Je právne správne podpísať výpoveď počas PN?
Je to fér od agentúry
Dobrý večer , píšem Vám ohľadne toho že v piatok som bola u ortopéda kvôli bolestiam kolena ( vyzerá to na poškodený vnútorný meniskus) v sobotu som šla do práce s tým , že som oznámila teamlídrovi , že možno nezvládnem celú smenu ,a v pondelok pôjdem pre PN k svojmu lekárovi , ale v pondelok lekár neordinoval , tak som písala teamlídrovi že idem v utorok s tým že to bude na PNku , v utorok cca.o10 mi volali z agentúry , že musia somnou ukončit pracovný pomer , náhlil ma nech tam prídem zajtra podpísat výpoveď, s tým že od dneska od 11:50 mám PNku. Je to právne , správny postup ??
@michaela199756 ja by som im dohodu vobec nepodpisovala. Ked ta chcu vyhodit, nech to pekne urobia s uvedenim zakonneho dovodu. A to, ze si PN, zakonny dovod na vypoved nie je
@maranco ona nemá výpoveď, ona má dohodu a ADZ to potrebuje podpísané späť. Bez podpísaného ukončenia ju nemôžu odhlásiť. @michaela199756 skontroluj si na SP, ZP či si ešte stále prihlásená pls. Mám tušáka, že nie.
@billy_jean od 6.10. mám na zdravotke že štát za mňa platí.rak teraz neviem
@billy_jean od 6.10. mám na zdravotke že štát za mňa platí.rak teraz neviem
@michaela199756 čiže ťa odhlásili a ukončili. Tak teraz IP.
@michaela199756 preboha, ja nerozumiem načo berieš a telefóny. Si PN, konec. Žiadne vybavovanie cez telefón ohľadom skončenia pracovného pomeru by som neakceptovala. Napísala by som zamestnávateľovi e- mail, že po skončení PN prídem do práce a budeme riešiť. Som PN mám kľúčový rezom, nech rešpektuje nariadenia lekára. Potrebujem sa liečiť. Práca počká do skončenia PN. Žiadnu poštu by som nepreberala, nič by som nepodpisovala, veď chorá, tak čo do pekla chcú. Nevedia vydržať pár dní????
@michaela199756 preboha, ja nerozumiem načo berieš a telefóny. Si PN, konec. Žiadne vybavovanie cez telefón ohľadom skončenia pracovného pomeru by som neakceptovala. Napísala by som zamestnávateľovi e- mail, že po skončení PN prídem do práce a budeme riešiť. Som PN mám kľúčový rezom, nech rešpektuje nariadenia lekára. Potrebujem sa liečiť. Práca počká do skončenia PN. Žiadnu poštu by som nepreberala, nič by som nepodpisovala, veď chorá, tak čo do pekla chcú. Nevedia vydržať pár dní????
@anonym_479323 inak výpoveď ak je nedorucena JE NEPLATNA. Takže ak budeš ťahať PN 30 dní, 30 dní ti nemôžu dať výpoveď. Bože, veď sme právny štát.To ako, človek má úraz na pol roka je v prdeli a zamestnávateľ ho po týždni vyhodí??? Sme v Afrike???
@michaela199756 čiže ťa odhlásili a ukončili. Tak teraz IP.
@billy_jean Ale môže to tam byť ak som bola PN , októbri od 4.a nastúpila som do práce začiatkom novembra nakoľko som si chcela udržať pracovné miesto , žial sa mi po zasekávaní to koleno už natrhlo a pár dní som teda odrobila , ak idem po maródke do práce a potom nastúpim zase na PN, alebo to je neprávne pokiaľ mám zmlúvu z agentúrou
@billy_jean Ale môže to tam byť ak som bola PN , októbri od 4.a nastúpila som do práce začiatkom novembra nakoľko som si chcela udržať pracovné miesto , žial sa mi po zasekávaní to koleno už natrhlo a pár dní som teda odrobila , ak idem po maródke do práce a potom nastúpim zase na PN, alebo to je neprávne pokiaľ mám zmlúvu z agentúrou
@michaela199756 zalezi od toho, co ti poslali. Cize oni vyuzili medziobdobie medzi dvomi PN a vtedy ta ukoncili? Kazdopadne vypoved - je jednostranny pravny akt, ta sa len dorucuje. U teba na to nie je zakonny dovod. Dohoda - o ktorej ty hovoris je dvojstranny pravny akt a musi byt pisomna. Inak neplatne skoncili pracovny pomer.
@michaela199756 zalezi od toho, co ti poslali. Cize oni vyuzili medziobdobie medzi dvomi PN a vtedy ta ukoncili? Kazdopadne vypoved - je jednostranny pravny akt, ta sa len dorucuje. U teba na to nie je zakonny dovod. Dohoda - o ktorej ty hovoris je dvojstranny pravny akt a musi byt pisomna. Inak neplatne skoncili pracovny pomer.
@billy_jean práveže mi nič neposlal ešte , len ked som si to pozrela , tak od začiatku mi tam nabehol štát , od toho 6.10. , a zmlúvu mi chce ukončiť k 11.11.v deň nástupu na PN , dôvod mi nepovedal , len že somnou musí ukončiť pracovný pomer ( nakoľko ma riešil s firmou , kde som pracovala) čiže ma vyhodil po telefóne. Predľženú zmlúvu mám do 8.12.
@billy_jean práveže mi nič neposlal ešte , len ked som si to pozrela , tak od začiatku mi tam nabehol štát , od toho 6.10. , a zmlúvu mi chce ukončiť k 11.11.v deň nástupu na PN , dôvod mi nepovedal , len že somnou musí ukončiť pracovný pomer ( nakoľko ma riešil s firmou , kde som pracovala) čiže ma vyhodil po telefóne. Predľženú zmlúvu mám do 8.12.
@michaela199756 tak som to kontrolovala u seba, a štát som mala vždy počas PN, aj keď mi PP trval. Ale okrem štát tam mám aj zamestnávateľa od/do. Alebo ak nie je do... tak PP trvá.
Pracovnú pomer sa uzatvára na dobu určitú a to na dobu dočasného pridelenia , aká je uvedená v dohode o dočasnom pridelení, resp.pracovný pomer sa skončí dňom skončenia dočasnéjo pridelenia podľa čl.3 Dohody o dočasnom pridelení uzatvorenej medzi zamestnávateľom a zamestancom . Ak mám zmlúvu do 8.12. .ak som mala v zmlúve tento odsek , môže to nejako ovplyvniť , tú výpoveď.
@michaela199756 tak som to kontrolovala u seba, a štát som mala vždy počas PN, aj keď mi PP trval. Ale okrem štát tam mám aj zamestnávateľa od/do. Alebo ak nie je do... tak PP trvá.
@billy_jean do tam ešte nemá , čiže mi ešte platí zdravotné ale ani štát tam nemám ukončený ešte 🙈
Pracovnú pomer sa uzatvára na dobu určitú a to na dobu dočasného pridelenia , aká je uvedená v dohode o dočasnom pridelení, resp.pracovný pomer sa skončí dňom skončenia dočasnéjo pridelenia podľa čl.3 Dohody o dočasnom pridelení uzatvorenej medzi zamestnávateľom a zamestancom . Ak mám zmlúvu do 8.12. .ak som mala v zmlúve tento odsek , môže to nejako ovplyvniť , tú výpoveď.
@michaela199756 niektoré agentúry toto chcú využiť, ale nie je to zákonne v poriadku. Keď užívateľský zamestnávateľ zruší dočasné pridelenie, agentúra má dve možnosti. Buď ti nájde inú prácu a pracovný pomer pokračuje, alebo ho ukončí zákonným spôsobom. To, že ti ponúkajú dohodu, je len návrh. Dohodu podpíšeš len vtedy, ak sama chceš. Ak nesúhlasíš, nič sa nedeje – pracovný pomer trvá ďalej.
@mimirka32 agentúra trvá na tom že tel ukončil somnou pracovný pomer 11.11.vtedy keď mi začala PNka a keď som chcela výpoveď ku dňu kedy som to mala podpisovať, tak mi povedal že v papieroch mám k 11.11.
@michaela199756 nic by som nepodpisala. donutit ta nemozu, si PN..,,,jedina vypoved co ti mozu dat je pocas PN ked mas skusobnu dobu tusim
Ak ste mali v pondelok pracovať a nepracovali ste, zároveň ste ešte nemali PN ani priepustku od lekára, môže ísť o neospravedlnenú absenciu, čo môže mať značný vplyv na dôvod aj dátum skončenia. Ale to sa ťažko posudzuje bez toho aby sme mohli nahliadnuť do zmluvy a do dokumentov, ktoré vám poslali poštou.
@michaela199756 super, že si to sem dala, myslela som si, že to máš takto.
Tvoja pracovná zmluva je na dobu určitú, a trvá do konca trvania dohody o dočasnom pridelení, teda do 8.12.
Ak chce tvoj zamestnávateľ ukončiť pracovný pomer skôr, k 11.11. nemôže tak urobit telefonicky, ani doručenim/nedorucenim výpovede, potrebuje podpísanú dohodu (o ukončení PP) z tvojej strany.
Čiže, ak preberies list, bude tam najskôr dohoda. Pokial chceš, aby tvoj PP trval, nemusis s nou súhlasiť a nic nepodpises.
V tom prípade PP skončí k dátumu, na ktorý bol uzatvorený, k 8.12. Po tomto dátume môžeš stále zostat na PN a poberať nemocenske.
Od prvého dňa PN, plati za teba zdravotne poistenie stat. Zamestnávateľ prvých 10 dni nahradu príjmu. Asi sa tomu chcel tvoj šéf vyhnúť.
@michaela199756 ešte otázka, si v skúšobnej dobe alebo máš po?
@michaela199756 ja na tvojom mieste by som ten list ani neprevzala, lebo to mozu povazovat aj za datum dorucenia rovna sa datum vypovede, aj toto su nekale praktiky niektorych zamestnavatelov
@michaela199756 ja na tvojom mieste by som ten list ani neprevzala, lebo to mozu povazovat aj za datum dorucenia rovna sa datum vypovede, aj toto su nekale praktiky niektorych zamestnavatelov
@anonym_3f393a výpoveď platí bez ohľadu či prevezmeš list, alebo ho odmietneš prevziať
aj začiatok výpovednej lehoty umelo nepredĺžiš neprevzatím listu a čakaním do posledného dňa odbernej lehoty, počíta sa termín odkedy si mohla list prevziať a nie že umelo robíš obštrukcie a zatajuješ sa poštárke
@anonym_3f393a výpoveď platí bez ohľadu či prevezmeš list, alebo ho odmietneš prevziať
aj začiatok výpovednej lehoty umelo nepredĺžiš neprevzatím listu a čakaním do posledného dňa odbernej lehoty, počíta sa termín odkedy si mohla list prevziať a nie že umelo robíš obštrukcie a zatajuješ sa poštárke
@maranco mohol by si vysvetliť? Pripadne dať konkretny práv.predpis? Doteraz to mám tak, že za dátum doručenia sa povazuje posledný dátum odbernej lehoty, kedy si mohol dotyčný list prevziať.
Boli nejaké zmeny?
@maranco mohol by si vysvetliť? Pripadne dať konkretny práv.predpis? Doteraz to mám tak, že za dátum doručenia sa povazuje posledný dátum odbernej lehoty, kedy si mohol dotyčný list prevziať.
Boli nejaké zmeny?
@tiika V zmysle príslušnej judikatúry pri doručovaní jednostranných právnych úkonov (výpoveď) stačí, ak je adresátovi umožnené prevziať zásielku a oboznámiť sa s jej obsahom. Všeobecne je možné uviesť, že sa zásielka považuje za doručenú dňom, kedy bolo adresátovi umožnené ju prevziať.
Ak by zamestnanec zamestnávateľa, ktorý zásielky preberá, vyslovene odmietol prevziať vašu zásielku, poštár to vyznačí na zásielke a uvedeným dňom sa považuje zásielka za doručenú.
Boli nejaké zmeny?
@tiika Zásielka sa považuje za doručenú v týchto situáciách: keď si ju prevezmeš osobne, keď si ju neprevezmeš v odbernej lehote, posledným dňom lehoty sa považuje za doručenú, aj keď si si ju nevyzdvihla, keď doručovateľ zaznamená, že si odmietla prevzatie = vtedy platí, že doručená bola. V pracovnoprávnych vzťahoch teda neprevzatie zásielky neznamená, že dokument neplatí. Ak bola riadne zaslaná na poslednú známu adresu, po uplynutí odbernej lehoty sa berie ako doručená resp. dňom odmietnutia prevzatia.
Ak ste mali v pondelok pracovať a nepracovali ste, zároveň ste ešte nemali PN ani priepustku od lekára, môže ísť o neospravedlnenú absenciu, čo môže mať značný vplyv na dôvod aj dátum skončenia. Ale to sa ťažko posudzuje bez toho aby sme mohli nahliadnuť do zmluvy a do dokumentov, ktoré vám poslali poštou.
@synne napríklad u nás sú 3 dni dokedy treba doniesť PN, očr, priepustku. Teda ak PN nie je elektronická. Iba oznámime a do troch dní donesieme.
@michaela199756 Ak si v skúšobnej dobe môže ty dať výpoveď aj počas PN , samozrejme pn je platná do jej skončenia pracovný pomer už nie .
@tiika veď si prečítaj, máš tam link na zdroj textu
ešte zamestnávateľ môže urobiť aj to, že skráti úložnú dobu, nenechá 18 dní, ale dá napríklad 7 dní, tak má istotu doručenia tento mesiac
@billy_jean Na to, co píšeš som sa nepýtala a ani v tvojej odpovedi nenašla. Chcela som vysvetlenie k tomuto: “ Všeobecne je možné uviesť, že sa zásielka považuje za doručenú dňom, kedy bolo adresátovi umožnené ju prevziať.”
A inak presnejšie je, že za doručenú sa povazuje vtedy, len čo ju poštový podnik vrátil zamestnávateľovi/nie posledným dnom lehoty.
@maranco Píše sa tam: “Všeobecne je možné ……, kedy bolo adresátovi umožnené ju prevziať. ” Odkiaľ čerpáš skutočnosť, že právny účinok nastáva dnom doručenia alebo 1.dnom uloženia zásielky na pošte a je uvedené ”vo všeobecnosti” , to nie je odkaz na zákon. Asi by to vedel vysvetliť už len Ficek alebo nejaký ten právnik, ďakujem za snahu.
@tiika veď si prečítaj, máš tam link na zdroj textu
ešte zamestnávateľ môže urobiť aj to, že skráti úložnú dobu, nenechá 18 dní, ale dá napríklad 7 dní, tak má istotu doručenia tento mesiac
@billy_jean prepáč, vyššie som zle skopírovala text, toto ma zaujimalo, čo píše @maranco “začiatok výpovednej lehoty umelo nepredĺžiš neprevzatím listu a čakaním do posledného dňa odbernej lehoty, počíta sa termín odkedy si mohla list prevziať a nie že umelo robíš obštrukcie a zatajuješ sa poštárke” teda “ten právny účinok, odkedy sa počíta termín ”.

@anonym_e1b7d5 aj keď neprevezme bude výpoveď považovaná za vybavenú, jedine nebude vedieť čo bolo v liste
@maranco ona nemá výpoveď, ona má dohodu a ADZ to potrebuje podpísané späť. Bez podpísaného ukončenia ju nemôžu odhlásiť. @michaela199756 skontroluj si na SP, ZP či si ešte stále prihlásená pls. Mám tušáka, že nie.