Kde alebo s kým sa poradiť o finančnej situácii v tejto dobe?
Ahojte.. Som tu anonymne, lebo nechcem a nestojím o ľútosť, od báb ktoré tu poznám.. O co ide? Žijeme so svokrou. môj manžel má dieťa s bývalou, ale má ho v striedavke. Toto je všetko ok.. Žijeme normálne, raz oblačno raz jasno, ale dá sa vyžiť co sa týka vzťahov. Baby,môj chlap je taxikár, jeho šéf za neho odvádza úplne minimálne odvody, takže na papieri ma veľmi slabý príjem.Taxíky sú teraz zakázané, nemá žiadny príjem. Svokra plače, doslova vykrikuje že čo budeme robiť, že skončíme na ulici... Prídeme o byt, nebude na pôžičky.. Dookola jej vysvetľujem že máme nejaké menšie úspory, že to nejak vydržíme.. Ale v kútiku duše sa ozaj bojím co bude.. Kam sa obrátiť? Ak ma môj muž takú zmluvu, ma na niečo nárok? Zháňam i formácie po internete, ale aj na nič som nenatrafila... Viete mi niektorá niečo poradiť? Pripadne ste v podobnej situácii?
@martinals v banke sme boli veru a ich odpoveď nás nepotešila.. Splátky odložila, ale tým sa dostaneme do úverového registra ako problémovi klienti.. Musí rozhodnúť vláda ako sa majú zachovať banky konkrétne ta naša v ktorej sme, ma zatiaľ tento model :nezaplatí, si v registri..no uvidíme... Snažíme sa, len ani tie úspory nie sú nekonečné... Manželov šéf to nerieši co s nami a ďalšími rodinami bude... Vraj bohužiaľ... Kým neobnovia taxi na vozenie ľudí, tak smola...
Ahoj,pracujem v banke,skoro kazda banka poskytuje odklad splatok,je potrebne tam volat.(na infolinku,ale musi volat dlznik,cize osoba,na ktoru je evidovany uver.
Tak to mi je ľúto, že ani v tejto situácii v ktorej sa veľa ľudí ocitlo nedobrovolne, sa nájdu niektorý jedinci (napr šéf) s takým neľudským prístupom a nepochopením.
Uverovy register bude....ale s priznakom korona,banky nato budu brat ohlad...riesim odklady splatok uz cely tyzden.....ak nie je ina.moznost a dostanete sa do omeskania,tak zapis v uverovom registri budete mat aj tak.
pozri zalezi aky mate k tomu postoj ale naprm lidl v sucasnosti hlada az 84 pracovnikov do skladu a na predajne ako posilu. tiez niektore firmy hladaju posilu kurierov niektore firmy hladaju do skladov. ak sa chces ty ci manzel zamestnat aspon ciastocne na dohodu ak ste zdravi. dostanete ochranne prostriedky a peniaze. je to tazka situaciam drzim vam palce. v situacii ako vy sa do mesiaca bude nachadzat pomaly pol miliona az milion slovakov
manzel moze skusot poziadat o podporu v nezamestnanosti napriklad. mozno si viete vybavit davku v hmotnej nudzi. mozete znizit pausaly ci zrusit televizne kanaly. mozete prestat fajcit. vyjest spajzu . varit si zo zasob ci lacnych potravin ako kapista a zemiakym mozno mate doma nieco co ma hodnotu a nepouzivate to a mozete to predat a podobne
No tak okamžite treba začať šetriť, presne plánovať jedálny lístok, predať cez net nepotrebné veci a hľadať inú robotu. Je to blbosť mať takúto pracovnú zmluvu. A že sa budeme mať možno veľmi zle už za pár mesiacov je jasné a s tým aktuálne neurobíš nič. Je fakt dobré ak má rodina finančnú rezervu aspoň na pol roka. Ale to je o finančnej gramotnosti, na ktorú mnohí kašlú.
Alebo si najst brigadu. Mmt vela retazcov hlada brigadnikov.
Bohuzial suhlasil s takou zmluvou, vedome odrbaval stat na odvodoch a daniach (v spolupraci so zamestnavatelom) a ak sa to doteraz mohlo zdat vyhodne, tak prave sa ukazalo ako neodtbal len stat ale hlavne seba :(
Nic nedas, nic nedostanes. Odvadzas malo, dostanes malo.
Teraz ma narok aspon na 60% mzdy ktoru ma na papieri. Ak by dostal vypoved, tak podpora.
Na co este si myslela ze ci ma narok?
Moze si zatial najst brigadu - Lidl surne potrebuje ludi, kurieri nestihaju...
@huginko02 poskytuje odklad splátok a to viem,to nám povedali.. Vieš mi prosím ta pomôcť a povedať, že ak požiadame o odklad splátok, budeme v úverov om registri ako problémov klienti? Je to tak vo vsetkych bankach?
@juliet86 nefajcime, o jedlo je postarané, zásoby mame... Prežiť prežijeme, mame aj úspory, ale zase nie veľké.. Nejde nám o to, aby sme sa vyhli plateniu.. Len nevieme aké sú možnosti a co robiť, keď šéf situáciu nerieši.. Nechceme prísť o strechu nad hlavou,ani sa dostať do problémov... Ako tu už bolo spomenuté, onedlho to budu asi problémy mnohých Slovákov... Tak hádam to nakoniec dopadne všetko dobre..
U nas v mestskej casti je taka FB skupina a tam sa taxikari ponukaju na dovoz nakupov. Ze proste cloveku nakupia aj mu to dovezu predo dvere. 4-5-6 nakupov denne. Za poplatok 5 Eur som citala. Nahradzaju nedostatok kurierov. Neda sa aj u vas takto?
@fokuska ja som nevedela ani len to co si teraz napísala, že na tých 60 %.. A súhlasil so zmluvou nie z dôvodu aby odrbaval štát.. Hľadal prácu, zamestnal sa ako taxikár. Ten lidl pôjdeme skúsiť..celý život makáme, práci sa nevyhybame, sme normálna rodinka a ešte býva s nami aj svokra ako som už písala.. Veľmi dúfam, ze ostaneme zdraví.. Ja sa priznám, že mám z coronavirusu už ozaj strach... No bohužiaľ, okolností nám až tak veľmi neumožňujú ostať doma.. Skúsime ten lidl, ďakujem za tvoj príspevok 🙂
@jumama chlapi to navrhovali... Je ich tam zo desať, desať rodín, kde úplne vypadol jeden príjem... Zatiaľ to šéf neodsuhlasil... Tak preto rozmýšľam ze co a ako...
Žienky, ďakujem za príspevky.. Skúsime ten lidl a v pondelok určite smer banka a nejak to s nimi dohodnúť, aby to bolo v poriadku. 🙂
Ale ved vedel, ze aku zmluvu podpisuje - na minimalku a zvysok ma ruku. Ved to mu povedali snad. A to automaticky znamena odrbavanie statu a seba - ved su to cierne peniaze na ruku. Nie ze on si mysli, ze vsetko ok a zrazu teraz zisti, ze odvadzaju za neho male odvody. To len pre vysvetlenie.
Teraz ma prekazku na strane zamestnavatela, cize plat min. tych 60% mu ma bezat, to je podla zakonnika prace.
A zatial ako sme pisali - donasky nakupov, jedla, tovaru, lidl... urcite nieco najde a kazdy prijem je teraz dobry 🙂

Skúsila by som sa skôr informovať v banke či je možné znížiť alebo pozastaviť splátky. Vysvetliť ako na tom ste, kôli obmedzeniam ktoré tu momentálne máme, myslím že by mohli vyjsť v ústrety. Ak ste v podnájme skúste sa tiež dohodnúť.Spoločne si sadnite doma z manželom, svokrou a preberte výdavky. Skúste spoločne nájsť kde by sa dalo dočasne ušetriť. Táto situácia je ťažká a dúfajme, že nebude trvať veľmi dlho. Držím palce