icon

Je spravodlivé rozdelenie povinností v práci?

12. dec 2024

ahojte prepacte uvodom za vylev , mozno sa budete divit ze preco toto riesim vobec ale neviem ci som ja divna alebo co..Proste nastupila som do novej prace somnou aj jedna kolegyna,,obe sme sa zaskolili po zaskoleni sme zacali pracovat na reklamacnom oddeleni pre jednu firmu, praca vyzaduje aj telefonicku komunikaciu so zakaznikmi ale kedze ta kolegyna co nastupila somnou tie hovory so zaaznikmi nezvladala tak ju presunuli ze moze vybavovat len emailove poziadavky a tie hovory ostali v podstate na mne..+ aj tie emailove poziadavky..to znamena ze ja musim znasat rozculenych zakaznikov vypocut si vsetko mozne od nich a kolegyna nemusi len odpisovat sem tam na emaily a spracovat ine poziadavky vramci administrativy..lebo vsak ona je chudatko labilnejsia a ona tie hovory nedava..ale samozrejme plat ma rovnaky ako ja..bolo to tak mala zo zaciatku hovory aj ona ale ked sa po kazdom druhom rozplakala a isla dat vypoved tak ju z tych hovorov stiahli ze teda moze robit len backoffice..chcem toto ist riesit s vedenim po novom roku lebo neviem ako vam ale mne to nepride vobec fer..samozrejme ked som to spomenula napriklad sestre ze aky mam problem tak povedala ze co chcem riesit ze to je v praci normalne ze nie vsetci su na taky druh roboty stavaný..že preco chcem tej kolegyni poskodit takto..ze sa budem nato stazovat..

dkethe
12. dec 2024

Toto sa obcas deje. Nastupia dvaja naraz. Z jedneho sa vykluje nemehlo, lenivec, a plat zostava.
Vies apelovat na svoju sikovnost a ziadat pridanie. Ak nepochodis, mozes dat vypoved.
Stalo sa to mne, velmi ma demotivovali ze za moj 2nasobny výkon sme mali rovnako - dokonca aj na rocnych odmenach 😵‍💫

akje
12. dec 2024

@autorka a tebe vadi, ze si na tu pracu ostala sama a potrebujes vypomoc?
Alebo ti vadi, ze firma vysla kolegyni v ustrety?
Alebo tebe vadia telefonaty tiez?

Ono. Ak sa chces ozvat, musis prist s presne definovanym problemom. Ak prides s tym, ze ti nepride fer, ze kolegyni zmenili poziciu, nespecifikujes nijak problem. Vyznie to, ze si proti tomu, ze firma prisposobila pracovne miesto tvojej kolegyni, co je vlastne pozitivne a nie negativne. Aj tebe by boli schopni ist v ustrety. Takze sestra si tu tvoju poznamku vysvetlila asi takto. Sudim teda podla reakcie.

Skus popremyslat, ktora z tych 3 veci je pre teba vlastne gro problemu.. a potom prides na to, ci sa vie nejak pomoct aj tebe alebo ti naozaj vadi, ze firma sa ku kolegyni zachovala fajn a sestrina reakcia bola na mieste 😊

jana_eyre_2
12. dec 2024

Je úplne normálne ak človek čo má rovnakú pozíciu ako kolega pociťuje nespravodlivosť že majú rozdielne náročné náplne práce.. podľa mňa ešte tento týždeň by si to v súkromí mala prebrať so šéfom.. že je to náročna práca a že pociťujes veľký tlak ak ťa nemá kto aspoň na čas zastúpiť v telefonických rozhovoroch.. nespomínaj plat kolegyne, odhliadnuc od toho či si videla jej pasku alebo nie - jej plat vôbec nerieš.. je na rovnakej pozícii ako ty a pôvodne.ste boli prijaté na to aby ste sa dopĺňali.. jednoducho citlivo, priamo a bez emócií poukaz na ten fakt, že sa máte v práci striedať - aj ty si len človek, ktorého to psychicky zaťažuje a preto potrebuješ vykonávať aj inú prácu aby ťa to extrémne nezaťažovalo..

ahhola
12. dec 2024

V partii colnikov bol citlivy chalan, ten videl prevoz zvierat z kilometra a musel zrovna vtedy nieco odist. Chlapi mu na to prisli v podstate to chapali a uz mu zacali oznamovat, Vilo, blizia sa ovce🐏🐏🐏 hybaj.... A necita z timu... Lebo budes plackat💦😅
Len keby sa tak citili vsetci, kto by kamion odbavil?

Asi vsade si schopnejsi zlizne horsiu robotu, lebo ten druhy na to nema nervy. Bud teba vykompenzovat vyssou vyplatou, alebo telefonaty na polovicu, nech si utuzuje nervy.

raffaella
12. dec 2024

Možno ešte jednoduchšie vysvetlenie - keď sa zamestnávateľ rozhodne, že Zuzka ktorá bola prijatá na rovnakú pozíciu ako Janka, nie je schopná z XY príčin vykonávať túto prácu a že bude sedieť za stolom s vyloženými nohami a občas slamu preloží, tak je to úplne v jeho kompetencii tak rozhodnúť , nerobí nič v rozpore so zákonom a Zuzka to môže robiť za x-násobok Jankinho platu.
Preto znova - chápeme ťa všetci že to vnímaš citlivo a neférovo, ale v diskusii s nadriadeným rieš iba svoj workload, svoje zodpovednosti a svoj plat.

bielasovicka
12. dec 2024

Véd keď tak robí len týždeň, tak ten plat ma ešte rovnaký, či?

svetlonos
12. dec 2024

Kolegyňu nevymenia, pretože tuto pracu nechce nikto robit. Treba horšiu kožu. Ty si tam v podstate medzičasom a dostaneš do držky za šéfa. Ten sa usmievať a riešiť administrativvu, ak vôbec.
Ja by som to zrejme tiež nerobila dobrovolne, nedivím sa ze ľudia sú nastvani a nadávajú. Zachviľu sa dopracujem aj tam kde umelej inteligencie.
Ty sa chod kludne sťažovať alebo si skôr hľadaj inú robotu a necakaj nejakú spravodlivosť. Šéf velí, takže ty toho veľa nedosiahnes. Kolegyna obišla dobre, je to ok. No mali to v podstate riesit aj s tebou. To je ale utopia, takže nič veľkého neocakavaj. Ty odídeš, nájdu inaho. Síce to nik nechce robiť ale pokial su ľudia nútený, vezmú aj taky job.

bellaa3007
12. dec 2024

@maranco samozrejme, že sa stane. Ale teda robím mzdárku a výplatné pasky posielam hromadne. A v jednom programe je rodné číslo zc, v druhom musi byt 8 znakov, čísla specialne znaky. Preto sa čudujem, že "uhádla" heslo...

maranco
12. dec 2024

@bellaa3007 heslá máš uložené v mzdovom programe a rovno ti vytvorí šifrované súbory, alebo výplatné pásky šifruješ ručne a heslá kopíruješ Ctrl-C, Ctrl-V?

bellaa3007
12. dec 2024

@maranco máme predvolené, že je to rodné číslo bez lomítka, v druhom programe som ja ručne zadavala male, velke pismeno, spec znak, aj čislo každému osobitne v nastaveniach

biba_18
12. dec 2024

@melanta ale ja chápem autorku že má viac práce v zmysle že má viac ako mala začiatku ... raz keď mám priemerne 100 telefonátov denne - tak 50 na jedného je menej ako celých 100 pre jedného, že ...

melanta
12. dec 2024

@biba_18 prekvapí ťa to možno, ale aj ja ju chápem. Avšak ak by za mnou prišla a riešila by kolegyňu, vôbec by som sa s ňou nebavila. Ak nejde o šikanu či porušovanie zákonov, nikdy som sa s jedným zamestnancom nebavila o druhom, čo robí a koľko zarobí. Autorka musí pochopiť, že ak chce niečo dosiahnuť, musí riešiť seba, to že má toho viac ako bolo dohodnuté a preto chce riešiť navýšenie mzdy. Ale ona dokola dokola len o tej druhej.

maranco
12. dec 2024

@bellaa3007 takže heslo si zadala raz a program ti rovno vytvorí čo už potom pošleš na email, aj keby si emaily pomiešala a poslala inému, tak heslo pre konkrétneho pracovníka je vždy jeho druhý človek to neotvorí so svojím heslom

biba_18
12. dec 2024

@melanta isteže, s tým súhlasím. ale rozhodne nie s tým, že má rovnako práce ako na začiatku - a má viac práce práve preto že jej dali robiť prácu za kolegyňu ...

biba_18
12. dec 2024

@melanta a k tomu či ju chápeme alebo nie - "chápať v zmysle že" a "chápať" sú 2 rôzne veci 🙂

vroni
12. dec 2024

Nuž, obsahovo chápem, komunikovať to treba inak. Nie poukázať, že Zuza nemusí. To je Zuzina šikovnosť. Ale zbehnem za zodpovedným a poviem, že som od minuleho týždňa prebrala zodpovednosť za priamy styk so zákazníkom, som jediným telefonickym komunikačným partnerom a to naviac k bežnej agende, ocenila by som, keby to zamestnávateľ zohľadnil v mojom platovom ohodnotení. A budeš vedieť na com si. Nememu ani vlastná mať nerozumie, nieto ešte zamestnávateľ

basulaak
12. dec 2024

Po novom roku by som prisla s vypovedou. s tym ze sa viem dohodnut a chcem zvysit plat alebo pojdem a budu uplne bez podpory. Niekedy je zivot hop alebo trop…ked neriskujes nic neziskas…chop tuto situaciu za pacesy vo svoj prospech. Ak nie, hladaj inu a mozes mat u prdele aj tak. Skus to maj gule, mozno si prilepsis. A nie prosik, ty zavel sefovi ze bud alebo. Koniec. Sebavedomo 🥂

deti95060810
12. dec 2024

už sa vyškiera hej? no tak ty zas nevieš odkiaľ fúka vietor... lebo vieš ako to chodí na sk... sme rovní a rovnejšíííí. 😉

sissy27
12. dec 2024

Pocuj, cele to nejak nevychadza - dnes je 12.12., tu pracovnu napln zmenili pred tyzdnom a ty si videla jej vyplatnu pasku za december, ked uz vies, ze sa jej to neodrazilo na plate??
Ty fakt nie si najostrejsia ceruzka v peracniku…

kiki68
12. dec 2024

Pekne im povedat , ze bud plat pojde hore, alebo vypoved.

barborachors
12. dec 2024

Asi je tam po známosti…. Inak si to neviem vysvetliť

justxme
12. dec 2024

Chápem ťa, pretože tiež pracujem s ľuďmi a každá taká interakcia, hlavne telefonická, je dosť veľká záťaž na psychiku. Je rozdiel si odpísať za deň na pár mailov, v ktorých je väčšinou aj tak nejaká šablóna, a riešiť veci cez telefón. Určite by som to nenechala len tak, pri najbližšej príležitosti by som povedala, že je toho pomerne dosť, a ešte by sa zišiel ďalší človek na telefóne. Alebo otvorene povedať, že nie si spokojná s pomerom množstva práce k platu. A ak to nikto nebude nijako riešiť, asi by som porozmýšľať, či sa nepozriem po niečom inom. Toto je totiž niečo, čo ťa bude dlhodobo hnevať, hlavne keď bude tej práce na teba viac.

sima234
12. dec 2024

@sissy27 inak presne aj ja som sa nad tým zamyslela, lebo mi to nevychádza.

tiika
12. dec 2024

Ako bolo písané vyššie. Buď by som pýtala zvýšenie platu kvôli náročnejšej práci a zmene náplne prace v nepomere telefonátov a inej prace. Alebo by som riešila to, že toľko telefonátov je psychicky vyčerpávajúce a dlhodobo takto nechceš fungovať.
Pokojne môžeš uznat rozhodnutie zamestnávateľa a jeho snahu vyjsť kolegyni v ústrety. Nič to však nemení na tvojom postoji k celej situacii. Hľadaj a zaujimaj sa o konkrétne riešenia, pokial by išlo o zdvihnutie platu - o koľko, od kedy. Pokial o prerozdelenie prace, novú posilu… opäť ako a od kedy.

rozculena
12. dec 2024

@sissy27
@carrot_apple
plat už dávno nie je tajná informácia a nikomu nemôžu zakazovať rozprávať sa o plate

rozculena
12. dec 2024

@bellaa3007 neuhádla heslo,zadala svoje a otvorilo sa jej to

janickacrazy
12. dec 2024

@barborachors možno spáva so šéfom, to sa tiež stáva 😅

bellaa3007
12. dec 2024

@rozculena je to blbosť ako mraky. Robím mzdy a je nereálne poslať zamestnancovi niekoho výplatnú pásku a ešte s heslom ktoré patrí jemu?
Pásky máme viazané na meno zamestnanca - jeho mail - jeho rodné číslo. Taká zhoda náhod že pošle cudziu pasku, na jej mail a ešte s jej heslom je akože 🫣

sissy27
13. dec 2024

@rozculena samozrejme, ze to je tajna informacia preboha 😃 vies si predstavit, ze kazdy mesiac dostanete vsetci vsetky vyplatne pasky? 😃
Samozrejme ak si to povedia kolegovia medzi sebou, tak je to ich vec, ale zaroven to nie je uplne doveryhodna informacia, mozno ta chce kolegyna len nasrat 😃 a rozhodne s tym nemozes utekat za sefom a stazovat sa, ze Zuza ma o 5€ viac ako ty…

tiika
13. dec 2024

@sissy27 prečo nie? u nás je to bezne 🙈🫣😅. Stále sa porovnávajú, sťažujú. Nuž ale to sú zamestnanci skor na tých nižších pozíciách…