Je kariéra ozaj to naj?
Lebo keď niekomu poviem, že pracujem ako predavačka, tak sa tvária, akoby som im povedala, že zametám ulice. A je jedno či sa jedná o neznámych ľudí alebo rodinu. Predavačka nie je žiadna kariéra, ale mám rada svoju prácu, lenže názory ľudí na moju prácu ma nútia premýšľať nad tým, či je so mnou všetko ok, keď mi toto stačí. Miestami sa cítim ako neschopná nula, lebo aj v rodine máme lekára, právnika, ďalší má živnosť a tak ďalej. A ja predavačka. Ja už ani nechodím na žiadne stretávky zo školy ani na rodinné akcie, lebo je mi trápne, kam to ostatní dotiahli a ja nič.
Podstatne je, že ty si spokojná so svojou prácou a to je super👍. Veľa ľudí to tak nemá. Bud hrdá na to, že si si dobre vybrala. Každá práca je dôležitá, hlavne keď sa robí s láskou a dobre. Ak niekto pohŕda tým, čo robíš, evidentne ma problém sám so svojím postojom k práci. Jeho škoda.
Napríklad u nás je jeden predavač, veľmi zlatý a vždy sa poteším, keď mi blokuje tovar, lebo je pozitívny, povie niečo pekné a hneď mam krajší deň. Svet by bol krásny, keby každý robil to, čo ho naozaj baví.
A chýbajú ti stretnutia s ľuďmi ktorí ťa takto posudzujú? Ja fakt nechápem že niekoho trápi čo si kto o ňom myslí. Ja som si vybrala rodinu miesto kariéry a vôbec sa necítim menejcenna len preto že niekto by mohol mať reči. Som spokojná, šťastná, vyrovnaná osoba a nezaujíma ma aké kariéry majú moji spolužiaci. No v ich prípade to šlo na úkor založenia rodiny, málokto má nejaký vážny vzťah či deti čiže ja osobne im teda nezávidím hoci keby sme sa stretli tak určite by ma mnohí posudzovali že aký život som si vybrala. Každého napĺňa niečo iné. Ty keď si spokojná tak čo koho do toho. Predavačka je normálna práca ako každá iná.
Autorka: Problem je v tom, ze ty sama nie si zmierena s tym, ze si "iba predavacka", hanbis sa za to, trapi ta to. Ak by toto bola praca tvojich snov, bavila by ta, bola by si s nou stotoznena, neriesila by si co na to povedia ini. Ale teba to trapi. A to nie je ok. Su len dve cesty bud to zmenis (budes na sebe pracovat) alebo ta to bude trapit stale. 30 je top vek na to, aby si zacala na sebe pracovat.
Kasli na to, co si myslia druhi. Treba robit taku pracu, aka Ta bavi, lebo tam travime prilis vela casu, aby sme robili to, co nas sice nebavi, ale druhym sa to paci.
Si šťastná ? Ak áno nerieš ostatných nech si myslia čo chcú. Ľudia by mali robiť to čo ich robí šťastnými . A čo že možno nemáš drahe auto prepychový dom značkové oblečenie a drahé dovolenky to ti šťastie a pokoj v živote nezaručuje.
@lindusss2016 súhlasím, to ako je aktuálne nastavený VŠ systém, je veľmi nešťastné
Ak ta tvoja robota bavi tak neries. Kolko ludi neznasa svoju robotu a musia v nej trcat. Ved nie kazdy moze byt gen. riaditel a pod. Ak to budes chciet zmenit tak nikdy nie je neskoro. Poznam vela ludi bez vysokej skoly /niektorí ani nevedia gramatiku/ a maju uspesne firmy. Dnes je vysoka skola iba spolocensky status, kopec ludi s titulom vela rozumu nepobrali
Si šiši 🙂. Uplne v pohode chod a dorob si vzdelanie ak to tak citis.. neries co bude potom, oproti mladsim budes mat vela pracovnych skusenosti, vies ako jednat s ludmi predpokladam a mas pracovne navyky..musis sa len vediet predat..ale ako som napisala, o tom potom, kludne si dories vzdelanie..inak ja mam tiez len ss a v praci okolo mna sami s vs.. je to o priebojnosti a sikovnosti..
@zazvorka87 Takže podľa teba by ľudia v niektorých povolaniach vôbec nemali zakladať rodiny?
Pozri, ak ti to pracovný čas dovoľuje, sprav si 1. stupeň VŠ a možno postúpiš vyššie v rámci svojej práce, možno časom vedúca predajne? 😉 Nikdy nevieš.
autorka, ale teda chces byt predavacka alebo nie?
co chces vobec robit?
@ivkazba presne môj otec má tiež "len" učňovku ale čo sa týka všeobecnej inteligencie...ma prehľad v politike, kultúre, umení...je to sčítaný človek a zase na druhej strane so mnou na výške študovali ľudia, ktorí nevedeli sformulovať jednu súvislú vetu...
Ak to stačí tebe, si spokojná, tak iných nerieš. Mne by to ale nestačilo v živote. Každý sme však iný.
Z mojich skúseností, presne ti čo majú reči ako "takú robotu zvládne kazdy" ju robia pekne na ... houby, keď k tomu príde. Preto sú dnes predajne s milou obsluhou co vie kde čo je a dolozenym tovarom so správnymi cenovkami ako jednorozce. 😶
S tym vlakom Ti poviem, ze s nami na VŠ zacala studovat jedna 33r a doma mala 13r dieta. Normalne bola na internate. Za 5r spravila skolu denne studium.
Ano mas pravdu dnes su dehonestovane vsetky profesie. Mne to pride smiesne ked z okolia napr chalan co robi cvicenu opicu v korporate sa "pozera z hora" na spoluziaka zivnostnika. Nechapem to. Zivnostnik okrem mnozstva znalosti konkretne zvarac este dava pracu inym. Zaraba ovela viac ale ano musi makat.
Strasne vela mam toho v okoli. Na mna tiez pozeraju jak na idiota tie sekretarky s vysokou skolou. Pracujem v technickej profesii. Nechodim do prace v satockach a lodickach, tak som menej aj pre moju vlastnu rodinu. Je to smutne, ale co uz.
Nie je , kazda praca je dolezita. Bez Teba by nejedli alebo chodili s holym zadkom atd. Lebo to, co predavas urcite potrebuju. Cize mas odpoved na to, ze ci je to dolezita kariera. Ano je. Ja si predavacky vazim. Sediet za kasou, doplnat tovar. Mne to nepride akoze nic. Len je blbe, ze ti ludia za kasou tolko nezarabaju. Ale to je uz iba tema.
Nie 🙂. Mám vysokú školu a robila som v strednom manažmente v jednom väčšom podniku. Bola som tam doslova a do písmena frustrovaná, robila som to len pre peniaze a s nechuťou som každý deň vstávala do práce. Vedela som však že po materskej tam končím - to bol môj dlhodobý cieľ, svetlo na konci tunela. Po materskej som dala výpoveď a teraz robím v sklade, nabaľujem zásielky pre kuriérov. Za mňa - je to super robota, 100x lepšie ako to čo som robila predtým. Mám pohyb - nabeham sa, žiadne čumákovanie do Pc a vymýšľanie ktovieakých plánov a stratégií, poobede zatvorím krám a idem s čistou hlavou domov. Musela som si ale prejsť dlhú cestu vo svojom vnútri, aby som zistila že peniaze nie sú všetko...
Dnesna spoločnosť je zameraná materialisticky ľudia sa selektuju podľa práce, vzdelania...za čias našich rodičov neboli vyhoreti ľudia nechodilo sa do práce s úzkosťami.Kazdy má svoju cestu v tvojom veku určite nie je neskoro niečo zmeniť študujú ľudia aj po 40, 50 tke ja som mala kolegyňu, ktorá bola managerka a v 47 r.si robila externú pedadogicku a chcela ísť k deťom do škôlky.Dnes ľudia robia aj pracu na ktoru sa psychicky nehodia, nebaví ich, lebo peniaze...hlavne sa neporovnavaj s ostatnymi, ak chces zmenu smelo do toho.Ja rada pozerám reláciu utajený šéf aj chyžné a upratovaci, predavači sú rozumní ľudia dôležité nech Ťa práca bavi
@mikadooo
mat vysoku skolu neznamena mat aj vysokoskolske myslenie a schopnosti na vysokoskolsku pracu. Ty si absolvovala VS asi nie velmi z vlastnej vole a nasledne si to pocitovala aj v praci v manazmente, ze tomu nechapes, a tym padom ta to vycerpava, preto praca, ktoru teraz robis ti uplne staci. Ale nie je to o VS, je to o schopnostiach cloveka. Clovek, ktory vyhladavala podnety, rad sa uci, napreduje, rad prichadza z novymi rieseniami hlada podnetnu a zaujimavu pracu, v ktorej moze napredovat a profesne rast.
@zmrzlinka2021 Nemusí to tak byť. Sú ľudia, ktorí vnímajú prácu len ako nástroj na získanie peňazí a intelektuálne podnety na osobný rast našli v niečom inom, než je kariéra.
@zuzitko74 rozumiem, ale clovek, ktory ide na VS, by mal mat tuzbu po tych podnetoch v praci, pretoze stravit 8 hodin denne niecim, co ma nenaplna a iba pre peniaze by bol aspon pre mna velmi smutny zivot. A v tom je presne ten rozdiel medzi vysokoskolskym a stredoskolskym zmyslanim a to bez ohladu, ci clovek VS ma alebo nie.
@zmrzlinka2021 Neexistuje vysokoškolské a stredoškolské zmýšľanie. Aj vysokoškolsky vzdelaný a veľmi inteligentný človek môže zmýšľať tak, že práca nie je zmyslom jeho života. Poznám veľa takých ľudí. Jednoducho prekukli, že aj kariéra je v podstate len typ otroctva a oni chcú byť od toho slobodní.
@zmrzlinka2021 😄 no ako myslíš, som rada že si to zanalyzovala a dala si si ma do nejakej škatuľky VŠ"omylov" 😁
Predavacka je celkom narocne povolanie. Nonstop s ludmi, casto cely cas na nohach, … ved ty vies co vsetko este. Kazde povolanie obnasa nieco narocne a nieco jednoduche, niekomu staci stredna a niekto ma 3 vysky. Podla mna zalezi na tom, AKO clovek pracu vykonava. Neznasam predavacky, ktore nepozdravia, tvaria sa, ze ich otravujem, su drze, nemaju zaujem o zakaznika. A to iste neznasam napr. u doktorov. Cize je jedno, co robis.
Druha strana je napr. ta, co ine ovladas popri zamestnani. Mozes byt sikovna v cudzich jazykoch, alebo mozes mat umelecke vlohy… Preco sa pozerat len na “karieru”? Ked budes mat 80, bude ti to srdecne jedno. Hlavne rob to, co ta bavi.🍀
Ak si spokojná ako predavačka tak nerieš, načo ti bude to Bc nechápem jedine ze by si chcela ísť robiť úplne niečo iné ale i na to ti je Bc na nič,
Myslim, ze tu uz bolo napisane vsetko: Ja len tolko, nie kazdy musi byt lekar, nie kazdy musi byt jadrovy fyzik. Aj predavacky su rovnako potrebne. VŠ sa u nas velmi precenuje, VEĽMI, a keď sa pozrieš čo z tade vychádza... kde sú všetci tí VŠ ľudia keď nám chýbajú učitelia, lekári...všade? Proste len vyštudovali (hlavne pedagogické a rôzne soc. školy) a predávajú v tescu. statnice odflaknute, diplomove prace okopirovane :D odbornici vyliezaju zo vsade... tiez to cloveka musi bavit a mat k tomu vztah, aby sa tomu studiu a studovanemu oboru venoval. AKu vs by si isla studovat? aky obor? ked nevies co by si chcela robit?
Hlavné je, aby človeka jeho práca bavila a napĺňala, či je to lekár alebo smetiar. A co je prednejsie? ani jedno, kazdy sme iny ... a su ludia co sklbia obe🙂 ak ma clovek svoju pracu rad, rad ju robi, je spokojna aj rodina... a ukazovat detom, priklad pracujuceho rodica je podla mna viac, ako sa tvarit, ze aha pozri aka som super som s tebou 10rokov doma a mam na teba cas🙂 Samorzjeme primerane, nie ze deti rodicov ani nevidia...
@lilope veduca predajne nemusi mat vs, ziadnu...

Dam ti jednu radu...rob to co citis ze je pre teba najlepsie a ser na drbnute reci inych....presne takto som to mala aj ja ze ma deptalo okolia hlavne so skolami a tym kam by som to mohla dotiahnut len kvoli ...comu vlastne? praci? platu? ci kvoli reciam druhych......tak som bola zdeptana ze ked som spravila jednu Vs isla na druhu tu som nedokazala uz vo svojom zdeptanom stadiu dotiahnut ani na konec polroka a to som sa capla este ktomu na druhu s marnou snahou len cistejsou myslou a sekla stym lebo tade cesta neviedla ...tiez som premarnila par rokov, zatala som sa spravila si kurz a som natom sikovnostou, ktoru som si nanovo vycibrila omnoho lepsie po vsetkych strankach nez ohovaraci a nasla novy okruh ludi