuje sa to však na dohodu o pracovnej činnosti, ani dohodu o vykonaní práce. Ostatné podmienky ukončenia dobr. činnosti sú presne uvedené v dohode, ktorú klient podpisuje pred nástupom na túto činnosť. 🙂
Za aký čas sa dá vybaviť?
@anastazka12 mesiac az dva
@anastazka12 Všetko záleží od načasovania podania žiadosti a od termínu zasadnutia komisie a samozrejme množstva žiadostí, pretože komisia neprerokováva len žiadosti na dobrovoľnícku činnosť. Ale každý žiadateľ má právo na informácie, takže sa treba pýtať na termíny. Je to možné vybaviť v priebehu pár týždňov, ale aj mesiacov.
áno.. ale treba to sledovať, prípadne sa pýtať na ÚP.. je to kvôli viazanosti peňazí na projekt ESF.. situácia sa teda môže zmeniť s novým rokom.
dievčata, moja vlastna skusenosť. som ešte na materskej do marca, teraz od novembra som nastupila na dobrovolnicku službu do jednej organizácie, na úrade som bola evidovana par dní. potrebné je ale vopred s organizáciou dohodnúť,že vás zoberú, mala by to byť rozpočtová alebo prísp.org. je to na 6 mesiacov, na 4 hod do dna,platí to UP,vychádza to cca 200e na mesiac...
ako a kde nájsť takú organizaciu, kde sa dá robiť dobrovolnicka služba, neviete poradiť?
Napr skoly a skolky beru asistentky cez up, materske centra,charity....
je to využívanie podla mna....taká učiteľka v škôlke ma svoj plat a tebe dajú tiež všetko robiť za tých 200 eur,,,,využívanie....hlavne súkromné škôlky
@poleva neplet hrusky s jablkami..neporovnavaj uvku v skolke s nejakou asistentkou ktora vyprevadza deti na wc, oblieka ich a pomaha pri jedeni..ona nevymysla tyzdenne plany ani nic tvorive, nestara sa o pedagogicku cinnost takze tych 200 eur je pre nu adekvatna odmena
Ja som mala tiez zaujem pracovat v MS formou aktivacnej cinnosti - dobrovolnicka sluzba, ale v MŠ môžu pracovat len ludia, kt.poberaju davku v hmotnej nudzi (napr.v kuchyni, upratovat a pod) cize sa to netyka dobrovlickej sluzby, nema to nic spolocne s dobrovolnictvom, kt.je podmienene pracovat len pre nejake obcianske zdruzenie, co sa tyka pomoci, ci uz socialnej alebo inej, bez ucelu zisku. Aktivacna cinnost formou mensich obecnych sluzieb sa vola ta aktivacna cinnost, kt. sa moze vykonavat aj v MŠ. tak to bolo vysvetlene mne, cize ja si zhanam nejake OZ, kde by ma vzali a kde by som mohla robit aktivacnu cinnost formou dobrovolnickej sluzby (detsky domov, resocializacne zariadenie, pomoc ludom bez domova a pod.)
@nikol281 nuz to veru neviem...ja som v zoo,je to prispevk.org.,najprv som bola na urade zistovat ci ma mozu zobrat na dobrovol.sluzbu a potom som si to vybavovala.najlepsie ist na urad a opytat sa,tam presne vedia kam sa da ist alebo aj vam daju tip kam sa ist opytat ci by vas nezobrali.ja som mala stastie na ochotnu uradnicku na up....aj to je dolezite☺
môžem sa opýtať, ako to je s dobrovoľníckou činnosťou v roku 2017? zmenili sa nejaké zákony? môžem to vykonávať, aj keď som len evidovaná na upsvar a som v hmotnej núdzi, či nemusím byť v hmotnej núdzi, ďakujem

@anastazka12 mne na úrade povedali,že sa dá ukončiť aj skôr práve v tom prípade,že si nájdem prácu na pracovný pomer.