Elektrikár v Rakúsku - možný podvod

24. jan 2024

Žienky, ktoré máte manželov v AT, prosím o radu, pomoc.

Manžel dlhodobo pracuje ako elektrikár v zahraničí s paragrafmi ako živnostník. Dostal ponuku na zákazku s platom 25 eur hodina, s tým, že 600 eur každý mesiac by odvádzal za sprostredkovanie práce jednému pánovi ( dohodil prácu, pretože sám nestíha so svojími chlapmi) . Kontrakt na cca 1,5 roka. Ubytovanie , strava všetko si má hradiť sám vo vlastnej réžií.

Povedal mi, že je to dobrá ponuka. No prijde tých 600 eur každý mesiac divné....
Autom bude chodiť vlastným, platiť si ubytovanie ,plus pohonné hmoty. Nie je to odžub?

ďakujem

melanta
24. jan 2024

A ten pán má predmet podnikania aj sprostredkovanie zamestnania a dá mu na to faktúru? Predpokladám, že nie. Takže určite by som pána poslala zarábať na niekom inom.

96barbora
24. jan 2024

Toto je velmi velmi velmi pod cenu.

autor
24. jan 2024

@melanta pán je z širšej rodiny, on takto podniká roky, s tým, že prácu vybavuje po zahraničí, so zahraničnými partneri pre svojich robotníkov ( má partiu makačov), ktorí vlastne na neho robia. Aktuálne mu chýbajú ľudia alebo nestíhajú... neviem. Tak túto zákazku dohodil mužovi. Ide o to , že manžel sám by sa k takej zákazke nedostal ( nie je taká veľká ryba v týchto obchodoch alebo ako to nazvať). A preto, za to sprostredkovanie , chce 600 eur každý mesiac. No manžel tvrdí opak, že mám byť rada, že bude mať istú robotu na 1,5 roka. a Dobrý plat, lebo, že v AT zarábajú na hodinovku cca 18 - 20 eur.

vroni
24. jan 2024

Je to odzub. Nepredpokladám, ze pán je agentúra, ktorá má na to oprávnenie a keby aj bol, tak to nebeží tak, že mu bude platiť mesačne horentnu sumu. A mimochodom, elektrikár v Rakúsku na Slovensku živnosť je odzub tiež.

melanta
24. jan 2024

Bude mu dávať faktúru? Ak nie, nedovolila by som to mužovi. Aby niekomu dával 600 eur iba tak na čierno. Mimo toho, muž má rakúsku živnosť? Alebo na aký pomer bude v AT robiť?

autor
24. jan 2024

@vroni ďakujem za odpoveď

autor
24. jan 2024

@melanta nie manžel nemá rakúsku živnosť, len slovenskú. Pracovnú zmluvu by mal podpisovať priamo s Rakúšanom.

kiki68
24. jan 2024

Nech si zalozi zivnost v AT, alebo nech pracuje priamo na normal uvazok. Toto je zdieranie so 600eur, kamosky muz je elektrikar co firme na 40 hod. Nikomu nic neplati navyse

livi
24. jan 2024

od toho by som dala ruky preč..plus nesmie sa v AT robiť na sk živnosť, viem o tom, keďže pracujem v tejto brandži

livi
24. jan 2024

a v AT sa zarába podstatne viac na hodinu, určite nie 18-20€

pe_mi
24. jan 2024

Je to vynaliezavosť a šikovnosť toho pána.lajcky povedané ,nájde si zopár takýchto mužov a mesačne si krásne zarobí a váľa si guľky.poznám x prípadov,čo tak fungujú.
Čo vôbec neospravedlnujem a nestotožňujem sa s takým postupom.

vroni
24. jan 2024

No jasné, živnostník bude podpisovať pracovnú zmluvu. Dievča zlaté, jedna kontrola a ste v pruseri, že ho budú splácať ešte vaše pravnucata. Z pohľadu rakúskeho práva je úplne obyčajný robos na čierno, ktorý bez oprávnenia vykonáva odbornú činnosť. Slovenská živnosť ich bude zaujímať asi toľko, ako mimoplanetarne ziarenie v iných galaxiach. V Rakúsku je elektrikár koncesovana živnosť a on koncesiu nemá. A áno, muž má pravdu. Elektrikári majú 18-20 euro na hodinu. V zamestnaní. Nie na voľnej nohe. Takže zamestnávateľ za nich platí v plnej výške zdravotné, dôchodkové aj urazove poistenie, odvádza dane a majú 14 platov do roka. Áno, kontroly sú veľmi zriedkavé a snažia sa skôr uloviť tých, ktori takýchto ludi "zamestnávajú", než male ryby, ale mimo zákona sú jedny i druhí. Kseftari, ako pán zo širšej rodiny, ani nehovoriac.

denkatn
24. jan 2024

to nie je sprostredkovanie zamestnania ak nejde o zamestnanie ale pracu na volnej nohe. pravne je to v poriadku, ale pozrela by som sa na zmluvu za akych podmienok mu moze vypovedat tych 600 eur mesacne za sprostredkovanie, alebo ako je to vlastne v zmluve nazvane. jasne ze si da take podmienky aby z toho nieco mal ten pan, skusa ved je ponikatel...

vroni
24. jan 2024

@denkatn, právne je v poriadku JEDNORAZOVA odmena za sprostredkovanie práce. Mesačná provízia za sprostredkovanie právne (a ani morálne) v poriadku nie je.

autor
24. jan 2024

@denkatn to by bolo na faktúru, že on dá mužovi faktúru na 600 eur neviem v akom znení a muž mu ich pošle. Áno , on takto zarába na ľu´doch , čo nevedia jazyka. , žial . No s tým ja nič neurobím.

autor
24. jan 2024

@kiki68 kamoškin muž robí na živnosť? za 40 eur na hodinu? tak to mu gratulujem. JA teda nemám veľa vedomostí ako daná profesia v AT zarába len čo osm si načítala na internete a našla na profesii a tam som našla tak akop som spomenula vyššie.

denkatn
24. jan 2024

presne na fakturu, ale dohoda je ustna, aj ta medzi podnikatelmi plati. tak nech s nim spise tu dohodu, a nenapadne si tam da aj vypovednu lehotu. podnikatelia medzi sebou si mozu sprostredkovat zakazky a nie je to sprostredkovanie prace na ktore treba licenciu.

melanta
24. jan 2024

Prosím ťa čítaj, čo ti napísala @vroni nemôže robiť muž na slovenskú živnosť v AT. To je práca na čierno, v AT by som to fakt neriskovala.

melanta
24. jan 2024

@denkatn prečo jej radíš bludy a porušovanie zákona? Je úplne jedno, akú zmluvu si urobí alebo neurobí s dotyčným na daných 600 eur. Podstatné je, že on nemôže robiť elektrikára v AT na slovenskú živnosť. Buď musí mať rakúsku koncesiu, čo nemá alebo ho musia zamestnať, čo mu neponúkajú.

denkatn
24. jan 2024

@melanta nie je to praca na cierno, ciastocne sa da robit na slovensku zivnost v Rakusku, ak to nepresiahne velky pocet hodin. potom si treba vybavit rakusku zivnost, co tiez nie je az tak nemozne, kedze sme Eu. neviem preco tu radia ludia ktori nemaju ani sajnu.

denkatn
24. jan 2024

@melanta vies co ja som pravnicka a mam seminar z podnikania v rakusku. jediny kto siri bludy si ty. vies o tom prd.

autor
24. jan 2024

@melanta ďakujem, nevedeli sme.

autor
24. jan 2024

@denkatn tak ako teda? ja si nechám poradiť, určite nechcem aby manžel porušoval nejaké ich zákony. Sme slušní ľudia a dane zaplatíme.

melanta
24. jan 2024

@denkatn prd viem urobiť, ako každý človek. Robím headhuntera pre mimoslovenský trh, v Európe hlavne nemecky hovoriace krajiny, mám veľmi dobrý prehľad o pracovnom trhu a podmienkach v Európe i mimo nej. Verím, že ak pán dostane pokutu, tak mu ju uhradíš, ako kompenzáciu za toto kvalitné právne poradenstvo.

denkatn
24. jan 2024

@melanta ano citalas som to o tebe v inej diskusii, aj ja som studovala vo viedni, aj ked s a tu vychvalujes pravne povedomie o podnikani v eu nemas.

denkatn
24. jan 2024

@melanta hlavne pani pise ze je zivnostnik, tym padom pracovny trh zmienujes zbytocne a zmatocne.

denkatn
24. jan 2024

@melanta na pravne poradenstvo mam poistku, takze ak nieco poradim zle a mam s danou osobou zmluvu o poskytovani poradenstva, tak ako uhradim aj skodu. (este som to nemusela robit) ale to by si ti mala vediet take veci, nie?

melanta
24. jan 2024

@denkatn nebudem sa hádať s niekým, kto si myslí, že ak je právnik, tak nikto iný nemá lepší prehľad ako on a že dokonca nikto iný nemý lepší prehľad v nejakej právnej oblasti. Veľa šťastia.

denkatn
24. jan 2024

toto je moja specializacia, takze urcite nemas lepsi prehlad.

denkatn
24. jan 2024

takto vo vseobecnosti neviem povedat ci neporusite nejae zakony, kedze neviem kolko hodin manzel odrobi v rakusku a kolko na slovensku. take veci by som sem ani nepisala. ak chce naozaj dlhodobo vykonavat cinnost, mal by sa individualne poradit s pravnikom, ukazat mu tie zmluvy, ktore chce uzavriet. urcite nemoze podpisovat pracovnu zmluvu ak je voci odvodovym instituciam zivnostnik alebo akoze zinovstnik? ak bude akoze zivnostnik a nebude mat veci v poriadku, zakon ho ani neochrani, pred nicim ani pred zdieranim, ked same zmluvy ktore uzavrel odporuju zakony a sam by vedome tie zakony porusovat. takze da sa robit v rakusku, ale odborne vsetko nastavit,