Je tehotenská knižka potrebná pre zamestnávateľa?

budemmaminka
29. jan 2016

Ahojte zienky potrebovala by som poradit.momentalne zacinam 9.tyzden, moj gynekolog ma upozornil ze tehotensku knizku mi da az v 12.tyzdni, ze skor urcite nie,vraj on zenam vzdy dava knizky az v 12.tyzdni. vraj ak potrebujem nejake potvrdenie pre zamestnavatela, tak mi da potvrdenie na papieri s peciatkou.zaujimalo by ma, ked chcem oznamit zamestnavatelovi ze som tehotna, ci je potrebne ako doklad prilozit prefotenu tehotensku knizku alebo akykolvek doklad od gynekologa kde v podstate potvrdi tehotenstvo musi zamestnavatelovi stacit?viem ze 9 tyzden je este priskoro, ale mavam dost caste ranne nevolnosti, aj v praci obcas musim bezat a nechcem aby to zamestnavatel vytusil skor ako mu to oznamimm je celkom vychcany a bala by som sa ze ma prepusti ak by sa to dozvedel skor...preto som sa rozhodla ze v 10.tyzdni by som mu to rada oznamila len ma teda zaujima ci mu bude stacit doklad od doktora kedze tu tehotensku knizku este mat nebudem.tiez by ma zaujimalo aky by bol najvhodnejsi sposob oznamit mu to,listom postou , emailom alebo listom osobne s tym aby mi podpisal prebratie?dakujem za akekolvek rady 🙂

janinah
29. jan 2016

akýkolvek,nikdy som nedávala teh. knižku

saurian
29. jan 2016

Podľa zákona si pre zamestnávateľa tehotná vtedy, ak mu to písomne oznámis.

tajka1986
29. jan 2016

@budemmaminka posli mu to doporucene s potvrdenim od lekara aby si mala doklad ze si mu to oznamila. Alebo list doruc aj osobne ale daj si este jeden original orazit s datumom a podpisom aj pre seba keby nahodou,nikdy nevies. Kexze pises ze je prespekulovany. Tehotensku knizku dolozis kopiu dodatocne,mozes to v tom liste aj spomenut,hoci ja som ju nedavala,iba listom oznamila

budemmaminka
autor
29. jan 2016

@janinah dakujem velmi pekne 🙂 si ma potesila 🙂

budemmaminka
autor
29. jan 2016

@tajka1986 dakujem 🙂

lusyke
29. jan 2016

@budemmaminka tehotenska knizka je iba pre doktorov

mirka17
29. jan 2016

ja som dala zamestnavatelovi ako prílohu k oznámeniu kopiu tehotenskej knižky a oni mi ju vrátili z dôvodu ochrany osobných údajov, že je to pre nich neprípustné, musela som doniesť potvrdenie od lekára. jednoducho na papieri napísané že som tehotná a dovi dopo. a to je pravda, lebo na prednej strane maš osobné, aj zdravotné údaje a nikto by ti nemal na nich čumieť.

budemmaminka
autor
29. jan 2016

dakujem vam zienky velmi ste mi pomohli 🙂

pbra40
29. jan 2016

Mne vraveli na perosnalnom ze treba dat pisomne oznamenie plus dokaz o tehotenstve tj. Bude si prekopiruju tvoju tehu knizku (ale vratia naspat) abo to potvrdenie od lekara. V tvojom lripade by som volila to potvrdenie od lekara plus doporucene poslat listom. A este ked je taky potvorak, tak aj emailom by som mu to poslala.

zuz02
29. jan 2016

@mirka17 uplne suhlasim. Zamestnavatelovi musi stacit papier o potvrdeni tehotenstva od doktora. Svoje osobne udaje z tehot.knizky by som cudzim do ruk nikdy nedala. Su to informacie len pre lekarov.

hradnapani
29. jan 2016

@budemmaminka tehotenska knizka je vlastne tvoja zdravotna dokumentacia- informacie v nej nie su ani tak pre teba osobne, ako skor pre lekarov. Vari tvoj zamestnavatel ukazuje svoju zdravotnu kartu vam? zrejme nie. Musi mu postacit potvrdenie od lekara.