icon

Kde sa zamestnať ako neobratný manták?

thunderdome
2. okt 2024

Kde by sa mohol zamestnať neobratný, mantavý človek ktorý je taký že čo chytí to pokazí? Zamestnať sa nemám problém, nevadí mi cestovanie, zmennosť, čo mi povedia to urobím. Len som taký mantavý nešika že pomalšie chápem, dlhšie sa učím, treba mi viac vysvetlovať, proste niečo ako na špeciálnej škole že sa mi treba viac venovať, kým sa to naučím, ide mi to pomalšie. Keď mám pracovať v tempe, pod tlakom, v strese, tak panikárim a všetko domotám. Keď po mne hulákajú tak panikárim a všetko mi padá z ruky. Mám diagnostikovaný autizmus, ale nemám žiadne konečné potvrdenie pre úrad práce aby ma zamestnali v chranenej dielni a pod. U štandartných zamestnávateľov sa všade robí pod tlakom, stresom, v rýchlom tempe. Potom mám večne taký problém že ma vyrazia z práce, idem na úrad práce, ale keďže trh práce má neustály nedostatok pracovníkov tak sa obvykle veľmi rýchlo zamestnám, zase ma vyhodia… Takto to ide stále dokola. Dva týždne na úrade práce, dva týždne v zamestnaní a takto dokola. Jediné čo viem robiť sú práce na úrovni bezdomovcov že zbieram zálohované plechovky a flaše, alebo kovošrot a nosím do zberných surovín. To jediné čo mi ide. Viacerí mi vytýkajú že žijem ako bezdomovec ale tak to je to jediné s čím si zarobím každý deň pár eur a mám na jedlo.
Pravdepodobne keď sa rodičia pominú, ajtak skončím ako bezdomovec.

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
sbear
12. dec 2024

@thunderdome ak zvladate nocne zmeny, tak tam byva najmenej prace. Ale zase neviem, ako vo fabrike. Podla mna by ste mali ist normalne na personalne oddelenie a tam povedat, ze ste autista a robite pomaly. A ked musite robit rychlo, ze to cele pokazite.
Keby ste mali ten preukaz, bolo ty to lepsie aj u bezneho zamestnavatela. By vas hned tak brali. Yanfeng International Automotive Technology Slovakia v Trencine je dobra automobilka. Tam ste uz robili?

sbear
12. dec 2024

@thunderdome mozno ak by ste to nahlasili na personalne oddelenie, ze aky mate problem, mozno by vam dali nizsi plat. Zaroven by informovali sefa oddelenia a dali by mu vediet. Lebo dokola toto riesit, to je strasna strata casu. Ved uz len to zaucanie na novu pracu... to je otrava vsade.

zobaka
12. dec 2024

tebe by bolo najlepsie robit vratnika, mas svoj klud a pokoj a nocne v pohode zvladnes, ja som ako recepcna milovala nocne, teda nie take, kde mi prislo 70 ludi sa ubytovat a zabavat, ale ked bol klud

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
sbear
13. dec 2024

@thunderdome mate to tazke. Jedine co pomaha je vytvorit si nejake svoje bezpecie a to si udrziavat. Stale na sebe pracovat, cim je clovek starsi, tym ma menej energie. A nejaku zadarmo psychologicku pomoc ste skusali? A vasi rodicia maju svoje problemy, nevedia pomoct?

sbear
13. dec 2024

@thunderdome ja by som vam profil na Professi aj vyklikala a dala by som uchadzanie o nejake miesta, ale ked chodite cez agentruy, tak je to v podstate to iste. Do Bratislavy chodit na pohovory, to by ste asi ani nestihal. Lebo to vybavovanie preukazu moze trvat vecnost. Hlavne ak vas lekar vam nechce dat potvrdenie, no mal by vas poslat na nejake vysetrenie o sposobilosti na pracu. Do kazdej prace, kde idem, chcu papier od vseobecneho lekara, ze som sposobila na pracu a niekde aj vypis z registra trestov treba doniest.

iwesska
13. dec 2024

SBS v nejakom obchode by si nechcel robit? Ze len budes stat a robit dozor? Alebo mi este napadol smetiar. Skoro zacinas,skoro koncis, povysypas smetiaky a oni aj slusne zarobia. Nemas tam zodpovednost. Uprimne,z toho co citam si myslim,ze si slusny a rozumny clovek,len ta tvoj hendikep limituje,co mi je luto. Ja sama si hladam pracu a mam dost praxe aj dobre referencie,ale vidim,ze tie naroky zamestnavatelov na zamestnancov su stale vyssie.

iqoska
13. dec 2024

@thunderdome Ahoj mladý muž. Myslím si že by ti sadla práca v malom stabilnom kolektíve, manuálna, nie príliš zložitá, bez nutného kontaktu s veľa ľuďmi. Vychádza mi z toho práca na futbalovom alebo hokejovom štadióne, tenisové kurty a podobne. Sú tam pracovné miesta pre mužov kde treba kosiť, upratovať, vynášať odpad, polievať a podobne. Mzda býva minimálna, ale mal by si svätý pokoj. Inzeráty zväčša nedávajú, tam sa dá zamestnať tak že sa pôjdeš spýtať či im netreba chlapa na manuálnu prácu. Kolektív býva asi tak 50+ rokov. Zober so sebou životopis, ktorý im tam necháš.

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
sbear
13. dec 2024

@thunderdome na stadionoch nie je taka trava ako kosit travu pre kravy a kozy. Tam je specialny travnik, nikdy nevyrastie do kvetu. Jedine ked kvitnu stromy a tak. Ale rusko by bolo ok. Velmi pomaha zdrava strava. Ja mam 43 rokov tiez a mam zase traviace tazkosti a vyzrazky na tvari. Sice kupujem aj drahsie vyzivove doplnky, ale zdravo sa da aj lacno. Samozrejme klobaska a kadeco bezne je uplne tabu v zdravej strave. Noo, len na to treba velke odhodlanie a vybudovat si zvyk v zdravom stravovani. Inach na FB chodim do jednej uzavretej skupiny o zdravy a su tam mamicky, ktore riesia autisticke deti. Zalezi aj na stupni autizmu. Ale potrebujete detox mozgu. Cize komplet zmenit stravovanie. Ja sice uz nemam tolko sily, ale polepene creva uz neznesiem. Tiez chodim stale s chranicmi na usiach alebo stuplami v usiach. Potrebujem stale klud. Ja som hypersenzitivna. Este aj doma nosim chranice na usi, ked susedia buraju, alebo doma kricia. Ani nehovorim verejna doprava, tam to zatvaranie dveri je na nervy. Na vasom mieste by som v robote bez stuplov do usi nebola ani den. Normalne cez to pocujete, ale ked niekto vrieska alebo stroje su hlucne, je to zoslabene. A clovek si tak vie udrzat lahsie rovnovahu v mysli.

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
sbear
13. dec 2024

@thunderdome ja nosim chranice Peltor Optime 3M, na webe sa daju najst aj za 20 EUR s postovnym. Sice trochu tlacia, ale nosim na nich ponozky. Nosim to aj namiesto ciapky, vsade. Lebo dnesny svet je hlucny aj v meste aj na dedine.

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
sbear
13. dec 2024

@thunderdome Co sa tyka zdravej stravy. Ja fungujem na psene Marianna z Kauflandu. Za rok zjem tonu a ine obilniny ani chleba takmer vobec nejem. Proste kazdy den to pseno. Je bezlepkove, vari sa len 15 minut. Jablka dedinske a pseno su moj zaklad. Nakupujem iba v Kauflande a zbieram body na Kaufland kartu. Dobre je mat minimalne 2 tie karty. A pozerat kazdy tyzden, ake su kupony. Ale zase tam, kde byvate, neviem, ci Kaufland je. Potom v kazdom obchode su tie bednicky na odpadove listy a zeleninu. Ja tam zbieram zeleninu pre svoje zvierata, ale vela je tam vyhodenych aj zelenin, normalne pre cloveka. Len moje zvierata su stale hladne, takze vsetko ide im. Ale normalne kapustove listy, ulomky zo zeleniny, ktora sa da jest, kalerabove listy aj mrkvove su normalne jedle. Kalerabove treba uvarit. Pred 100 rokmi Slovaci boli chudobni, hlavne v horskych oblastiach, jedli pupavu s hribami... Vodu pite iba cistu alebo caje. Nic s cukrom. Je vedecky dokazane, ze cukor nici mozgove bunky. Akoze deti su ako sialene, idu po sladkostiach, aj ked maju na vyber ovocie. Potom sa to prenesie do dospelosti a clovek cely zivot je nezdrave veci. Ja keby som bola fakt chudobna, tak moj zaklad je pseno+varena zelenina a listy z tych bedniciek v supermarketoch+Slovensko maslo+pravy kefir, doma vyrobeny najlepsie+ovocie a zelenina iba v zlave a to je kazdy tyzden nejake v zlave+plody z prirody-hriby (maliny a cernice uz nerastu tak, aby plodili, koli globalnemu oteplovaniu). Niekde rastu aj bylinky este, pupava, zihlava. Ked ma clovek ciste telo, alergie nie su take, ze by ste nemohli do lesa. Ale Galanta, Sala, Nitra a tie polnohospodarske oblasti, tam by som nebyvala teda. Tam je to alergenne dost. Ale Bratislava je prefajcena a same auto zase. Hoci lesy su tu super. Ludia su zvyknuty kupovat sprocesovane veci, natierky, napoje, chleby, syry... to je drahe a nie je to ani zdrave. V restauracii alebo jedalni som bola od strednej uplne minimum casu. Ak uz idem s niekym, tak si dam len caj, alebo nic. Pozeram zlavy, bez zlavy uz fakt skoro nic nekupujem (ak neratam take tie drahe doplnky).

sbear
13. dec 2024

@thunderdome nosim to furt uz teraz, sice na mna kazdy pozera, lebo mam na tom este aj ponozky, ale tvarim sa, ze su to sluchadla na hudbu. Ale teraz mam dost take obdobie, ze idem mimo standardu bezneho cloveka. Preto chcem ostat aj slobodna, lebo viem, ze pri normalnom chlapovy by sa tak zit nedalo.

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
zobaka
13. dec 2024

@thunderdome ty zijes s rodicmi? ako sa oni stavaju k tomu, ze si este v ich byte?

sbear
14. dec 2024

@thunderdome pseno drahe nie je. 1 balik staci na 2 dni. Obycajne Marianna. Ked je v akcii, tak kupim viac balikov. V psene je aj bielkovina aj tuky. http://marianna.sk/pseno Ono sa to iba zda, ze len bohati su zdravy. My nevieme zdravo jest a nechce sa nam to riesit. V prirode sa daju najst rozlicne bylinky aj v dnesnej dobe. Slovaci jedli volakedy normalne pupavu, zihlavu oprazenu. Najdolezitejsie je, uplne vyradit lepok z jedalnicka. Aj ked tie rozky su za 9 centov. Lebok uplne treba vyhodit. Zlepi to creva, potom su nepriepustne a clovek je len hladny a zivivy do tela nejdu. Ked clovek je zdravo, tak nesmrdi tak, cize sa nemusi tolko sprchovat. Vodu z vodovodu najlepsie odstatu pit. V Bratislave su studnicky s pitnou vodou, ale tusim teraz uz len jedna. Ale ludia piju aj tie oznacene ako nepitne. Na caj to staci. Su hermiti a boli aj v minulosti, ktori vydrzali len na nejakej lesnej strave a nieco si dopestovali.

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
sbear
14. dec 2024

@thunderdome no skuste si to kupit, v Kauflande to kupujem. Najprv to ale na par hodin namocim do vody, potom zlejem vodu. Varim to v cistej vode, vody tolko, aby to bolo uvarene a nie priliz vodove alebo priliz tuhe. Vydrzi to 2 dni v chladnicke, potom to straca chut. Mozte ochutim cim chcete. Ak sa to naucite varit a jest, je to jedna z najlepsich potravin na svete, z ktorych sa da najest.

simonka1304
14. dec 2024

@sbear si tu normálne reklamu tomu urobila..si to aj ja pôjdem kúpiť 🙃

0silvia0
14. dec 2024

@sbear
@thunderdome vy ste tu aku prijemnu debatku zacali, normalne radost vas citat ako si rozumiete.

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
zuzanaam
15. dec 2024

@thunderdome k tomu pšenu. Treba ho najprv spariť vriacou vodou, tak po minúte zliať, prepláchnuť a variť až v ďalšej vode. Inak môže mať horkú chuť. Ja ho ale vopred nemáčam.

thunderdome
autor
Autor odpoveď zmazal
sbear
15. dec 2024

@simonka1304 pseno jem viac ako 20 rokov. No posledne, ako mam potravinove intolerancie, je to takmer jedina obilnina, ktoru jem. Cize takmer denne. Treba to varit samotne a zeleninu a ine veci pridat neskor, lebo pseno nasava dost vodu a neuvari sa ani zelenina ani pseno.