Je spravodlivé rozdelenie povinností v práci?
ahojte prepacte uvodom za vylev , mozno sa budete divit ze preco toto riesim vobec ale neviem ci som ja divna alebo co..Proste nastupila som do novej prace somnou aj jedna kolegyna,,obe sme sa zaskolili po zaskoleni sme zacali pracovat na reklamacnom oddeleni pre jednu firmu, praca vyzaduje aj telefonicku komunikaciu so zakaznikmi ale kedze ta kolegyna co nastupila somnou tie hovory so zaaznikmi nezvladala tak ju presunuli ze moze vybavovat len emailove poziadavky a tie hovory ostali v podstate na mne..+ aj tie emailove poziadavky..to znamena ze ja musim znasat rozculenych zakaznikov vypocut si vsetko mozne od nich a kolegyna nemusi len odpisovat sem tam na emaily a spracovat ine poziadavky vramci administrativy..lebo vsak ona je chudatko labilnejsia a ona tie hovory nedava..ale samozrejme plat ma rovnaky ako ja..bolo to tak mala zo zaciatku hovory aj ona ale ked sa po kazdom druhom rozplakala a isla dat vypoved tak ju z tych hovorov stiahli ze teda moze robit len backoffice..chcem toto ist riesit s vedenim po novom roku lebo neviem ako vam ale mne to nepride vobec fer..samozrejme ked som to spomenula napriklad sestre ze aky mam problem tak povedala ze co chcem riesit ze to je v praci normalne ze nie vsetci su na taky druh roboty stavaný..že preco chcem tej kolegyni poskodit takto..ze sa budem nato stazovat..
@frflos_nespokojny plat ineho moze skoncit na tvojom ucte,stane sa,ale otvorit cudziu pasku je nerealne podla mna,tak ako pise ta mzdarka tu
@sofiakr vsetko je mozne ak nieco zmrvila mzdarka, alebo program ochorel 😉
Viem, že je to mimo, ale keď na to budeš apelovať, povedz, že aj ty sa môžeš rozplakať ako ona,a to nielen po každom druhom telefonáte, ale po každom..
Mala som takého kolegu, radšej bol za blbca ako robiť prácu navyše, a vedela som, že v konečnom dôsledku dostal menej na odmenách a na plate.. po tak krátkom čase to odkiaľ vieš.. z jej platu? To ťa informovala, že má presne tak isto ako ty? Počkaj si.. Nie je to náhodou info, ktorá sa nemá čo presúvať medzi zamestnancami?
To ako tá ľutuje koľko dávaš, že ona by to nedala.. to by som si vydiskutovali so šéfom. Ako sa ti chváli, že ona má len meily a takisto zarobí ako ty.. HM? Fakt by som ju natrela.
Tak ako ti radia v duchu. Opytala by som sa nadriadeneho, ci bude v mzde zohladnene, ze si prevzala pracu za nu.
@nurielka necitas predchadzajuce prispevky. vedela by si co tam pisu.
"Nie je to náhodou info, ktorá sa nemá čo presúvať medzi zamestnancami?"
nie je to uz ziadne tabu a uz davnejsie. aj mzdarka sa moze akoze prekecnut bez nasledkov
Beriem späť, prečítala som si, že vraj autorke bola poslaná vyplatná paska danej kolegyne na jej meil, neverím tomu ani ň. Tu niet o čom vlastne diskutovať. Toto je na smiech a ona ho vraj otvorila.. no určite. 👇
Kedze ju preradili len tento tyzden, tak za tu lahsiu pracu este plat nedostala..cize nemozes vediet, ze za rovnaky peniaz ako ty..
Na nu sa vykasli.. Ked si vies pracu zastat, tak si vypytaj vyssi plat.. Mas na to pravo
Poradim ti ucinny trik. Ked na teba bude niekto hulakat, proste stis sluchadlo, ked ho budes pocut sice hulakat ale potichu, nesposobi ti to taku psychicku ujmu a skor zvladnes ten hovor vybavit v relativnom pokoji ;)
A pokial ide o neferovost medzi tebou a kolegynou, tak bud by dala vypoved alebo ju na zaklade tvojej staznosti vyhodia, stale budes mat rovnako roboty kym za nu pride nahrada
@maranco Ja si inak tiez myslim, ze to je nejaka moc nahoda, ze pride to na jej mail, s jej rodnym cislom, suma na vyplatu je zhodna, ale je tam niekde meno kolegyne... aj jej datum narodenia alebo adresa tam je? Ved to mohli len zle skopirovat. Treba tuto chybu obratom hlasit na mzdove a nie sa najprv rozculovat. Kolega raz srandoval, ze keby vytlacil v nejakej korporacii platy ludi na nastenku, ze by sa tam aj pozabijali navzajom, keby zistili, ze typek vedla ma o 500 eur viac a pritom h.... robi
Požiadaj o zvýšenie platu. Najprv priameho nadriadeného. Poukáž na to, k čomu došlo a na to, že tvoja práca je teraz náročnejšia než kolegynina a že uvažuješ o odchode. Neboj, nevyhodia ťa, veď ak presviedčali uplakanú, aby zostala, tak nedarí sa im na to nevďačné miesto prijať silu.
Čo sa týka sadnutia so šéfom, to by bolo vrcholne drzé. To by ťa musel pozvať sám. Ja som vyše 30 rokov direktorovala. ale nikdy som neabsolvovala individuálne stretnutie so žiadnym zamestnancom formou sadnutia mimo pracoviska. Áno, zájsť za ním s požiadavkou konkrétnou bez nejakého posedenia, to je iné.
Prezradenie príjmu je trestné a dôvod okamžitého ukončenia s osobou, ktorá to spôsobila. Toto nemôžeš nechať tak. Príjem sa nesmie prezrádzať.
@evkatk jasne a trest smrti. nastuduj si to a potom tu pis hluposti
@svetlonos na riešenie mailov netreba hrošiu kozu..
Kľudne sa chod v pokojnej atmosfére porozprávať s vedením či nadriadeným. Ak ťa práca baví, povedz to, ale že cítis nespravodlivosť a to že to zvládaš neznamená, že ťa telefonická práca nezaťažuje.
Áno, môže byť, že budeš žiť v nespravodlivosti, ale tiež, že firma o tom vie, a čoskoro sa niečo zmení - buď ti pridajú plat, alebo jej dajú inú navyše prácu.
Aj ja by som cítila nespravodlivosť. ;)
@evkatk * Prezradenie príjmu je trestné a dôvod okamžitého ukončenia s osobou, ktorá to spôsobila. *
Aký je to zákon a paragraf?
V zákonníku práce je §13 odsek 5
Zamestnávateľ nesmie zamestnancovi uložiť povinnosť zachovávať mlčanlivosť o jeho pracovných podmienkach vrátane mzdových podmienok a o podmienkach zamestnávania.
@evkatk V zákonníku práce je §13 odsek 8
Zamestnanec nesmie byť v pracovnoprávnom vzťahu prenasledovaný ani inak postihovaný za to, že...
nezachová mlčanlivosť o svojich pracovných podmienkach vrátane mzdových podmienok a o podmienkach zamestnávania...
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
Ak chces a potrebujes tu pracu, moze ti to byt jedno, mozno vdaka tomu, ze to zvladnes, tak budes mat male bezvyznamne plus a ju v skusobnej dobe prepustia. Riesis nieco, co sa deje tyzden… Ano, deju sa rozne nespravodlivosti a vacsinou ti sikovni robia viac, ked pride nieco narazove, lebo si vedia zadelit pracu a zvladnut stres.
Poviem to tak,ako som to zazila sama. Ten,co nieco nezvladal bol vzdy oslobodeny od toho,co mu neslo a robil len to,co mu islo a my ostatni sme riesili to,co jemu neslo. Zazila som to v 3 pracach,takze je to asi bezne.
Ale! Dobrovolne si isla robit na reklamacne oddelenie. Co si od toho ocakavala? Ved vies aki su ludia a reklamacne je hlavne od toho,ze sa tam idu ludia vyzurit. Na to musi byt odolna povaha,co ma vsetko v pazi. A ak ti to robi problem,odvolavat sa na kolegynu a argumentovat jej platom je detinske. Ak ti to vadi a nezvladas to,najdi si inu pracu. Ja osobne by som na take oddelenie v zivote pracovat nesla.
@carrot_apple Mne posiela sef pasku mailom a nie je zaheslovana. Mame externu uctovnicku. Ona mu posle vsetky vyplatne pasky naraz a on nam to porozposiela. Ale teda tiez sa mi este nestalo,zeby mi poslal pasku niekoho ineho.
@jana_eyre_2
mnohokrat ano ale nikto ti tam priamo nevynada a nevrieska na teba.
@svetlonos neviem či som si tvoj príspevok zle prečítala alebo niečo nerozumiem, ale ty si v prvom príspevku písala akoby kolegyňa ktorá LEN píše maily mala mať hrošiu kozu.. (citujem "Kolegyňu nevymenia, pretože tuto pracu nechce nikto robit. Treba horšiu kožu.")
preto som reagovala, že na maily NEtreba mať hrošiu kožu, tu potrebuješ k telefonovaniu a to práve vadi autorke, že boli na jednu pozíciu prijaté dve a iba ona nakoniec tu hrošiu kozu má mať, zatiaľ čo kolegyňa môže len odpovedať písomne.. to je nefér..
@jana_eyre_2
jaj takto. Myslela som celkovo, pokial robíš na reklamáciou, tak tam potrebuješ horšiu kožu. Keby prijali zase novú, tak jej dajú istocrobit aj aj. A zrejme to malokto chce robiť. Ja som robila v pekárni a zopar adeptov tam fakt bolo na par farieb. Kolegyňu jeden kreten raz rozplakal priamo za kasou, odisla a dala okamžitú vypoved. Nebola žiadne tintitko, len to bol ten deň už 4ty v poradí. Ťahali sme páky zástupy.
A to ani nebolo reklamacne oddelenie len predajňa.
@iwesska my máme tiež externú účtovníčku a nikedy šéfovi nepošle pásky emailom...dostanem ju zaheslovanú od nej...podľa mňa to je neprofesionálne a ani neviem či v súlade s zákonom aby mal nezaheslovanú výplatnú pásku zamestnanca na emaily...s tým by som nesúhlasila.
@rozculena rozdiel je rozprávať sa medzi sebou a dostať niekoho výplatnú pásku na email preboha!!!
@carrot_apple Neviem,ucto robi velka uctovna firma,nie nejaka SZCO,takze zakony by mali mat nastudovane. Ani predtym vo firme som nedostavala zaheslovane pasky🤷♀️
Nahoda je blbec, clovek sa podozveda platy kolegov aj bez toho aby chcel. Ja som tak nasla v kopirke zabudutu vyplatnu pasku kolegyne co tiez houby robila, ale plat mala o polovicu vyssi ako ja. A manzelovi zase prisla na ucet cudzia vyplata, to ze bola jeho kolegyne sa dozvedel tak, ze ju stretol pred HR kde to isiel riesit a ona sa mu postazovala ze tam bola riesit ze jej neprisla vyplata a oni sa jej ospravedlnili ze ju poslali na cudzi ucet.

@bellaa3007 vsetko je mozne.
v dvoch firmach sa stalo, ze plat nie jedneho zamestnanca skoncil na mojom ucte.
proste chyba medzi stolickou a pc😉