icon

Je kariéra ozaj to naj?

16. okt 2021

Lebo keď niekomu poviem, že pracujem ako predavačka, tak sa tvária, akoby som im povedala, že zametám ulice. A je jedno či sa jedná o neznámych ľudí alebo rodinu. Predavačka nie je žiadna kariéra, ale mám rada svoju prácu, lenže názory ľudí na moju prácu ma nútia premýšľať nad tým, či je so mnou všetko ok, keď mi toto stačí. Miestami sa cítim ako neschopná nula, lebo aj v rodine máme lekára, právnika, ďalší má živnosť a tak ďalej. A ja predavačka. Ja už ani nechodím na žiadne stretávky zo školy ani na rodinné akcie, lebo je mi trápne, kam to ostatní dotiahli a ja nič.

Strana
z4
makova333
17. okt 2021

Autorka: To, co sa ta najviac dotyka od druhych ludi je presne to, co nemas spracovane. To nie je ich chyba, ze ty mas depku z ich kariery, rozpravania... " keď tam rozoberali svoje kariéry a manželka môjho bratranca sa ma spýtala, že a ty čo máš nové v práci? Asi nič, že? No a ja som to brala ako útok. A toto je ten problem, ze to beries ako ÚTOK. Normalne si dalo odpovedat ak mas nieco nove (kolegyna, novy tovar, zmena sefa....) alebo ak nemas nic nove odpovedat Ani nie, ani neviem ako rychlo mi v praci cas ubehne. Alebo hocico ine. Kym nepochopis, ze chyba nie je v druhych, ale v tvojom nastaveni, nepohnes sa dalej.

sam2
17. okt 2021

Kasli na nu. Taki ludia su povacsine nestastni a snazia sa to takto zakryt.
Ja tiez nie som ambiciozny clovek. Mam ukoncenu obchodnu akademiu. Zacala som studovat politologiu, ale nabavilo ma to. Ako 20rocna som zacala pracovat ako sekretarka/asistentka a ta praca ma nesmierne bavila. Potom som pracovala ako samostatny uctovnik, ale to ma az tak nechytilo. Nakoniec po prvej RD som sice ostala pri fakturach, ale uctovnictva sa to dotykalo len okrajovo. Praca ma bavi. Mam rada svoje “papiere” a fakturky 😁
Teraz som na RD z druhym, no dufam, ze so mnou stale pocitaju. A je mi u riti (s prepacenim), co si kto mysli. Ze som mozno nizsi administrativny pracovnik. Hlupa rozhodne nie som. Len proste nemam ambiciu byt v manazmente. Dolezite je, aby si bola spokojna ty. Pre teba si dolezita jedine ty. Nikto iny. Ak mas pocit, ze chces nieco viac nemas preco vahat. Ale musis to urobit lebo to chces ty. Nie preto lebo to chce rodina, alebo preto ze sa nechces “hanbit” Lebo ak zmenis profesiu z nespravnych dovodov, moze to dopadnut tak, ze budes v konecnom dosledku frustrovanejsia nez si teraz.
Moje sestry su obe zamestnane vo vrcholovom manazmente. Aj ked teraz je nastarsia segra na RD, niekolkokrat sa vyjadrila, ze uz sa bude chciet asi vratit ako radovy zamestnanec 🤷‍♀️ Ale to je proste o tom, ze my si vazime kazde povolanie. Moj otec cely zivot uspesne podnikal. Mama robila predavacku, potom spolu podnikali, potom v 90 rokoch mamina aj sama a nakoniec 10 rokov robila chyznu. Uz su obaja na zasluzenom dochodku. Prosim uvedom si, ze ziadna profesia nie podradna. Ziadna.
Ak ta praca predavacky bavi, je to parada. Tes sa, ze si si nasla zamestnanie, ktore ta naplna. Ak mas pocit, ze to nie je ono porozmyslaj co by ta bavilo a neboj sa urobit prvy krok k zmene. Ale ako som pisala vyssie. Urob to kvoli sebe. Nie kvoli bratrancom a sesternicam a ich rodinam

karolinakr
17. okt 2021

Teraz som si prečítala tvoje ďalšie prispevky, a problem neni v tom, že si predavačka, ale že máš uplne zvalcovane sebavedomie. Tam by som hladala koreň problemu a nie v predavani, že sa na vianočnom večierku maš citiť trapne, čo su to za bludy? Možno by pohovor so psychologom pomohol. Predavačky nie su na najnižšom stupmi socialneho rebrička, možno keby som zametala ulice, tak sa tym nechvalim, ale vyhybať sa rodine a škole kvoli predavaniu - máš nejak zle nastavene sebavedomie. ak ta to poteši, tak si rob školu popri zamestnani, len ked ju nevyužiješ v praxi, bude to škoda peňazí a času..a boli dievčata, s ktorými som sa rozpravala a pýtala sa, prečo nechcu robiť veduce .a 90% nechcelo, lebo nechcu mať zodpovednosť a svoj klud - odrobia od-do a padla a nie sa naháňať, a ešte ked maju deti, nie všetky ženy sa vidia ako riaditeľky medzinarodnej firmy..proste nechcu, niekto chce a trepe sa hore a niekto nechce, aj keby mal príležitosť,,,

bennn
17. okt 2021

Nepovedal by som, že zamestnávatelia nechcú starších... vlastná skúsenosť :D Najradšej by boli keby si mal 30 a 10 rokov prax.

mladena
18. okt 2021

ber to tak, že za 100 rokov budú aj tak všetci rovnako mŕtvi, či už právnici rovnako ako predavači. pre mňa je podstatne žiť v kľude a bez stresov a čo si kto myslí o tom čo robiš môžeš mať v paži, je to tvoj život

Strana
z4