Je ťažké nájsť prácu na Slovensku pre cudzincov?
Ahojte. Je tu, prosím, niekto, kto pochádza z cudziny a uplatnil sa v nejakom pracovnom odvetví na Slovensku? (či je to ťažké pre cudzincov nájsť si tu prácu, poprípade - kde cudzinci najčastejšie pracujú). Budem rada vašej osobnej skúsenosti - možno aj z minulosti, že či sa niečo dnes zmenilo.
V Bratislave je ich neskutočné množstvo. V korporátoch, tam je veľa pozícií kde nie je potrebná slovenčina. Lekárov máme cudzincov. Uplatní sa v podstate v akejkoľvek pracovnej oblasti. Ak má na to vzdelanie a ovláda potrebný jazyk. Presne ako Slováci v zahraničí.
@jednoduchomirka za mna najlepsie v takych korporatoch, kde mss kopec expats. Tam poznam vela ludi zo zahranicia. Tiez Logistika ma vela ludi zo zahranicia
@jednoduchomirka ako, zalezi od jazykovej vybavy a odkial je ten cudzinec, kedze nie je cudzinec ako cudzinec. A v neposlednom rade na vzdelani. Ale ano, kto chce pracovat, za minimalku kdekolvek najde pracu. Vo vybranych odboroch zalezi na odbornosti a jazykovej vybave.
@jednoduchomirka niekedy mam pocit ze skor si najde pracu cudzinec, ako Slovak.
Prace je dost, ludi malo. V dnesnej dobe nepracuje len ten, komu sa nechce.
Zalezi od vzdelania poznam vela cudzinov lekarov, zubarov, zdrav sestry, ucitelov od MS po VS rovnako ako upratovacky, kucharov, predavacov, v automobilovom priemysle
Zalezi hlavne od vzdelania. Mam viacerych znamych, vsetci su zamestnani bez problemov dlhe roky v bratislave a okoli
@ksenia16 a trvalo vám dlho nájsť si tu prácu? A vlastne našli ste, čo ste hľadali? A čo úrady? Netrvalo vybavovanie dlho?
@jednoduchomirka je to dost tazke, dokonca aj pre it cloveka. A este tazsie prejst cudzineckou policiou, robim v medzin.prostredi, kde vidim ako tato institucia ne-pracuje a buzeruje. A potom si ludia nemozu najst robotu. Ale aj kvoli jazykovej bariere
@jednoduchomirka úrady to je absolútne iná vec. Veľa vybavovaciek.
Ja mám živnosť a pracujem na seba.
Poznám veľa ukrajincov, nie je problém nájsť nízko platenú prácu, keď chcú viac musia vyhľadávate
V administratíve v korporátoch je to už takmer bežné a už aj na robotníckych pozíciách. Záleží od vzdelania, skúseností a odvetvia. Ak vie po anglicky, tak sa môže uplatniť na ktorejkoľvek pozícii v medzinárodnej / nadnárodnej firme.
Autorks, ty si ta cudzinka, ci niekto blizky? Ak ano, odkial si?
@la_dolce_vita nie, len píšem článok a robím si prieskum. Cenné sú preto pre mňa osobné skúsenosti. A hlavne, ako to celé ľudia vnímajú - či už na Slovensku alebo cudzinci.
Manzelka je z anglicka, po slovensky zatial nevie vobec, no ma tu registrovany pobyt. Poradte prosim, kde by sme mohli hladat?

Nie je žiadny problém. Musí mať minimálne znalosť slovenčiny