icon

Dokázali ste sa po odchode zo štátnej správy dobre zamestnať?

30. okt 2022

Pracujem na danovom urade uz 9 rokov. Sice boli z toho 3 roky materska, ale to by pri pohovore asi nikto nezistoval. Kazdopadne planujem tam este minimalne 6-10 rokov pracovat, pretoze je to pri malom dietati celkom vyhodne. Pohybliva pracovna doba, navstevy lekarov nikto neriesi, aj ocr pokial nie su privelmi casto sa akceptuju. Plat je sice vyssi v porovnani s inymi statnymi zamestnancami, ale tiez to nie je nejake terno. Este aj v ramci budovy mame oddelenia, ktore zarabaju ovela lepsie ako to na ktorom som ja. A to nespominam kontrolorov, exekutorov, colnikov... Nepracujem ale s danami, robim pracu, z ktorej skusenosti by som do inej prace podla mna nevedela velmi preniest.
Ste tu niekto kto pracoval v statnej sfere a neskor sa zamestnal lepsie v sukromnej? Da sa to, alebo myslite, ze bez nejakej rekvalifikacie to nepojde?

Strana
z3
martinkatinka
30. okt 2022

A preco chces odist? Sukromna sfera je dost neista a ak si myslis, ze sa tam zaraba viac, tak sa podla mna mylis. To by si musela byt velmi sikovna a vediet nieco viac, nez predpokladam teraz. Tam pokial na sebe nepracujes, koncis 🤷

mandzula
30. okt 2022

Mam odrobenych v statke 15 rokov - OU a SUKL. Pocas korony som ostala nezamestnana, lebo v SUKL som zastupovala pocas RD. Kedze som bola na UP pocas najtvrdis lockdownov, neviem uplne objektivne posudit, ci sa mi najst pracu nepodarilo pre vtedajsiu situaciu alebo prave pre pracu v SS. Po par mesiacoch som zacala podnikat.
Mam vsak pocit, ze praca v statke je u nas povazovana za pracu, ktoru robia len ti, ktori sa inde zamestnat nevedia (Jozko je hnup, najdime mu pracu na policii, Marka je nepouzitelna, supnime ju davat razitka a vypisovat obalky), co vsak nie je pravda, ja osobne som robila na odboroch, ktore si vyzadovali znalost zakonov, schopnost zvladat konfliktnych ludi, psychicky natlak...). Za hlupu a nepouzitelnu sa teda rozhodne nepovazujem, faktom vsak je, ze zaostavam v cudzich jazykoch, kedze som pri pisani zapisnich a rozhodnuti potrebovala hlavne dobru slovencinu.

autor
30. okt 2022

@martinkatinka zatial neplanujem. a potom skusim ist najprv na ine oddelenie s lepsim platom. je mi jasne, ze tu mam miesto viac menej iste do dochodku. prepusta sa ozaj len vynimocne. ale neviem, napisem teda, ze zarabam nieco pod 1000€ v cistom. mozno mam ozaj skreslene predstavy o platoch, inde som zatial nepracovala. ale u nas sa zvysuju platy fakt len takto, ked ide inflacia drasticky hore. aj teraz je to zvysenie od noveho roka tusim naviazane na schvalenie rozpoctu. ak bude provizorium, platy nam hore asi nepojdu. neexistuje u nas pytanie vyssieho platu. keby som na dieta sama, tak si nedokazem vziat hypoteku a podnajom taham tiez len ledva.

ropucha6
30. okt 2022

Tak urcite sa da zamestnat aj v sukromnej sfere, ale otazne je, ci ta nebudu brat ako newcomera aj po tolkych rokoch. Aspon u nas v korporacii to tak vacsinou bolo.

autor
30. okt 2022

@ropucha6 ano, toto si myslim. zalezi sice co by som sla robit, ale asi takmer vsade by to brali tak, ze prax mam nulovu.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
autor
30. okt 2022

@bilberryday zapadne slovensko. blizsie pisat nebudem. Bratislava to nie je.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
jaruska6
30. okt 2022

Pracujem v štátnom sektore 3rok a ten plat je úplne úbohý, trápny absolútne nekorešponduje s tým čo človek musí ovládať,všetko spracovávať,pod akým tlakom,s akým typom ľudí musí pracovať, neskutočná bieda.Kazdu chvíľu audity,kontroly z ministerstva,EÚ....Kedze mám pred 50zamestnavatelia sa o mňa netrhaju aj keď predtým som od skončenia VŠ pôsobila hlavne v korporate,nádej zomiera posledná,treba skúšať, vzdelávať sa,hlavne v čom máš medzery.

svetlonos
30. okt 2022

Ahoj,
nepracovala som nikdy v st sprave. No pokial ta zaujima cisto financna stranka - urcite dokazes zarobit viac, za urcitych podmienok.
Kamoska odisla z kancelarie do vyroby na 3 smeny. Deti ma uz dospele s rodinami. Za 60 hodin tyzdenne ( su v tom uz aj nadcasy) si vie zarobit sj 2000€ v cistom. Bez znalosti jazyka. Pikial nadcasy nerobi, ma okolo 1000€ v cistom.

autor
30. okt 2022

@svetlonos vdaka, toto je zaujimava informacia. ja kym mam male dieta nechcem momentalne vymyslat so zmenou prace. ako som hore pisala, v tomto je to prostredie vyhovujuce. ale ked dieta vyrastie tak, ze nebude potrebovat mamu na vsetko a aby sa mu stale venovala, tak je fajn vediet ze aj touto cestou sa da ist.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
luccija
30. okt 2022

Kolko budes mat rokov, ked to dieta bude velke?😆
Asi to nebude tak zle, ked tam planujes byt este roky.Ja som pracovala v statnej sprave par rokov a neskor na ministerstve odtial som isla na MD.Vtedy mi to prislo skostnatele, nudna praca, ale o 15 domov s cistou hlavou viac x rocne odmeny klud...po rokoch kedy mam rodinu a dieta aj banujem, ze som dala po MD vypoved.Mozno sa, ale za tie roky vela zmenilo.Tak sa snaz prejst na ine oddelenie.Ide Ti o zmenu prace viac sa naucit ci plat?
Ak o plat zostala by som kde si.

autor
30. okt 2022

@bilberryday tazko povedat. ale niekedy psychicku pracu vymenit za manualnu nie je zle. a nemusela by to byt len fabrika, ale napriklad aj obchod. ale nie je to to, co by som hladala. len pisem, ze aj toto by bola moznost ak by ma s takou slabou praxou inde nechceli.

loginexistuje
30. okt 2022

pokial nemas specificke skills v sukromnej sfere viac za rovnakych podmienok nezarobis
ja som sla naopak so sukromnej do verejnej spravy a nestazujem si

luccija
30. okt 2022

@svetlonos 60 h tyzdenne je dost nie?predpokladam, ze aj nocne...
Autorka mozno sa podcenujes aka slaba prax?vacsina ludi co odisla zo statnej spravy od nas z prace zacala podnikat.Kolegyna, ktoru som zaucala ako absolventku je dnes prava ruka ministrovi.Sice to trvalo 15 r, ale je spokojna, pokym ho nevymenia, lebo si prinesie svojich ludi
Zbezne som pozerala zoznam ludi a vacsina zien na ministerstve zostali na inych oddeleniach.Nie kazdemu uradnicky zivit vyhovuje.Pre mna bola podstatna pracovna doba a istota a nie taky tlak.

lilinka88
30. okt 2022

@svetlonos no veru si po 40tke, po x-rokoch v kancelarii neviem predstaviť robiť manuálne v 3 smennej prevádzke a ešte každý týždeň odrobiť 12 hodinový nadčas, v podstate mať 6dnovy pracovný týždeň. Veď to je veľa aj pre mladého človeka, nevi či toto je dlhodobo udržateľné. Ale samozrejme každý sme iný typ

autor
30. okt 2022

@luccija ked by som menila pracu ked bude mat 10 rokov, tak ja budem mat okolo 40-tky. ak o 10 rokov odteraz, tak budem mat okolo 44 rokov. ja sa na pracu nestazujem, aj kolektiv mi vyhovuje ale to sa moze lahko zmenit. kolegyne postupne odchadzaju do dochodku. Ide mi aj o plat, pisala som vyssie kolko asi mam. odmeny mame 2 krat rocne a nevyrovnaju sa dokopy ani 13. platu. a ide mi aj o pripadne vyhorenie z prace, stereotyp atd. ak si o par rokov poviem ze to psychicky uz nezvladam lebo mam ponorku, ci mam sancu niekde zarabat rovnako alebo aj lepsie. alebo budem pre kazdeho stara a bez praxe.

autor
30. okt 2022

@luccija na podnikanie podla mna treba mat aj odvahu. ja som v tomto taka, ze vidim vsade riziko takze neviem, ci by som sa dala na nieco vlastne.

janka_266
30. okt 2022

O pár rokov budete mat plat zase o niečo vyšší, a pokial z neho ako rodina vyžijete, podľa mna nebudete mat záujem o zmenu prace 😃 za mna je k nezaplateniu, že môžem končiť kedy chcem, Resp skôr ako o 17, najlepšie tak okolo 15, ako napr. Manžel, keďže oni zacinaju pomaly o 9 😃 rovnako tak, že nemusím mesiace dopredu hlásiť každý deň dovolenky a tŕpnuť, či mi ju vôbec schvália, pripadne, či má z nej nestiahnu 😃 proste práca pre štát človeka trochu rozmaznal, pokiaľ nie je fakt donútený hľadať niečo viac zaplatené.

svetlonos
30. okt 2022

Autorka
@luccija u
@lilinka88

Ano, samozrejme su tam aj nocne a ked nadcas tak si moze vybrat, ci odrobi 12 tku ci 16 tku.
Je to zena po 50 tke, robi tam asi 4 roky.
Tych 60 h/ tyzdenne neroby cely rok. Len ked jej to vyhovuje ale dost casto takto taha, ked je moznost. Niekedy ich nechavaju aj doma, ked nali nedostatok prace - riesili dovolenkou ci nadcasmi. Sama vsak povedala, ze v takom obdobi je to len o praci a spanku a nie je to udrzatelne nonstop! Jasne ze byva unavena ale vie, ze nemusi 🙂 Tiez povedala, ze od malych deti by na taku robotu ani nepomyslela. Ani sa tam tie nadcasy nerobia neustale. Zato jej kedykolvek vijdu v ustrety, ked by aj spontane poprosila od nasledujuceho tyzdna o mesiac dovolenky.
Ona sice bola roky v kancli ale inak bola aktivna, tury zahrada a taka dost hyperaktivna 😁
Preto som napisala ten variabilny plat od 900€-2000€ Ta nissia suma je za normalnu pracovnu dobu aj so stravenkami. Je tam aj jednoduchsia oraca, ti zarobia 650€ v cistom.
Autorka neboj, urcite sa uplatnis 🙂 ked budes zdrava budes mat vôlu.

matenka
30. okt 2022

No ja som presla po 9 rokoch zo sukromnej do statnej a nelutujem, ale mam prax a vzdelanie, co sa u nas ceni, dokonca platovo som na tom porovnatelne ako sa pohybuju sukromnej, asi ti fakt chyba nieco navyse, aj u nas su slabo plateni, je to cca 2/3 nasej organizacie, len su to ludia lahko nahraditelni, niektore odborne pozicie nevies lahko nahradit a taki ludia su aj dobre zaplateni a je jedno ci sukromna alebo statna sfera

domca1408
31. okt 2022

keby robím v štátnom podniku tak sa tam držím zubami nechtami....istota, všetko ako má byť, pracovná zmluva, stravné, preplatené všetko....akože toto môže riešiť iba niekto kto si nevyskúšal prácu u súkromníka ktorý hladá všetky možné alternatívy ako ušetriť na odvodoch a atd...

autor
31. okt 2022

@domca1408 tak jasne, su aj zli zamestnavatelia ale aj normalni. nemozem vediet na ktoreho by som natrafila. ale ani tu to nemusi byt vzdy ruzove. veduci sa nemenia, ked je niekto neschopny ale dosadeny, tak ho tu drzia. ked sa zacne vozit po podradenych, tiez s nim nikto z vedenia nevie velmi pohnut. jedna kolegyna tak dala vypoved. dalsia sla do dochodku tak, ze dala vypoved, sla na pol roka na urad prace a vysiel jej preto lepsi dochodok, ako keby zostala az do dochodku tu. postup na lepsiu poziciu je pomerne tazky, takze zlepsenie platu tiez.
financne ako som pisala, keby som na dieta sama, co mi mozno aj hrozi, tak na hypoteku pri tychto cenach mi to nevide.

dankuk
31. okt 2022

Pod 1000 € v cistom? Tak ani neuvazuj o sukromnej sfere. Ja robim ako uctovnicka 17 rokov a nezabam ovela viac. Kopa stresov, posledne 3 roky len prepustanie. Teraz som po operacii doma a cerpam dovolenku. A vies preco? Lebo je koniec roka a ja mam nevycerpanu dovolenku este z minuleho roka! Robime v open space (vymysel danskych majitelov). Tak si predstav ako sa sustredujes na excel a importy do uctovneho programu pri dispeceroch a ich neustalej komunikacii. Dobre Ti je tam kde si 🙂

lulula1990
31. okt 2022

Moja zlatá, len pekne zostaň kde si. Súkromná sféra je neistá, okrem toho tam by ti nikto netoleroval očr a návštevy lekárov. Na to že môžeš byť očr a ísť s dieťaťom hocikedy k lekárovi je plat mierne pod 1000 luxusný. Poznám baby čo robia na 2-3 zmeny za menej ako ty a dieťa pomaly nevidia. Keď chces dobré zamestnanie v súkromnej sfére - musíš hľadať oblasť s nedostatkom pracovnej sily, alebo vysoká klafikácia, štúdium + prax, čo vzhľadom k tomu že máš rodinu bude ťažšie. V štátnej správe sa môžeš posunúť vyššie - tam predsa nejde o to čo vieš, ale koho poznáš 😅

eeffka
31. okt 2022

Uprimne... zeny co boli na pohovoroch zo SS boli na tom castokrat ovela horsie ako absolventi . Lebo toho aspon naucis, ale ak niekto uz od dveri, a to sa aj v piatky robi tak dlho? Rozumej bezny cas, no ano moja, vitaj v sukromnej sfere. A to boli zeny 35-40. Tieto CV sa u nas davaju rovno bokom.

lilinka88
31. okt 2022

@eeffka ja som asi v zlej inštitúcií, keď musím každý deň odrobiť min do 14tej 🙊

eeffka
31. okt 2022

@lilinka88 pre mna je SS plan C, ak by firme kde robim klakla. Doklepat do dochodku 🤣 a aj to im budem kazit vykonnostny priemer

autor
31. okt 2022

@lulula1990 preto pisem o veku dietata cca 10-14 rokov, ze je to vek, kedy uz netreba bit s nim pri chorobe doma, takze ocr uz tolko nie je. skor potom pn. a napriklad ja tu za tych 9 rokov nemozem povedat ze niekoho poznam viac ako ostatne kolegyne. sem chce kazdy niekoho dostat alebo kazdy pozna niekoho, kto by sem chcel ist. na to aby som sa niekam lepsie tu posunula by som sa musela poznat s vyssie nadriadenymi a to sa mnohym nepodarilo ani po 25 odrobenych rokoch.

Strana
z3