Dobrovoľnícka činnosť - úrad práce
Ahojte...kedze som nenasla na fore tuto temu, zakladam novu. Som po rod. dov. nezamestnana par mesiacov (aj evidovana na UPSVAR, ale bez prispevku - lebo pred druhou materskou som bola par mesiacov nezamestnana), a kedze u nas v mestecku je to s pracou hrozna bieda, riaditelka v MS mi ponukla, ci by som nechcela robit dobrovolnicku cinnost . Podala ziadost na okresny urad (tusim) este niekedy v maji a teraz jej prisla odpoved. Ze na dobrovolnicku sluzbu moze prijat dokonca 4 zeny, ale len take, co su v hmotnej nudzi ☹ ... ze vraj podla noveho zakona. Ale ja to v zakone neviem nikde najst. Dokonca aj na Upsvar som bola pred mesiacom a ked som im spominala, ze mam zaujem o tu dobr. sluzbu a ze by mi to mohlo vyjst v MS, tak mi povedali, ze je to ok, len potom treba prist spisat papiere.
Takze neviete ako to je? Nejaka novela zakona ci ? Lebo poznam kopu zien, ktore robili u nas v mestecku dobr. sl. (v skolach na vratnici napr, v domove soc. sl., kniznici a pod) a vobec neslo o ludi v nudzi, skor naopak, mali dobre zabezpecenych manzelov. Skusim sa informovat aj na nasom Upsvar, ale to su dost neinformovane zeny (kopu veci nevedia) tak neviem ako pochodim.
Ahojte, čítala som príspevky vyššie a chcem sa spýtať či sa teda dá robiť dobrovoľnícka činnosť - koľko prosím trvá vybavenie? Ďakujem.
@anastazka12 da sa robit a trva tusim 6 mesiacov
@anastazka12 a vybavenie neviem kolko trva ja tiez teraz cakam tak dufam ze to nebudem cakat nejak extra dlho
@saska.j ďakujem pekne za info - aký je potom postup - nevieš? viem že treba to spísať s pani, ktorá to ma na starosti, počas tej činnosti sa nechodí zapisovať na ÚP?
@anastazka12 na urad budete nadalej chodit na kontakty, kym nebudete vyradena z evidencie
@9lf9 Budem vykonávať dobrovoľnícku činnosť, ale na ÚP budem chodiť.
Môžu mi počas dobrovoľníckej činnosti ponúknuť prácu na ÚP?
Od 1.9. je dobrovoľnícka činnosť podmienena evidenciou na UP minim. 12 mesiacov alebo vekom nad 50 rokov
@anastazka12 vseobecne DC patri meszi aktivne opatrenia trhu prace a vtedy sa nedavaju odporucenky a vyberove konania.
Dievčatá ešte sa spýtam dve veci nech mám v tom úplne jasno 🙂.
A to: Môže mi ÚP zamietnuť moju dobrovoľnícku činnosť? pýtam sa preto, lebo moja pani - ku ktorej chodím na podpis je veľmi "milá" a tá mi už jasne povedala že nemám nárok ísť na DČ - pritom som eviedovaná viac ako 12mes.
A druhá otázka ak všetko hladko prebehne a budem na DČ - ak by som náhodou ostala PN (zvažujem všetky možnosti - radšej sa tu všetko opýtam, nakoľko na ÚP očividne o tom veľa nevedia...) ako sa potom počíta výška mzdy - či stále je tých 198e? Prosím dajte vedieť. Ďakujem krásne.
@anastazka12 nedostaneš nič na dobrovolníckej práci za teba neplatia OKREM ZDRAVOTNÉHO POISTENIA ŽIADNE ODVODY............
@anastazka12 ja keď som vykonávala DC a keď som nebola v práci napr.pre chorobu tak o tie dni ,ktoré som nepracovala som dostala menej peniazkov. Ale ak budeš mať dobrého zamestnávateľa, kľudne ti môže vypísať plnú dochádzku ved z jeho vrecká peniaze nejdú. Ci?
A okrem toho ako vieš,ze nastupis. Údajne to stopli.p o novom dc môže vykonávať osoba, ktorá je viac ako 12.mesiacov v evidencii a( alebo) viac ako 50 rokov.
Môže sa robiť tá dobrovoľná aj popri rodičáku? A manžel pracuje?
@kikataldikova ano mozete 🙂 ja som tiez tak mala 🙂
@anastazka12
@ale_na mamicky vybavili ste si to same ci vam urad ponukol ? Dakujem a co robite ak mozte napisat vdaka
žienky ja som bola dnes na úrade, mne bolo povedané,že stačí aby som sa prihlásila do evidencie uchádzačov o zamestnanie a ked budem mať rozhodnutie o zaradení,môžem požiadať o dobr.službu, nič o dlžke evidencie nehovorili. dokonca som teraz ešte na rodičovskej dovolenke, a ani to nevadí, aj tak sa môžem zaevidovať a požiadať...nuž neviem, asi to skúsim a uvidím,či mi to schvália alebo nie.
Pre účasť na dobrovoľníckej službe nie je zo zákona žiadna podmienka, aby bol uchádzač evidovaný 12 mesiacov. Ale v súčasnosti je tento príspevok viazaný na projekt z EU len na znevýhodnených klientov, a to sú klienti evidovaní nad 12 mesiacov, so základným vzdelaním a nad 50 rokov. Ale môžu byť regionálne rozdiely, takže sa treba spýtať na ÚP
Ešte sa spýtam ak nástúpim na dobrovoľnícku činnosť a nájdem si prácu na trvalý pracovný pomer - dá sa táto činnosť ukončiť alebo ju musím dokončiť? Ďakujem.

@ale_na dakujem krasne za odpoved