Je vôbec možné dostať prácu v štátnej správe a na úradoch bez známostí?
Ahojte, idem si po názory a skúsenosti. Za pár mesiacov ma čaká hľadanie práce, ale za posledné roky mám zbehané inzeráty aj známych čo prácu hľadali. U nás v meste je mestský úrad, vucka, okresný urad, úrad priemyselneho vlastníctva, finančná správa, daňový úrad, katastrálny úrad, sociálna poisťovňa,.... Všetko veľké budovy s mnohými zamestnancami. Ale vypísané výberové miesta buď žiadne alebo iba "aby bolo" kde je naozaj cítiť, že pohovor nemá s miestom nič spoločné a všetko je na oko. Fakt nadobúdam pocit, že ak vás niekto nepotlačí tak nemáte šancu. Má vôbec zmysel na tie pohovory chodiť?
Samozrejme, ze sa dostanu aj “nevyvoleni”. Treba sledovat slovensko.sk a growni.sk. A hlasit sa spravne, pridat vsetky potrebne podklady a prejavit naozajstny zaujem. Niektori ludia si myslia, ze v statnej sprave pracuju len dementi po rodinkarstve a pritom to tak vobec nie je. Velke urady a ustredne organy statnej spravy su plne mladych, sikovnych ludi, ktori prisli zo svetovych univerzit. Stale vsak prevladaju stare, zazite nazory. Nepravdive.
Malicke mesta ale maju kopu ludi po znamosti, to je tiez pravda. Dostat sa na taky upsvar v Bardejove musi byt jak vyhrat loteriu.
Aj ked casto si uplne neschopni, hlupi ludia (najma zeny, ktore maju nejaku pofidernu VS, plus boli idealne 9 rokov na MD) myslia, ze ved statna sprava, ta pojme hocikoho, tak sa hlasia a su sklamane, ze ich nevybrali. No preco asi. Nemaju co ponuknut.
Neviem, ako dnes, ale pred cca 8.rokmi som spolupracovala s ÚPSVaR a prišla som jedného dňa za dotyčnou pani a tá mi povedala, že dnes nič nevyriešime, lebo robí výberové konanie na svoje miesto. Obracala a opakovala si nejakú Zbierku zákonov a bola v strese. Zasadačka bola na konci chodby a pred ňou kopa žien. Úprimne som ich ľutovala, nevedeli, že sú tam zbytočne, že miesto je už nejaký čas obsadené.
@oli18 Absolutne normalne. Pani bola na docasnej sluzbe a prechadzala na trvalu. Zial, zakon je postaveny blbo, urad musi vyhlasit vyberko na trvalu statnu sluzbu, ale je logicke, ze miesto dostane clovek, co tam pracuje na docaske, lebo je uz zabehnuty. Preto treba hladat miesta na docasnu sluzbu. Vela x sa stane, ze miesto na trvalu dostane niekto zvonka a clovek z docasky sa musi porucat.
BB? Mam znamych, co v pohode bez znamosti. Jasne ze riaditela kancelarie si primator, ci zupan vyberie... ale referentov hladaju. Ono zas tie miesta nie su volne na urade kazdy mesiac.. a tusim ich zverejnuju na specialnom portaly.
@jaja20 to je určite pravda. Ale ja robím priamo vo výbere zamestnancov a robím výber aj pre iné mesta ako Bratislava. Vyberám ich normálne čo nám spadne z profesia.sk. Taký Trenčín je vždy úplne zahltený CVčkami. 🙂)
treba skúšať...a ano, je to otázka šťastia
Prečo by sa nedalo?! Určite sa dá.
Ak je vacsie mesto, tak sa mozno da...v malom meste je to urcite len po znamosti
@sonia_wiener v BA a okolí určite. Nikde inde bez známostí sa nedostaneš.
@romikk22 jasne 🙂
Skôr by som povedala, ako kde.... poznám okres, kde sa nemáš šancu dostať, pokiaľ tam nemáš "tlačenku" a poznám aj okres, kde sú vždy inzeráty a s nich niekoho vyberú.
Keď nikoho nemáš, tak zbytočne. Robím v štátnej správe 30 rokov a ver, že nikoho nevezmú pre jeho krásne modré oči. Možno v BA a okolí, kde im na také platy kašľú.
Pracuje tu niekto na katastri? Ďakujem

@katarinaforever Všimni si, že všetky ženy, čo tu píšete, že ste sa tam zamestnali bez známostí,ste z väčších miest,presne,ako som písala vo svojom príspevku. Tam je oveľa viac ponúk a teda aj logicky viac možností na výber zamestnania. U nás sa k takémuto dobrému stabilnemu fleku dostanú len "vyvolení".