Kam do zamestnania?
Ahojte, tak sa zamyslam nad tym, kde sa po skonceni RD uplatnit, lebo vraj na podnikanie je uz trh presyteny, volnych miest malo... vsade sa len vyhovarame na krizu... Po skonceni skoly, som sice kratko pracovala, ale miesto uz zrusili. Potom som zostala na materskej, takze je to iste poznate akysi zacarovany kruh, do prace ma nechcu bo nemam prax a prax nemam kde ziskat kedze ma nikde nechcu... Tak mam teraz dilemu, ci za zvysny cas RD mam sa v niecom vzdelavat, co by teoreticky trh pace potreboval, alebo ako vlastne dalej rozbehnut karieru po materskej...
@katy2 ja som v maturovala v r. 1977. V ramci automatizacie na strojníckej priemyslovke nas vzali do vypoctoveho strediska Krajskej polnohospodarskej spravy a ukazali nam cez sklo pocitac. Taky velky salovy.
V r. 1988 nam do kancelarie doniesli prve PCcko s nainstalovanym operacnym systémom a AutoCADom a ze robte. Tak sme sa do toho traja pustili... Potom som presla viacerými pozíciami, kde som svoje zrucnosti uplatnovala dokonca som chvilami bola za PC guru, ale medzi slepimi aj jednooky kralom... Potom a osud zavial na IT. Dnes mam na informatike odpracovanych 16 rokov na roznych poziciach od analltyka az po spravcu datoveho modelu a tvrdim, ze keby mi niekto tam na tom vypoctaku povedal, ze raz sa budem zivit dierkovanou matematikou tak ho poslem pod studenu sprchu. 😀 😀 😀 Za celych tych 24 rokov od môjho prvého stretnutia z PC som absolvovala 3 (slovom tri) skolenia. Vsetko som sa naucila bud sama metódou pokus omyl, citanim priruciek, za pomoci svojich kolegov... Ja som si svoje odmakala, takze take reci, ze sa neda, neviem, nemam skoly... ma normalne vytacaju... 😖
Len tak mimochodom, nemam VS. Niekedy to nebolo take jednoduche sa tam dostat a ked uz by to bolo aj mozne, zistila som, ze mne sa uz ani tie prachy a cas do nej investovane nevratia...
@katy2 presne tak. aj moj znamy...pred par rokmi som sa mu smiala, ze nevedel ani co je google. sama som mu vytvarala e-mailovu adresu, aby nebol ako uplny tlk a stacilo 5 rokov a uplne ma prebehol. v exceli je frajer, aj internet a kopec inych veci ovlada. s pocitacom pracuje non-stop denne a vdaka svojim znalostiam ma manazersku poziciu...VS ma filozoficku, pracuje v oblasti financii 🙂 a to vsetko preto, lebo nebol lenivy, siel na rok do zahranicia a bol ochotny sa vzdelavat a makat na sebe.
v prvom rade zacni makat na jazykoch. Dnes ovladat cudzi jazyk znamena plynule anglinu, a druhy jazyk k tomu. Mne napr. zamestnavatel hradi jazykove kurzy dvoch jazykov.
V druhom rade, ziadne studovanie chujovin ako socialna praca a odbone... kde je 99 % absolventiek neuplatnitelnych v odbore. Skus si pozriet statistiky, co dnes ide, v com su najlepsie platy
co sa tyka deti, nikde toto neuvadzaj ale urcite si pories, kto bude s detmi, ked budu chore. Ste na to dvaja s muzom, ty mas vysoku skolu, takze mala by sa podla toho aj spravat... napr. moje kolegyne s detmi nechodia po ocierkach, ani by si nedovolili valat pracu na ostatnych ludi... hlavne, ked vsetci padame na hubu uz... Takze opatrovatelku, babky, dedkov...vypomoc..
@ewisam detinsky? nechapem? take nieco som nemyslela. Myslela som to , ze tieto veci si musite s muzom poriesit spolocne so zohladenim, ze ty mas vysoku skolu, cize nestudovala si kvoli vela volnemu casu, ale s tym, ze sa chces uplatnit. V tom je rozdiel medzi stredoskolakom a vysokoskolakom. Skus si vsak sama vybrat smer studia, uplatnenia, ktory ti vyhovuje a hlavne orientuj sa aj trhovo, kde by si bola ziadana, a kde su dobre mzdy.
@ewisam iba tak zo zvedavosti by som sa ťa chcela opýtať, že aký druh pedagogického vzdelania si ukončila, ked podľa tvojich slov "Akoze kludne by som mohla pracovat od skolky az po strednu skolu, centrum pedagogicko-psychologickeho poradenstva "?.....Pýtam sa preto, lebo ešte som nepočula o tom, aby bol niekto odborníkom skoro na všetky stupne škôl a dokonca by mohol odborne pracovať v CPPP?
@mima4 napis pls kde pracujes, nech sa takej chorej firemnej kulture v buducnosti zdaleka vyhnem 😀
Ocr je na to, aby sa rodic mohol postarat o svoje dieta ked treba, pn je na to aby sa clovek vyzdravel ked je chory ... ked nejaka firma ocakava nieco ine, tak tam nieco nie je v poriadku a ked sa tomu ludia nepostavia (co casto ani nemozu lebo su privaleni hypotekami) tak sa to stane normou a siri sa to dalej. Pripadne par ludi ako ty sa z toho este pomaly aj bude tesit.
Si rovno dajte vnutrozilovu vyzivu namiesto obeda a nocnik pod pracovny stol nech pracovny proces netrpi.
@nikawero12 maturovala som z vychovavatelstva - teda na zaklade maturity by som mohla robit v skolke, pokracovala som dalej a ukoncila som ucitelstvo - dejepis -nauka o spolocnosti - to ma opravnuje ucit na zakladnej a strednej skole a dorabala som si k tomu este statnicu zo specialnej pedagogiky - teda aj v CPP by som robit mohla ako specialny pedagog 🙂
@ewisam dakujem za odpoved
@meluela ja so sa ta pytala, ako by si poriesila pracu v case svojej nepritomnosti. To ci mam deti, to s tym nic nema. Moje kolegyne maju, ano, 1-2 dni su s dietatom, potom to lepia s babkami, opatrovatelkou... proste nie kazdy si moze dovolit prist o pracu, nasledne prist o byvanie...
@meluela neprehanaj... deti su vaecsinou doma kvoli soplikom v tom najmensom veku, malokedy je to nieco naozaj vazne...
Vela firiem umoznuje matkam robit z domu aby si ocr nemuseli brat a pnku pomaly nuti aby nenakazil clovek inych ludi...
Fakt je ze vela matiek tieto tvoje argumenty rado pouziva ako zdovodnenie preco nemaju pracu...
@nikawero12 😉
@meluela no presne, vsetci pekne makat do vecera ako stroje nech pokapeme v 40ke, deti davat cudzim studentkam kade tade, alebo rovno chore strcit do skolky, ved nech si aj ostatni choroby uziju 😀 preboha, ved to je uplne normalne ze clovek co ma male dieta ide na OCR (a veru nielen moja mala, ale aj ostatne deticky su v skolke chore kazde 2 mesiace), alebo ze je 1-2x za rok PN. toto je podla mna cele umelo nastavene, kolkokrat clovek ma uz vsetko porobene ale musi tam trcat dlho lebo ostatni sa nikam neponahlaju 😠 ja nerozumiem ci tie personalistky nemaju deti alebo co. ziadna robota neutecie. a viem o tom nieco, v kazdej mojej robote som makala ako fretka od rana do vecera a zrazu ked som nahodou vypadla nic hrozne sa nestalo, firma nekrachla.....a ze firmy ponukaju moznost prace z domu, tak tie spocitate na prstoch 1 ruky, vacsinou su to IT firmy. ja som nikdy nezazila moznost robit z domu aj keby sa to v pohode dalo lebo pristup cez PC je ,na mobile clovek je a analyzy reporty kludne mozem poslat aj z domu. jasne netyka sa to prac kde fyzicky clovek musi byt. tym chcem povedat ze vsetko by sa dalo len by to chcelo viac ustretovosti. tj ja nevypadnem pri ocr, pn, pracu si spravim ale spravim si ju napr.z domu - budem spokojna ja aj firma.

@zita19 k tym PC zrucnostiam - pamatam si, ako sme na VST mali prednasky z kybernetiky - tak sa to vtedy volalo (r.1988) a prednasajuci zacinal slovami: "Predstavte si klavesnicu, predstavte si pocitac" 😀 To boli ine podmienky 🙂 A hla, aj tak som PC gramotna, lebo ma k tomu dotlacili okolnosti a PC ovladam odkedy bol dostupny... a bez kurzov... kto chce, nauci sa 😉