icon

Dotácia pre mladých poľnohospodárov a farmárov do 40 rokov

ewitta42195
5. nov 2015

je tu niekto, kto žiada? Príp. nejaký SHR? Chcela by som rozprúdiť debatu o skúsenostiach z praxe. Ozvite sa. Vopred ďakujem.

rawmamka
21. apr 2017

@evaslo Ber to z tej lepšej strany - je to skúsenosť do budúcna, ktorá ťa mala niečomu naučiť. A vieš ako sa hovorí - keď nejde o život, ide o ..... 😉 . Dôležité je, že máš ruky, čo sa neboja roboty a zdravú rodinu, všetko ostatné sa dá riešiť.

evaslo
21. apr 2017

To si uvedomujem, preto to až tak tragicky neberiem, farmu nadalej máme a náš život sa podstatne nezmenil,

rawmamka
21. apr 2017

@evaslo V živote sa stávajú oveľa horšie veci, ktoré sa už žiaľ napraviť nedajú.... Toto dokáže znepríjemniť náladu, ale je len na nás ako rýchlo sa s tým vysporiadame a koľko dôvodov na úsmev nájdeme. Držím palce pri gazdovaní 👍 .

evaslo
21. apr 2017

Dakujem za povzbudivé slová, prajem tiež všetko dobré nech vám to vyjde , slovenské poľ. potrebuje takých ľudí ako ste vy🙂

rawmamka
21. apr 2017

@jerry Vďaka za link, je to tam pekne vysvetlené 🙂 . Inak, dosť peňazí z dotácie počas tých 5-tich rokov odíde na povinné odvody do ZP a SP, ak niekto deklaroval, že zamestná niekoho ďalšieho okrem seba tak min. odvody na zamestnanca sú pekná pálka. K tomu kontrola z PPA, či sú splnené všetky podmienky (štandardné výstupy, ak zadal niekto eko, tak získanie certifikátu nie je maličkosť, ani lacná záležitosť na prevádzkovanie..). Na seminári síce vraveli, že štandardný výstup je len akési orientačné číslo, ale písomne to nikto nikde nemá potvrdené a v papieroch sa všade píše o eurách, nie o nejakej abstraktnej hodnote....čiže záväzok nespadnúť trebárs pod 26 tis. eur obratu ročne, z toho dane, odvody. Neviem, či sa zarátava aj dotácia ako príjem, u nás na daňovom v tomto poradiť nevedia 😀 , ževraj niektoré dotácie áno, niektoré nie.... No a perlička na záver - na seminári niektorí ľudia vnímali dotáciu ako "voľné peniaze", ale pani z PPA už vtedy prízvukovala, že síce nie sú síce pevne účelovo viazané, ale podliehajú daňovej kontrole ako u všetkých ostatných podnikateľských subjektov. Čiže reálne PPA nebude zaujímať ako sa naložilo s dotáciou (oni prídu skontrolovať plnenie projektu, výstupu,...), ale fest sakramentsky to bude zaujímať daňovákov.

lenkapega
21. apr 2017

@rawmamka standardny vystup nie je v eurách a nedosahuje sa rocne ale dosahuje sa ku dnu kontroly plnenia projektu a ano, tych 35000 sa zdanuje.

rawmamka
21. apr 2017

@lenkapega Ja mám o štandardnom výstupe iné informácie, necháme sa prekvapiť....

lenkapega
21. apr 2017

A toto ste uz zaregistrovali? Peniaze...35000 vam vyplatia az po kontrole na mieste...tz. musite preukazat, ze ste schopný splniť projekt, ze vlastnite alebo mate v najme polnohospodarsku podu.

lenkapega
21. apr 2017

@rawmamka priamo od Ministerky a riaditela ppa?

rawmamka
21. apr 2017

@lenkapega Od ministerky som už počula x vecí, ktoré vôbec neboli pravdou, takže ..... štandardný výstup, ktorý bol deklarovaný v žiadosti musí byť splnený v tom roku, v ktorom bude požiadané o kontrolu, po ktorej (ak prebehne úspešne) PPA "pustí" zvyšných 15 tisíc. Je na žiadateľovi, kedy požiada o kontrolu - či po 2,3, alebo 4 rokoch s dotáciou. V tom roku, ktorý predchádza kontrole, však výstup musí byť splnený a musí to byť hlavný príjem žiadateľa (najvyšší príjem musí byť z neho). V žiadosti, ktorú každý žiadateľ musel kompletne vyplniť a podpísať bola kolónka s výpočtom št.výstupu v eurách. Táto téma sa veľmi rozoberala na spomínanom seminári v Nitre, že je tam vyslovene uvedený výstup v eurách a čo sa stane, ak ho nedokážu naplniť ....pani z PPA vtedy vravela, nech to chápu ako abstraktné číslo, ale viacerí hovorili presne o tom, že dotácie z EÚ (a následné kontroly ich využitia) nefungujú v abstraktných číslach, keď navyše v samotnej žiadosti je to definované konkrétnou sumou v konkrétnej mene.

lenkapega
21. apr 2017

@rawmamka teraz ste to napisali spravne...🙂 ziaden obrat 26tis rocne ako ste napísali vyssie

rawmamka
21. apr 2017

@lenkapega Nie každý rok, ale v roku, ktorý predchádza kontrole z PPA, t.z. napr. postupné zvyšovanie obratu a keď dosiahnem trebárs v roku 2019 tých 26 tis. eur, tak v roku 2020 požiadam o kontrolu PPA, ktorá si pozrie, či som dosiahla štand.výstup, ak som sa zaviazala eko hospodáriť, tak aj túto podmienku, ak som sa zaviazala zamestnávať niekoho, tak aj to (cez odvody do SP a ZP, prac.zmluvu,....),či sedí počet pri ŽV , pri RV....... Ale tých 26. tisíc nie je súhrn príjmov aj za predchádzajúce roky - teda od 2017 po 2019, tá podmienka musí byť splnená čisto za jeden rok. A je len na žiadateľovi, ktorý rok si zvolí za rok odpočtu/kontroly z PPA, aby mal splnené všetky kritériá, ku ktorým sa zmluvne zaviazal.
P.S.: S tými kontrolami pred pridelením dotácie je to podľa mňa blud, pretože veľa žiadateľov si dalo čistú živočíšnu výrobu, resp. chov včiel a tým stačí hoc aj vlastný dvor. Nákup zvierat a vecí s tým spojených má byť práve hradených z dotácie, inak by celá pomoc pre začínajúcich nemala zmysel. Takisto s pôdou ..... napokon nie je to ani v podmienkach pre získanie NFP, nie je to teda právne podložené a vymáhateľné.

jerry
24. apr 2017

áno pri včelách pôda nemusí byť, ale je to logické že pri 157 úloch budete mať viacero stanovíšť, ale keďže sa veľa kočuje zas je to jednoduchšie.
ale už ma to v podstate nezaujíma, ak náááhodu aj prejde som rozhodnutá nepodpísať. Veľa vecí sa u mňa od vtedy zmenilo.

rawmamka
24. apr 2017

@jerry S včelami sa dá nielen kočovať, pričom stačí súhlas majiteľa sadu alebo pôdy s nejakými plodinami, aby včelár mohol "nakŕmiť" svoje včelstvo a neplatí sa za to nič - stačí, že včely zvýšia úrodnosť, sú prospešné pre obe dotknuté strany. Pri Nitre je napríklad 50 hektárový eko sad s ovocnými stromami, kde gazdujú veľmi milí a rozumní ľudia, pre ktorých nie je problém poskytnúť dočasné stanovisko pre včelstvo a tykých miest je už dnes našťastie veľa.....navyše existuje tzv. koncept mestských včiel, kde aj človeka z paneláka 😀 môže chovať včely, stačí súhlas spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov a úle sa dajú prevádzovať hoc aj na strechách budov. Včely som uviedla len ako príklad, nemám ich v pláne chovať pre ekonomický zisk.... skôr je to o tom, že kontrolovať sa dá niečo až keď to začne fungovať a fungovať to v mnohých prípadoch začne, až vtedy, keď sa celý proces rozbehne a u mnohých sa to nepohne bez dotácie (napr. nákup pôdy - hoc len 50 árov v Hornej Dolnej trebárs na chov kôz a sliepok). Ľudia z PPA to vysvetľovali, že samozrejme sa predpokladá, že väčšina záujemcov ešte len plánuje pustiť sa do gazdovania a o tom tá podpora má byť. Menej by to malo byť zaujímavé pre tých, ktorí už farmy rozbehnuté majú a SHRkármi sú už roky rokúce......

vartysvk
26. apr 2017

Stále nikomu nič neprišlo ???

vladimiiiirka
9. máj 2017

konečne sa rozhybali mne dnes došlo rozhodnutie schváááálenééééé, jupíííí... prišlo ešte niekomu ?

zuzkavm
9. máj 2017

Blahoželám 🙂 môžem sa spýtať koľko ste mali bodov? Mne zatiaľ nič nedošlo.

lucinddas
9. máj 2017

@vladimiiiirka
@zuzkavm Dnes Vám to prišlo? Koľko ste mali bodov?

lucinddas
9. máj 2017

@vladimiiiirka
Je tam popísaný aj nejaký postup? Do kedy treba zmluvu podpísať .....

vladimiiiirka
9. máj 2017

@zuzkavm vdaka, body cca 85

vladimiiiirka
9. máj 2017

@lucinddas ano dnes mi to prišlo, nič tam nepiše o podpisaní zmluvy je to len rozhodnutie o schvalení

zuzkavm
9. máj 2017

@lucinddas nie, ja ešte nemám...

lenkapega
9. máj 2017

Zmluva sa posiela az po uplynutí doby odvolania.

jerry
10. máj 2017

dnes mi prišlo rozhodnutie, schválené, ja však do toho nechcem už ísť. Treba dať aj tak odvolanie?

lucinddas
10. máj 2017

@jerry Prišlo to doporučene? Prečo nechcete?

lenkapega
10. máj 2017

@jerry preco ste nestiahli projet?? Ak do toho nechcete ist...mohli vas davno vylucit a tie peniaze mohli dat niekomu inému...tak sa cely proces predlzi

jana_konik
10. máj 2017

aj mne prislo dnes rozhodnutie o schvaleni. 🙂 @jerry preco do toho nechcete ist?

lenkapega
10. máj 2017

Aj my mame schválené 😉

vartysvk
10. máj 2017

Dobrý deň
Chcem sa informovať či nemáte informáciu ako dlho bude PPA rozposielať rozhodnutia o schválený a taktiež podľa čoho to posielajú.