icon

Kde sa zamestnať ako neobratný manták?

thunderdome
2. okt 2024

Kde by sa mohol zamestnať neobratný, mantavý človek ktorý je taký že čo chytí to pokazí? Zamestnať sa nemám problém, nevadí mi cestovanie, zmennosť, čo mi povedia to urobím. Len som taký mantavý nešika že pomalšie chápem, dlhšie sa učím, treba mi viac vysvetlovať, proste niečo ako na špeciálnej škole že sa mi treba viac venovať, kým sa to naučím, ide mi to pomalšie. Keď mám pracovať v tempe, pod tlakom, v strese, tak panikárim a všetko domotám. Keď po mne hulákajú tak panikárim a všetko mi padá z ruky. Mám diagnostikovaný autizmus, ale nemám žiadne konečné potvrdenie pre úrad práce aby ma zamestnali v chranenej dielni a pod. U štandartných zamestnávateľov sa všade robí pod tlakom, stresom, v rýchlom tempe. Potom mám večne taký problém že ma vyrazia z práce, idem na úrad práce, ale keďže trh práce má neustály nedostatok pracovníkov tak sa obvykle veľmi rýchlo zamestnám, zase ma vyhodia… Takto to ide stále dokola. Dva týždne na úrade práce, dva týždne v zamestnaní a takto dokola. Jediné čo viem robiť sú práce na úrovni bezdomovcov že zbieram zálohované plechovky a flaše, alebo kovošrot a nosím do zberných surovín. To jediné čo mi ide. Viacerí mi vytýkajú že žijem ako bezdomovec ale tak to je to jediné s čím si zarobím každý deň pár eur a mám na jedlo.
Pravdepodobne keď sa rodičia pominú, ajtak skončím ako bezdomovec.

anos18
6. jan 2025

@humeyra veľmi pekne napísané 😊

humeyra
6. jan 2025

@anos18 ďakujem 🙂😊

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
sbear
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
humeyra
9. jan 2025

@thunderdome spomínal si, že chodíš ku psychiatričke a pre teba ako pre autistu musia byť tieto zmeny (stále iné pracovné prostredie, neistota) veľmi náročné. Nemáš z toho úzkosti alebo depresiu? Možno by bolo fajn, ak by si sa nechal hospitalizovať na chvíľu na psychiatrii. Oddýchol by si si, získal iný pohľad na vec a hlavne tam by ti možno vedeli najlepšie poradiť ako riešiť tvoju pracovnú situáciu. Sestričky môžu mať skúsenosti s podobnými prípadmi a môžu ti pomôcť.

zobaka
9. jan 2025

za mna si super v tom ako si vies najst pracu, ja v jednej trcim roky

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
zobaka
9. jan 2025

@thunderdome tu invalidku si si podal?

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
humeyra
9. jan 2025

@thunderdome vôbec neviem, ako to funguje, ale asi by mal odvody hradiť štát, ak ťa na psychiatriu odporučí tvoj psychiater, ku ktorému chodíš. Popýtaj sa ho, keď tam najbližšie budeš. Povedz mu všetko ako sa cítiš, ako ti je a že by si sa tam chcel dať hospitalizovať... Musíš to mať strašne ťažké. Veľmi ťa odbivujem, že to aspoň ako tak zvládaš. Mňa by totálne porazilo.

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
reuska1
9. jan 2025

@thunderdome si velmi sikovny a rozumny. Toto je jedna z 2 diskusii, ktore tu sledujem, lebo ma zaujala. Pre teba je riesenie jedine chranena dielna, tam by ti bolo dobre. Bol si sa informovat co musis splnat, aby ta tam zamestnali? Musel by si mat ID?

zobaka
9. jan 2025

na tvojom mieste by som si podala ziadost na miestnom úrade, presne takychto pracovnikov s nizsim vzdelanim a aktivnych potrebuju a mal by si aspon 600 e, ale tusim je podmienka byt na urade prace evidovany, si tam?

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
zobaka
9. jan 2025

@thunderdome ale to urad prace odporuca takychto ludi, prave na aktivacne prace, aby sa zaradili do zivota

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
palicka
9. jan 2025

Pokiaľ bol autozmus diagnostikovaný ešte na škole, požiadaj o ID- choroba vznikla pred plnoletosťou. Budeš mať istotu financií, ZŤP a zamestnáš sa v chránenej dielní alebo socialnom podniku

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
10. jan 2025

@thunderdome skús ísť na mestský úrad u vás, na sociálny odbor. Povedz im aký máš problém so zamestnaním, či by sa na meste nenašlo miesto pre teba, niekde na zbernom dvore, technické služby, niečo čo by si zvládol. Ty si šikovný, zručný, pracovitý, len máš svoje temto. Keď ťa odbijú, tak ťa odbijú, ale aspoň skúsiš, možno natrafíš na niekoho kompetentného. Toto mi u vás našlo, tu si sa pýtal?
https://www.galanta.sk/samosprava/organizacie-m...

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
10. jan 2025

@thunderdome áno vnímame rozdiel, ale treba využiť všetky spôsoby. To, že si sa raz pýtal cez známeho neznamená, že už sa nemôžeš spýtať druhý krát. Poprípade skús nejaké záhradníctvo, kde aj pestujú rastliny. To je slabšie platená práca, tam sa ľudia až tak nehrnú. Skús sa hneď nevzdávať. Ty pracovať chceš, vieš, len to hneď vzdáš, keď ťa niekto odignoruje. Ty nechoď robiť do výrobnej haly, vidíš, že ti to nesedí. Povedz to aj na úrade práce, že máš diagnózu, nezvládaš takéto tempo a takýto prístup.

sbear
12. jan 2025

@thunderdome Snazim sa citit, odkedy som videla tvoje prispevky na konikovy, co by ti pomohlo z toho kruhu. Kazdy mame vyslapany kruh a ten kruh zaciname slapat uz v detstve. Uz ta poznam trochu z prispevkov a z toho, co som ti navrhla. Zatial sa nic nejavy ako ucinne (bezlepkova strava, meditacia, Profesia portal... uz ani neviem co vsetko som ti navrhla). Realne ti pomoze teraz len toto -> Ak prekonas svoju mysel, toto ti pomoze na 100%...
Kazdy jeden den, dobry, zly aj neutralny, DAKUJ.
Dakuj len tak do vzduchu (ziadnemu Bohovy, cloveku)... ziadne modlitby, ak to necitis.
Dakovanie moze byt v uplne hocijakej chvili, nemusis byt v nejakom poklone, relaxacii, sede...
Iba vyslov bud nahlas alebo v mysli dakovanie.
Naprikla:
Dakujem, ze som sa dnes mohol dobre najest.
Dakujem, ze som v teple.
Dakujem, ze som nasiel nabytok na rozobranie.
Dakujem, ze som si dobre pokecal.
Dakujem, ze som nasiel super zlavu v obchode a usetril som.

Po case uvidis, ze zivot ide lahsie.

Dakovat dokaze kazda ludska bytost, je to zadarmo. Dakovat sa da na hocijakom mieste. Dolezita je pravidelnost. Dakuj za hocico, co ta napadne a mozes sa na tom aj zasmiat. Bud sam sebe partner a najlepsi kamos.

Drzim ti palce v zivote. Uvidis, sam si poriesit veci a denne dakuj, az ti to dakovanie zacne chybat, ked s tym nacas prestanes.

yosi
12. jan 2025

@thunderdome Niečo takéto? Do jadrovej elektrárne...

belasy_motylik
12. jan 2025

@thunderdome mohol si si podať ID ešte z mladosti, keď máš problémy zaevidované ešte v detskom veku, platí sa síce ID max. 3 roky dozadu, ale aj to by ti pomohlo. A aj tá vypočítaná výška by bola tiež inde. Pokiaľ máš normálne oficiálne diagnostikovaný autizmus, tak nárok na ID máš + ďalšie psy. problémy, záleží od toho ako ti to napísala do správy psychiatrička. A vyjdú ti odpracované roky? ZŤP máš podané?