Idem s dieťaťom na očkovanie, vedúca mi nechce dať paragraf
Dievčata poradte, 6 mesiacov robím striedačku na železnici, už 3 tyždne som povedala veducej že chcem mať na zajtra pragraf, ideme na očkovanie, samozrejme ona mi to nechce uznat, dala mi na zajtra volno ale nech pčko neprinesiem lebo mam vela hodín a mi to neuzna...je to takto zakonne? Samozrejme čo maju svoje zmeny nemaju problem, iba ja lebo som striedačka, tak ja už na to nemam narok?
z toho co pridala
@patka06 je pre autorku @maminatimka najpodstatnesie, uz niekolko krat omielane, toto:
"...Ak je prekážka v práci zamestnancovi vopred známa, je povinný včas požiadať zamestnávateľa o poskytnutie pracovného voľna.
...Zamestnávateľ však nie je povinný poskytnúť pracovné voľno s náhradou mzdy, ak bolo možné vyšetrenie alebo ošetrenie absolvovať mimo pracovného času zamestnanca a tiež tak, aby jeho bezprostredné následky nezasiahli do pracovného času zamestnanca....."
Cize autorka, ty si 3 tyzdne dopredu povedala, ze pojdes k lekarovi a veduca ti na ten den dala volno. Cize prva veta (Ak je prekážka v práci zamestnancovi vopred známa, je povinný včas požiadať zamestnávateľa o poskytnutie pracovného voľna) je splnena.
Ty chces tvrdohlavo aj tak priniest Pcko a zamestnavatel ti ho odmiente, lebo jednak mas osobne volno a v case osobneho volna ti netreba preukazovat, ze si nebola v praci a keby aj, tak mozu postupovat podla tej dalsej vety (Zamestnávateľ však nie je povinný poskytnúť pracovné voľno s náhradou mzdy, ak bolo možné vyšetrenie alebo ošetrenie absolvovať mimo pracovného času zamestnanca a tiež tak, aby jeho bezprostredné následky nezasiahli do pracovného času zamestnanca) a budu v prave.
Ine by bolo, keby nastala akutna situacia zo dna na den, ci z hodiny na hodinu, a je nutne akutne lekarske vysetrenie v case, keby mas planovanu smenu, a keby si mala byt v praci. Vtedy zavolas do prace, povies co sa stalo (co ja viem, zlomena ruka, noha, akutna bolest zuba, zlomeny zub, choroba xyz), ze musis k lekarovi. U neho si nechas potvrdit Pcko, pripadne PN alebo OCR ak je to potrebne, a to potom vydokladujes v praci. To akceptovat musia.
To co chces urobit ty a tak ako to chces urobit, nie. A zbytocne sa rozculujes, lebo ci sa ti to paci, alebo nie, pravdu v tomto pripade veduca.
@maminatimka ešte raz. Keby si nešla na očkovanie, mala by si zajtra smenu? Bola by si v práci? Ak áno, tak paragraf môžeš použiť. Aj na celý deň. Nech ti lekár napíše na paragraf, že platí celý deň.
Ak by si nemala zajtra smenu, tak ti paragraf neplatí....
@januarova je uplne jedno ci ju tam teoreticky mala alebo nie. Ona ju tam nema, ma tam volno, takze Pcko si mozu s prepacenim za vyraz strcit tam kde slnko nesvieti.
Mala lekara dopredu oznamit? Ano. Oznamila? Ano. Ma jej zamestnavatel udelit volno, ak sa da, ano. Urobil tak? ano. Vsetko v medziach zakona.
Ak mala mat smenu, oznamila lekara, a zamestnavatel jej mohol vyjst v ustrety, ze jej mohol dat volno, a dal jej ho, je vsetko ok. Opacne, ak by mala nahlasene volno, a aj by ho v smenach mala, ale nieco by sa v robote pototo, zeby ju potrebovali a chceli by jej smenu dat, vtedy jedine s jej suhlasom. Ak by nesuhlasila, smenu jej na poslednu chvilu nariadit nemozu. Ale volno jej dat mozu, aj zo dna na den, ak im to umoznuju prevadzkove dovody.

Vyjadrenie Inšpetrorátu práce, myslím, že je tam odpoveď pre autorku a pre niektoré diskutujúce
https://www.ip.gov.sk/faq/moze-mi-zamestnavatel...