icon

Je kariéra ozaj to naj?

16. okt 2021

Lebo keď niekomu poviem, že pracujem ako predavačka, tak sa tvária, akoby som im povedala, že zametám ulice. A je jedno či sa jedná o neznámych ľudí alebo rodinu. Predavačka nie je žiadna kariéra, ale mám rada svoju prácu, lenže názory ľudí na moju prácu ma nútia premýšľať nad tým, či je so mnou všetko ok, keď mi toto stačí. Miestami sa cítim ako neschopná nula, lebo aj v rodine máme lekára, právnika, ďalší má živnosť a tak ďalej. A ja predavačka. Ja už ani nechodím na žiadne stretávky zo školy ani na rodinné akcie, lebo je mi trápne, kam to ostatní dotiahli a ja nič.

ankare
16. okt 2021

Robíš poctivú a ťažkú robotu,môžeš byť na seba hrdá. Drž sa!

marsmykkok
16. okt 2021

Toto je podľa mňa o tom, že čo do nás tlačili rodičia, urob si maturitu, vysokú, bud právnik, lekár, ekonóm atd. Pričom maturitu/vysokú má každý a aj ľudia čo veľa rozumu nepobrali a niekde maká niekto s právnickou VŠ za 500 eur mesačne, "obyčajná" predavačka v Lidl zarobí 1000 eur, murár si zarobí aj 2500 eur mesačne, lebo školy majú všetci, ale šikovné ruky a chuť pracovať skoro nik. Ja nedelím profesie na podradné a fajnové. Každý robí to akú mal možnosť, čo mu vyhovuje časovo, platovo atd, nedá sa tým merať úspešnosť človeka.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
miadi
16. okt 2021

Ak chces Kludne si mozes este urobit vs ale Mala by si vediet ze co. Lebo studovat len koli titulu nie je moc rozumne. Ide o to ci chces robit nieco ine. Ale ked sa ti tvoja praca paci.. len mas pocit ze by si chcela nieco viac .. nemusi to byt prave skola . Mozes skusit svoj vlastny obchod. Byt majitel je hnet ine ako zamestnanec. Aj keby si trebars bola vsetko 😀mohla by si mat svoj obchodik byt v nom predavacka upratovacka majitelka . Mà to svoje riziko ale mozno by Ta to bavilo a zaroven naplnalo hrdostou. Staci ked si sikovna. Moji svokrovci imigranti s 3rokmi zakladnej skoly zacali popri robote pestovat kriky stromy a predavat Potom si otvorili svoje zahradne centrum. A taky pyšny na seba ako oni nie je ani neurochirurg. ( a to nevedia ani citat po anglicky) Proste niekedy staci mat sen mat plan a makat. Hlavne sa pozeraj na to co chces ty robit co Ta naplna. A ludi co su tak snobski ze maju predavacku za nieco menej vyrad zo svojho zivota.

zuzitko74
16. okt 2021

@zazvorka87 Veď preto sa ťa pýtam, či podľa teba niektorí ľudia nemajú zakladať rodinu. V určitých profesiách totiž nemáš na výber, pohltia ťa celého. A nemusí to byť práve ,,karierista" v obleku a kravate, alebo v bielom lekárskom plášti. Môže to byť aj farmár, policajt, hudobník, vojak, ktorý odchádza na niekoľkomesačné misie, kamionista....podľa teba majú tieto profesie robiť len mladí a slobodní?

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
sam2
16. okt 2021

Ja by som okolie neriesila, ak si s tym sama ok. Ak ta praca bavi, kasli na ti co povie Zuzanka Hraskovie. Ja strasne nemam rada ak sa dehonestuje akakolvek praca ci pozicia.
My sme to tak mali vo firme. Obchodaci boli bohovia, co nosili peniaze a my na admine sme boli nutne zlo. Strasne ma to stvalo. Az som na jednej porade zdvihla ruku a vysvetlila vedeniu, ze sa na firmu treba pozerat ako na sukolie v hodinach. Staci, ze sa jedno koliecko pokazi a hodinky prestanu fungovat. My nemozeme fungovat bez obchodakov a obchodaci bez nas 🤷‍♀️ Pochopili. A toto aplikujem aj do bezneho zivota. Nie je mozne fungovat bez mnohych profesii. Aj ked sa vela ludi tvari, ze su podradne. Upratovacka, predavacka, pumpar, smetiar ci zametac ulic. Vsetko su to kolieska vdaka ktorym nase hodiny funguju…

Preto sa necit menejcenna ako pravnik. Ano, aby dosiahol uspech, pravdepodobne vynalozil viac usilia ako ty, ale to neznamena, ze si nieco menej.

Ak vsak citis, ze by si chcela nieco viac, tak hor sa do toho. Nikdy nie je neskoro. Moja sestra zacala ako 30 rocna studovat v Prahe externe a to uz mala dieta. A skoncila magistersky titul s cervenym diplomom. Cize nikdy nie je neskoro. Ak ta tvoja praca naplna, neries okolie ☺️ Ja tiez nie som karierny typ 🤷‍♀️ Nemam na to proste bunky.

andreabug
16. okt 2021

Aj predavacka je dolezita. Nebyt ich, kto nam milo preda kazdy den cerstvy chlebik? Nemozeme byt vsetci vysokoskolaci. Aj ti potrebuju upratovacku napr., ak pracuju pri PC a nemaju si kedy v praci upratat. Aj sa povie: Nikdy sa neponizujte, ani nepovysujte 🙂 Nikto z nas nie je viac ako clovek.
PS: mam vyse 15rocne skusenosti v obchode, ci ako odborny predajca, predavacka, aj ako veduca, aj 8,5r zivnostnikom som bola, aj 3roky upratovacka. Predavat ma bavilo, ked som upratovala, zas cista hlava, ale zistila som, ze mam aj klby. Momentalne si robim kurz opatrovania deti a ak sa podari, budem robit v jaslickach, co je moj celozivotny sen. Snad to vyjde. No mikdy som sa za svoju pracu nehanbila.

jaroe
16. okt 2021

Je s tebou úplne všetko v poriadku, keď sa ti tvoja práca páči. To dnešná chorá doba vtlka ľuďom do hláv, že "manuálne" práce sú menejcenné.

karolinakr
16. okt 2021

Aký vlak ti utiekol? ty si sem už raz písala, žila si šťastný život spokojny a nechala si ho malomešťiakmi znechutiť, lebo kto neni pudr, mudr neni ani človek. krasa je v tom, že ťa praca bavi, každy bol stvoreny na niečo ine, ty aj možeš robiť inu pracu a čo z toho ak tam nebudeš spokojna, najdôležitejšie je, aby tebe praca vyhovovala a nie susedovi, bratrancovi a tvojej tetke Ja by som nikdy nešla robiť doktora, pilota a prezidenta, hoci su to važene zamestnania, keby mi to niekto nukal zdarma, viac ako 6 mesiacov tam nevydržím ,každy ma ine danosti, ktore prinesu niečo tomuto svetu a su aj upratovačky, ktore by nemenili, lebo za 6 hod. možu byť doma a maju ine vyhody. Nechapem toto tlačenie sa a hranie sa na pánov

karolinakr
16. okt 2021

Ja ti len položím jednu otazku, na SK je dajme tomu 5 milionov ludi a každy by mal VŠ ekonomicku a robil by riaditeľa, KTO by robil ostatné veci napriklad, to ma celkom zaujímalo...SK by malo 5 miliónov riaditeľov..vieš si to predstaviť?

karolinakr
16. okt 2021

@marsmykkok roboši dne maju zlatu baňu. Inštalater 5 minut sa vrtal v dreze, 50 eur. Vybita poistka, elektrikar menil istič no zdržal sa asi 3 minuty 55 eur, atd,,

sam2
16. okt 2021

@karolinakr nam minuly tyzden opravoval pracku. Bol tu asi 10 min. Menil tesnenie okolo bubna. 100€ 🤷‍♀️
40€-45€ stoji cca to tesnenie. Cize za 10 min 55€. Celkom fajn. Dobre, nech odratam benzin 5€

ysseba
16. okt 2021

Byť predavačkou nie je žiadna hanba. Lenže ja mám pocit, že niekde hlboko v sebe Ťa to trápi, že si "len" predavačka, že si neštudovala ďalej. Mám z teba taký pocit, pretože keby si bola so svojim pracovným životom stotožnená, tak sa nad tým ani nezamýšľaš, podľa mňa by si ani nezaregistrovala, že niekto na teba divno kukol a vôbec by si nemala potrebu riešiť to na fóre.... Takže ja by som ti odporúčala riešiť to. Nie preto, že si "len" predavačka, ale preto, lebo si vnútorne nepokojná. Držím palce! 🙂

mironka
16. okt 2021

Pozri,ja mam VŠ, s cervenym diplomom. Odrobila som jeden rok aj to nie celkom to,co som vystudovala. Od roku 2013 som stale doma na rodicovskej. Od mamy pocuvam,ze kto ma uz kedy vobec zamestna a naco mi je doma ten diplom. Naco som sa vtedy trapila. Ked som jej povedala,ze neviem,ci vobec chcem robit to,co som vystudovala,ostala zhrozena. Chapem,ze okolie nam snad nechce zle a mozno tak okato nam chce poradit,lenze my same musime rozhodnut a v pravde uznat,co dalej. Najradsej by som isla predavat...do Jysku...alebo knihy,kvety...piect....fakt...

mironka
16. okt 2021

Mam spoluziacky,ktore na stretku zo strednej este neboli. Dovod? Nasi ambiciozni spoluziaci,ktori to z vychodu dotiahli daleko. Az do BA. 😃 Zapnem FB a hned vidim,ako sa im dari. Jeden je riaditelom kancelarie tajomnika takeho ministerstva,dalsi osobnym asistentom takeho ministra...dalsi v redakcii znameho dennika...presne oblekove typy. Ale doprajem im. Nech su spokojni tam,kde su. Cast triedy vyfotena s novou vladou,cast s druhou. Ja som na kazdom stretku zo strednej mala akurat tak nove dieta. Mam ich styri. To je moj karierny postup. 🤦☺

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
akbara77
16. okt 2021

V 30 a utiekol vlak?? Nesranduj....máš všetko pred sebou

kikulienkadd
16. okt 2021

Ahoj, vážim si každého človeka, ktorý sa živí statočnou prácou. Ak ťa to baví aj živí, nerieš, čo si o tom myslia iní. Prajem ti všetko dobré 🍀

autor
17. okt 2021

Baby ste zlaté, ďakujem za povzbudenie 🙂
Premýšľala som nad tým a môj asi najväčší problém je, že mi veľmi záleží na názoroch ostatných. Pritom je to blbosť, prikladať význam názorom iných ľudí.
Preto som aj nešla na stretávku zo strednej, lebo veď spolužiačky úspešné, šikovné. Tak som nešla.
Ďalšia vec, ochvíľu sú Vianoce. Teda stretnutie celej rodiny. Mám z toho strach aj preto, lebo budem prvýkrát predstavovať svojho priateľa. Mám docela veľkú rodinu, mám 6 sesterníc, 6 bratrancov, tety, ujov, babičky. A už vidím ako sa budú navzájom chváliť a búchať do ramien čo dosiahli, koho povýšili. Bratranec právnik, lekár, ďalší má autodielňu. Ďalšia sesternica pracuje na nejakom úrade. A ja predavačka. Jednak sa cítim trápne pred nimi a po druhé sa budem cítiť trápne pred priateľom. A mám z toho tak trochu strach, že priateľ keď spozná moju rodinu, tak ma prestane mať rád. Viem, je to asi blbosť.

sam2
17. okt 2021

Preco sa citis trapne? Ak ta tvoja rodina hodnoti podla tvojho povolania je smutne. A mozno to tak vnimas len ty. Ako som pisala, nemozeme fungovat jeden bez druheho. Ci taky pravnik alebo majitel autodielne by vedel existovat bez predavacky? No asi tazko

autor
17. okt 2021

@sam2 To je asi tým mojím nastavením. Možno to oni ani tak neriešia ako ja. Stotožňujem sa s autorkou cocolino, s tým, čo napísala. Je to o mne, nie o nich. A potom stačí ako napríklad minulý rok na Vianoce, keď tam rozoberali svoje kariéry a manželka môjho bratranca sa ma spýtala, že a ty čo máš nové v práci? Asi nič, že? No a ja som to brala ako útok. Mohla som to vziať inak, keby som bola stotožnená so svojou prácou, mohla som to obrátiť na humor. Miesto toho som sa utápala v depke.

sam2
17. okt 2021

To bolo od nej sproste. Nemam rada ludi co sa povysuju. A mozno to ani tak nemyslela. Pozri, ak nie si spokojna, tak s tym nieco urobu. Prihlas sa na nejaky kurz alebo VŠ. Ak ta praca predavacky naplna a bavi, kasli na okolie a vyryvacov. Mnohi maju potrebu niekoho zhodit, aby sami vynikli 🤷‍♀️
Takych ti moze byt len luto…
Btw pani manzelka urobila nejaku zavratnu karieru alebo sa vezie na vlne pana manzela? ☺️

vroni
17. okt 2021

Vieš čo? Od detstva až do neskorej puberty bol môj životný sen zametat vo Viedni ulice (áno, len tam). No, nevydalo, skončila som VŠ a nakoniec som aj vo Viedni pristála. A sú dni, keď nadávam ako kočiš, prečo som v mene troch opíc, nesla zametat tie ulice a jedujem sa namiesto toho vrámci práce s idiotmi, ktorým by som tu metlu rada polamala na chrbte... (pozdravujem časť pracovníkov daňového úradu, magistrátu a poisťovne)... 😉

luccija
17. okt 2021

@mironka milo si to napísala🙂
Autorka nedaj sa zvalcovat karieristami možno po večeroch plaču do vankúša.Kazdy vidí len pozlátko.Ta poznámka, že máš nové nič bola úbohá.Ale verím, že to mrzí...

queen_mary
17. okt 2021

Ak ta tvoja praca bavi, chodis tam rada a celkovo si spokojna, tak to je podla mna najvacsi uspech a vobec sa nemas za co hanbit 🥰

autor
17. okt 2021

@sam2 Bolo, preto ma to urazilo. Ona pracuje niekde vo vyššom manažmente, neviem ale čo presne robí.

autor
17. okt 2021

@luccija Čo by si jej na to odpovedala? Aspoň tam pôjdem pripravená tento rok 😂

andreabug
17. okt 2021

Bud hrda na svoju pracu. Aj ako predavacka musis vela ovladat. Nie kazdy vie predavat. Sa ich spytaj, ci by oni vedeli predavat 🙂 A nie kazdy je urceny na post manazera a rozkazovat ludom. Kazfy sme tam, kde sa citime dobre a komfortne 🙂 ak sa oni citia fajn v nadriadenej funkcii, fajn, ak ty, ze mas vacsiu volnost v predavani, fajn. A tak to ma byt 🙂
PS: idem mat 45 a zacinam novu etapu v praci. Nikdy nie je neskoro. A to som si uz fakt presla vselijakymi funkciami. Od zivnostnika, ci veduceho oddelenia, cez administrativu, predavacku, az po upratovacku. Kazda praca mi dala, aj vzala cosi. Drzim palce 🙂

zafir01
17. okt 2021

Poznám toľko úžasných, rozhladenych a inteligentnych ľudí, ktorí pracujú na nízko kvalifikovaných pozíciách. No keď sa s nimi rozprávam, je to vždy obohacujuce a príjemné. A aj naopak. Sú mi známi aj ľudia s červeným diplomom, ktorí, keď otvoria ústa, sa za nich hanbím. Je mi jasné, že ten titul nedostali len tak, no tá uzkoprsost je do očí bijúca a životný rozhľad mi tam často absentuje.

Mam SŠ obchodná akadémia. Skončila som ako predavačka. Vždy som chcela ísť na vš, predavačka nebol môj cieľ, hoci priznávam, že vedúca predajne bola méta, ku ktorej som maká blízko, a potom som otehotnela a zmluvu nepredlzili.
Mam 34, tretie babo na ceste. Keby sa nám neprihodi táto krásna nehoda, ktorej som rada, už by som druhým mesiacom študovala ošetrovateľstvo, keďže ma to posledných 6 rokov ťahá k zdravotníctvu (uvedomujem si, že som asi masichusta, vzhľadom k situácii v zdravotníctve) no a stále pevné verím, že keď sa babo narodi a nejako si za stabilizuje život, opäť sa prihlásim a ak ma vezmú, budem študovať.
Poznám ľudí, čo v 50tke šli na vš a zmenili svoj pracovný smer.
Tu to, že máš 30 nie je dôležité.. Máš stále 35 rokov do dôchodku, teda väčšiu časť pracovného života pred sebou. Držím ti palce.