Je správne, že mi šéfuje o 6 rokov mladšia žena?
Vo firme som 15 rokov. Tato dievcina je sefkyna dcera a prisla k nam do firmy asi pred 7 rokmi. Ked nastupila mala 0 rokov prax. Pred nedavnom ju povysili a dava mne prikazy. Citim sa z toho velmi zle, ked nastupila ja som ju vela veci ja zaucala, vysvetlovala a teraz mi sefuje. Pri kazdom jej prikaze smerom ku mne len v hlave pretocim oci. Prehanam, ci je to normalne vo firmach?
@anonym_autor Keby mám vlastnú firmu, samozrejme, že by som dala za šéfku vlastnú dcéru, že šikovná, múdra, má prehľad a jej dôverujem.
Podľa mňa ti nevadí, že je mladšia, ale ze je to sefkina dcéra a myslíš si, že to dostala "zadarmo". Mam z toho taky pocit.
@lucia13022023 asi ano...a tiez tie neskutocne jej vyhody co my ostatni nemame. Dlhsie obedy, neskore prichody, skore odchody atd atd..no je toho viac. Viem, ze ine to nebude ine vo firme, no tuto ma hrozne rani, ked ja som robila v tej firme ona este bola na strednej...prisla k nam nemala ani sajnu comu sa firma venuje a teraz mi sefuje.
A okrem neskorších príchodov a skorších odchodov a obedov ti ešte niečo vadí? Je dobrá v tom, čo robí? Má potrebné hard a sofk skills? Akú má komunikáciu? Je leader? Má strategické myslenie?
A okrem neskorších príchodov a skorších odchodov a obedov ti ešte niečo vadí? Je dobrá v tom, čo robí? Má potrebné hard a sofk skills? Akú má komunikáciu? Je leader? Má strategické myslenie?
@billy_jean tak ona robi len office managment, komunikacia s klientami, ponuky atd atd. Odbornu pracu robim ja.
@anonym_autor je to normálne. Keď nie si spokojná, pouvažuj nad zmenou zamestnania.
@anonym_autor Keby mám vlastnú firmu, samozrejme, že by som dala za šéfku vlastnú dcéru, že šikovná, múdra, má prehľad a jej dôverujem.
@martul asi ano, tak da sa pochopit ze ju chce zaucit lebo casom rata, ze to po nej preberie. To je logicke kazdy z nas by to spravil. No vadi to mojmu egu ako uz bolo vyssie spomenute. Kym neprisla do firmy robila som jej robotu ja+moju.
Ano, je to normalne. Mozno ma za ten cas nazbieranych viac skusenosti, mozno makala a nekrutila ocami pri prikazoch, mozno je perspektivnejsia, mozno ma adekvatnejsie vzdelanie, mozno, mozno…a mozno je len sefkina dcera. Zmenis to nejako? Bud sa prisposobis a budes si robit svoje, alebo zmen pracu. Oni ta sefkou neurobia len kvoli zranenemu egu, na to necakaj. Ja som sefovala kolegyniam, ktore tam boli 30 rokov, pretoze som jednoducho mala adekvatne vzdelanie na danu poziciu a mohli by sa rozculovat kolko chceli, aj robili veru problemy a hrali sa na urazene, ale nepomohlo im to. A to som len vyzadovala aby robili to co mali, krutenie ocami bolo z ich strany bezne, ale to som uspesne prehliadala, kazdy si ma robit to co ma a nie sa spravat ako male deti.
@anonym_1aac31 mas pravdu, nezmenim to.
@anonym_autor a co je socik, ze mozu sefovat len 60+?
@dskjhfdlkdjhl Opytala som sa len na nazor a zrejme som mala pridat aj viac detailov v prispevku, to uz teraz viem-netyka sa to len jej veku. Ale aspon som slusna k ludom aj v reale aj na fore. Urazat ma nemusis.
@anonym_autor Ja som Ta naozaj neurazila. To, ze Ty si myslis, ze gulanie ocami je vhodne pre dospelych, to je Tvoj problem. Ak nie si v puberte, tak ocami negulaj. To, ze nie si sefka, to je mozno aj dobre. Sefka, ktora gula ocami, by dlho sefkou byt nemohla, cmuk😉
@billy_jean tak ona robi len office managment, komunikacia s klientami, ponuky atd atd. Odbornu pracu robim ja.
@anonym_autor neodpovedala si na otazky. Nepytala som sa, co robi. Pytala som sa na soft skills a hard skills, ta komunikacne a leaderské schopnosti. Zamyslela si sa nad tým, že keď si toľké roky na jednom mieste, či máš ty vôbec leadership potenciál? Lebo ak by si ho mala, už by si bola inde.
@anonym_autor najväčší problém je myslím ten, že ty si zažila, ako tam ina nastúpila a ako ju povýšili. Pokial by si do tej firmy prisla pracovať teraz, absolútne neriešiš, ako dlho tam pracuje, kto ju zaúčal, či je to rodina majiteľov, či nie je od nej niekto starší atď. Brala by si to ako fakt.
Ak sa s tým teda nedokážeš vyrovnať (pretože na tomto opise nie je nič nezvyčajne, nespominas žiadne schopnosti, úspechy, neúspechy vedúcej), tak si asi radšej najdi niečo iné, a to len sama kvôli sebe, nech si znovu spokojná.
Vies toto ego, to je tiez taka neprijemna vec. Teraz si predstav, ze sefujes a mas v time sikovnu kolegynu, ktora ta moze polahky preskocit. Co by si robila?
Vedela by si jej pracu ocenit a pochvalit aj pred svojou sefkou? Aj za rizika, ze jej pohlad teda spocinie na nej a mozno ta nou nahradi a ty budes zrazu robit pod svojou byvalou podriadenou?
Ci by si mala tendenciu sa ju snazit pre istotu zadupat a upratat, aby ta nehrozila?
úprimne. kebyže vlastním firmu a mám deti čo majú nejaké tie vedomosti a vlohy tiež ich zamestnám. prečo nie?
@anonym_autor neodpovedala si na otazky. Nepytala som sa, co robi. Pytala som sa na soft skills a hard skills, ta komunikacne a leaderské schopnosti. Zamyslela si sa nad tým, že keď si toľké roky na jednom mieste, či máš ty vôbec leadership potenciál? Lebo ak by si ho mala, už by si bola inde.
@billy_jean neviem, ci ma, neviem to posudit, nevidim ako robi. Sme uplne oddelene a ja robim uplne inu robotu.
@anonym_autor povolanie "syn" alebo "dcéra" je módou na Slovensku.. ..ja mám tiež nadriadenú dcéru majiteľa, čo nemá ani páru ako vlastne firma funguje.. ..nastúpila keď som mal ja odpracovaných 10 rokov, som myslel, že ja pôjdem na miesto vedúceho, ale bohužiaľ.. ..vydržal som 8 rokov, ale totálne som vyhorel.. ..aktuálne riešim výpoveď.. ..ale aby som zodpovedal názvu témy tak aj mladší šéf nie je problém, ake musí na to mať..
@billy_jean neviem, ci ma, neviem to posudit, nevidim ako robi. Sme uplne oddelene a ja robim uplne inu robotu.
@anonym_autor čiže nevieš zhodnotiť jej prácu, nevieš zhodnotiť jej klady a zápory? Asi pre niečo je tvojou nadriadenou - a či je to dôvod ten, že raz tú firmu preberie alebo ten, že na to naozaj má. Oba dôvody sú logické. Gúľaním očí nič nezmeníš, maximálne seba zhodíš. Ak nie si spokojná, odíď, nie si prilepená ku stoličke, či?
Nikde to nie je iné. U nás vo firme to je presne také isté.
@anonym_autor no je to mala rodinná súkromná firma. Píšeš, že pred tým si ty robila svoju aj jej robotu. Majiteľka to cast prace odobrala a delegovala na dcéru.... dá sa na to pozrieť aj tak, ze robíš menej roboty a si nespokojná. Skratka je to rodinná firma, zabezpečuje v prvom rade rodinu.
Samozrejme, že je to v poriadku. Je vo firme 7 rokov. Za tu dobu sa hádam naučila to, čo mala.
jej dcera nastupovala do firmy s tym, ze to raz preberie po mame.... co je logicke. som kus prekvapena, ze si mala ine ocakavania. keby si mala vlastnu firmu, tak tiez chces aby tvoja dcera to po tebe prevzala. Mali aspon kus chochmesu, ze mlada sa najskor zaucala a az potom prevazala riadenie. kazdy zamestnanec formuje firmu, a ty si ju sformovala tak, ze si zaucila jej dceru. nie je to tak, ze by zvonku prisiel novy clovek a zacal vam tam rozkazovat a menit pravidla.
Mala si sa lepšie narodiť, aspoň tak dobre ako tvoja šéfová. Ideálne ale vlastniť vlastnú firmu
@anonym_autor akoze ty keby mas svoju vlastnu firmu tak obsadis do vedenia niekoho zo zamestnancov miesto vlastnej dcery? Rozhodnutie zamestnat svoju dceru je uplne logicke, je to ich firma, ich roky prace, tak ako majetok zdedi ich dcera, tak rovnako “zdedila” aj veducu poziciu a raz bude aj majitelka firmy.. to ze ma vyhody je taktiez uplne normalne ked si sef a v podstate aj majitel tak mas aj vyhody lebo je to ICH rodinna firma, ICH pravidla.. ja som toto zazila uz v robote ze sa radovi zamestnanci porovnavali s ludmi na veducich poziciach a nechapala som to uz vtedy a nechapem to ani doteraz ako to niekto “nedokaze pochopit” ze ti jednoducho nebudu platit rovnake pravidla ako vedeniu.. ved ked sa ti nepaci tak si zaloz vlastnu uspesnu firmu a v tej si sefuj a zamestnavaj koho ty budes chciet
som jediná ktorej príde úplne NORMÁLNE že dieťa preberie RODINNÝ podnik? 😀
@anonym_autor riadne to preháňaš. Robím marketing, mám 26r, neraz sa bavím s 50r+ klientami, čo majú vlastné podnikanie a vedia určite oooomnoho viac za roky praxe a budovania firmy. Súčasne ja viem, čo ich podnikanie potrebuje teraz, aby prosperovalo ďalej 🙂🤷🏼♀️. Takže za tých 15r ty možno vieš o chode firmy veľa, ale ona môže vedieť viac o jej chode do budúcnosti, aby si mala ty stále prácu, aj o ďalších 15rokov 😉. A možno len nemáš drive ako ho majú mladšie ročníky
@kiki68 ano, malinka firma 7 ludi. Aj uvazujem o zmene, ale manzel hovori ze nech necakam ze to inde bude ine. Preto sa pytam tu, ake mate vy skusenosti.
@anonym_autor Podla mna je to vsade, ale ak si chcela karierne rast, bolo treba sa aj ozvat, povedat, ze mas zaujem o vyssiu poziciu. A je jedno, ci je to mala firma, ci korporat. Aj u nas som vyskolila osobu, ktora teraz je nadriadena a je vyrazne mladsia. Mne sice nepriamo, ale mozem dostat ulohy aj od nej. Lenze ja o veducu poziciu nestojim. Cize ma to nejak netrapi. Skor ma trapi, ak ne veducje pozicii niekto nekompetentný a to bez ohladu na vek.
@billy_jean Firma o 7 ludoch, aj keby je mega talent, tam nema kde sa pohnut.
Hold rodinkárstvo 🙄

@anonym_autor z toho, čo si napísala usudzujem, že jediný problém sú tvoje očakávania a správanie.
Že je šéfka mladšia, kratšie vo firme, rodinne spriaznená s vedením (aj keď toto by mohlo byť podozrivé) a že si ju kedysi dávno ty zaucala - nič z toho neznamená, že je zlá šéfka, ktorá tam nemá co robiť a tvoje prekrúcanie očami je neprofesionálne a detinské.
Odporúčam ti sa dať dokopy a prestať s tým. Inak na to môžeš sama doplatiť. S konfliktnými ľuďmi, ktorí majú problém rešpektovať priamych nadriadených bez objektívneho dôvodu nik spolupracovať nechce.
@beronsche asi ano, mas pravdu. Najlepsie sa osamostatnit a mat nieco vlastne.