icon

Je ťažké nájsť prácu na Slovensku pre cudzincov?

jednoduchomirka
22. jan 2025

Ahojte. Je tu, prosím, niekto, kto pochádza z cudziny a uplatnil sa v nejakom pracovnom odvetví na Slovensku? (či je to ťažké pre cudzincov nájsť si tu prácu, poprípade - kde cudzinci najčastejšie pracujú). Budem rada vašej osobnej skúsenosti - možno aj z minulosti, že či sa niečo dnes zmenilo.

ksenia16
22. jan 2025

Nie je žiadny problém. Musí mať minimálne znalosť slovenčiny

melanta
22. jan 2025

V Bratislave je ich neskutočné množstvo. V korporátoch, tam je veľa pozícií kde nie je potrebná slovenčina. Lekárov máme cudzincov. Uplatní sa v podstate v akejkoľvek pracovnej oblasti. Ak má na to vzdelanie a ovláda potrebný jazyk. Presne ako Slováci v zahraničí.

kiki68
22. jan 2025

@jednoduchomirka za mna najlepsie v takych korporatoch, kde mss kopec expats. Tam poznam vela ludi zo zahranicia. Tiez Logistika ma vela ludi zo zahranicia

melanta
22. jan 2025

@ksenia16 v spoločnostiach ako Dell, IBM, Accenture, finančné či iné korporáty je množstvo pozícií, kde nepotrebuje absolútne žiadnu znalosť slovenčiny, pretože aj Slováci tam pracujú 100% času v angličtine.

ksenia16
22. jan 2025

@melanta áno. Ale my nevieme presne o kom ide. Väčšina pracuje na závodoch atď.
Som tiež cudzinka

vevesh
22. jan 2025

@jednoduchomirka ako, zalezi od jazykovej vybavy a odkial je ten cudzinec, kedze nie je cudzinec ako cudzinec. A v neposlednom rade na vzdelani. Ale ano, kto chce pracovat, za minimalku kdekolvek najde pracu. Vo vybranych odboroch zalezi na odbornosti a jazykovej vybave.

balerina2025
22. jan 2025

@jednoduchomirka niekedy mam pocit ze skor si najde pracu cudzinec, ako Slovak.

stanulienkat
22. jan 2025

Prace je dost, ludi malo. V dnesnej dobe nepracuje len ten, komu sa nechce.

nynia
22. jan 2025

Zalezi od vzdelania poznam vela cudzinov lekarov, zubarov, zdrav sestry, ucitelov od MS po VS rovnako ako upratovacky, kucharov, predavacov, v automobilovom priemysle

majlo1234
22. jan 2025

Zalezi hlavne od vzdelania. Mam viacerych znamych, vsetci su zamestnani bez problemov dlhe roky v bratislave a okoli

jednoduchomirka
autor
22. jan 2025

@ksenia16 a trvalo vám dlho nájsť si tu prácu? A vlastne našli ste, čo ste hľadali? A čo úrady? Netrvalo vybavovanie dlho?

jamidea
22. jan 2025

@jednoduchomirka je to dost tazke, dokonca aj pre it cloveka. A este tazsie prejst cudzineckou policiou, robim v medzin.prostredi, kde vidim ako tato institucia ne-pracuje a buzeruje. A potom si ludia nemozu najst robotu. Ale aj kvoli jazykovej bariere

ksenia16
22. jan 2025

@jednoduchomirka úrady to je absolútne iná vec. Veľa vybavovaciek.
Ja mám živnosť a pracujem na seba.
Poznám veľa ukrajincov, nie je problém nájsť nízko platenú prácu, keď chcú viac musia vyhľadávate

ksenia16
22. jan 2025

@jamidea cudzinecká polícia je korumpovana, strašne

tanyan
22. jan 2025

V administratíve v korporátoch je to už takmer bežné a už aj na robotníckych pozíciách. Záleží od vzdelania, skúseností a odvetvia. Ak vie po anglicky, tak sa môže uplatniť na ktorejkoľvek pozícii v medzinárodnej / nadnárodnej firme.

la_dolce_vita
22. jan 2025

Autorks, ty si ta cudzinka, ci niekto blizky? Ak ano, odkial si?

jednoduchomirka
autor
22. jan 2025

@la_dolce_vita nie, len píšem článok a robím si prieskum. Cenné sú preto pre mňa osobné skúsenosti. A hlavne, ako to celé ľudia vnímajú - či už na Slovensku alebo cudzinci.

la_dolce_vita
Autor odpoveď zmazal
smatt
4. feb 2025

Manzelka je z anglicka, po slovensky zatial nevie vobec, no ma tu registrovany pobyt. Poradte prosim, kde by sme mohli hladat?