icon

Je vôbec možné dostať prácu v štátnej správe a na úradoch bez známostí?

7. jan 2023

Ahojte, idem si po názory a skúsenosti. Za pár mesiacov ma čaká hľadanie práce, ale za posledné roky mám zbehané inzeráty aj známych čo prácu hľadali. U nás v meste je mestský úrad, vucka, okresný urad, úrad priemyselneho vlastníctva, finančná správa, daňový úrad, katastrálny úrad, sociálna poisťovňa,.... Všetko veľké budovy s mnohými zamestnancami. Ale vypísané výberové miesta buď žiadne alebo iba "aby bolo" kde je naozaj cítiť, že pohovor nemá s miestom nič spoločné a všetko je na oko. Fakt nadobúdam pocit, že ak vás niekto nepotlačí tak nemáte šancu. Má vôbec zmysel na tie pohovory chodiť?

poleva
7. jan 2023

Kosice informatorka do skoly, bez šance...hladam uz roky....

simonecka008
7. jan 2023

@ropucha6 tak ako moja pracovna doba je od 7:00 do 15:30 a robim len od pondelka do piatku 😊 kedze uz jedno dieta doma mam tak mi dost akceptovali ze som snou bola viac doma ako v robote.. a platovo bohuzial neni to bohvie co ale lepsie ako byt bez roboty a sediet doma .. aj ked mam len BC. Jazyk neviem .. tak sa nemam kam dostat 🤷‍♀️

elenka74
7. jan 2023

U nás v meste ešte aj na miesto upratovačky potrebuješ neskutočné kontakty, tieto ešte na miesto v kancelárii 😀

sonia_wiener
7. jan 2023

Ja pracujem v štátnej správe a dostala som sa tam bez známosti , tiež ďalších mojich 80% kolegýň sa tam dostalo bez známosti ...dnes za ten tabuľkový plat nechce nikto robiť ..každý chce byť manager a zarábať tisíce

luccija
7. jan 2023

2x som pracovala v ŠS bez protekcie.Bola to najkludnejsia práca, áno plat nižší, ale vtedy sme mali niekoľko x do roka odmeny a tie to dorovnali teraz to už asi nie je s odmenami take stedre

lilinka88
7. jan 2023

@ropucha6 tak asi záleží ktorý úrad, ktoré oddelenie. Ja mám v čistom o polovicu viac ako ženy vo výrobe a odmeny tiež veľmi slušné, aj vo výške platu,aj viac,aj menej, záleží od viacerých ukazovateľov a nie som ani nejaká extra kamarátka s vedúcou. Nie viac ako ktorykolvek iný kolega/kolegyňa... pracovná doba je bonus,i keď my máme toľko práce,že väčšiu časť roka robíme nadčasy...očr nikto nerieši a je to istota. Ja sa sťažovať nemôžem, pochybujem,že v súkromnom sektore by som zarobila toľko alebo viac

mariska25
7. jan 2023

Je to možné... pracujem a bez známosti.

babulkomale
7. jan 2023

@ropucha6 aj ja som sa cudovala, ale uz ako zena - matka som pochopila, ze to budu tie teple miestecka, kde sa toleruju OČRky 😃

simulienka2207
7. jan 2023

Ma to zmysel😉 Ja som si po 5,5 roku na materskej podala zo srandy žiadosť na vypísané VK, pozvali ma na pohovor a vzali ma 🙂 a to som tam bola s jednou pani, ktorá tam už robila par rokov, len sa chcela dostať na iné oddelenie😉 Som tam už 4ty rok a super.

martaina
7. jan 2023

Sama som robila veľa rokov v štátnej správe. A to o rodinkárstve je aj nieje pravda. Momentálne na niektoré pozície je skôr zázrak nájsť kvalitných ľudí hlavne kvôli nízkym platom. Tam, kde sa netreba pretrhnúť sa vždy niekto spriaznený nájde🙂. Horšie je to určite na mestách. Tam si treba zistiť, či ľudia odtiaľ skôr neutekajú

romikk22
7. jan 2023

No musím sa vyjadriť. Ja pracujem v štátnej správe odkedy som skončila VS ..dokonca som si ešte II st dokončila popri práci a áno určite sa tam Dá dostať aj bez známosti stačí byť šikovná prejaviť naozaj záujem

sasa1310
7. jan 2023

@ropucha6 plat nemusí byť nízky. Sú síce platové tabuľky, ale k tomu ešte prislúcha osobné ohodnotenie do výšky 100 % tarifného platu

kajakamura26
7. jan 2023

Asi záleží v akej obci... Myslím si, že iný záujem bude o takéto miesto v Bratislave a iný v Trebišove.

diamand2326
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
7. jan 2023

@diamand2326 nikde som nenapísala, že to tak je všade, ale že plat môže byť navýšený o 100 %.

queen_mary
7. jan 2023

@diamand2326 urad od uradu, mesto od mesta, clovek od cloveka - doslova. Ale ja mam rada tu stabilitu. Ktore toto zamestnanie prinasa. Zatial 😅

poleva
7. jan 2023

@kajakamura26 presne

katica06
7. jan 2023

Som zamestnaná v štátnej správe, je to už druhý úrad za posledných pätnásť rokov, nikto mi tu nebol príbuzný. Ale ver mi v našom okolí sa o takúto prácu ľudia nebijú

shannarourk
7. jan 2023

Áno, dá. Ja som pracovala na MsÚ, normálne výberové konanie. 6 ľudí v komisii. Potom som prešla na UPSVaR, kde sa mi dokonca ozvala riaditeľka úseku, že majú o mňa záujem, či by som neprešla k nim, že potrebujú človeka ako som ja na tú pozíciu... Nepoznala som tam vôbec nikoho.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
katkine_terapie
7. jan 2023

@kiwi3 to velmi zalezi aka pozicia, aky urad, ci maju tabulkove platy alebo netabulkove (npr. niektore miestne, mestske urady nejdu podla tabuliek, maju plat dohodou) atd.

diamand2326
7. jan 2023

@sasa1310 Veď ja som to tak aj pochopila, len som to rozpísala, aby ostatní pochopili 🙂

kikushaa
7. jan 2023

@ropucha6 tak v statnej 5trieda 940€, 6tka 1006€ to je zakladny plat este pripocitaj osobne ohodnotenie

zuzanka.zuzu
7. jan 2023

my sme pol roka nemohli zohnat riaditela pretoze to nebola zasivaren ale ten clovek realne kazdy tyzden lietal na otocku do bruselu... nakoniec generalny zohnal nejakeho slovaka co robil v UK a slubil mu ze ak toto miesto zoberie a zopar rokov vydrzi tak mu pomoze prestupit na MZV - teraz je velvyslancom 😎 ale teda fakt to miesto bolo ocistec. neviem si tam predstavit napr.matku alebo niekoho pred dochodkom. sr*li by na to 🙊

diamand2326
Autor odpoveď zmazal
ropucha6
7. jan 2023

@tanapeta tak ked si spokojna, tak to je dolezite. Ako tu uz niekto spomenul, je asi rozdiel BA a ina cast SVK.

katarinaforever
7. jan 2023

@daniela2202 no tak ja som svetla výnimka pracujem v štátnej správe a normálne som prešla pohovor a výberkom. Bez známosti

katarinaforever
7. jan 2023

@tanapeta veľmi podobne aj na už som tam pár rokov. Najlepšia je pracovná doba do 15:00

kikushaa
7. jan 2023

@diamand2326 jaj tak to mate trosku odlisne zaradovanie do platovych tried ako verejna (ja som vo verejnej) som myslela ze je to rovnake 🙏 lebo ha som v 5tke aj ked nam vs vzdelanie 2stupna kedze na moju poziciu netreba vs vzdelanie (udajne)

diamand2326
Autor odpoveď zmazal