Kde pracujú ľudia 50+?
Mozno divna otazka, ale ked si to tak zvazim, tak skoro v kazdej praci kde som robila (sukromne firmy), naozaj absentovala tato vekova skupina. A ak tam predsa len robili, tak to bolo tak v zastupeni par percent. Aj tu casto pisete a aj medzi znamymi mam takych co robili za mlada kvalifikovanu pracu a mnohi z nich smerom k dochodku klesli v kariernom rebricku. Ake mate skusenosti?
ľudia 50+ pracujú kdekoľvek kam sa pozriem - lekári, učitelia, výroba, administratíva, šoféri, banky, obchody, servisní technici, služby, cestovný ruch, gastro... Dokonca viem aj o letuškách 50+ 😀 Neviem na akej planéte žiješ, keď nevidíš pracujúceho 50+ človeka. Ale je fakt, že dnes sa ľudia o seba viacej starajú, udržujú sa v dobrej kondícii, takže ak čakáš nejakých bielovlasých vráskavých ľudí, ktorí ledva dýchajú, tak ťa to môže pomýliť 😀
Robila si vo väčších kolektívoch? Lebo ja som IT a teda tam normálne robia aj 50+ a robia buď "bežné" vývojárske senior pozície alebo manažment.
Čo to je za otázka? Predsa všade. Neviem, v akej oblasti sa pohybuješ, ale v 50-tke naozaj nikto do dôchodku nejde. Iba ak do invalidného, ale to je minimum ľudí.
50 je smerom k dôchodku? ..to je pomaly 15 rokov pred dôchodkom. Ja vidím ľudí v tomto veku všade kde sa pozriem..
@sissy27 Asi to z mojej otazky zle vyplynulo. Lekari, ucitelia, urady, to su skoro vsetko statne zamestnania. Soferi, predavacky, sluzby to je ta bud menej kvalifikovana praca alebo zivnosti. Mala som na mysli vyssiu kvalifikaciu, minimalne maturitu a zamestnani.
@ajka0207 Robila som dokonca aj v korporate a tam to bolo tak do 10% cez 50. Boli to zrejme vyslovene ti odbornici, ktorych si nechceli vo firme pustit. Ale zvysok, boli vsetko mladi. My, na oddeleni siedmi, sme mali jedinu babu co mala 45 r. Na vedlajsom oddeleni asi dvanasti, detto 1 starsia zena. A tak dalej. To su moje skusenosti.
Kde pracujú? Závisí od vzdelania a skúsenosti. 50+ je napríklad väčšina lekárov, učiteľov,...kopa uradnikov....
V mojom blízkom okolí ľudia 50+ sú napríklad - finančný riaditeľ, ucitelka, par podnikateľov, knihovnicka, taxikár, výsluhový dôchodca policajt, bankár, účtovník, starostka, doktorka, sestrička, pracovník na zberom dvore,...
Všetko závisí od vzdelania a praxe...
Zdravotnícky personál,učitelia apod.Na druhej strane ,kvalifikovaná práca pre 50+ je ťažko dostupná.Zamestn.majú obavy,že ten človek nebude mať takú výdrž,nemá dostatočnú PC odbornosť,nebude dosť flexibilný apod.
no ved šoféri, predavačky, pracovníci v službách majú skoro všetci maturitu, niektorí dokonca aj VŠ, lebo tu na SK je strašne veľa ľudí s VŠ na počet obyvateľov, takže musia niekde robiť, niektoré ženy, ked majú viac detí alebo zdravotne postihnuté dieťa, tak pracujú aj v menej kvalifikovanej práci, aby sa mohli aj deťom venovať
Lekár = štátne zamestnanie? V ktorej galaxii? Polovica ambulancií je súkromných, zubári sú 100% len súkromní. Takmer každý dr ktorý pracuje v "štátnej" nemocnici má aj svoju súkromnú prax.
Maturitu nepovažujem za vyššiu kvalifikáciu. Ja pracujem celý život v súkromných firmách a ľudia 50+ boli vďaka svojim skúsenostiam a vzdelaniu práve na tých vyšších pozíciach.
Korporáty podľa mňa ani nechcú ľudí 50+, lebo tí by im na to kávičku zdarma, ovocné utorky a teambuildingy v jump aréne zvysoka vieš čo, to pre túto vekovú kategóriu nie je zaujímavý benefit.
Inak ti to poviem - vo svojom okolí nemám jediného 50+ človeka bez práce. Jeden známy pracoval ako pilot dopravného lietadla v tomto veku, suseda zas v banke, ďalší takmer 70 sedí v dozornej rade, na daňovom úrade, naša účtovníčka má cez 50 a veru zlatom ju vyvážiť...
Moja mama na rehabilitáciach ako masér napr., a 60+ na. Čiastočný úväzok v jednom súkr sanatóriu,
😂 bože ja umieram z týchto názorov, takmer všetky ľudia z profesií, ktoré si vymenovala, majú maturitu. Aj predavačka, aj robotník, aj kuchár, aj štátna správa. Maturita je v dnešnej dobe totiž minimum ak si si nevšimla. Naozaj málokto má výučný list a väčšinou sú to remeselníci, ktorých je v dnešnej dobe taký nedostatok, že zarábajú viac ako niektorí vysokoškolsky vzdelaní ľudia - napr. ako tí, čo pracujú v tej štátnej správe. A aj tí remeselníci či čašníci, kuchári, majú možnosť si spraviť maturitu a mnohí si ju aj pre istotu spravia. Nechápem kde žiješ, maturita sa už berie takmer ako nutnosť.
no asi si uz kopu hroby na cintorine:D. To je otazka. Vsade. V statnej aj sukromnej firme. Jasne, asi sa nehlasia do firmicky, ktora ma na profesii uvedene "mladý dynamický kolektív", ale tam sa nehlásim ani ja, 40 ročná takmer dôchodkyňa:D
autorka - maturita je dnes už samozrejmosťou, to považuješ za vyššie vzdelanie? Mám taký pocit že si dosť mimo. Ja stretávam kopu ľudí 50+, môj muž má teiž už 50r. A pracujú vo všetkých možných odboroch - zdravotníctvo, školstvo, účtovníctvo, policajt, sklad, strážna služba, výrobné podniky, riediteľ, predavači, maséri, kozmetičky, súkromník, robotníci - murári, elektrikári, vodári. obchodný zástupca, IT čkári - je toho kvantum. Nehovorím o štátnej správe. A teiž by som sa na benefity ako káva zadarmo, ovocné utorky a team buildingy vykašlala. Mám iné priority.
Autorka-asi mas dojem, ze ludia 50+ nacvicuju skok do hrobu. Vacsina mojich znamych ma VS, casto treti stupen, su v mojom veku, teda 50+ a vsetci maju pracu adekvatnu vzdelaniu a mnohi naozaj karieru, o ktorej Ty mozno ani nesnivas. Neviem v akej spolocnosti sa pohybujes, ale si hodne mimo.
Moja mama od 50 až do dôchodku pracovala na pozícii vyzadujucej kvalifikáciu a priebežne dovzdelávanie až do konca. Bolo to v nadnárodnej spolocnosti a rovesníkov tam mala viac ako dosť.
Presne tam, kde robili, keď mali 49?
to si robila v nejakých divných firmách
@sissy27 Toto mi z duše hovoríš: Korporáty podľa mňa ani nechcú ľudí 50+, lebo tí by im na to kávičku zdarma, ovocné utorky a teambuildingy v jump aréne zvysoka vieš čo, to pre túto vekovú kategóriu nie je zaujímavý benefit. Keď to niekde vidím, len sa uškŕňam. Mládež si totiž neuvedomuje, že zamestnávateľa tieto srágory stoja 0,0 nič, zato zamestnanca dlhšie podrží v práci a ten zaslepený lacnými benefitmi maká a maká a s opovrhnutím pozerá na "starca", ktorému keď odzvoní, ide spokojne domov.
A ešte si na voľne pohodené Tuli vaky zabudla. 🙂
@mandzula ale ved oni na to časom prídu, neboj 😉
Toto je z prehrievania sedej kory alebo sa.toto naozaj niekto moze spytat?
Ja som.vlastne pocula, ze patdesiatnikov defenestruju🤦♀️🤣 ci nie....niektori na 50 vobec nevyzeraju
@janickacrazy toto je jedna z výhod veku 40+, že sa človek už nenechá opiť rožkom ani candy barom, aj keď - ten candy bar.😀
V kazdej praci som mala kolegov 50+ (predavacka, na poste za okienkom, v muzeu, v kniznici, vo vyrobnej hale )🤷
Moje tety maju nad 50 a jedna robi manazerku a pod sebou 100 ludi a druha zas je stavebna inzinierka..... Mnoho robi menej kvalifikovane prace ale akoze... kto si co vyberie a kam ho zaveje... ja som z maleho mesta..priam dediny. xD A prave ten tlak na vykon ma odradza sa hnat abyt v 50tke niekde vysoko karierne. ;) (Myslim si vsak,ze na to mam. :P)
@mandzula presne tak. Mladí sa nechajú opiť rožkom a človek, ktorý už má čo to za sebou vie, čo je v živote podstatné a čo potrebuje.
Robia na úradoch, v poisťovniach, na pošte, v kuchyniach, v školách, upratujú, za pásom, niektoré robia opatrovateľky v zahraničí.
u nas v praci je cca 23 ludi na oddeleni, a z toho je 9 ludi 50+ (dokonca mame aj 60+), vsetci robia to iste x rokov, ziadny pokles v kariere
Mám 51,pracujem celý život ako chemická laborantka.Vlani som menila zamestnanie,vybrali si ma spomedzi 20 uchazačov,všetci boli mladší odo mňa.Tým,že mám chemickú priemyslovku a viac ako 30 ročnú prax v odbore som mala možnosť ísť pracovať aj na také miesto,kde predtým pracoval vysokoškolák.Tiež som myslela,že človek 50+je odpísaný,ale nie je to tak.
Dievcata, vy takto komunikujete s ludmi aj zoci voci poniektore? Ja som tu dala normalnu slusnu otazku s mojimi osobnymi skusenostami. Aj ked sa vam nepaci, aj ked vam pride bizarna, tie nie uplne slusne poznamky by ste si mali odpustit.
koľko máš rokov? keďd si myslíš, že okrem korporátov nič iné nie je dosť na úrovni... 50+ sú všade okolo teba, len sa popozeraj a väčšina má nielen maturitu ale aj VŠ, poniektorí aj viac škôl, prípadne ďalšie vyššie vzdelanie

v zdravotnictve urcite