icon

Existuje skutočne diskriminácia žien na pracovnom trhu?

24. júl 2025

Myslíte si, že je to reálne tak, ako sa všade prezentuje (v médiách, komentároch, diskusiách)?
Ja nepoznám ani jednu ženu, ktorá by mala v porovnateľnej situácii (tzn. porovnateľnej pozícii s rovnakou náplňou práce, odpracovanými hodinami, vzdelanie, skúsenosti...) nižší plat ako muž.
Tiež sa mi nepáči to pretláčanie žien na rôzne pozície iba skrz "rovnosť". Prečo musia zavádzať kvóty na nútený počet zamestnaných žien v určitej firme/oblasti? Veď ak si chceme byť rovní, tak by sme mali mať všetci rovnaké podmienky. Ak je vo výberovom konaní z 10 ľudí lepších 8 mužov ako zvyšné ženy, zamestnajme 8 najlepších mužov a 2 najlepšie ženy (a naopak samozrejme). Vtedy je to fér. Aj pozitívna diskriminácia je diskriminácia.

Celé mi to príde ako vykonštruovaný výmysel. Aký názor na to máte vy? Stretli ste sa s tým niekedy?

hederamonstera
28. júl 2025

No ale co sa s tym da robit? Ja chapem zeny aj zamestnavatelov ale nesuhlasim, aby sa zasa do toho staral stat a zamestnavatelia budu mat prikazane koho zamestnavat.
Proste je to tak, ked sa zena rozhodne byt matkou, tak znasa negativa v inych castiac zivota, lebo proste dieta nie je pes ani rastlina ale clovek o ktoreho starat. neda sa mat vsetko, proste vypadne z pracovneho trhu, tak jasne, ze bude mat nizsi plat ako jej kolega, ktory v tej praci bol.

xeniagb
28. júl 2025
@majulino

Áno, vlastná skúsenosť v jednom nemenovanom zlto-cervenom reťazci. Ja a kolega. On slobodný, ja matka 3 deti. Ja všetky sviatky(vtedy sa ešte robilo počas nich) keď som potrebovala dovolenku bol stále problém, počas PN prvých 10 dní som mala 4x kontrolu zo sociálnej. Dcéra si rozbila hlavu, 7 stehov, išla som s ňou "len " na šitie neuznal mi potvrdenie o doprovode. Vraj som tam nemohla stráviť viac ako 2h. ... Musela som si odrobiť zvyšok... Kolega? Dovolenka v pohode. Sviatky žiadne. Na inventúru som k nemu musela aj ja, lebo nerozoznal cuketu od tekvice a podobne kraviny. Keď som nedošla na inventúru, musela som ráno počas svojej služby robiť nápravy, lebo sme zrazu mali 130ks manga, ktoré sme reálne ani raz neobjednali ale chýbalo nám avokádo a melón piel del sapo ....dokonca ani mandle nevedel čo sú....

@majulino prečo takého debila tam zamestnali?

vevesh
28. júl 2025
@hederamonstera

No ale co sa s tym da robit? Ja chapem zeny aj zamestnavatelov ale nesuhlasim, aby sa zasa do toho staral stat a zamestnavatelia budu mat prikazane koho zamestnavat.
Proste je to tak, ked sa zena rozhodne byt matkou, tak znasa negativa v inych castiac zivota, lebo proste dieta nie je pes ani rastlina ale clovek o ktoreho starat. neda sa mat vsetko, proste vypadne z pracovneho trhu, tak jasne, ze bude mat nizsi plat ako jej kolega, ktory v tej praci bol.

@hederamonstera robila som kedysi nabory novych zamestnancov. Od zamestnavatela bolo, zena pri rovnakom poste ako chlap o 30% nizsia mzda, od 50tky napriklad ponukali iba minimalky (lebo vedeli, ze v danom regione im to ludia v tomto veku zoberu ako draci...)🤐🤐🤐 podla mna by stacilo uplne, aby zaklad na danu poziciu bol rovnaky ako u muza a odrobene roky priratavany k zakladu ako bonus. Ako u statnych zamestnancov. Ale preverovanie zamestnavatelov tohto neexistuje nikde na svete. A garantujem, ak sa do toho niektory stat niekde takto zamota, namiesto zdvihnutia miezd zenam sa znizi celkova mzda v danych povolaniach.

xeniagb
28. júl 2025
@hederamonstera

@hederamonstera celkovo je takýto systém na hlavu. My ženy s deťmi máme problém sa zamestnať. A na druhej strane, keď žena povie , že nechce deti, každý ju hneď odsúdi

karolinakr
28. júl 2025
@vevesh

@hederamonstera robila som kedysi nabory novych zamestnancov. Od zamestnavatela bolo, zena pri rovnakom poste ako chlap o 30% nizsia mzda, od 50tky napriklad ponukali iba minimalky (lebo vedeli, ze v danom regione im to ludia v tomto veku zoberu ako draci...)🤐🤐🤐 podla mna by stacilo uplne, aby zaklad na danu poziciu bol rovnaky ako u muza a odrobene roky priratavany k zakladu ako bonus. Ako u statnych zamestnancov. Ale preverovanie zamestnavatelov tohto neexistuje nikde na svete. A garantujem, ak sa do toho niektory stat niekde takto zamota, namiesto zdvihnutia miezd zenam sa znizi celkova mzda v danych povolaniach.

@vevesh no ale ako to zdôvodňovali, aký uvádzali zamestnávatelia dôvod zvýšenej mnzdy chlapom

vevesh
28. júl 2025
@karolinakr

@vevesh no ale ako to zdôvodňovali, aký uvádzali zamestnávatelia dôvod zvýšenej mnzdy chlapom

@karolinakr ze chlap im tam vydrzi dlhsie a nepojde na matersku. A bolo jedno, ze zena ma uz deti, aj tak moze nahodne otehotniet. A po prechode, teda 50tka, isla uz za minimalku na danu poziciu- tu uprednostnili viackrat pred chlapom (€€€🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️)

anonym_af8619
28. júl 2025

Ja som mala našťastie tú dobrú skúsenosť s pozitívnou diskrimináciou. Práve vďaka tej tzv. pozitívnej diskriminácii mi po návrate z materskej vedenie dorovnalo plat na úroveň kolegov. V našej firme si vážia aj ženy – matky, a zároveň čoraz viac mužov nastupuje na materskú dovolenku alebo zostáva doma s chorým dieťaťom. Aj vďaka tomu sa rozdiely medzi pohlaviami začínajú reálne zmenšovať. Takto by to podľa mňa malo fungovať všade.

Problém však často býva v tom, že muži tieto možnosti stále využívajú len zriedkavo. Niektorí sa boja, že to ovplyvní ich kariérny rast, iní zas čelia spoločenskému tlaku alebo predsudkom o tom, čo je ‚mužská úloha‘. Pokiaľ nezmeníme aj postoj k mužom v týchto situáciách, bude sa rovnosť pohlaví v pracovnom prostredí presadzovať len veľmi pomaly a bude tu vznikať pachuť “neférovej pozitívnej diskriminácie”.

karolinakr
28. júl 2025
@vevesh

@karolinakr ze chlap im tam vydrzi dlhsie a nepojde na matersku. A bolo jedno, ze zena ma uz deti, aj tak moze nahodne otehotniet. A po prechode, teda 50tka, isla uz za minimalku na danu poziciu- tu uprednostnili viackrat pred chlapom (€€€🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️)

@vevesh toto je neskutočna vychcanosť

hederamonstera
28. júl 2025
@vevesh

@vevesh hrozne, ale ako som pisala, chapem aj zamestnavatelov, nie su to charity a ide im o zisk. Netusim co by pomohlo, to sa musi posunut cela spolocnost a muzi musia pochopit, ze ako zeny nastupili na pracovny trh, tak musia muzi nastupit k detom. Aby nebola len zena automaticky spajana s problemami s detmi. Myslim ze k tomu smerujeme (muzi chodia na MD aj ocr), tak sa zmeni spolu s tym aj postoj firiem. Len to chce cas. Myslim ze je uz kopec firiem, kde si vazia matky, samozrejme to budu skor tie velke firmy no

karolinakr
28. júl 2025

asi tak

zuzu2636
28. júl 2025

@anonym_autor áno stretla som sa s diskrimináciou. Som mamou troch detí, synovia sú už dospelý, ale starší syn má epilepsie, kedykoľvek mi zo školy volali, že má záchvat, dva dni bol nepoužiteľný. Nevládal štát na nohách, keďže máva ťažké záchvaty, nevedel sám bez pomoci ani na wc odísť. Mala som zamestnanie, no v priebehu prvého mesiaca som takto 2x odišla, tak ma prepustili. Takže do jeho skončenia strednej školy som bola doma. Za tie roky si doma zvykli na mama hotel, všetko urobené, vybavené, navarené. Medzitým ochoreli svokrovcov, takže si vybavujem opatrovateľský. Áno, viem, že niektoré ma tu odsudite, ale kto nemá choré dieťa nepochopí.

anonym_d83dc0
28. júl 2025
@oceanahory

Mozem teda hovorit iba za seba a za svoje doterajsie skusenosti, ale ano...za mna to maju zeny casto tazsie. Mala som pracu, kde sme boli s kolegom na rovnakej pracovnej pozicii, az potom, co som odtial odisla som sa dozvedela, ze zarabal o 200€ v hrubom viacej, dost ma to vtedy nastvalo a zaskocilo.
Zaciatkom leta som si ako matka na rodicovskej zacala uz aktivne hladat pracu s nastupom od septembra (nebolo iste, ze sa vratim do prace spred materskej...). Nikdy som si nemyslela, ze budem tak velmi znevyhodnena tym, ze mam dieta. Absolvovala som sice iba 3 pohovory, na kazdom sa ma doslova spytali "Vieme, ze sa to nema pytat...ale musime, kedze budete mat skolkara, ak bude vase dieta chore, budete to hlavne vy, co ostane s nim doma?" A podobne formulovane otazky odzneli vsade...bola som z toho velmi zdevastovana a znechutena. Nakoniec mi chvalabohu ponukli dobre podmienky v povodnej praci, kde sa teda vraciam. Myslim, vsak ze ako zena a hlavne matka by som si velmi tazko nasla pracu, kde by na mna po prijati nezazerali, ako na "nieco horsie", ci uz vedenie alebo kolegovia preto, lebo som potencionalne nachylnejsia na OCR, ako ini zamestnanci 🙄.
Takze na jednej strane, chapem aj dane kvoty...niektori zamestnanci naozaj radsej prijmaju chlapov, jednoducho idu na istotu. Maju vacsiu istotu, ze neodide na matersku, rodicovsku, nebude v ocakavanom stave, matka je casto skor ta, ktora ostava doma s detmi...

@oceanahory s tými deťmi to nie je len otázka na ženy. Dnes sa to pýtajú už aj mužov. A áno, diskriminuje sa kvôli tomu. Aj ženy aj mužov. Čím viac detí má človek, tým skôr ho nezamestnaju. Dokonca aj v profesiách kde treba veľmi špecifické vedomosti. Dosť ma to zarazilo keď sa s tým muž stretol a dali mu to ako odpoveď na to, prečo ho nezamestnaju.

anonym_8157a4
28. júl 2025

inak na jednej strane čítam, že žena si za to môže sama, že sa rozhodla mať deti (tak snáď sú na to dvaja) takže si môže za to sama, ale na druhej strane.... kto nám za pár rokov bude robiť na dôchodky, keď tiež ženy nebudú chcieť ma deti, ale budú sa teda radšej venovať kariére....?

anonym_d83dc0
28. júl 2025

@anonym_autor
Niekedy sú diskriminovaní aj muži.
Si vezmite, že keď za dokladanie tovaru majú dvaja ľudia rovnaký plat. Jeden je muž, druhý žena. Náplň práce majú rovnakú - dokladanie tovarov. Ale..žena môže dokladat nižšie hmotnosti tovarov, čiže nakoniec doloží toho za smenu menej. Play majú rovnaký. Je to spravodlivé voči tým mužom?

anonym_d83dc0
28. júl 2025

@anonym_autor inak je to celkom škoda, že mužom sa vyrovnávajú platy so ženami. Tým pádom im klesajú a muži tak nie sú schopní sami živiť ženy a svoje rodiny.
Všetko má svoje pozitíva i negatíva. Len či tá rovnosť vo všetkom nevedie k zániku spoločnosti ako takej (nižšia pôrodnosť, vymieranie).

karolinakr
28. júl 2025
@zuzu2636

@anonym_autor áno stretla som sa s diskrimináciou. Som mamou troch detí, synovia sú už dospelý, ale starší syn má epilepsie, kedykoľvek mi zo školy volali, že má záchvat, dva dni bol nepoužiteľný. Nevládal štát na nohách, keďže máva ťažké záchvaty, nevedel sám bez pomoci ani na wc odísť. Mala som zamestnanie, no v priebehu prvého mesiaca som takto 2x odišla, tak ma prepustili. Takže do jeho skončenia strednej školy som bola doma. Za tie roky si doma zvykli na mama hotel, všetko urobené, vybavené, navarené. Medzitým ochoreli svokrovcov, takže si vybavujem opatrovateľský. Áno, viem, že niektoré ma tu odsudite, ale kto nemá choré dieťa nepochopí.

@zuzu2636 to neni o odsudzovaní, mňa len serie, že také ženy majú potom mizerný dôchodok a v hviezdach nie je napísané, či manželstvo vydrží..ak ti môžem poradiť, šetri si bokom na dôchodok, aj ked možno nemáš z čoho lebo čo ti vyrátajú, nebude ani na chlieb

sissik
28. júl 2025

kde ma zamestnavatel istotu, ze ked zamestna a vyskoli muza, ze mu po polroku neodide? to nestoji zamestnavatela peniaze?

karolinakr
28. júl 2025

pokial by mali ženy rovnake dôchodky tak je to jedno, kto kolko zarobi, ale to by zas muži nesuhlasili, že ked viac zarabal, prečo ma mať nižši dôchodok?
a žena, ked sa starala o deti, rodičov a vychovala platiteľov daní tomuto štátu, prečo by mala mať nižší dôchodok alebo taký, ktory jej nebude stačiť ani na chleba?
a vezmi si, že to zdražovanie je každy deň, odporučam sledovat stranky politikov, ktori riešia financie a dôchodky, pomerny bod na výpočet dôchodku sa ma zmenšiť a do dôchodku sa nezaráta čas na urade prace, šťúdia na vysokej škole, a tym padom, ked ešte žena robi polovičny uvazok kvôli rodine a muž sa s ňou rozvedie pred 60kou, tak može isť pred vlak, pod mosť alebo žobrať
dalšia vec, všetko sa bude zdražovať, konsolidačny balik nepriniesol očakavane vysledky, tak sa budej dalej a dalej zdražovať
a toto všetko su faktory, ktore ovplyvnia životnu uroveň ľudí čo pôjdu za 20r do dôchodku..platiť budú viac, ale dôchodok mať nižší
môže sa to zmeniť, lebo každa vlada pride zakaždym s inym bombastickym riešením ešte 10x, ale väčšinou sa to mení v neprospech občana...to vie každý

ivanakal
28. júl 2025
@denkabemommy

@anonym_e17222 len to že bývajú často doma je tiež také paušalizovanie. Ja mám deti dve a na OČR som bola za 3 roky raz. 🙂

@denkabemommy ja som doteraz (za 8 rokov odkedy po materskej pracujem) nebola na OCR nikdy.. A presne preto, lebo zamestnavatel ziadnu OCR neakceptoval. A kvoli tomu, ze som chcela klud, som si ju ani na ten just nebrala, byval vzdy na OCR moj muz, alebo ked boli chori byvali s mojim tatom.

denkabemommy
28. júl 2025
@ivanakal

@denkabemommy ja som doteraz (za 8 rokov odkedy po materskej pracujem) nebola na OCR nikdy.. A presne preto, lebo zamestnavatel ziadnu OCR neakceptoval. A kvoli tomu, ze som chcela klud, som si ju ani na ten just nebrala, byval vzdy na OCR moj muz, alebo ked boli chori byvali s mojim tatom.

@ivanakal mne by OČR akceptovali, však je to zo zákona možné a viac ma nezaujíma, len deti neboli vôbec choré 🙂

niadi
28. júl 2025
@anonym_e17222

v prvej práci som robila rovnakú prácu ako môj kolega a potom som zistila, že on mal o tretinu vyšší plat, keď som to hovorila šéfovi tak jeho odpoveď bola "on je živiteľ rodiny"
inak ja sa nečudujem, že zamestnávatelia nechcú mladé matky, ja sama som bola so synom od 3 do 7 rokov neustále doma kvôli jeho chorobám, našťastie máme rodinnú firmu, čiže sme si to prispôsobovali, ale všade inde by ma už asi vyhodili

@anonym_e17222 Presne stým som sa stretla aj ja keď majiteľ firmy povedal že muži sú živitelia a majú mať vyšší plat a boli to aj bezdetní muzi.Otras

niadi
28. júl 2025

@anonym_autor Áno existuje nerovnosť.

karolinakr
28. júl 2025

1.dobre, že muž je živitel, ked vam zamestnavatel da nižšiu vyplatu, ohlasite sa?
2.zapajate sa do diskusii a verejnych otazok a argumentujete?
3. ste schopne kvoli nespravodlivosti dať aj vypoved?
4.hlasite sa na veduce miesta a uchadzate sa spolu s mužmi o poziciu?
5.vyjednavate o plate alebo sa spokojite aj s odrobinkami?
6.ked mate viac prace, žiadate väčši plat alebo aspon odmeny?
7. je vo vlade ministerka, alebo ženska zastupkyňa, ktora by otvorila tuto otazku a vedela o nej diskutovať? keby ste mali možnosť ovplyvnovať verejnu mienku v prospech žien, spravili by ste to?
8. pokial platite v domacnosti 50:50 s mužom, poviete zamestnavatelovi, že aj vy ste živiteľ, čiže logicky by vam mal pridať?
9. viete sa braniť a logicky argumentovať,, ked vam da niekto nalepku feministka alebo radšej sklapnete, aby ste neboli označene za mužatku?
10.myslite si, že zmena v spoločnosti a zdvihani ženskych platov prijde sama od seba alebo ju treba vybojovať? ste ochotne spraviť male gesto k tomu, aby nastal krok smerom ku zmenám a lepšej buducnosti žien?

a pozor, nezastavam nazor, že žena ma dostať viac len preto, že je žena, ale zda sa mi, že často to je naopak, chlap sice pracuje na 50%, ale dostane kralovsky zaplatene, čo ja osobne vôbec nechápem

alineawalo
28. júl 2025
@oceanahory

@anonym_817ed4 No ja napr. tiez nejdem spat na moju povodnu poziciu, robila som na manazerskej pozicii. Aktualne som prijala junior poziciu aj s nizsim platom iba preto, aby do mna nikto nerypal kvoli synovi (cerstvemu skolkarovi),aby som mala k dispo 3x do tyzdna HO a viem na istotu, ze tam mam skvelu veducu a aj kolegov, ktori mi nebudu robit naprieky. Moj muz sa za tie skoro uz 4 roky vypracoval na taku poziciu, ze vlastne vyssie uz ani nepotrebuje...a samozrejme ja som za neho rada, som na neho velmi pysna, financne na tom budeme rovnako, tym, ze on je na vyssej pozicii...ale aj tak mi je z toho tak trocha smutno. Roky som tiez drela v praci a teraz mam obcas pocit, ako keby som zacinala niekde od zaciatku 😮‍💨. A potom sa tu mnohi cuduju, preco zeny odmietaju napr. mat deti uplne...

@oceanahory hovoríte mi z duše. Muž si rokmi našiel prácu, v ktorej ešte je možný postup a zrejme sa ho aj dočká. Ja naopak po rodičovskej klesnem, aj pozíciou aj platom, prípadne dokonca "hrozí", že budem musieť dať výpoveď a hľadať prácu, kde budú "zhovievavejsi" k matke so skolkarom... Nič z toho muž riešiť nemusí. Spoločnosť je tak nastavená a dlho ešte budem. Viem, že sú páry, kde si to rozdelia, striedajú sa v prípade OCR a iných, a tým pádom práca bokom nejde ani u ženy. Ale nejde len o "ochotu" muža byť doma s deťmi. Ide primárne o dane zamestnanie a zamestnávateľov. Za mňa - ženy sú na 100% diskriminované. Platom aj podmienkami.

oceanahory
28. júl 2025
@alineawalo

@oceanahory hovoríte mi z duše. Muž si rokmi našiel prácu, v ktorej ešte je možný postup a zrejme sa ho aj dočká. Ja naopak po rodičovskej klesnem, aj pozíciou aj platom, prípadne dokonca "hrozí", že budem musieť dať výpoveď a hľadať prácu, kde budú "zhovievavejsi" k matke so skolkarom... Nič z toho muž riešiť nemusí. Spoločnosť je tak nastavená a dlho ešte budem. Viem, že sú páry, kde si to rozdelia, striedajú sa v prípade OCR a iných, a tým pádom práca bokom nejde ani u ženy. Ale nejde len o "ochotu" muža byť doma s deťmi. Ide primárne o dane zamestnanie a zamestnávateľov. Za mňa - ženy sú na 100% diskriminované. Platom aj podmienkami.

@alineawalo Presne tak! To, ako su zamestnavatelia nastaveni odzrkadluje aj celkovo to, ako sa k tomuto stavia aj samotna spolocnost. Na jednom z pohovorov sa ma dokonca moj potencionalny veduci uz na druhom kole spytal, ci mam aspon v pripade choreho dietata k dispozicii flexibilnych starych rodicov, ktori su ochotni syna postrazit 🤯 🤷. Hned vo mne blikali kontrolky, ze co su vlastne toto za nevhodne osobne otazky a mala som sa sto chuti postavit a odist prec, zvlastne bolo, ze flexibilitu otca neriesil nikto, este aj strazenie starymi rodicmi beru za nieco pravidelnejsie a beznejsie, ako to, ze bude doma s chorym dietatom otec (pritom ja mam este aj to stastie, ze moj manzel bude v takychto pripadoch dost flexibilny)...na druhej strane som bola taka vystrasena, ze vlastne mozem byt rada, ze som vobec na druhom kole, ako matka s buducim malym skolkarom a ja vlastne musim odpovedat na tieto otazky, lebo to inak zjavne nepojde (alebo iba ak budem mat velke stastie na normalneho zamestnavatela 🙄). A toto dokonca boli pohovory vo velkych medzinarodnych firmach, kde by si clovek myslel, ze podobnu uzkost na pohovoroch uz naozaj nemusi zena pocitit.

anonym_ee5db4
28. júl 2025

Jasne, ze zeny su diskriminovane. Ja nerozumiem, ze si vobec niekto moze myslet, ze nie. Platy maju zeny na rovnakych poziciach s muzmi vzdy nizsie. Pritom (tam kde som pracovala) sa mi stavalo, ze zeny makali viac a podstivejsie nez chlapi. Poznam take pripady kde chlap nic moc v praci nerobil ale zostaval nadcasi (pocas ktorych hraval na pocitaci hry) a dostal vyssie odmeny ako zena, ktora viac makala ale odrobila "len" 8,5h.
Otazky na pohovoroch ohladne rodiny, deti a strazenia su uplne bezne aj ked zo zakona su zakazane.

lenkabanska
28. júl 2025
@anonym_autor

@titla
@oceanahory
Ono v nevýhode sú obe strany. Rozumiem, že hľadať prácu pre matku s malým dieťaťom je frustrujúce. Na druhej strane, je frustrujúce pre zamestnávateľa zaučiť novú zamestnankyňu (v podstate do nej investuje čas a aj peniaze) na to, aby o pol roka išla na materskú + bude musieť preplácať práve tie dovolenky, po nástupe do práce očr a podobne. Samozrejme, že sa toho zamestnávatelia boja, pre malých/stredných podnikateľov je to finančný náklad/záťaž a v konečnom dôsledku strata.
Na druhej strane, nie je to vôľa žien, že je systém takto nastavený...

@anonym_autor neviem ci uz niekto reagoval, ale Očr je od prveho dna platená štátom

oceanahory
28. júl 2025
@lenkabanska

@anonym_autor neviem ci uz niekto reagoval, ale Očr je od prveho dna platená štátom

@lenkabanska Ved to je v poriadku, ale stat za teba pracu nespravi a ziadny zamestnavatel, ba ani kolegovia nie su nadseni z toho, ak robia robotu za dvoch...resp. predpokladaju, ze sa takymto situaciam pri matke s malym dietatom nevyhnes. Tak preco radsej neprijat chlapa, kde je dana pravdepodobnost mesia?

anonym_e99917
28. júl 2025

Fuuu, keď to tu tak všetko čítam. Bola som v tom, že toto sa už nedeje, že ako spoločnosť sme už kúsok pokročili. Ale vidím, že nič sa nezmenilo. Nejaký ten rok pracujem na živnosť a nikoho za ten čas netrápilo, či mám nejaké deti, alebo nie. Mala som dohodnutý nejaký termín a prácu som musela stihnúť. Či boli deti choré, alebo nie. Teraz som si povedala, že si idem hľadať normálne zamestnanie, veď deti sú už veľké. A hneď na prvom pohovore otázka... či budem stíhať chodiť do roboty popri deťoch 😳. Po tom všetkom, čo som si už preskákala a kam som sa už posunula ma to normálne urazilo. 😳 Tie pocity ani neviem popísať. 😳 A to som si myslela, že po skončení RD, keď som chcela nastúpiť do pôvodného zamestnania, som si zažila už to najhoršie. 🙈

dankuk
28. júl 2025
@anonym_autor

@oceanahory Bohužiaľ, ženy stoja zamestnávateľa oveľa viac eur, ako muži. Práve kvôli tej očr, nehovoriac keď idú na materskú a zamestnávateľ musí preplácať dni dovoleniek "zadarmo"... Ak sa to spočíta, v skutočnosti zarobíš oveľa viac ako muž.

@anonym_autor očr vyplaca socialna poistovna, nie zamestnavatel.