Je správne, že mi šéfuje o 6 rokov mladšia žena?
Vo firme som 15 rokov. Tato dievcina je sefkyna dcera a prisla k nam do firmy asi pred 7 rokmi. Ked nastupila mala 0 rokov prax. Pred nedavnom ju povysili a dava mne prikazy. Citim sa z toho velmi zle, ked nastupila ja som ju vela veci ja zaucala, vysvetlovala a teraz mi sefuje. Pri kazdom jej prikaze smerom ku mne len v hlave pretocim oci. Prehanam, ci je to normalne vo firmach?
@anonym_autor po materskej som sa vrátila na oddelenie ktoré som ja rozbiehala. Na moje veľké prekvapenie, vedúcu spravili zo ženy, ktorá nemala skúsenosti a bola pred dôchodkom[ taktiež rodinkárstvo]. Odmietla som svoje vedomosti predávať ďalej a radšej som po 16 rokoch išla na iné oddelenie.
@anonym_autor ja sa normálne čudujem,že ty si prekvapená z toho,že firmu vedie dcéra majiteľky,ktorá ju skôr či neskôr zdedí.Vážne si čakala,že budeš na jej mieste ty?
Boze tu sa fakt mylia dojmy s pojmami - je jasne, ze v malej rodinnej firme so 7 pracovnikmi, z ktorych 2su clenovia jednej rodiny a z toho jedna je zakladatelka a majitelka firmy, asi zavratnu karieru niekto neurobi. Pokial teda nie si super obchodny talent alebo clovek co vymysla nove business lines, z ktorych by ta firma profitovala takym sposobom, zeby ti navrhli sa stat spolocnikom a previedli na teba nejake percento akcii a autorka by sa podielala ako na zisku tak aj na tych investiciach. Rodinkarstvo by to bolo kebyze autorka robi niekde na mestskom urade a dosadia jej tam sefovu dceru, ktora ani nepresla vyberovym konanim. V malej rodinnej firme je prirodzene, ze ak deti prejavia zaujem tak ich do tej firmy zoberu a pravdepodobne tu firmu po odchode rodicov budu viest - logika. Ak sa autorka citi nedocenena moze otvorit svoju vlastnu firmu a venovat sa tomu ona sama a byt sefkou samej sebe.
Mna prekvapuje, ze sa nad tymto moze vobec niekto zamysliet..
@anonym_autor toto si uplne pamatam, ked som dostala pod sebou asi 5 zien o 20 rokov starších. Končila som VS. Dlho som ich musela presviedčať, ze viem co robim. Vela ma naucili a vela som naucila ja ich, zjednodušila som postupy, vydupala som im nejake veci u vedenia aby bola efektivita prace vyššia ale námaha menšia. Ale boje tam boli prvy rok urcite. Moja vyhoda bola, ze som nebola nikoho dieta. Este rok po odchode, mi volali po rady. Skus to tak zobrat, ze niekedy mladšia krv, moze doniest novy vietor. Ano rodinkárstvo je tazka tema v kazdej praci ale niekedy su to aj šikovní mladi ludia.
@maximiliana ľudi už vôbec neovládajú významy slov ktoré používajú. strašná doba…
@anonym_autor toto si uplne pamatam, ked som dostala pod sebou asi 5 zien o 20 rokov starších. Končila som VS. Dlho som ich musela presviedčať, ze viem co robim. Vela ma naucili a vela som naucila ja ich, zjednodušila som postupy, vydupala som im nejake veci u vedenia aby bola efektivita prace vyššia ale námaha menšia. Ale boje tam boli prvy rok urcite. Moja vyhoda bola, ze som nebola nikoho dieta. Este rok po odchode, mi volali po rady. Skus to tak zobrat, ze niekedy mladšia krv, moze doniest novy vietor. Ano rodinkárstvo je tazka tema v kazdej praci ale niekedy su to aj šikovní mladi ludia.
@betulinka1 toto n ie je žiadne rodinkárstvo,hádam neprevediem svoju vlastnú firmu na cudzieho človeka,či ty by si to urobila?
@1sally12 ake rodinkarstvo? Je to predsa rodinna firma... ak by bolo moje dieta aspon trochu pricetne, zaujimalo sa o firmu a snazilo sa, tak urcite dam sancu radsej jemu, ako cudzej osobe...raz tu firmu aj tak zdedi, aspon bude vediet co a ako... rodinkarstvo by to bolo, ak by slo o cudziu firmu a dieta by tam bolo dosadene ci ma, alebo nema predpoklady..
@maximiliana nikde autorka v úvodnom príspevku nepíše že ide o rodinnú firmu. Iba že si šéfka dosadila svoju dcéru. Nie že je aj majiteľka. A povedzme si otvorene - každý keď má možnosť si dosadí svojho človeka. Tak sa netvárme že nie. Obdobne je to aj u nás a to sme štátna správa. Osoba vo vedení si dosadila svoju dcéru, čerstvo po maturite. Teraz po roku ju chce povýšiť. Taku soplanu.no ako k tomu prídeme my čo sme tam 5-6 rokov? A to nie je jediná ktorá tam má rodinného príslušníka.
@rozculena ach už sa opakujem - kde autorka píše že ide o rodinnú firmu?!!
@1sally12 Ja u nas vo firme neviem o ziadnom rodinkarstve, prave naopak. Ak niekoho do firmy dovedies, ziskas referral proviziu..no nedeje sa to nejako extra casto. Zato je normalne, ze riadiaci pracovnici su mladsi. Nevybera sa ppdla veku a praxe, ale podla schopnosti daneho cloveka riadit, mat autoritu a pod..ja som mala skoro vsetkych mojich sefov mladsich. Az teraz po 40 ma idu povysit. Riadit budem tim, kde budem mat odo mna aj vekovo aj sluzobne starsieho cloveka. Som zvedava, ako to prijme, lebo sa mu to stane uz 2.krat, ze ho obidu 🙁. Ja ho mam ako cloveka velmi rada, je velky pravant, povysenie by si zasluzil, ale moj sef (tiez je mladsi a vo firme je len rok 🤣), povedal, ze sa rozhodoval medzi nami dvoma a ze zo mna ide pokoj, vascsia autorita..pritom on je fo firme 13 rokov a ja 3. Snad ho to nezlomi..a este neviem, co to bude pre mna zbamenat financne, mozno to este odmietnem 🤣🤣..my mame 650 zamestancov a zahranicnych majitelov.. takze len pre upresnenie..
@anonym_autor ja som šéfovala o 20starsim a dokonca aj spolumajiteľov manželke a to som do firmy nastúpila ako úplne nova
Náš šéf ma o 7r menej ako ja a je super. Aj v predošlej práci som mala mladšiu manažérku a v pohode
Nechcem byť zlá, ale toto nie je o tom ako dlho si vo firme ale o tom ako makáš a co robíš pre firmu.
Za 7 rokov sa zrejme naučila viesť firmu. Ja by som s tým problém nemala, ani najmenší, robila by som si svoju prácu.
Ja som tiež viedla oddelenie 2 roky po skončení VŠ a mala som pod sebou aj podriadenú, ktorá bola tesne pred dôchodkom. Nikto problém nemal, brali to normálne.
Ak si myslíš, že sa s tým nezmieriš, tak podaj výpoveď.
Za tazko, nemame viac detailov…ale nie je tajomstvo, ze rodinkarcenie funguje :(…taktiez, ak je aj zamestnanec dobry ale neozve sa, tak si ho castokrat nadriadeni “nevsimaju a nemaju potrebu ho posunut” .. neviem aka je baba sefka, neviem aka je/ nie je sikovna..neviem preco prekrucas oci a co sa stalo..ak sa ale necitis dobre a mas moznost odist a zmenit pracu, tak smelo do toho 🙂
Preháňaš a je to normálne.
1. Nezáleží od veku
2. Niekedy ani od skúseností
3. To najpodstatnejšie, čo si napísala až v komentároch - je to šéfkyna firma, hádam si nečakala, že pokračovateľom bude niekto cudzí a nie vlastná dcéra
Ak sa k tebe správa arogantne, máš možnosť to riešiť či odísť. To je ale situácia, ktorá opäť nijako nesúvisí s vekom
@lucia13022023 asi ano...a tiez tie neskutocne jej vyhody co my ostatni nemame. Dlhsie obedy, neskore prichody, skore odchody atd atd..no je toho viac. Viem, ze ine to nebude ine vo firme, no tuto ma hrozne rani, ked ja som robila v tej firme ona este bola na strednej...prisla k nam nemala ani sajnu comu sa firma venuje a teraz mi sefuje.
@anonym_autor ty nevieš koľko ona robí v svojom voľnom čase okolo chodu firmy. Zatiaľ čo ty si odpracuješ 8 hodín a máš padla, ona dosť pravdepodobne rieši pracovné veci po večeroch a víkendoch.
@anonym_autor uplne chapem, ze sefka zamestnala svoju dceru a ako uz bolo pisane, tak teba od nejakych veci odbremenila, za co by si mohla byt rada. No co sa tyka postupenia vyssie, tak tam sa treba aj ozvat, aj ked v takej malej firme by si nemala asi kde postúpiť, ale skusit si to mohla. Moja dcera je vo firme najkratsie a je najmladšia a proste prišla za vedenim s tym, ze cakala karierny rast, ktory jej bol na zaciatku ponuknuty a ze si teda bude hladat iné miesto. Nechceli, aby odisla, tak ju povysili na zástupkyňu veducej a aj vyssi plat co si pytala jej odobrili.
ano, je to uplne v poriadku...ked sa ti nepaci, hladaj si inu pracu
Je uplne bezne, ze mlady sef vedie tym starsich pracovnikov.
K tvojmu konkretnemu pripadu. Ak je dcera co len trosku sikovna, samozrejme ze dostala vyssi post v rodinnej firme 🤦 ty by si to hadam pre svoje dieta neurobila?
Ak by bola lajdacka,kazila ulohy a profit firmy by bol ohrozeny, tak nie. To radsej rovno daj vypoved kym za nu nebudes nutena podavat vykon a cakat na krach firmy.
A ak ju navyse praca bavi, rodicia musia byt stastni a pysni, ze dcera raz po nich prevezme cely podnik 👍
Takze miesto zapskleho pocitu krivdy, objektivne uznaj ze rodina je to uspesna, baba sikovna, ocen ju a dopraj jej. A ani sa nemusis ohrdnuto zberat prec.
Ja som po dvoch rokoch bola supervisorka .
Mala som kolegyne čo mali aj 60 rokov a pracovali tam 15 rokov.
Tvoje primitívne reakcie na jej príkazi hovoria samé za seba Vo ti vadí?Že ti dáva príkazi zrovna ona alebo že je mladšia alebo že je to šefkyna dcéra......Asi všetko dohromady.
Na to miesto si si zrejme brúsila zúbky ty,že?
@anonym_autor robila som v rodinnej firme, v ktorej sa mohol človek aj zodrať, šéf sa aj tak vždy v deň výplaty tváril, akoby sme neoprávnene trhali od úst jeho rodine.
V druhej rodinnej firme detto.
Aj kamaráti čo robili v rodinných firmách majú skúsenosť, že "Čo je doma, to sa počíta" a ak si majú takéto firmičky vybrať či zvoliť do vedenia šikovného "cudzieho" alebo oveľa menej šikovného "pokrvného", tak to vyhrá pokrvný. Teda aspoň ja som sa s takým prístupom stretla.
nuž, proste si zostarla ....
@anonym_autor zmier sa s tým a rešpektuj ju
@anonym_autor ano,je to spravne a ty prehanas
@lucia13022023 asi ano...a tiez tie neskutocne jej vyhody co my ostatni nemame. Dlhsie obedy, neskore prichody, skore odchody atd atd..no je toho viac. Viem, ze ine to nebude ine vo firme, no tuto ma hrozne rani, ked ja som robila v tej firme ona este bola na strednej...prisla k nam nemala ani sajnu comu sa firma venuje a teraz mi sefuje.
@anonym_autor a asi sa aj zmier s tym, ze raz to tam bude cele jej 😉

Hold rodinkárstvo 🙄
@1sally12 ake rodinkarstvo? Je to predsa rodinna firma... ak by bolo moje dieta aspon trochu pricetne, zaujimalo sa o firmu a snazilo sa, tak urcite dam sancu radsej jemu, ako cudzej osobe...raz tu firmu aj tak zdedi, aspon bude vediet co a ako... rodinkarstvo by to bolo, ak by slo o cudziu firmu a dieta by tam bolo dosadene ci ma, alebo nema predpoklady..