Je práca bez zaplatenia mimo pracovnej doby správna?
Ahojte chcem sa spytat. Napisem to len tak bez presnosti lebo nechcem aby ma niekto spoznal. Prestahovala som sa do ineho mesta ako mam pracu. Muz jazdi od rana az do urcenej hodiny a tak aby sme usetrili, moje auto sme odstavili a jazdim s nim s tym ze on ma vylozi v mojej robote a on uz ide kam ma naplanovane. Kolegovia vedia, ze rano chodim o 2 hodiny skor ako mam urcenu pracovnu dobu. Ja sa vklude najem, pokecam s ostatnymi kolegami ktorym zacina vtedy smena a cakam na svoju smenu. No naposledy mi bolo vytknute, ze preco som nespravila toto a hento ked som tam. Ale ja tie 2 hodiny co som tam nemam zaplatene a tak isto ked mi skonci pracovna doba, musim cakat kedy mi konci officialne. Takze ja si odratam cas kolko realne som odrobila a tie 2 hodiny navyse uz neurobim nic.
Zamestnavatel mi nechce zmenit pracovnu dobu aj ked som ho o to ziadala. Preto som povedala, ze nebudem teda nic robit. Iba vtedy ked to budem mat zaplatene. Je to podla Vas spravne? Aj podla BOZP.
Prepáč, ale ty si hotentót? Raz píšeš, že máš sme u od 6 do 14:30 , ale si tam do 16 ako máš na zmluve. To je čo za somarinu? Keď máš 8,5 hod a na zmluve máš, že končíš o 16, tak smena ti začína 7:30 a nie o 6. Či si svojvolne upravuješ dobu lebo si tam o pár hodín skôr? Na pracovisku podľa BOZP nemáš čo hľadať. A podľa tvojich nezmyselných časov, ani sama nevieš, kde je sever a kde juh.
v robote bud vtedy, ked v nej mas byt - inak porusujes bozp. nie skor, nie ostavat - ale byt od - do.
a zvysok sa zariad. pises, ze nemas kde byt, akoby sme tu zili niekde na severnom pole aleboco. este navyse aj teplejsie pocasie a dlhsie dni sa blizia, keby si to pisala v auguste, ze sa ide ochladzovat, skracovat dni… ale pekne bude, svita skoro, tak si sprav rano cas na seba, prechadzka, sadnem si…. co by ine za to dali, mat hoci aj rano takto cas na seba, vacsina cestujeme a dochadzame na minuty! a sme rady, ze stihame - skolky, nakupy, pracu,….
@autorka uplne si sa zamotala, az sa mi nevhce verit, ze toto zas nieje blud vymysleny aby sa to tu opat rozprudilo. Pracovna doba je 8h uvazok vratane pauzy na obed alebo 8,5h vratane pauzy na obedy alebo 12tky kratky dlhy tyzden. Ked mas pracovnu dobu do 16tej, neni toho boha aby si zacinala o 6.30. V uvode pises ze pokecas s kolegami, tak aka socialna fobia?! A co muz aku ma on pracovnu dobu, kedze jazdi na piatu rano, ak ma 12tky kazdy den ta vozit nemoze - to nevychadza, ak ma normalny pracovny cas v pohode ta moze vyzdvinut o 14:30ked v praci skoncis
@kikushaa presne. Raz pise, ze chodia zle spoje, auto ma, ale nepouziva, potom socialne fobia, ale s kolegami keca… a tie casy pracovnej doby 😂🙈
Ako môžeš mať inak pracovnú dobu a inak pracovnú dobu v zmluve? Ak máš v zmluve do 16, máš pracovať do 16 🤔
Po štyroch stranách stále nechápem akú máš oficiálnu pracovnú dobu, kedy máš podľa pracovnej zmluvy pracovať a kedy TY svojvoľne začínaš a končíš pracovnú dobu.
To, že dve hodiny kecáš s kolegami mimo pracovnej doby, je asi tvoj najmenší problém. Pozri si pracovnú dobu v zmluve a pracuj podľa nej.
Môžeš ďakovať zamestnávateľovi že ti umožnil byť dnu. Ty tam nemáš čo robiť. Jemu môže byť jedno ako máš spoje. Ako osoba ktorá si uvedomuje že ti to umožnil môžeš urobiť niečo naviac ako vďaku. Alebo aj nie ale to už je na tebe. Len či bude taký ochotný stále.
@taynee ok, to je vsetko zrozumitelne. Ale vysvetli mi prosim ako je myslene toto…
@taynee ale ved tam pise, ze v praci je do 16,00 AKO MA NA ZMLUVE…
Tak dokedy ma pracovat? Do 14,30 alebo do 16,00. Tomuto nikto nerozumie
@anonymous87 od 05:00 do 06:30 kecá s kolegami, od 14:30 do 16:00 sedká a kuká na hodiny. Tri hodiny robí nič. Zamestnávateľ by s nou mal narobiť poriadky.
@alex49 no cele je to jedna motanica 🤷♀️
Ale teda, asi je to jedno uz. Aj ked teda by ma to zaujimalo, ze ako to vsetko myslela
Odpoved uz ale dostala, pred zacatim jej zmeny nemusi robit nic… to ze by tam ani nemala byt, ze je to na dobrej voli zamestnavatela je uz ina vec…
@taynee aj tak mi to pride cele divne. A ja tak nemal rada, ked niecomu nerozumiem 😅🫣 a toto rozuzlenie by ma vcelku zaujimalo veru 😀
A neda sa ti zmenit tak, ze odrobis si 4x po 2 hodiny nadcas a potom budes mat jeden den cely volno? Pripadne tam nie je moznost homofficu? Necitala som vsetko, preto sa pytam.
Ja rozumiem, je tam skor, ako ma byt a dlhsie, ako ma byt. A to preto, ze nema kam ist, ked ju priatel skor dovezie a neskor odvezie. Na otazku, ci si povinna v ten cas pred zaciatkom smeny robit, je nie. To od Teba nikto nemoze ziadat, Tvoja smena zacina napr.o 6h, tak pracuj od 6h, aj ked si tam skor a skonci o 8.5h a uz nic nerob, len cakaj na muza. Dala by som si od vedenia potvrdit, ze tam ten nadbytocny cas mozes travit a aj, kde ho mozes travit, aby si mala doklad, ak by sa nieco udialo, napr.ak by horelo, aby vedeli, ze si tam, aj ked smenu este nemas, alebo uz nemas. Nezdrzuj kolegov pri praci a je.
@mk1111111111 skôr tam je, ale nerobí a čaká kedy jej začne zmena. Keď jej zmena skončí, čaká kedy jej skončí zmena ako má v zmluve. To je to, čo nechápeme. Možno v tomto je problém, že má robiť do 16 a ona už od 14,30 nepracuje a čaká, pritom v zmluve má zmenu do 16tej.
tak tam nemas co na pracovisku robit, ked nemas pracovnu dobu. A vybavene. Nemas jednak co zabavat ludi a potulovat sa tam, ked tak si v okoli najdi ine aktivity, chod si zacvicit atd... ak mas pracovnu dobu od 8mej, mas tam byt pred 8mou, o 8zacat robit a koncit o 8,5h.. nie si ty random prehadzovat hodiny.
v zmluve mas cas 8,5h, nic viac. Cize robis podla toho, urcite nemas pracovnu dobu ako pise...
na firme nemas co CAKAT. Chod von, chod prec. Nezavadzaj, nevyrusuj. A netvar sa ze si v praci. Ine by bolo keby bol uplne separovany priestor, kde si sadnes s knihou a cakas dve hodiny, ale ak si na pracovisku mezdi ludmi, necuduj sa ze si klepu na celo, co tam postavas/posedavas a cakas, ked vedla teba je praca. Proste uplne chaos tam mas, skonci mi pracovna doba a cakam, kym mi skonci oficialna pracovna doba? to je trosku nezmysel.
Ale treba prestat setrit auto a chodit pekne tak do prace ako mas a usetris nervy sebe, zamestavatelovi.. :DDD
Celé je to celkom jednoduché, len by to autorka mala napísať. V pracovnej zmluve má čas napr. od 6:30 do 16:00, lebo má flexibilnú pracovnú dobu. Do práce ale chodí napr. o 5:00, a to jej zamestnávateľ odmieta upraviť pracovnú dobu. Možno z viacerých dôvodov, ale minimálne preto, že do 6:00 sa jedná o prácu v noci, za čo by jej musel platiť príplatky alebo riskovať, že bude mať problém s inšpektorátom práce.

Keď ti pracovná doba konci o 14:30 tak naco si tam do 16:00?
Ci preto ze zasa čakáš na muza a nemáš kam ísť?
Inak prepáč, ale ty nie si normálna byt v praci o 3 hod.dlhsie ako mas byt?
A nie, v zmysle BOZP nemáš na pracovisku co robiť, keď nemáš zmenu. A najmä zabávať kolegov, ktorí majú pracovať... inak neviem, kde bývaš, ze za 2 hodiny sa nevieš dostaviť do prace??? Aj na bicykli by si to dala... 🤦♀️👌