Je pravda, že dovolenky zdravotných sestier riadi lekár?
Ahojte nie som zdravotná sestra, otázka čisto zo zvedavosti. Zaujíma ma skôr praca sestry v ambulancii. Je pravda, že sestra nemôže mať dovolenku kedy potrebuje, ale riadi sa podľa lekara kedy ma on? Moja susedka robila kedysi zdravotnú sestru v ambulancii a vyjadrila sa, že taká sestra je stále taka slúžka lekara
Nie je slúžka
Je to ako v každom inom zamestnaní - s dovolenkou disponuje zamestnávateľ
Aby mohla ambulancia plnohodnotne fungovať - mal by tam byť lekár aj sestra, takže je logické, že majú dovolenku naraz.
@anonym_autor zdravotná sestra v ambulancii je zamestnanec lekára takže lekár má rovnaké práva voči nej ako každý iný zamestnávateľ.
S celou vymerou dovolenky u kazdeho zamestnanca disponuje jeho zamestnavatel, zamestnanec poziada o dovolenku a zamestnavatel mu ju schvali alebo neschvali. Dokonca mu moze cerpanie dovolenky nariadit, ale musi mu to oznamit 14 dni vopred. Tato uprava Zakonnika prace plati uz niekolko rokov a neplati len pre sestry v ambulanciach.
vsade disponuje celou dovolenkou zamestnavatel.
nie vzdy je to tak aj v praxi, ale zakon hovori jasne.
Vacsinou sa dohodnu co ja poznam, nakolko tam robia dvaja, traja ludia na ambulancii a hotovo. Ked robis v skolke tak bezne od septembra do marca nemas dovcu, ale mas ju az napr Jul/ August nariadenu skolkou
@anonym_autor ak ma lekar len jednu sestru, co vacsina lekarov v sukromnych ambulanciach tak ma, tak logicky bez sestry fungovat nemoze a ano, sestra sa lekarovi dovolenkou plne prisposobuje. moja suseda je sestricka u pediatricky a ta vychadza susede uz roky v ustrety dovolenkou pocas prazdnin, aby suseda z casti vykryla detom prazdniny, pricom pediatricka by dovolenkovala radsej mimo prazdnin. moj svagor je lekar, tiez dovolenkuje kvoli detom pocas prazdnin a sestricka sa mu (sice nerada) plne prisposobuje, pretoze ako bezdetna by chcela dovolenku mimo prazdnin a hlavne v zime, pretoze lyzuje.
My sme sa so šéfkou lekárkou vždy dohodli, nebolo to tak, že nám dala niečo "rozkazom", však si tiež chceme všetci zachovať dobré vzťahy.
Otec so sestrickou si vzdy daju 2 tyzdne v lete, tyzden behom vianoc, to maju zauzivane. Ale inak ked potrebovala dovolenku v inych dnoch, tak jej zabezpecil. Teda bud si za nu zabezpecil nahradu, alebo si pracovny den odrobil sam a recepty a papiere robil doma, po pracovnej dobe.
Pani suseda sa citila ako sluzka lekara? Ale to je jej problem... Kopa sestier sa tak neciti ani lekar sa k nim tak nesprava,ale maju co v praci ponuknuť.
Dovolenka je o dohode.Manzel na amb. bud pracuje sam alebo ma dovolenku spolu so sestrickou.Nikdy jej datum dovolenky nenariaďuje.
..napr.moja obvodná má aktuálne dovolenku a sestričku v ambulancii nájdem...
..napr.moja obvodná má aktuálne dovolenku a sestričku v ambulancii nájdem...
@miskakyska kým lekár vo vlastnej ambulancii je sám sebe pánom, čiže bude pracovať ako sa mu chce, tak sestra zostáva iba obyčajným zamestnancov, ktorá má dovolenku podľa ZP.
Môj gyn bol vlani 3t v Číne a Japonsku , sestra pracovala ale nie celý čas.
@anonym_autor Je veľa profesií, kde zamestnanec nemôže mať dovolenku, kedy chce, ale má ju vtedy, kedy mu zamestnávateľ nariadi. Určite si už počula pojem celozávodná dovolenka.
a čo by si chcela,aby bola sestra sama v ordinácii 3 týždne? Alebo doktor bez sestry?
Ako sa dohodnu, ja som v ambulancii, na 90% je dovolenka vtedy ked chce doktorka, ale mne to vyhovuje, je to dost casto 😀 alebo si najdem lacne letenky a zavolam jej, ci mozem vtedy a vtedy a este sa mi nestalo, ze by nesuhlasila, aj ona si vtedy berie volno. Alebo ja robim a ona nie, nedavno bola pn 3 tyzdne a ja som bola v praci cely cas..
@miskakyska kým lekár vo vlastnej ambulancii je sám sebe pánom, čiže bude pracovať ako sa mu chce, tak sestra zostáva iba obyčajným zamestnancov, ktorá má dovolenku podľa ZP.
Môj gyn bol vlani 3t v Číne a Japonsku , sestra pracovala ale nie celý čas.
@anonym_0e860a presne tak.a v zmysle ZP môže jej zamestnávateľ - lekár disponovať celým nárokom.
Čiže jej môže nariadiť, kedy ju má čerpať.
Píšem môže, nie musí
@anonym_autor môj priateľ je lekár a keď ide o dlhšiu dovolenku ako je 1-2 týždne, tak ju majú spolu naraz so sestričkou
Nie je slúžka
Je to ako v každom inom zamestnaní - s dovolenkou disponuje zamestnávateľ
Aby mohla ambulancia plnohodnotne fungovať - mal by tam byť lekár aj sestra, takže je logické, že majú dovolenku naraz.
@anonym_918d23 je slúžka. Ostatné máte pravdu je zamestnanec ako každý iný ale slúžka je. Doslova a do písmena. Niekedy mám pocit že pôjdem doktora aj nakŕmiť aj odgrgnúť. A ženy niektoré sú na Tom ešte horšie. Vlastná skúsenosť

@anonym_autor Je veľa profesií, kde zamestnanec nemôže mať dovolenku, kedy chce, ale má ju vtedy, kedy mu zamestnávateľ nariadi. Určite si už počula pojem celozávodná dovolenka.