Dokáže sa fotograf v dnešnej dobe uživiť?
Ahojte myslíte že sa fotograf v dnešnej dobe dokáže uživiť keď je taky lepší fotograf 🙂
Inak ked si niekto myslí že peniaze napr 400€ je veľa za svadobné fotenie je na omyle. Môj muž berie 350-400€ ale sme v malom meste vo veľkom meste by vzal viac. Su to hodiny práce, aj pred svadbou počas a hlavne po nej. Môj manžel má nový foťák ktorý musi splácať a nestal teda 500€ ale o dosť viac. Tiež musi dokupovať svetlá atd podľa potreby priebežne vždy niečo. To nie je o tom že mam foťák a nic, žiadne ine vybavenie. Jeho výbava stala tisíce za tie roky a to sa venuje foteniu 15rokov no 3 roky ma živnosť, fotí všetko svadby, krstiny vianočné fotenie birmovku, foto na doklady, akty, portrety rodinné všetko
@lelelienka moj muz (hobby fotograf) si kupil teleobjektiv za vyse tisic eur. A to "len" na srnky a vtaciky.... taký, co fotí ludom zivotne zazitky ma tych objektivov niekolko, rozne, portretne atd.... to je vybava za tisice eur.... hodiny a hodiny stravene nad upravou stoviek fotiek.... je to kus zodpovednej roboty. Samozrejme su aj takí, co celemu fotografovaniu kazia dobre meno....
Či sa uživí záleží od rôznych faktorov… Nie iba od techniky, ale aj od samotného fotografa, toho aký má cit pre detail, čo všetko vie zachytiť, aké pocity jeho zábery v ľuďoch vyvolajú a v neposlednom rade to, ako sa vie predať, lebo konkurencia je silná.
Venujem sa foteniu už nejaký čas, mám v ňom investované tisíce eur a stále nemôžem povedať, že by som sa tým mohla živiť, považujem sa viac-menej za hobby fotografa. (Možno som málo priebojná 🙂 ) Práca s ľuďmi nieje vždy jednoduchá a hlavne vtedy, ak si na tom chce človek založiť svoje živobytie.
Samozrejme áno, robím aj fotenia ako vianočné, alebo exteriérové, ale žijem v oblasti, kde si nemôžem dovoliť pýtať si za fotenie sumu, ktorá by podľa mojej predstavy odzrkadlila všetko, čo fotenie obnáša. Celá príprava pred a potom tá práca po … Samotný proces fotenia je len zlomok toho, čo fotograf absolvuje, kým sa dopracuje k výslednému “dielu”. Sú za tým hodiny a hodiny práce s technikou, ktorá stojí nemalé peniaze. (Fotoaparáty, objektívy, blesky, svetlá, stojany, batohy, výkonný PC, ktorý zvládne prácu s kvalitným foto programom atď.)
Treba rátať s tým, že začiatky sú hlavne o získavaní skúseností a nemať hneď vidiny veľkých zárobkov…
To ale neznamená, že preraziť v tejto sfére je nemožné a neoplatí sa ísť do toho - čas vždy ukáže a kým človek neskúsi, nevie. Len treba byť realista.
@lelelienka ja by som tiež nikdy neposkytla neupravené fotky. Tie fotky sú moje dielo, moja vizitka, produkt, ktorý predávam. Ak si ma niekto vyberie na fotenie tak preto, lebo sa mu páči moja práca. Lenže surová fotka moju prácu neodzrkadľuje. (A to podotýkam - nerobím veľké úpravy, som za prirodzenosť.)
@lelelienka umelo najstajlovane, vyretusovane fotky, prip. dve tisicky surovych fotiek ti da jedine tak amater. Typek, co nejako nacvaka svadbu a vezme za to zo dve tri stovky na ruku. Ma sice fotak, ale professionally fotograf to isto nie je.
A tie fotky aj tak vyzeraju.
Stacia napr. zle svetelne podmienky a je nahraty.
Ale nastastie, kazdy ma moznost vyberu, ze?
Inak dobry nonsens, to pohorsenie, ze nedavaju surove fotky.
To akoby si chcela saty od Gucciho, ale nech ti len nastrihaju latku, ty si to uz zosijes... 😂
@beronsche presne 😀
Ked je “lepsi” tak sa samozrejme uzivi a bez problemov. Len si treba uvedomit, ze lepsi nebude len preto, ze ma drahy fotak a 30 objektivov.
Ak by som sa zivila fotografovanim urcite by som robil radsej produktovu fotografiu ako svadby, praca s ludmi to je tazke. Skusala som robit raz produktove fotky pod dozorom skuseneho fotografa a to bolo tiez velmi narocne. Je to hotova veda. Podla toho su aj sumy co si pytaju. Vela sa to zda len tomu, kto netusi co je za tym.
Nas svadobny fotograf si vypytal 900€, bol s nami od rana do polnoci, fotil aj portrety len nas dvoch a potom celu pripravu, odobierku, obrad aj hostinu, odovzdal nam krasne nadherne fotky plus 100 vytlacenych v krasnej krabicke aj na usb kluci a dalsich x fotiek upravenych, nikdy som tie peniaze neolutovala lebo ani ja sama by som to za menej nerobila. Ked sa to tak vezme ze takych svadieb ma max 4 do mesiaca aj to iba v svadobnej sezone lahko sa da vypocitat kolko zarobi (ak nerobi popritom ine), vacsina su zivnostnici, maju odvody, dane, musia nakupit techniku atd.
300 eur za fotenie svadby nie je veľa. My sme mali svadbu 7 rokov dozadu a nás fotograf bol v tej dobe lacny a platili sme 700 eur + menu pre neho a jeho zenu akože asistentku 140 eur🙄 a ešte sa aj vypýtal o dve hodiny skôr domov, že už má dosť zaberov
Neviem či je namieste písať koľko stojí foťák a potrebné vybavenie. Si predstavte koľko stojí taký kamión,čo viem,tak od 130tis +. A keď si dáte niečo doviezť(všetko sa vozí na nákladných autách),ste ochotné to zaplatiť? Väčšinou je ľuďom veľa dať 2,50 za dopravu.
@gabrm tak, ale ten, čo fotí za 300e, nemusí mať rovnakú techniku ako ten, čo fotí za 800e. Keď už sme pri tých kamiónoch - obvykle ide o prepravu tovaru z bodu A do bodu B. Na rovnakej trase môžu mať dve rôzne logistické spoločnosti inú cenu. Jedna jazdí na starom kamióne, kde je otázka času, kedy niečo odpadne, pokazí sa, vznikne problém, čas dodania sa predĺži. Druhá jazdí na kvalitných nových kamiónoch, kde nehrozí riziko prestojov kvôli možným poruchám, tovar je bezpečne, bez poškodenia a včas prepravený. Ale za vyššiu cenu. Zákazník má právo si vybrať. A rovnako je to aj s fotografom. Áno, základ môžu mať rovnaký - telo fotoaparátu a nejaký základný objektív - to má asi každý fotograf. Ale aj tie sa opotrebúvajú. Treba ich meniť, niekto skôr, niekto neskôr. A potom je tu ďalšie príslušenstvo k tomu, čo nie každý má. A v neposlednom rade aj pridaná hodnota fotografa, ako pracuje na postprodukcii. Niekto upravuje fotky na menej kvalitnom 10-ročnom pc, iný na najnovšom monitore, kde sa môže sústrediť aj na ten najmenší detail.
@gab1sol
Áno aj a tým súhlasím,ako tá prepravná firma musí mať v zálohe druhé auto pre prípad,že by sa auto pokazilo,myslím že ani ten lacný fotograf nebude mať len jednu zrkadlovku(čo je podstatne lacnejšie ako druhý kamión). A to na akom počítači to upravuje mne je srdečne jedno(výsledok myslím že ja ako laik aj tak nerozoznám),pre mňa je podstatný výsledok,ako pre teba či som ti to doviezol v poriadku a na čas a je ti jedno na čom.
Jasné že máme odlišný názor,nakoľko ja ako vodič a ty ako fotograf máme na to každý svoj názor. Tak pekný večer prajem. 😉
@gabrm to nie je iba o záložnom fotoaparáte. A ver tomu, že aj ten rozdiel v postprodukcii by si videl. Akurát, že niekto sa uspokojí s niečim a iný chce viac a tú kvalitu vie rozoznať.
A skús si to prepočítať, ak zoberie fotograf 4 svadby do mesiac, to má mesačný príjem 1200e, to pre živnostníka nie je bohviečo. Buď musí mať inú prácu alebo berie akcie mimo toho, tým pádom má menej času na postprodukciu tej ktorej akcie. Kým fotograf, ktorý fotí za 800e - to je už mesačne 3200e, nemusí riešiť ďalšie akcie, má viac priestoru na postprodukciu. A nie, nie som fotograf. Samozrejme, tvoj názor ti neberiem, každý má právo výberu a keď chce niekto kvalitu, lebo ju vo finálnom produkte vidí, tak si môže vybrať aj fotografa, ktorý pýta aj 1300e za jednu svadbu. Keď v tom niekto nevidí rozdiel a finálne fotky sa mu zdajú rovnaké, tak si vyberie fotografa za 300e.
@gab1sol
Áno presne o tom som písal. Niekomu je jedno,či mu to dovezie staré Iveco,alebo nové Volvo. A tak isto ja ako živnostník by som tiež radšej vozil len tri dni do týždňa,ako sa vracať v sobotu ráno domov a za tie isté peniaze. Ale bohužiaľ tu máme aj tých ľudí na starých Ivecách,tak sa musíme snažiť aby sme prežili,alebo keď nie,nájsť si nejakú inú prácu. Ale našťastie ešte stále si objednávajú aj nás,tak isto ako fotografov za 800€. 😂
@lelelienka tak vieš, fotograf sa na miesto musí nejako dostaviť, musí mať adekvatnu techniku, väčsinou všetky piatky, vikendy je na nohách, v týždni spracováva fotenie. Áno, každý vidí len pár hodin roboty, no ako celok to môže byť 5x tolko..
@babulkomale nevedel vykoktat to co znamena?
@lelelienka vies kolko je stym prace? Vies o tom ze najprv musis vsetko nachystat este pred? To nehovorim o tom vo vsekto kolko stoji, ze sa o ten fotak a vsetko trebaa sa starat. Ze niekedy fotis od nevidim do nevidim. A este si neskocila, lebo musis tie fotky prezriet casto poslat aj a calat kym si vyberu ak je to svadba tak vsetky musis prezriet pretiredit a stym pracovat. Potom pdovzdat… vela krat pracujem po nociach na fotkach, lebo je toho vela
Tie peniaze obcas co za ro si niekto pyta, je skor nehorazne , ze necenia si svoku pracu
@tramtada31 Ved toto mne príde 300€ smiešna suma
Každýá sa dokáže uživiť, kto sa snaží, posúva sa dopredu a má dobrý prístup a vyriešný mindset o peniazoch. Proste treba nastaviť myseľ správnym smerom. Pozri si prácu od Michal Drienik, na youtube alebo instagrame, možno ťa inšpiruje a nastaví správne. My si ho na firme púšťame pravidelne s kolegovcami.
@babulkomale to je veľa 300 eur za obrad? My sme dali 600 eur...ide z vás zlo a co keď sa nevedel vykoktat zato nemôže robiť fotografa?
@babulkomale ja neviem kde žiješ keď sa ti zda veľa 300€ za fotenie obradu. Fakt je to nič. Ale asi budeš veľmi závistlivá osoba a žgrloška keď ti je toto veľa. A ešte aj dovolenky zavidis? Ved chod zober fotoaparát a potom si tiež chod po dovolenkách 😂 lutujem tvoje deti ak majú za matku takú závistlivu chuderku.
@aurora33 nemusis sa tym vobec zatazovat 🙂

Môj muž je fotograf 🙂 a robí to už roky, posledné 3 roky robí hlavne to že fotí. Ale robí aj reklamné predmety vizitky grafiku atd atď. Má živnosť uživí sa, zaplatí čo treba a je v pluse len samozrejme príjem je kolisavy