Kam do zamestnania?
Ahojte, tak sa zamyslam nad tym, kde sa po skonceni RD uplatnit, lebo vraj na podnikanie je uz trh presyteny, volnych miest malo... vsade sa len vyhovarame na krizu... Po skonceni skoly, som sice kratko pracovala, ale miesto uz zrusili. Potom som zostala na materskej, takze je to iste poznate akysi zacarovany kruh, do prace ma nechcu bo nemam prax a prax nemam kde ziskat kedze ma nikde nechcu... Tak mam teraz dilemu, ci za zvysny cas RD mam sa v niecom vzdelavat, co by teoreticky trh pace potreboval, alebo ako vlastne dalej rozbehnut karieru po materskej...
@ewisam Ja tu nechcem byt ziadna gramaticka policia (sama som disgrafik a majster v preklepoch.), ale mala by si pocas materskej vela citat. A mozno narocnejsiu literaturu, diskusie na konovi nepomozu, tu to stylistikou priam neprekvita. Kvoli slovnej zasobe aj tomu, aby si sa vyhla chybam typu "vykrit." Neverim, ze by si toto ako vystudovana ucitelka napisala pred siestimi rokmi... Myslim to v dobrom, sama som bola 9 rokov doma a hoci som cely cas pracovala z domu a komunikovala som pisomne v anglictine, viem, co to spravilo s mojim prejavom - ustnym aj pisomnym. Po nastupe do prace sa to za par mesiacov upravilo, ale keby som mala ist na pracovny pohovor pred navratom do prace - no neviem, neviem...
Neviem, ci sa to u vas da, ale skus sa zapajat aj do nekomercnych aktivit, ktore ta vytiahnu z tvojej zony komfortu, ktore ta privedu k aktivitam, pri ktorych sa necitis uplne doma, ale mozu ta niekam posunut - napis ziadost o grant pre Materske centrum, alebo skolku na vylepsienie arealu. Zorganizuj inych rodicov a urobte nieco pekne pre skolu alebo skolku, kde mas deti - napr. nakreslenie horizontalnych hracich prvkov na asfalt. Alebo susedsku akciu na ulici - Mikulas pre deti, MDD, spolocny Silvestrovsky ohnostroj. Akcie, kde spoznas blizsie ludi, s ktorymi okolo seba len tak chodite, ziskas nove kontakty, sebavedomie pri prezentacii. Navyse nikdy nevies, koho tam stretnes, kto si vsimne aka si sikovna 🙂 . Toto fakt funguje. Navyse, ak by z toho aj nic nebolo priamo - mas sa o com bavit na pohovoroch a ak zaujmes, mozno ani na rec o detoch nepride. Mas aj argument, ze ked si zvladla popri detoch take aktivity, zvladnes predsa ja pracu. Aj toto fakt funguje.
Co nefunguje je neustale sa stazovanie na zamestnavatelov, aki su neustretovi voci rodine, hoc to ja moze byt pravda.
@ewisam no tak v to dúfam 😀 😀 je ťažké v dnešnej dobe žiť pre rodinu aj mať dobré zamestnanie...bohužiaľ dnešný systém je zameraný na devastáciu rodiny... ☹ ☹ len robiť a robiť...za pár šupov....manželia robia na zmeny...a ked im vyjde náhodou byť spolu doma, tak to možno tak akurát cez vianoce a to možno iba jeden deň 😢 smutné...hádam sa to raz zmení....
@ewisam no ano ale prax som tiez nemala, tak neviem je to tazke v dnešnej dobe , treba skusat hlavne to nevzdavat , ja mam doma 21 zamietnutych ziadosti co som velmi chcela pracovat v statnej sprave, dva roky som skusala a ani raz ma nenapadlo to vzdat, no a 22. ziadost to uz som bola prijata. ja si myslim kto velmi chce a hlada , pracu si najde , tak drzim Ti palce a hlavne to nevzdavaj 🙂
@rutie ide len o preklep, takze az tak dramaticky by som to nebrala 🙂 o ziadnych dobrovolnych aktivitach neviem. Co som sa snazila aspon v ramci susedov nieco zorganizovat, to padlo na peniazoch. A nemam v plane sa len stazovat, ale po troch rokoch na urade prace s dvoma statnicami, rekvalifikacnym kurzom... po x pohovoroch, kde si len vymyslali somariny, aby ma vziat nemuseli to naozaj ruzovo nevidim. Nuz hold asi niesom dlhonoha blondina s vyformovanym poprsim... mam len x skol a na dve veci su mi asi tak...@sue
@sunflower87 uz som bola v stave ist robit hoci co, aj tak sa pre mna nic nenaslo ani brigadne, takze az take ruzove okuliare nemam
@ewisam nie som z Trenčína, ale viem o viacerých neziskovkách, ktoré pôsobia na území Vášho mesta a celkom úspešne 😉 ono stačí len chcieť a nájsť "dieru na trhu" - rozumej - niečo sa mi v mojom okolí nepáči, zmením to. Sú desiatky grantových víziev, kde žiadateľom nemusí byť len obec, občianske združenie alebo neziskovka, ale aj neformálny kolektív alebo jednotlivec 😉 Peniaze v dnešnej dobe nie sú problém. Problém je to, keď sa nechce 😉 alebo keď je problém začať 😉
@namornicka aj ja som sa naucila AJ pri "vytierani zadkov" anglickym detom. 😀
@ewisam nie, práveže mám jednu neziskovku ale v Bystrici 😀 (škkoda, že nie si tu, hneď by som ťa vzala na zaškolenie a oťukanie ;) ) odišla som zo samosprávy pre nečinnosť a pocit neuspokojenia a robenia zbytočností 🙂 preto môžem písať z vlastných skúseností - dá sa to, len treba chcieť a treba začať 🙂
Naozaj si polož otázku čo chceš zmeniť a choď za tým...hoď potom do googlu "grantová výzva" a hľadaj a píš...samozrejme treba hľadať aj k sebe parťáka ak sa rozhodneš ísť na vlastnú päsť a neoslovíš už existujúce iniciatívy s ponukou na svoju dobrovoľnícku činnosť 😉
no najst robotu v dnesnom case nie je zrovna to najlahsie ☹ a uz vobec nie mimo velkych miest, vsade chcu 10 rokov praxe, znalost 2 jazykov znalost PC , univerzitu..... a placa 500€ ☹
treba sa popytat v okruhu svojich znamych a posielat CV a posielat, mna to tiez od januara caka. momentalne oprasujem anglictinu - prave som dokoncila jeden kurz na coursere..... pozrite baby tam moznoze pre tie co viete jazyk sa tam nejaky kurz najde. Uz len pre tu anglinu ju trocha oprasit....
www.coursera.org ja som zatial absolvovala 2 kurzy uspesne a 2 som nestihala casovo tak som sa nane vykaslala..... je to zadarmo, moznoze najdete nieco co vas oslovi a oslovi aj vasho mozneho zamestnavatela (ze ste doma nesedeli len na PC a nic nerobili - ze ste sa aj vzdelavali)
@ewisam ved ja nehovorim ze mas deti zatlkat....len ked na to pride rec, tak to razne zmietnut zo stola tuto temu. Ja v zivotopise nemam napisane, ze materska - rodicovska...Ja som vlastne prerusila zamestnanie, takze to mam napisane ako keby som bola u toho zamestnavatela...
ty si isla na matersku hned po skole, alebo si nastupovala z nejakeho zamestnania?
@sue Povazska? A tiez celkom nesuhlasim s tym tvrdenim, ze peniaze sa najdu, treba chciet a zacat... uvediem priklad... Chcem pomahat postihnutym ludom zamestnat ich- samo o sebe dobra myslienka ALE potrebujem peniaze, ktore mi stat ciastocne preplati, ale az po ich investovani a otvorene z rodicovskeho prispevku nemam na to, aby som si zalozila co ja viem skolku... pociatocny kapital musi byt o tom snad nebudeme diskutovat a skriepit sa
@lucik194 ano, bohuzial to tak dnes je...maturita + min. cudzi jazyk + samozrejme pocitac, to je zaklad, bez ktoreho si clovek pracu nenajde. taka je situacia, treba sa prisposobit dobe. kto ma ucnovku, nevie jazyky, pocitac pre je pre neho neznama zaspal dobu podla mna. nemoze sa cudovat ze bude zametat ulice alebo robit cely zivot za pasom. ja kazdemu hovorim, kto na to ma aspon trochu bunky, treba si spravit vysoku skolu, aj popri praci...viem, ze to aj nieco stoji, ale zial, kto chce v buducnosti nieco ziskat, musi aj investovat...teraz je vysoka skola to, co bola v ere nasich rodicov maturita. mozes byt aj bez nej, ale potom sa necuduj. hocijaky tlk ma teraz vysoku skolu, takze ten co vybera kandidatov ma urcite dost na vyber...ak nezaujmes nejakou specialnou schopnostou, potom jasne ze nemas sancu :(
ahojte no ja si idem hladať zamestnanie až tak o 9mes, predchádzajúci zamestnávateľ skrachoval. teraz od septembra sa podielam na chode MC, priateľovi pomáham s propagáciou divadelného združenia, preddtým som to skúšala sa zo zdokonalovaním v Aj - ale to mi fakt do hlavy nejde asi by ma museli vysadiť niekde medzi samými cudzincami potom by som sa dohovorila.... mam 3deti, od januára sa chystám na UP, od septembra by mali prostrednú prijať do škôlky, a najmladší bude mať rok a trištvrte......ja musím do práce....stoj čo stoj....ved nebudem snad doma lamentovať, zrejme to nebude lahke všetko skoordinovať.....
no baby ja vám toľko poviem že ja hoci nemám 20 ani 30rokov, tak som sa sama naučila angličtinu, nebrázdila som svet lebo peňazí na to nebolo, proste som sa hodila na jazykovú školu sama od seba, potom v práci som sa zrazu dostala na oddelenie kde bolo treba akú takú znalosť jazyka, pootom sama od seba som sa zapísala na vysokú školu a študovala ju diaľkovo, lebo rodičia peniaze na to nemali a všetko som si platila SAMA, aj cesty tam, aj knihy, aj štúdium, boli to riadne prachy ale ustála som to. a dnes keď mi začnú fňukať okolo nejaké 30-ročné, že "však ale Ty vieš jazyk"..tak to milujem...poviem ale však ja som sa ho naučila SAMA!!! mne ho nikto nenalial do hlavy hneď a zaraz!! ... takto toto nepochopím, to "vyplakávanie mladých žien" že oni jazyk nevedia a že ja viem. ale naučila som sa SAMA, lebo som chcela, zaťala som sa a šla do toho. ja som taký baran v tomto. a až potom som mala možnosť vôbec niekam cestovať. no potom sa stalo zas to, že som sa vydala, mala dieťa, no a teraz už po materskej sa zasa veľa zmenilo, zmenila som bydlisko, zamestnanie a verte mi, či máte alebo nemáte jazyk, výšku aj tak sa ťažko zamestnáte. ja sama to môžem potvrdiť. bohužiaľ. a to nežijem v žiadnom krpatom meste...dnes je pracovná situácia veľmi zlá... keď aj idete na pohovor do adminisratívy, verte ako písali poniektoré, to je už vopred obsadené.... neviem kam tento svet speje...máme veľa vzdelaných ľudí a nemajú uplatnenie...
@ewisam je to ťažko :( hádam raz bude lepšie...kedy, to neviem 😀
@ena70 Tiež už nemá dáááávno tridsať a tiež som sa bilingválna nenarodila, takže viem že všetko si musíš odmakať, cez jazyky od zhodenia tukových vankúšikov po pôrodoch 😀 ale dá sa a ide to, o to väčšia je radosť z toho, hovorím si, že to sú veci pre privilegovaných - tých čo sa vedia zaprieť.
@skoricaxx nie, zle si ma pochopila...ja som skor narazala na to, ze ked si niekto hlada pracu v administrative, tak sa nemoze cudovat, ze niekto od neho ocakava casto aj VS + jazyk + pocitac.... a ten plat...zial casto len 500 eur...zalezi samozrejme od pozicie....
samozrejme su povolania, kde ti ucnovka staci, ale tiez si myslim, ze aj krajcirka si moze spravit maturitu...nie je to len o papieri..je to o tom, ze cim dlhsie chodis do skoly, ziskavas rozhlad, kontakty, skusesnoti a pod.... a predsa len...aj krajcirka co vie robit s pocitacom, prip. zaklady jazyka, vie si na nete najst kopec inspiracii, a pod....
takze ja som jednoznacne za vdelanie...
kto kolko vladze a nie tym stylom, ze sak to mi staci, moji rodicia maju tiez len ucnovku a prezili...to je blby pristup v dnesnej dobe...
treba sa vzdelavat aj po skole - rozne kurzy...vela je aj zadarmo na nete a kto vie surfovat na modrom konikovi, dokaze si urcite zvysovat aj kvalifikaciu...ked uz len na tom nete
Ahojte, tak ja som studovala v zahranici, ovladam 2 svetove jazyky, pc, mam dlhorocnu prax, kopec odbornych kurzov. Napriek tomu mam tiez problem najst si primeranu pracu, kedze v zivotopise musim uviest RD (moje miesto sa zrusilo, takze nie som uz v prac.pomere). Na "obycajne" miesto ma nechcu, vraj som prekvalifikovana. A problem je u mna cas, nemozem robit do vecera lebo sa mi nema kto postarat o dieta, manzel robi dlho + sluzobky, takze vsetko je na mne. Skoda ze skoro vobec neexistuje skrateny uvazok pri admin.poziciach.
A veru je pravda ze bez vzdelania a jazykov sa dnes nezaobidete, firmy maju z coho vyberat...
necitala som vsetko baby, ale nechapem ako mozte napisat, ze neviete jazyky. Vsetko co chodilo do ZS, na stredne skoly a vysoke skoly a narodilo sa po roku 1989 predsa malo cudzi jazyk anglictinu, dokonca ste z nej aj maturovali. Za tych povedzme 8 rokov sa na vas muselo nieco nalepit aj ked ste sa tomu branili. Takze zaklad mate, mozte sa prihlasit do kurzov, studovat online na internete, pozerat filny v originali aby ste na tych základoch nieco aj postavili.
Ja som stara korcula, maturovala som z rustiny a mozem zodpovedne prehlasit, ze 8 rokov ucenia mi dalo tolko, ze NEMAM rpoblem s porozumenim rustiny, nemam problem dohovorit sa, nemam problem precita, mozno by bol problem napisat. To iste je s nemcinou. Aj ked ju uz davno nepouzivam, zaklady mam a vedela by som sa do nej dostat velmi rychlo aby som sa aspon zakladne dorozumela, pochopila hovoreny aj pisany text.
Mala som 42 rokov, ked som sa zacal ucit anglictinu. Ziadne intenzivne kurzy, na domacu pripravu som lajdáka ale ked pred 2 rokme dosla ponuka na miesto, kde sa denne komunikuje v anglictine, ci uz cez conference calls alebo emaily bola som vybrana. Aj kvôli mojej vtedajsej znalosti anglictiny. Uz par rokov pred tym som nemala problem citat prirucky v EN, pouzivat aplikacie v EN. Dnes sa uplne v pohode dohodnem, pochopim co sa odo mna chce, viem vysveltit co chcem ja.
Zhrnutie môjho traktatu:
UCTE sa jazyky. Nie ste na to stare, mate na to mnoho moznosti, staci si vybrat. Ak si date zavazok, ze len stvrtinu casu co travite na MK budete venovat online studiu jazyka na nete, tak sa velmi rychlo zaradite medzi tych, co si budu most napisat do CV: Jazykove zmalosti: jazyk ovladam, rozumiem pisanemu textu, pocuvam s porozumenim, viem sa vyjadrit.
Netreba vyplakavat, treba zacat makat, lebo slnko sice svieti pre kazdeho, ale na miesto na vyslni si musis najviac odmakat sam. Nikto ti ho neuvolni preto, ze ta lutuje.
@ewisam skús navštíviť nejakú kvalitnú personálnu poradňu a popýtať sa, či v niečom a v čom robíš chyby? Dať si pozrieť životopis, motivačný list, vystupovanie a pod.
@lucik194 neuveris, ale u nas operatori na linkach ovladaju PC. Chlapi pred dochodkom, s ucnovkou, mnohi aj bez denne zadavaju do PC, udaje o vyrobe, vypisuju si pracovne vykazy. Samozrejme nikto z nich nevie programovat v jawe ale ovladaju PC na tej urovni, ako sa to na ich pozicii vyzaduje. Chlapi vo vyrobe cez pocitace riadia vyrobne procesy. Kolki z nich maju VS a 30 rokov? Poniektori, lebo do vyroby VS vzdelani nechcu ist robit, lebo je to ponizujuce motat sa po fabrike v moterkach. Takze su tam chlapi aj zienky v zrelom veku, s maturou, s ucnovkou....
Podla mna ovladat PC dnes musi kazdy, kto nechce zametat ulice. Skladnik, dokladac tovaru, operator na linke, dokonca sestricka v nemocnici a aj lekar. Ked v dnesnej dobe neovladas PC na urovni Word, Excel a email, to je akoby si nevedel citat/pisat. Nie nadarmo sa hovori, ze pocitacove zrucnosti su druha gramotnost.
A zvladnut PC na tejto urovni dokazu aj deti ZS, aj dochodcovia po 70tke, takze moze sa to naucit aj matka na RD (ak sa teda celu skolsku dokazku na informatike odflakala, lebo tam bola prva sanca a to, ze niekto prekvaka cez fb cele dni neznamena, ze ma pocitacove zrucnosti).
Mimochodom, tak ako su jazykove kurzy su aj kurzy pre uzivatelov PC, aj ked teda myslim si, ze aj priemerne inteligentny foxterier sa zaklady dokaze naucit aj sam, bez nejakého mimoriadneho skolenia.

@licona mas vyhodu, pokial este nemate deticky, mozete ist dalej od domu...