Jedenie počas pracovnej doby
Ahojte. Pracujem v administratíve a šéf má neustále problém, že počas pracovnej doby raňajkujem alebo keď idem do mesta na denné menu, že nestihnem prísť do 30 minút. Minule ma doslova vytočil keď ma upozornil, že jablko mám jesť doma alebo cez prestávku. V predošlých 2 zamestnaniach ma za jedenie nikdy nikto nebuzeroval. Vôbec nikto neriešil keď obedná prestávka trvala 50 minút. Len tento puk s tým má stále problém. Miesto toho aby bol rád, že má každý mesiac zo mňa čistý zisk 1500€ aby mohol mať svoj luxusný život tak musí mať pripomienky.
Ako je to u vás? Máte v práci dovolené jesť počas pracovnej doby alebo vám šéf vyčíta keď obedná prestávka trvá viac ako 30 minút?
velmi tomu nerozumiem ked sa s autorkou na piatich stranach porovnavaju tie, ktore realne nemozu jest v bankach, predajniach, labakoch, za pasom, v ucebniach..
ale u nej je to obycajna admintrativa kde je v kancli len ona, sef a mozno kolegyne…
ano, zakonnik prace plati. ale je na sefovi ako vedie svoje oddelenie alebo firmu. ak chce byt pes, tak je pes. ak je tolerantny a vidi na 100% odvedenu robotu, tak moze byt benevolentny, ak chce.
autorke odporucam nosit si jedlo alebo platit donasku (a sefovi kopit v kuchynke hromadiace sa pachnuce plasty..)
@modrava ved prave, ze obycajna administrativna v kancli, ale potrebuje tolko prestavok (na jedlo), akokeby pracovala bohviekde, najnarocnejsia robota na svete🤦🏼♀️ nechapem ako sa clovek pracujuci v administrative, v kancelarii,.. nevie zmestit do 30min pauzy na obed
@zuzuliennka1 pokiaľ nemáš jedlo so sebou a musíš ísť mimo.
@zuzuliennka1 keď zamestnávateľ nemá kantinu, ale zamestnanec musí ísť niekam do restiky, ktora je napr 10min peši, tak logicky 30minut nestačí..
@zuzuliennka1 napriklad ja mam najblizsi podnik s menuckom cez 10 minut od kancelarie. 10 tam, 10 naspat.. a vystat si šoru pri pulte, lebo je to len obycajna tackaren, plus sa v strese najest.. nemam sancu sa zmestit do 30 minut ani nahodou.
odmietam svoje nadcasy minat na obedne pauzy. takze si objednavam donasku a jedavam v kancelarii za stolom. kuchynku nemame.
fakt nechapem to zovseobecnovanie v celej tejto debate. nenajde sa jedina rovnaka situacia..
V živote by som nechcela takú zamestnankyňu, ako si ty. Si myslíš, že keď robíš v administratíve tak si Boh a môžeš si robiť čo chceš? Prečo by ti mal šéf platiť zati, že raňajkuješ na pracovisku? Si rano privstaň a najedz sa doma. Keď sa nestíhaš vrátiť z reštiky do 30 minut, tak si objednávaj menu do práce. Ťa doma nenaučili slušnej výchovy? Neviem si predsatviť doktora, ktorý by si počas vyšetrenia rozbalil tresku a rožky, alebo sudcu, predavačku za kasou, robotníka za strojom. By sa ti páčilo keby doktor prišiel na operačku o 30 minut pozdejšie lebo by sa nestihal vratit z obeda v meste? Alebo by si stala 30 minut v tescu pri pokladni lebo pokladnicka šla do mekáča na obed? Si myslíš , že v kancli za počítačom si môžeš robiť čo chceš a šéf ti to musí platiť a trpieť? Mal by ťa kopnút do riti a nájsť si niekoho, kto si prácu v dnešnej dobe váži. Ja som v sieťovej lekárni nemohla mať na tare ani pohár vody. V nemocničnej lekárni sme robili 8,5 hod z čoho presne 30 minut bol obed. Ani sekundu viac. Normálny človek raňajkuje doma. Desiatu si dá cez pauzu. Ty si zamestnanec a nie šéf. Otvor si živnosť, rob sama na seba a kludne jedz 24 hodín denne a seď v reštike aj 2 hodiny. Len či si vyrobīš vôbec na odvody.
Nechápem, ako človek, ktorý sedí cely deň na zadku potrebuje jesť každé 2 hodiny ako novorodenec a ešte pomedzi to niečo prežuvať. 1. nemá ani kde minúť toľko kalórii, 2. nie je to zdravé vkuse jesť, 3. v nejakej open space kancelárii, kde si všetci popri robote kadečo porozbaľujú a jedia je to absolutne nechutné (zažila som, museli sme sa chodiť s kolegyňou najesť von, ten smrad bol neznesiteľný) , 4. nie je nič horšie, ako vojsť do kancelárie, ako klient, kde sa niekto práve donapchával nejakým aromatickým obedom, či raňajkami.
My v robote nesmieme jesť žiadne jedlo, napoj len v uzatvorenej nádobe, prestávky mame 2 x 30 min, z bezpečnostných dôvod nemožme robiť viac ako 3 hodiny bez prestávky. Preplatenych je len 30 minút, druhých 30 min nie, o toľko dlhšie musíme robiť.
@ibrunova chodim jest aj mimo a stiham 🤷🏼♀️ ale keby som taku moznost nemala, no tak si nachystam obed doma, zajtra vecer (nedela) budem chystat uz desiatu/obed na pondelok. tak bud stiham, alebo ked nie, tak si nachystam doma. zajtra snad nejaky obed vari aj autorka, tak porciu odlozit do nadobky do chladnicky a v pondelok vziat so sebou
@monsterablue ja nemám žiadnu nespracovanú traumu, svoju prácu mám rada, a ako dospelý človek dokážem dodržiavať v práci to, čo odomňa vedenie vyžaduje a nepotrebujem na svojho šéfa nadávať na MK lebo mi nedovolí raňajkovať v práci a lebo musím dodržiavať obednú prestávku.
Si si vobec prečįtala všetky komentare autorky o tom, ako by každý zamestnavatel mal akceptovat zamestnancovi z 8 prac.hodín 1,5 hodinovu prestavku na jedenie a fajčenie?
Traumu tu má očividne jedine autorka.
@sisaka
@lalenka33 ja len dodám, že áno človek nepotrebuje plnohodnotne jest, ale ja si musím niečo dať aj pocas prace. Ziadna treska, keby som nemala
Desiatu, tam pracujem vkuse od 7:30 a obed by som mala až o 14:30 alebo 15:00. Môj žalúdok by to nedal. Takže áno, mám v práci rožok alebo chlieb. Plus nejaké snacky ako tyčinky, jablko, krekry. Na pitie caj.
@zuzana76 my máme v práci kuchynku, kde si môžme odbehnúť na 5,10,15 minut a zjesť niečo keď potrebujeme. Ale nám to tak momentálna šéfka umožnila.. keby povedala, že s tým nesúhlasí, tak na ňu nenadávam na MK ale to akceptujem. A to je pointa celého príspevku. Autorka vyžaduje raňajky v práci počas platenej práce, dlhší obed a ešte ďalšie prestavky na oddych a fajčenie. Z 8 platenych hodin by chcela robiť len 6,5.
Aj ja si zvyknem doniesť ranajku do práce, ale zjem ich s kolegynou v.kuchynke ešte pred začiatkom pracovnej smeny.
@lalenka33 jasne, ja neriešim autorku, len že treba prihliadať na charakter prace a povedať , že v práci automaticky nemôžeme jest je blbosť. Niekto fakt ide bez prestávky aj 8 hodín, taký chirurg co ma nejakú náročnú operáciu a povedzte mu po výkone, že jo môj zlaty, si este v práci, najedz sa až doma. To je všetko, ja v podstate s tebou súhlasím.
@sisaka áno mám prestávku a ty myslíš že pocas presunu z triedy do triedy, prichystanim materiálov, vybavovaním žiakov, ktorí niečo potrebujú, kolegyne, ktoré potrebujú podpisat a preštudovať raz takú, raz onakú správu. Áno, preto píšem, že si jem aj pocas pracovnej doby, cez prestávku, ale ziadna treska a tak. Normálne desiata a nejaký snack, ako som napísala. Inak by sa to nedalo zvládať toľko hodín bez jedla a pitia.
@sisaka a učiteľskú prestávku si nepredstavuj ako prestávku, to je v podstate presun a tiež práca, akurát aktívne neucim. To je to iste ako keď sedí tetka na stanici a predáva lístky na vlak a akurát nemá stránku. Tiež nepracuje teda. Alebo ktokoľvek na úrade, ak nemá stránku, tak nič nerobí? Automaticky oddychuje? To tak vôbec nie je. Určite ma kopec administratívy a to iste ma aj učiteľ.
@zuzana76 myslela som si.
Nemusím si nič predstavovať, učila som rok na základnej škole a aj moja mama bola cely produktívny život učiteľka. Raňajky doma, desiata počas veľkej prestávky a obed po vyučovaní, tak ako aj deti. Kolegyne, čo mali voľnú hodinu chystali kávu, čaj, prišli sme do zborovne, mali sme už hotové, len vypiť. Nikdy som neumierala ani od hladu, ani smädu.
@sisaka Si predstav,ze su ludia,co maju aj rozne traviace problemy a nemozu do seba rano nadzgat prazenicu,parky, vajcia, 2 rozky a podobne vydatne jedla. Ja mavam mini ranajky a ano, o 2-3 uz dzobem ovocie. Ziaden zapach z toho nejde. Mam od doktora naradebe kazde 2-3h jest male porcie. Neviem,ci vies,ale mozog spotrebuje asi 60% energie,ked nim intenzivne pracujes,t.j.vymyslas nieco a vyhladnes rovnako,ako by si upratovala. Ale nebavime sa o praci,kde len nieco vytlacis,vypises,odovzdas...
Ja zas nechapem ludi,co jedia rano,na obed a potom sa vecer prezieraju vsetkym,co najdu,lebo to potrebuju dohnat za cely den.
@sisaka a píšem niekde že umieram? Citas vôbec? Píšem, že sa musím najesť. Kávu nemôžem piť. Kvôli tráviacim problém a tiež musím jest často, áno aj každé dve hodiny. V škole sa nestravujem a áno, je pár dni za rok, že učiteľ nestíha obed a vezme si ho do obedara. A este poprosím neporovnával učiteľa pred 30 rokmi a teraz, je to neporovnateľne náročnejšie. Áno, ucim už takmer tak dlho.
@zuzana76 ty sa môžeš najesť aj každých 45 minút, keď veľmi chceš, to bola pointa. V tvojom prvom príspevku, si zabudla uviesť, že si učiteľka a keby si si sem tam neukradla čas na zahryznutie, tak neješ 7 hodín. V každej inej práci ľudia majú obednú prestávku skôr a o 5-10 minútových a viac prestávkach každých 45 minút môžu len snívať
@iwesska neboj sa, ja pri práci používam mozog a práve preto mame povinnú prestávku po 3 hodinách, lebo musíme vypnúť, väčšinu dňa v robote musím byt plne sústredená, ak nechcem niekoho neúmyselne zabiť. Vyjedanie jedla počas prace je nemožné nielen z hygienického hľadiska, ale aj bezpečnostného, jednoducho musím opustiť pracovisku a zrelaxovať a popritom sa najesť.
@sisaka ano ja viem, ale nerobím to, nejem každú prestávku, nemám na to stále čas. Ja som len písala, že jem a nevidím dôvod, aby si niekto v administratíve tiež nemohol dzobkat nejaký snack, hrozno, nakrájané jablcka čokoľvek, čím nejako neobťažuje okolie a zároveň si plní svoju prácu.
@viera27 Vieš tu sú mnohé panie podnikateľky alebo pipenky čo ich živí manžilek podnikateľ. Najradšej by mali namiesto zamestnancov otrokov čo by robili zadarmo. Teda tak si pripadám keď čítam najviac lakované príspevky. Ak ich písali zamestnanci tak sa nedivím že sa tu máme tak na h*vno lebo ľudia si nevážia sami seba
@sisaka Tak ked si to tvoja povaha prace vyzaduje,je to ok. Netreba sa ale potom cudovat,ze ini mozu pocas prace jest,kedze im to prac.napln umoznuje. Ja mam so sefom dohodu,ze si manazujem cas sama. Viem,co ma byt kedy hotove a vzdy je a co medzitym robim je uz len a len moja sikovnost.

No teda, ty si ozaj ako malé decko, ja by som ti spočítala všetky tie 20minútovky navyše a dala odrobiť. Ja pracujem v labáku a máme prísny zákaz jesť a piť - kontaminácia aj zdravotné následky, 30 min pauza na obed a keď sa potrebujeme napiť, tak musíme ísť mimo do priestorov na to vyhradených, takže si to každý 5x rozmyslíme, dospelý človek nie je kojenec a nemusí sa v prac. dobe napchávať, raňajkovať a večerať sa má doma a predstav si, nikto u nás ešte neodpadol ani neumrel. Celkovo mi príde negustiózne sa napchávať nad papiermi, na to je kuchynka a je to ošetrené v zmluve a prac. dobe.