Jedenie počas pracovnej doby
Ahojte. Pracujem v administratíve a šéf má neustále problém, že počas pracovnej doby raňajkujem alebo keď idem do mesta na denné menu, že nestihnem prísť do 30 minút. Minule ma doslova vytočil keď ma upozornil, že jablko mám jesť doma alebo cez prestávku. V predošlých 2 zamestnaniach ma za jedenie nikdy nikto nebuzeroval. Vôbec nikto neriešil keď obedná prestávka trvala 50 minút. Len tento puk s tým má stále problém. Miesto toho aby bol rád, že má každý mesiac zo mňa čistý zisk 1500€ aby mohol mať svoj luxusný život tak musí mať pripomienky.
Ako je to u vás? Máte v práci dovolené jesť počas pracovnej doby alebo vám šéf vyčíta keď obedná prestávka trvá viac ako 30 minút?
@candii predavacka v nasom obchode: jedna- dve za pokladnou, druha, ktora vyklada tovar, alebo robi nieco ine im neraz urobila kavu, priniesla k pokladni, potom sa vystriedali, isla druha dozadu do skladu, neraz pofajcovali vonku pred obchodom, ked bolo volnejsie. Takze zavisi od obchodu, kto nemusi jest, kludne nech pracuje, ak mu to vyhovuje, kto musi jest, nech hlada pracovnu klimu, kde to nebude problem ak bude praca urobena
Za 30 minut sa musis stihnut naobedovat, aj ked ides naobed niekde vonku nedaleko, za obedom predpokladam necestujes niekolko minut z prace...jest popri praci by vadit nemalo pokial nesedis s viacerymi a nieco nonstop nechrumes...
ja robim s pc a v ziadnej zo spolocnosti nebol problem jest na pracovnom mieste sak klavesnicu odsunies a stol utries da sa ist jest aj do kuchynky ci na kavu na obed je pol hodina ak neprekrocis hodinu tak sa to toleruje
tie komentare necudujem sa ze ludia utekaju zo SR
@candii pracovna klima j e zaklad, nie sme otrokarska spolocnost, jasne, ten sef je tam na to, aby vedel rozlisit, ci sa neikto flaka, pofajcuje, stale je, potom kavicka a robotu za neho robia druhí, s takym zamesttancom sa treba rozlucit, alebo je to osoba, ktora sa naje za 5-10 minut, nefajci, neklebeti, potom uz sa venuje svojej praci, tak to je uplne v poriadku, nevidim dovod, aby sa nemohol najest, napiť
@sheila121 Zazila som to na urade prace. Ja som tam sedela o 8.00 a dotycna zapla moje cislo 8.45. Nemala tam nikoho. Sedeli v kancli 4,drkotali a pili kavu🤷♀️ Zbytocne sa to tu zenie do extremov. Ak niekto pracuje v kancli,mimo zakaznikov tak je uplne jedno,kedy co zje,ked ku vsetkemu nepotrebuje 15 min.prestavku. Ja som sa za svoj pracovny zivot stretla skor s opakom. Zjedla som si z domu doneseny obed za 10 min. a zvysnych 20 min.co som sa mohla aj prechadzat mi stal uz sef za zadkom,lebo ved som uz dojedla a treba robit. Ozaj malokedy za tie odpracovane roky som tych 30 min.mala,vzdy je to menej a tak ocakavam,ze nadriadeny nebude robit caviky s tym,ako s tym zvysnym casom nalozim pocas dna. A ak je problem s jedlom,potom som za to,aby si fajciar zapalil rano,cestou do prace a potom cestou z prace a cez obed. Mimo toho ani sekundu.
Prekračovať 30 min obedňajšej prestávky mi nikdy nenapadlo a tu ešte pomaly na dvojnásobok.
zamestnavatelia doslova neznášajú dlhé obedy svojich podriadených, za mňa 30 minut na obed v kantine ci restike je sikana, ved len vystáť ten rad je minimálne na 15 minút. Našťastie toto uz nemusím riešiť, lebo uz nie som zamestnanec. Zasa 50 minút nie je taká katastrofa ak si uz v práci nerobis ďalšie väčšie pauzy, malo by to byt ok. Ale tvoj sef to vidí inak a zákon tiež. Takze je na tebe, ako sa k tomu postavis. Ja som kedysi robila na pracovisku kde bol obed zakázaný a preto som aj dala vypoved este v skúšobnej dobe, lebo sme nemali nárok na pauzu. Tak ak sa ti zdá byt polhodina malo, tak chod tam kde tu umožnia mat viac casu na jedlo. Nielen nahadzat do seba stravu, ale normálne v klude sa najest, to je zial dnes luxus - bez toho aby si nemala v zadku sťahy, ze sef bude brblat.
Mne byva zle ked sa nenajem a nenapijem,takisto sa zdrzim dlhsie na obede, za 30 minut to do seba nenaladujem a nebude ma potom boliet brucho.
@zuzana76 Tiež som to chcela napísať, že pracovná klíma, nie je klimatizácia 😉. Ale veď nevadí.
Ale niekto si fakt myslí ako sa tie ženy v kancli majú super, púšťajú si klimatizáciu ( čo napr. mne osobne strašne škodí a púšťala som ju iba cez obedňajšiu prestávku, alebo keď som išla niečo vybaviť von) a len kávičkujú. My sme nikdy len tak nesedeli a nepili kávu. A napríklad u nás chodil s deťmi k lekárovi muž, lebo nerobil v kancli a viac sa mu to tolerovalo ako mne. Po druhé ľudia vo výrobe sa blinknú o 14 h a padla. Ja som koľkokrát mala končiť o 15:30 a ešte o 16:30 som dorábala prácu a doma mi zvonil telefón. Koľkokrát som si doslova "odmakala dovolenku", lebo počas mojej dovolenky za mňa nikto nič nespravil. Skrátka toto už nevidia. Iba to ako im je tam dobre a nič nerobia, iba berú peniaze. A naozaj by som nezniesla, aby som sa nesmela najesť keď mi je zle od hladu, keď ja zadarmo nadčasujem hodinu.
Moja, choď do fabriky a uvidíš, čo je pracovná disciplína.... máš sa nahltať doma
Ozaj, a prečo si nezostala v predošlých zamestnaniach, keď tam bolo tak dobre ?
Vo fabrikách sa veru nezarába trojciferná suma v čistom. Podľa mňa je úplne normálne, že 1 hodina z dňa okrem 30 minútovej prestávky má človek na jedenie, relax alebo fajčiari na cigaretu aby mu z práce totálne nehrablo. Pochybujem, že by ma kvôli takým nezmyslom vyhodil. Však dilino zaplače keby niektorú z nás vyhodil. Bude niekoho školiť 6 mesiacov a potom mu dá výpoveď keď zistí, že je problém 10-15 minútové raňajky. Zo mňa má istých 1500€ mesačne. Ak by zobral niekoho nového. 3 mesiace by mu nová posila nezarobila nič, ďalšie tri mesiace ledva na svoju výplatu a až potom podľa šikovnosti na jeho prdel.
Vo fabrikách sa nezaraba trojciferna čiastka v cistom? 😃😃😃 Sklamem ta, trojcifernu sumu dnes zaraba ako minimum absolútne každý 😃
No ver tomu, ze keby si často meškala z prestávky, napr. tých 20 minút, tak by ta vyhodili ako nič v mojej bývalej praci a myslim, že aj v súčasnej 😀
A ináč koľko si myslíš, že sa vo fabrikách zarába?? 🤔
Ja mam prestavku o 8 o 10 od 12:30 do 14:30 a od 15:30 do 16 a poslednu od 17 do 19. Nikto ma nebuzeruje, v klude sa najem popijem kavu s kolegynkami. Zapalim a zivot ide dalej a na ucet mi chodi okolo 1800€
Inak co robis tych 20 minut navyse? Ako realne cesta nieco trva, kim si objednas , donesu to, zjes to, zaplatis a odcupitas do roboty neviem neviem ak nebezis s vyplazenym jazykom tak za 30minut to ozaj nestihas
Inak by ma zaujímalo, čo také vlastne robíš, keď si taká nenahraditeľná?
Ja teda som všetkými 10-timi za slušnú dohodu - ja potiahnem keď treba, ale aj sa najem popri práci keď treba. Ale zase hodinový obed ozaj nikde, kde som robila sa netoleroval. A človek ak keď padne na hubu zistí aký je každý jeden nahraditeľní.
Tak by si si to mohla skúsiť v mojej práci...Ešte len dojdem do kuchynky na obed, už ma volajú vysielačkou späť, takže obed sa nekoná 😢 Ešte napíš, koľko máš kíl, keď vkuse niečo tlačíš do žalúdka 😝
Ja ranajkujem v praci, na stole mam kavu, caj, jedlo. Na obed idem aj na dlhsie ako 30 minut. Mam sedavu pracu, sedim za pc a kazim si tam oci, karpalny tunel od pc mysi ma uz boli. Praveze sa potrebuje hybat. Jasne, budem prikovana na riti, nech mi este druhy hrb narastie, hlavne ze budem pracovnik roka🙄
@modrykolibrik No práve som padla na zadok. To robíš od 7 do 19 každý deň a máš dve hodinu prestávku večer? Či som to nepochopila, fakt.
uhm, teda, podla zakonnika prace mas narok na 30 minutovy obed po 4 odpracovanych hodinach, pri dlhsej pracovnej dobe je este jedna 15 minutova prestavka.
podla teba je normalne mat hodinu z pracovnej doby na jedenie a relax a cigu? no, z teba musia mat zamestnavatelia radost. a este sa tvaris aka si nenahraditelna, ako sefovi zarabas, pricom ho tu oznacujes pejorativami a este cakas, ze ti to ma tolerovat a nechapes preco nie je spokojny.
nevidim problem, ked to charakter prace dovoluje aj sa najest, aj polavit v pracovnom tempe, ale ty sa tvaris, ze by ti mal zamestnavatel hadzat lupienky ruzi pod nohy uz ked vstupis do kancelarie za to ze si vobec prisla do prace. radsej by som kazdy mesiac zaucala niekoho noveho, akoby som mala trpiet takehoto flakaca.
trochu sebareflexie by ti neuskodilo.
@anetka34 nie obednu prestavku mam o 12:30 do 14:30. Tie zvysne su miniprestavky

@candii ani ja nestiham ist niekedy na zachod, ale jem za pochodu, viem, ze ani za takym pasom operator vyroby sa nenaje, ale treba kolektivnu zmluvu a tam to zakomponovat, ja by som jednoducho nepracovala niekde, kde by som si nemohla nieco zjest pocas pracovnej doby, do mesiaca by ma brala zachranka